Вечерни новини: 18 юни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 18 юни

<a href="http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/18/2991581_portugaliia_obiavi_tridneven_traur_jertvite_ot/" target="_blank">Португалия обяви тридневен национален траур,</a> след като мащабен горски пожар обхвана райони в централната част на Португалия и взе десетки жертви. Броят на загиналите в огъня надхвърля 62 души, ранени са над 50, сред които и пожарникари, а властите не изключват, че броят им може да продължи да расте. Част от загиналите са се озовали в огнен капан, пътувайки с колите си.<br />"За съжаление, това изглежда ще се окаже най-голямата трагедия, предизвикана от горски пожар през последните години", заяви премиерът Антониу Коща.<br />В края на седмицата в Португалия пламнаха около 60 горски пожара и 1700 огнеборци се опитват да ги угасят. През страната преминава гореща вълна, като на места температурите надхвърлят 40 градуса.

Вечерни новини: 18 юни

Издаването на свидетелство за съдимост на хартия ще отпадне до няколко седмици; Петя Славчева и Георги Динев са новите зам.-директори на ДФ "Земеделие"; Премиерът Бойко Борисов е назначил още един заместник-министър на вътрешните работи - Милко Бернер; България е страната с най-голям дял пушещи момичета в света; Textron и Rheinmetall предлагат на България бронирани машини; Сривът в системите на British Airways ще струва на компанията 80 млн. паунда

6390 прочитания

<a href="http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/18/2991581_portugaliia_obiavi_tridneven_traur_jertvite_ot/" target="_blank">Португалия обяви тридневен национален траур,</a> след като мащабен горски пожар обхвана райони в централната част на Португалия и взе десетки жертви. Броят на загиналите в огъня надхвърля 62 души, ранени са над 50, сред които и пожарникари, а властите не изключват, че броят им може да продължи да расте. Част от загиналите са се озовали в огнен капан, пътувайки с колите си.<br />"За съжаление, това изглежда ще се окаже най-голямата трагедия, предизвикана от горски пожар през последните години", заяви премиерът Антониу Коща.<br />В края на седмицата в Португалия пламнаха около 60 горски пожара и 1700 огнеборци се опитват да ги угасят. През страната преминава гореща вълна, като на места температурите надхвърлят 40 градуса.

© Rafael Marchante


8.5 млрд. евро е поредният транш от спасителния пакет за Гърция, който финансовите министри на страните от еврозоната одобриха в петък. От становището им става ясно, че Еврогрупата е постигнала пробив по всички елементи от програмата за подкрепа на Гърция.

Textron и Rheinmetall предлагат на България бронирани машини

Две от най-големите фирми за производство на военна техника в света - щатската Textron Systems Marine & Land Systems и германската Rheinmetall Defence Electronics, се обединяват, за да предложат на правителството бронирани машини за пехотата, които да се произвеждат у нас. Компаниите участват в процедурата на Министерството на отбраната за купуването на 238 бройки бойна техника и поддръжката за целия им жизнен цикъл (поне 20-25 години). Проектът е на стойност около 1.2 млрд. лв. От обединението на двете компаниии предлагат 100 бойни бронирани машини и 138 специални и осигуряващи машини (инженерни, разузнавателни, за медицинско и логистично осигуряване и др.).

Издаването на свидетелство за съдимост на хартия ще отпадне до няколко седмици, а чрез свързване на Имотния регистър и кадастъра с нова електронна система ще се улесни продажбата и регистрацията на автомобили. Тези мерки бяха набелязани като спешни на съвещанието при премиера Бойко Борисов с администрацията и общините, което се проведе в петък, съобщи БНР. В края на работната среща Борисов заяви, че най-дългият срок, в който трябва да се предприемат нормативни и други промени за намаляване на административния натиск върху хората и бизнеса, е един месец. Той изтъкна, че в случаите, когато не се спазват разписаните по закон изисквания за намаляване на административната тежест, ще бъдат наложени санкции и глоби.

Португалия обяви тридневен национален траур, след като мащабен горски пожар обхвана райони в централната част на Португалия и взе десетки жертви. Броят на загиналите в огъня надхвърля 62 души, ранени са над 50, сред които и пожарникари, а властите не изключват, че броят им може да продължи да расте. Част от загиналите са се озовали в огнен капан, пътувайки с колите си.
"За съжаление, това изглежда ще се окаже най-голямата трагедия, предизвикана от горски пожар през последните години", заяви премиерът Антониу Коща.
В края на седмицата в Португалия пламнаха около 60 горски пожара и 1700 огнеборци се опитват да ги угасят. През страната преминава гореща вълна, като на места температурите надхвърлят 40 градуса.
Автор: Rafael Marchante

Петя Славчева и Георги Динев са новите зам.-директори на ДФ "Земеделие". И двамата са дългогодишни кадри на фонда, се казва в прессъобщение на земеделското министерство. Управителният съвет на ДФ "Замеделие" освободи Гея Георгиева от поста зам. изпълнителен директор. Нейните ресори "Директни плащания на площ" и "Информационни технологии" поема Петя Славчева. Георги Динев ще управлява "Технически инспекторат" и програма САПАРД. Останалите двама зам. изпълнителни директори запазват своите позиции. Атидже Алиева-Вели продължава да отговаря за мерките от Програмата за развитие на селските райони. Иванка Багдатова-Мизова освен досегашните си ресори - "Селскостопански пазарни механизми", "Краткосрочни схеми за подпомагане", "Инвестиционни схеми за подпомагане", ще управлява и оперативна програма "Морско дело и рибарство".

Премиерът Бойко Борисов е назначил още един заместник-министър на вътрешните работи - Милко Бернер, който е външен за системата човек. Завършил е Химикотехнологичния и металургичен университет в София и Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново. В периода февруари – август 2002 г. е бил старши национален представител и командир на първия български контингент в състава на ISAF в Кабул, Афганистан. Заемал е длъжността заместник-началник на отдел прилагане на Конвенцията за забрана на химическото оръжие в Генералния щаб на Българската армия от 2000 до 2006 г. До момента МВР има двама зам.-министри и двамата назначени на 10 май - Красимир Ципов, който беше зам.-министър на МВР и в предишното правителство на ГЕРБ, депутат от ГЕРБ в 41-то, 42-то и 43-то Народно събрание, и Стефан Балабанов, който идва от системата на МВР.

България е страната с най-голям дял пушещи момичета в света, съобщи БТА, като се позова на международно проучване, цитирано в здравната емисия на Reuters. Около 11% от учениците по света на възраст между 13 и 15 години пушат - цигари или пури, сочи глобалното проучване. България попада в статистиката с броя на пушачките сред девойките. Именно у нас техният брой е най-висок - цели 29%, докато на другия полюс е Таджикистан, където пушат само 1.6 от момичетата. Изследователите са използвали данни от проучвания сред юноши в 61 страни, извършени в периода 2012 - 2015 г. В половината от тези страни пушат най-малко 15 на сто от момчетата и поне 8 на сто от момичетата.

Президентът на България между 2012 и 2017 г. Росен Плевнелиев призова отговорните институции да отчетат пред обществото колко пари от фалиралата през 2014 г. КТБ са събрали и кого от виновните са осъдили. В интервю за "Нова телевизия" доскорошният държавен глава подчерта, че в обществото съществува усещане за несправедливост по този казус, а "тези, които замазаха нещата" преди три години, и до днес не са понесли дори морална отговорност. Плевнелиев даде за пример Кипър, където властите успяха за няколко месеца да върнат препрани в офшорки голямо количество пари, докато в България години по-късно няма видим резултат.

Румен Порожанов
Автор: Цветелина Белутова

Проверки на българските власти потвърждават, че хранителни стоки, произведени от европейски компании, се предлагат на българския пазар с различен състав и качество спрямо Западна Европа. Това съобщи пред "Дарик" земеделският министър Румен Порожанов. Български експерти купиха в супермаркети в Австрия и Германия храни на водещи компании, произведени в тези две страни, както и в Италия, Швейцария, Дания и други. Досега е установено, че в безалкохолните напитки, произведени за българския пазар, захарта е заменена с изоглюкоза (сироп от царевица). Физикохимичните изследвания ще продължат до края на месеца. След това се очаква ресорните министри на България и други източноевропейски държави, установили същото разминаване, да сезират еврокомисаря за защита на потребителите за премахване на тази несправедливост.

Сривът в системите на British Airways ще струва на компанията 80 млн. паунда

Собственикът на British Airways IAG обяви, че проблемът с електрозахранването, който доведе до отмяната на стотици полети миналия месец, вероятно ще струва около 80 млн. паунда на компанията. Това са изгубени приходи и разходи за настаняване, смяна на резервациите и компенсации на хиляди пътници, съобщава Bloomberg. Данните са базирани на първоначална оценка, а IAG ще представи актуализирани данни за точното число своевременно, каза главният изпълнителен директор на групата Уили Уолш на годишната среща на акционерите в четвъртък. "Това бе ужасяващо изживяване за много от клиентите ни и наистина съжаляваме", каза Уолш, като добавя, че "пътниците на British Airways ще бъдат компенсирани възможно най-скоро". Поне 75 хил. пътници не успяха да излетят в продължение на три дни от 27 май, след като компютърните системи на британския превозвач се сринаха. Уолш по-рано заяви, че сривът се е случил, след като инженер е прекъснал електрозахранването в център за данни в близост до летище Хийтроу в Лондон, а повторното включване е довело до претоварване.

Nike ще продава повече онлайн, съкращава 2% от персонала

Американският производител на спортни стоки Nike обяви, че планира да продава повече обувки директно на клиенти онлайн. Това е част от преструктурирането на компанията, което ще доведе до закриването на 1400 работни места, предава AP. Съкращенията засягат около 2% от общо 70 хил. служители в световен мащаб.

Компанията освен това планира да ограничи с една четвърт асортимента на кецовете, които предлага.

Deutsche Bank преструктурира корпоративното и инвестицонното си банкиране

Deutsche Bank обяви нова структура на корпоративното си и инвестиционно банкиране, включително създаване на отделен бизнес за операции с акции, дългове и ливъридж на капиталовите пазари. Това съобщава Bloomberg, като се позовава на свои източници и видяно копие от имейл. Германската банка разкрива и детайли за разделянето на отговорностите между Маркус Шенк и Гарт Ричи, които бяха избрани по-рано тази година за съвместни ръководители на слетите подразделения за инвестиционно банкиране и търговия. През март главният изпълнителен директор Джон Краян заяви, че иска обединеният отдел да се фокусира повече върху корпоративните клиенти и ще намали списъка с фондовите мениджъри и други институции, които обслужва. Говорителят Трой Гравит е отказал коментар по темите. Новото подразделение "Глобални капиталови пазари" също ще бъде водено от двама ръководители – един във Франкфурт и един в Ню Йорк. То ще работи в партньорство с групата за корпоративно финансиране и институционални клиенти на банката като съвместно дружество "между подразделенията за корпоративни финанси, акции и фиксирана доходност и валути", се казва в мейла.

Textron и Rheinmetall предлагат на България бронирани машини
Фотограф: Юлия Лазарова
Автор: Капитал
8.5 млрд. евро е поредният транш от спасителния пакет за Гърция, който финансовите министри на страните от еврозоната одобриха в петък. От становището им става ясно, че Еврогрупата е постигнала пробив по всички елементи от програмата за подкрепа на Гърция.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK