Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Десетото издание на София прайд, което се проведе на 10 юни, получи подкрепа от 18 дипломатически мисии, УНИЦЕФ - България, и Върховния комисариат на ООН за бежанците в съвместна декларация, но не и от българските институции и политици.

Какво се случи през седмицата

Атанас Атанасов е новият лидер на ДСБ; Тече разследване за нецелево разходване на средства при ремонта на НДК; Парламентът отново прие на първо четене Закона за концесиите; ЕК започна наказателни процедури срещу Полша, Унгария и Чехия заради отказа им да приемат бежанци; Федералният резерв на САЩ обяви, че ще увеличи основния лихвен процент с 0.25% до 1.25%; Износът към ЕС спада с 1.3% през април; "Булгаргаз" иска увеличение на цената на природния газ за третото тримесечие с 1.91%; Пловдивската компания "Хъс" купи активите на фалиралия завод "Полимери"

5379 прочитания

Десетото издание на София прайд, което се проведе на 10 юни, получи подкрепа от 18 дипломатически мисии, УНИЦЕФ - България, и Върховния комисариат на ООН за бежанците в съвместна декларация, но не и от българските институции и политици.

© Юлия Лазарова


2.3%

е инфлацията на годишна база през май по данни на НСИ. Спрямо април обаче има дефлация от 0.3%.

Бившият депутат Атанас Атанасов е новият лидер на ДСБ, избран на 10 юни от Националното събрание на партията след балотаж с евродепутата Светослав Малинов. За Атанасов са гласували 194 делегати, а за Малинов – 185. По предложение на Атанасов в новото ръководство на ДСБ като заместник-председател влезе бившият лидер Радан Кънев.

Парламентът прие на първо четене Закона за концесиите, който вече веднъж бе окончателно гласуван, но президентът му наложи вето след разпускането на 43-ото Народно събрание и така го зачерта окончателно. Новият законопроект е почти идентичен с предишния, включително с най-оспорваната възможност за предоставяне на много дългосрочни концесии.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди, че тече разследване за нецелево разходване на средства във връзка с ремонта на НДК, в рамките на което е назначена експертиза за харчовете. А в сряда министърът за българското председателство Лиляна Павлова заяви, че проверка на НДК ще направят и Агенцията за държавна финансова инспекция и Централният инспекторат към МС.

Авторитетни български юристи публикуваха в сряда онлайн петиция, с която искат оставката на министъра на правосъдието Цецка Цачева заради неадекватните й позиции за разделението на властите, върховенството на закона и независимостта на съда. Поводът е опитът на Цачева да обоснове в телевизионно интервю, че председателят на ВКС Лозан Панов няма право на послания за реформа в прокуратурата.

На пресконференция с британския премиер Тереза Мей френският президент Еманюел Макрон посочи, че вратата към ЕС остава отворена за Великобритания, докато преговорите за напускането не са завършили.
Източник: Reuters

Свят

Европейската комисия започна наказателни процедури срещу Полша, Унгария и Чехия заради отказа им да приемат търсещи убежище. Трите страни не искат да допускат на своя територия бежанци по силата на плана, договорен от мнозинството от лидерите в ЕС през 2015 г., предвиждащ разселване на имигранти от страни като Италия и Гърция с цел облекчаване на тяхното бреме. Процедурите могат да продължат месеци, дори години, преди да бъдат наложени глоби.

Федералният резерв на САЩ обяви, че ще увеличи основния лихвен процент с 0.25% до 1.25%, което е второто повишение за тази година. Това е най-високото равнище от 2008 г. насам, когато лихвите бяха свалени, за да се стимулират разходите и вземането на заеми след финансовата криза. Сегашното увеличение бе очаквано на фона на ниската безработица, макар че други икономически индикатори са по-слаби. Прогнозите са за още едно повишение на лихвите до края на годината.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува изолирането на Катар от няколко арабски страни, наричайки го "нечовешко". По думите му решението на Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет да прекъснат всички връзки с Доха е "смъртна присъда". Катар е обвинен, че подпомага терористични групи и Иран. Анкара обеща, че ще помогне и вече изпрати млечни и пилешки продукти в Доха.

Антикорупционните протести в Русия завършиха с масови арести, като властите задържаха организатора и лидер на опозицията Алексей Навални.
Източник: Reuters

Икономика

Износът към ЕС спада с 1.3% през април. Продажбите на български стоки в страни извън съюза обаче нарастват, в резултат на което общият експорт расте със 7.6%, показват предварителните данни на НСИ. За сравнение - през март повишението беше близо три пъти по-високо (18.8%). Сега продажбите на стоки извън ЕС отбелязват ръст с 28.3% спрямо същия период на миналата година, но тези в съюза намаляват за пръв път от януари 2016 г.

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" иска увеличение на цената на природния газ за третото тримесечие на годината с 1.91%, съобщиха от дружеството. Те са внесели предложението си за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако то бъде одобрено, от юли природният газ ще поскъпне с 6.95 лв. за 1000 куб. метра спрямо сега действащата цена.

Обществената поръчка за управление на инкубатора в "София тех парк" остана само с един кандидат на етапа за отваряне на ценовите оферти. Другият желаещ - обединението "Тех-Ин", се е отказало по собствено желание от надпреварата. Така остава обединение "Евротехинкубатор", в което влизат "Евроконсултантс България СА", "Евроконсултантс СА - Гърция" и "Легалис". Въпреки първоначалните заявки да бъде избран опитен изпълнител, ориентиран повече към управление на офис пространства, в крайна сметка заданието стана по-привлекателно за консултанти по европроекти.

Бизнес

"Евромакс сървисиз", която планираше да възобнови златодобива в района на Трън, обяви, че спира проекта. Като причина за решението си от компанията посочват негативната кампания, предшествала местния референдум в неделя, на който 94% от жителите на общината гласуваха против проекта. Дружеството запазва правата си върху находището, които придоби от канадската Euromax Resources през пролетта на 2014 г. в сделка за 3.5 млн. долара.

Пловдивската компания "Хъс" купи активите на фалиралия завод "Полимери", който не работи от 2010 г. За фалиралото преди четири години предприятие, бивша собственост на Николай Банев, са платени 14.5 млн. лв. Цената е за земята, сградите и оборудването, което вероятно ще бъде нарязано на скрап. Извън пакета остават резервоарите с опасния химикал трихлоретан, които се намират на площадката в Девня.

През следващите три месеца рекорден брой работодатели предвиждат да наемат хора - 18%. В същото време 3% очакват намаление на персонала, а 79% не прогнозират промяна, показва поредното обзорно изследване на ManpowerGroup за заетостта през третото тримесечие на 2017 г. Най-силен пазар на труда се очаква в сектора "Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги", следван от "Строителство", "Земеделие, лов, горско стопанство и риболов", "Производство" и "Търговия на едро и дребно".

Сделки и проекти

Компанията за разработване на софтуери по поръчка и IT аутсорсинг ScaleFocus ще получи финансиране от 1 млн. лв. за участие в разработка на социалноотговорен проект в посока осигуряване на по-добър живот за възрастните хора. Сумата е по програма за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020", а целта на проекта на стойност близо 8 млн. лв. е да бъдат разработени и тествани иновативни методи, чрез които възрастните хора в неравностойно положение да останат активни, независими и да живеят самостоятелно в собствените си домове.

Медийната компания "Инвестор.бг" е сключила договор да купи 90% от Висшето училище по застраховане и финанси. Това става ясно от уведомление на публичното дружество. Мажоритарен собственик на учебното заведение е Григорий Вазов, който е и ректор. Подробности за подготвяната сделка засега не се съобщават. Не е ясно и дали тя е свързана и ще бъде финансирана от предстоящото увеличение на капитала на "Инвестор.бг", което беше обявено преди няколко дни. То предвижда да се наберат през борсата малко над 20 млн. лв.

ЕБВР и компанията за управление и събиране на вземания Frontex в България подписаха споразумение за кредитна линия от 6 млн. евро. Това става ясно от съобщение на банката. Заемът е синдикиран, като половината от средствата – 3 млн. евро, се отпускат от ЕБВР. Останалата част са от друг институционален кредитор от типа на банката

Американският телеком Verizon приключи сделката по закупуването на основния бизнес на интернет компанията Yahoo, пише Reuters. Крайната цена е 4.48 млрд. долара. Verizon придобива интернет портала и имейлите на Yahoo и той ще се слее друго бивше интернет величие - AOL, в ново дружество - Oath.
2.3%

е инфлацията на годишна база през май по данни на НСИ. Спрямо април обаче има дефлация от 0.3%.

Бившият депутат Атанас Атанасов е новият лидер на ДСБ, избран на 10 юни от Националното събрание на партията след балотаж с евродепутата Светослав Малинов. За Атанасов са гласували 194 делегати, а за Малинов – 185. По предложение на Атанасов в новото ръководство на ДСБ като заместник-председател влезе бившият лидер Радан Кънев.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK