Вечерни новини: 19 юни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 19 юни

Полярен мечок се разхлажда на сянка в зоопарка във Варшава

Вечерни новини: 19 юни

Протестът на служителите на МВР ще бъде на 5 юли; Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е внесъл две кандидатури за членове на ВСС; Специализираният съд не успя да даде ход на делото за атентата на летище Сарафово; SpaceX отложи изстрелването на първия български геостационарен комуникационен сателит; "Булгартабак холдинг" може да си смени името; "Софарма" с още една стъпка към регистрацията на "Табекс" в САЩ; Между частните пенсионни фондове са прехвърлени 129 млн. лв.

6554 прочитания

Полярен мечок се разхлажда на сянка в зоопарка във Варшава


65.6

млн. души по света са напуснали домовете си и са се превърнали в бежанци през 2016 г. заради военни конфликти, насилие и преследване, като основна част от тях са от Сирия и Южен Судан. Броят им е "безпрецедентно висок", съобщават от ООН.

Франция и Италия изпратиха помощ за фаталните пожари в Португалия

Повече от 1500 пожарникари в Португалия продължават пореден ден битката с горските пожари в централните части на страната, отнели живота на 62 души. В понеделник пристигнаха самолети за борба с огнената стихия от Португалия, Франция и Италия в рамките на програмата за сътрудничество на Европейския съюз, съобщи "Асошиейтед прес". В неделя в страната бе обявен тридневен национален траур за загиналите в събота през нощта 62 души в пожара край Педрогао Гранд (на около 150 км северно от Лисабон), който е най-смъртоносният до този момент и който все още не е локализиран. В гасенето му участват 1000 пожарникари. Температури от над 40 градуса по Целзий, силни ветрове и сухата горска местност, където не е валяло от седмици, спомагат за разгарянето на пожарите.

Протестът на служителите на МВР ще бъде на 5 юли, съобщи пред БНР зам.-председателят на синдиката на МВР (СФСМВР) Генадий Тенев. Тъй като полицаите нямат право да протестират ефективно, те ще се съберат за шествие в центъра на София и в него ще се включат само тези служители, които са в почивка. Синдикатът обяви, че започва подготовка за протести след изказването на вътрешния министър Валентин Радев, че е недоволен от договорката между заместника му Стефан Балабанов с представителите на синдикатите за увеличение на заплатите в системата. Тя бе постигната на заседанието на съвета за социално партньорство. В отворено писмо до медиите СФСМВР покани Радев на преговори за решаване на проблема. Според тях позицията му "буди недоумение".

Mария Габриел
Автор: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Българският кандидат за комисар по въпросите на цифровата икономика Мария Габриел ще бъде изслушана публично във вторник в Брюксел. В продължение на три часа тя трябва да представи пред няколко парламентарни комисии визията си за поста, за който е номинирана, и да отговаря на задаваните й въпроси. В сряда координаторите на комисиите ща обсъдят резултата от изслушването, за да могат техните председатели да информират председателя на парламента за решението им. Парламентът ще гласува в пленарната зала през юли дали да одобри нейното встъпване в длъжност. От предварителните отговори на Мария Габриел на поставени й въпроси относно изслушването става ясно, че акцент в работата й е са мерки срещу "фалшивите новини" и насърчаване още повече на проактивните мерки от страна на онлайн платформите и социалните мрежи. Друго направление, в което българският кандидат за еврокомисар обещава да насочи усилия, е противодействие на кампаниите за дезинформация отвъд границите на ЕС.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е внесъл две кандидатури за членове на ВСС от парламентарната квота. Това са зам. апелативният прокурор на София Йордан Стоев и столичния адвокат Боян Новански. И двете предложения са за членове на съдийската колегия (парламентът има квота от шест членове там), което е странно, защото Стоев е действащ прокурор. Най-вероятно лидерът на "Aтака", през който минават голяма част от свързаните с ДПС назначения, е използвал една и съща бланка за номинациите, защото в тази на Стоев пише, че той е... дългогодишен адвокат. Стоев е завършил милиционерското училище в Пазарджик, а после право в Академията на МВР. Влиза в системата на МВР като следовател през 1994 г., но седем години по-късно напуска, за да работи за кратко като адвокат. През 2004 г. се връща като зам.-директор на Столичната следствена служба, а сега е зам. апелативен прокурор на София. Той бе прокурорът, който потвърди на втора инстанция отказа на прокурор Боряна Бецова да образува досъдебно производство по сигнала на "Протестна мрежа" срещу Делян Пеевски. Другият номиниран - Боян Новански, е адвокат в София. Той стана известен преди десетина години, когато беше защитник по делото срещу собственика на торент сайта "Арена" Елиан Гешев.

Специализираният съд не успя да даде ход на делото за атентата отпреди повече от четири години на летище Сарафово в Бургас. Причината е нередовно призоваване на част от пострадалите израелски граждани и едно от юридическите лица. Също така българският адвокат на израелците е извел пред съда обективни причини за своето отсъствие и желанието си делото да не започне. Обвинителният акт по делото "Сарафово" беше внесен в съда точно четири години след атентата на летището в Бургас от 18 юли 2012 г. При него загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор Мустафа Кьосов, както и самият атентатор, идентифициран като Хасан ел Хадж Хасан. Други 35 души бяха ранени. Следващият опит делото да тръгне ще бъде на 18 юли, като заседанието ще се проведе в Окръжен съд - Бургас.

Американският технологичен концерн SpaceX отложи изстрелването на първия български геостационарен комуникационен сателит поради необходимост от подмяна на клапан на ракетата и обяви нови възможни дати за изстрелването - 23 и 24 юни, съобщи компанията на Илън Мъск. BulgariaSat-1 е първият в историята на страната геостационарен комуникационен сателит. Той ще бъде разположен на българската орбитална позиция и ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. BulgariaSat-1 ще бъде вторият в света сателит, изведен в Космоса от вече летяла ракета-носител - "Фалкон 9".

Полярен мечок се разхлажда на сянка в зоопарка във Варшава

"Булгартабак холдинг" може да си смени името

Смяна на името от "Булгартабак холдинг" на "БТ холдинг" предлага акционерът с 12.22% в дружеството "Ти Ай холдинг ФЗЕ", Дубай. Това показва актуализираната покана за общо събрание на акционерите на 29 юни 2017 г. Дубайският акционер е един от тези, които се считат за свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. На събранието ще се гласува и дивидент за 42.8 млн. лв., както и за покупката на двете дъщерни дружества "София-БТ" и "Плевен Булгартабак" от "Благоевград БТ". Цената на двете дружества е определена на обща стойност 103 млн. лв., което реално ще отклони още финансов ресурс към компанията майка.

"Софарма" с още една стъпка към регистрацията на "Табекс" в САЩ

"Софарма" направи още една стъпка към регистрацията и последващото развитие на продукта й за отказване от тютюнопушенето "Табекс". Вливането на компанията купувач на дяловете на "Софарма" Achieve Life Sciences в OncoGenex Pharmaceuticals приключи с одобрението на преобразуването от Американската комисия по ценните книжа и борсите, съобщи Investor.bg, като цитира обявление на фармацевтичната компания до БФБ – София. Акционерите на OncoGenex ще гласуват преобразуването на 1 август 2017 г., а вследствие на това новообразуваната компания ще започне да се търгува на NASDAQ с тикер ACHV. "Софарма" ще притежава около 3.5% в новообразуваната компания, която ще се стреми да стартира стъпките за регистрация на продукта "Табекс" в Американската агенция за храните и лекарствата още през 2017 г. Медикаментът е с растителен произход.

Между частните пенсионни фондове са прехвърлени 129 млн. лв.

За първото тримесечие на 2017 г. в пенсионноосигурителните дружества в България са подадени общо 61 488 заявления за промяна на участие и прехвърляне на средства от един пенсионен фонд в друг, съобщи управление "Осигурителен надзор" на Комисията за финансов надзор. През отчетния период броят на лицата, променили участието си в универсалните пенсионни фондове, е 47 627, а на тези в професионалните – 3287. Общата сума на прехвърлените средства на осигурени лица с променено участие, подали заявления през първото тримесечие на годината, е 129.3 млн. лв. - от тях 115.8 млн. лв. в универсалните фондове, 12.4 млн. лв. в професионалните и 1.025 млн. лв. в доброволните фондове.

Тръмп се среща с технологични лидери в опит да модернизира правителството

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне с изпълнителните директори на някои от най-големите компании в света, сред които Apple, Amazon, Microsoft и Alphabet, пише Financial Times. Тръмп вече няколко пъти говори за модернизирането на правителството и прехвърлянето на работа към частния сектор. Така ще бъдат спестени правителствени разходи и ще се постигне по-високо ниво на услугите. От Белия дом съобщиха в петък, че по техните изчисления има възможност за намаляване на разходите с 1 трлн. долара през следващите 10 години. На срещата ще присъстват над 20 представители на технологични компании, като това не е първата подобна среща. През май Тръмп създаде "Консул за американска технология" и подписа заповед за намаляване на натиска от страна на федералното правителство към компаниите. Към Белия дом бе създадено и Офис за американска иновация, воден от зетя и съветник на Тръмп Джаред Кушнър.

McDonald’s прекратява спонсорството си на олимпийските игри

Веригата ресторанти за бързо хранене McDonald’s приключи 41-годишен договор за спонсорство с олимпийските игри, пише Reuters. Това се случва три години преди да изтече реалният срок на сделката. За отпадането й обяви самия Международен олимпийски комитет. Сред причините за по-ранното прекратяване са постоянно повишаващите се разходи по спонсорството наред с падащите телевизионни рейтинги. McDonald’s най-вероятно ще си спести стотици милиони долари чрез преждевременното излизане от споразумението, което трябваше да продължи до олимпийските игри в Токио през 2020 г. Компанията се опитва да се фокусира изцяло върху основния си бизнес, добавянето на нови услуги към него и намаляването на разходи. "В момента преосмисляме всички аспекти на бизнеса ни и взехме решението да приключим взаимоотношенията си с МОК, за да се фокусираме върху други приоритети", коментира маркетинговия директор на McDonald’s Силвия Лагнадо. Първите игри, в които McDonald’s помагаше, бяха през 1968, а вече прекратената сделка бе подписана през 1976 г.

YouTube взима мерки заради екстремистки видеа

Google ще вземе мерки относно по-бързото идентифициране и премахване на терористични и екстремистки видеа във видеоплатформата си YouTube, пише Financial Times. Компанията също така ще вземе по-строга позиция и спрямо видеа, които не са в нарушение на правилата, но могат да бъдат счетени за обидни на расова, религиозна и друга основа. Те няма да имат възможност да бъдат монетизирани и няма да бъдат предлагани на другите потребители. От компанията ще назначат още хора, които да се грижат за сигурността и бързите реакции при сваляне на видеоматериалите. "С години работим по идентифицирането и премахването на неподходящи материали. Трябва не само ние, но и цялата индустрия, да разберем, че имаме нужда от повече мерки за сигурност, сега", коментира Кент Уокър от Google.

Автор: Капитал
Франция и Италия изпратиха помощ за фаталните пожари в Португалия
Източник: Reuters
65.6

млн. души по света са напуснали домовете си и са се превърнали в бежанци през 2016 г. заради военни конфликти, насилие и преследване, като основна част от тях са от Сирия и Южен Судан. Броят им е "безпрецедентно висок", съобщават от ООН.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363

    Булгарбатак Холдинг ще се преименува на БТ Холдинг, а логото се трансформира от Open to the future на Closed to the past. Но както е рекъл народа No future without past, приходите са паднали драматично с -158 мл (336 мл) или -32%=6% вътрешен пазар + 26% износ, задълженията към доставчици са 189 мл (+57 мл) или +43%, вземанията от клиенти са 137 мл (+6 мл) или +5%, кеша е 85 мл (+38 мл) или + 80% за изплащне на 43 мл дивидент, банковите заеми са дългосрочни 67 мл (+8 мл) или +14% и краткосрочни 27 мл (+4 мл) или +17%. Сега ясно ли ви е кое е бъдещето и кое е моналото? Благоевград-БТ е източен в БЛ-БТ, София-БТ е преточена в СФ-БТ, а Фабрика Дувана Баня Лука е претакана в FDBL, или поредните трансформънси от пусто в празно и обратно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK