Вечерни новини: 21 юни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 21 юни

Турист се разхожда на залез слънце край Соленото езеро в Ларнака, Кипър

Вечерни новини: 21 юни

12 удостоверения отпадат от септември; Правителството прехвърли държавна собственост на Столична община за парк в "Младост 3"; Изслушването на българската кандидатура за еврокомисар мина лесно; Италиански ВВС ще изпълняват съвместен полисинг с българските си колеги; КФН разреши на ЗД "Съгласие" да придобие "Токуда Здравно застраховане"

5055 прочитания

Турист се разхожда на залез слънце край Соленото езеро в Ларнака, Кипър

© Yiannis Kourtoglou


Българската кандидатура за комисар с ресор дигитална икономика Мария Габриел мина лесно изслушването пред две комисии от европарламента във вторник надвечер. Габриел демонстрира компетентност по въпросите, част от които бяха от техническо естество, като успешно избягна да навлиза в подробности по теми, по които има противоречия. Към нея на практика не беше отправен нито един конфронтационен въпрос. Депутатът групата на "Зелените" Юлия Реда коментира, че въпроси по темата за нередности по наетото от Габриел жилище в София е трябвало да зададат българските евродепутати. И припомни, че предшественикът на Габриел на дигиталния пост Гюнтер Йотингер например срещна доста враждебно отношение от сънародниците си за различни свои изказвания. Но въпрос от българска страна към Габриел зададе само Ангел Джамбазки и той се отнасяше за дигитализирането на администрациите.

12 удостоверения на хартия ще отпаднат от септември. Сред тях са удостоверение за вписване в БУЛСТАТ, за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида в Имотния регистър, за актуално състояние от Търговския регистър, няколко документа от Агенция "Митници", общинските администрации, НАП, НОИ, както и удоствоерението за признаване на висше образование от чужбина.

Делът на свободните работни места в ЕС леко нараства през първото тримесечие на годината е 1.9%, като стойностите са малко по-високи в сравнение със същото тримесечие на миналата година, а също и спрямо предходното тримесечие. Най-високи са стойностите в сферата на услугите - 2.2%, а в индустрията и строителството - 1.6%. Увеличението на свободните работни места за година е засегнало 20 държави - най-много в Белгия (+0.7%), Чехия (+0.6%) и Естония (+0.5%). Други 7 държави са запазили същите нива. Така за първото тримесечие първи по дял на свободните работни места са Чехия, Белгия, Финландия, Швеция и Германия. Ниски пък остават нивата в Испания, Португалия, България, Ирландия, Гърция и др.

Правителството прехвърли безвъзмездно на Столичната община имот- частна държавна собственост с площ 17 дка в жк "Младост 3". Той ще бъде използван за изграждане на парк. Теренът бе собственост на Министерството на отбраната и преди време бе обявен за продажба. Премиерът обаче спря търга и поиска имота да бъде даден безвъзмездно на Столичната община за парк. С друго решение се намалява капитала на "Национална спортна база" чрез обезсилване на акции на стойност, съответстваща на стойността на правото на собственост върху имот от 16.6 дка в столичния район "Красно село". Теренът е в района на конната база в местността "Славия" и ще бъде прехвърлен безвъзмездно на Столична община за изграждане на ново метродепо и разширение на гараж "Земляне".

Да се създаде съвместна работна група, която да проучи възможностите за изграждане на междусистемна газова връзка между България и Македония, предложи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с македонския премиер Зоран Заев, който е на посещение в София. Още през 2012 г. газовите оператори на двете държави са разговаряли по идеята и тогава "Булгартрансгаз" е дал подкрепа за проекта, припомни Петкова. По нейните думи, работата по бъдещия интерконектор трябва да продължи с предпроектно проучване и пазарен тест. Министерството напомня, че през 2015 г. в Дубровник 15 държави от ЕС и Енергийната общност, вкл. и Македония, подписаха Меморандум за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на газовите доставки, който включва и ускоряване изграждането на липсващите газови връзки.

Четири бойни самолета Eurofighter Typhoon на италианските ВВС ще изпълняват съвместен еър полисинг с българските си колеги, реши кабинетът в сряда. Мисията ще обхване периода 15 юли - 15 октомври тази година.Италианските дежурни самолети идват с до 110 души персонал и ще бъдат базирани на летище "Граф Игнатиево". Те ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане заедно с българските МиГ-29, които напоследък изпитват остър недостиг на консумативи и резервни части.

Екоминистърът Нено Димов поиска отлагане на разпоредбата за депонирането на отпадъците за България. Това стана по време на заседанието на Съвета на министрите на околната среда на Европейския съюз в Люксембург, съобщиха от министерството. Според него на България е необходимо повече време, за да отговори на заложените изисквания. По думите му разпоредбите са от ключово значение за осигуряването на плавен преход към рециклиращо общество. Към момента обаче страната ни не може да се справи с изискванията. Европейската комисия предлага свеждането на депонирането на отпадъците до 10% до 2030 г.

Единодушно парламентът прие на първо четене законови промени, според които минималната пенсия за осигурителен стаж у нас от 1 юли ще стане 180 лв., а от 1 октомври - 200 лв. Поправките бяха одобрени със 187 гласа "за" и ще бъдат гласувани на второ четене следващата седмица. Редом това социалната пенсия за старост става 120,98 лв. от 1 юли. В момента нейният размер е 118,14 лв. Промяната ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност.

Министърът на финансите ще анализира защо все още не е започнало изпълнението на част от мерките за подобряване на инвестиционната среда след като е минала една година от одобряването им. В сряда правителството прие отчет по изпълнението на Плана за действие срещу пречките за нарастване на инвестициите, приет от кабинета "Борисов 2 " точно преди година. От общо 118 планирани мерки са изпълнени 48%. Изпълнението на 16 все още не започнало, а това е "ясен знак за наличието на проблем", са констатирали министрите. По време на служебното правителство е отчетен нулев напредък, но според действащите министри политическата ситуация по това време е само частично обяснение. Горанов има два месеца, за да подготви анализа, а работни групи ще дават нови предложения.

КФН разреши на ЗД "Съгласие" да придобие "Токуда Здравно застраховане"

Комисията за финансов надзор е одобрила придобиването на 100% от капитала на "Токуда Здравно застраховане" от ЗД "Съгласие", става ясно от решенията й на 20 юни. Крайният срок за произнасяне беше 27 юни. За сделката стана ясно от съобщение на сайта на КФН във връзка с допълнително представените документи по придобиването на дружеството. По данни на застрахователя, представени в КФН, към 31 декември 2016 г. финансовият резултат на "Токуда Здравно застраховане" е печалба в размер на 57 хил. лв., а печалбата на "Съгласие" е 15 хил. лв.

Финансовият регулатор забрани на "Трейс груп" да гласува дивидент

КФН е задължила акционерите на "Трейд груп холд" да не подлагат на решение разпределянето на печалбата за 2016 г., съобщи investor.bg., като цитира протокол от общото събрание, публикуван чрез БФБ - София. Ръководството на строителния холдинг остави на акционерите инициативата за разпределяне на дивидент от печалбата за 2016 г. на насроченото за 16 юни 2017 г. общо събрание. Така беше направено и на миналогодишното събрание, свикано за 22 юни 2016 г., както и на събранието, проведено на 18 юни 2015 г. Печалбата за 2016 г. е в размер на 5.16 млн. лв. и предложението бе част от печалбата да бъде заделена във фонд "Развитие", а друга част съгласно предложение на акционерите да бъде раздадена като дивидент. В случай че няма предложения за дивидент, цялата печалба ще се разпредели във фонд "Развитие".

Общинска банка пусна целеви кредит за студенти и докторанти

Общинска банка отпуска потребителски кредит за студенти и докторанти, съобщиха от банката. Кредитополучателите може да следват всякаква форма на обучение – редовно, задочно, вечерно или дистанционно, както и да се обучават в степените бакалавър, магистър, доктор. Лихвата е 6.9%, а размерът - до 10 000 лв. Срокът е до 7 години. Заемът може да се ползва за покриване на семестриални такси по време на следването и за други разходи като закупуване на компютър, учебници, за издръжка, финансиране на студентски бригади, пътувания и други. Банката не изисква доказване на целевото изразходване на предоставените средства.Emirates: Търсенето на полети към САЩ започва да се увеличава

Най-голямата авиокомпания в Близкия изток обяви ръст в търсенето на полети към САЩ, пише Reuters. В началото на годината Emirates обяви, че ще спре полетите си от пет точки към държавата. Мярката се наложи, след като новоизбраният президент Доналд Тръмп наложи ограничения за пътуване на граждани от шест държави с предимно мюсюлманско население. Спадът в търсенето е резултат и от забраната са пренасяне на лаптопи в полети до САЩ, което засегна летящите по бизнес. В резултат на това 13 самолета на компанията бяха заземени, но в момента числото е редуцирано до 5. "Надявам се, че травмата отпреди няколко месеца ще премине", заяви изпълнителният директор на Emirates Тим Кларк пред изданието и допълни, че компанията ще се опита да възвърне предишното ниво на опериране в САЩ. Според Кларк пазарът е в процес на подобрение.

Cisco ще предлага услуги за абонати

Американският производител на телекомуникационно оборудване предвижда да въведе нови услуги за абонати, които ще включват специални инструменти за сигурност и автоматизация, пише Reuters. Промяната е част от преориентирането на компанията към софтуерни услуги. "През последните две години фокусът към софтуерния ни бизнес и услугите към платени абонати нарасна", коментира изпълнителният директор на Cisco Чък Робинс, цитиран от изданието. Новият софтуер, който ще може да се използва само на машини, произведени от същата компания, ще може да проследява за вируси, да алармира администраторите при наличието на такива, както и да отделя засегнатите устройства от цялостната система.

Според Apple лицензът за чиповете на Qualcomm е невалиден

Делото между Apple и Qualcomm се задълбочи след нови обвинения. Според технологичния гигант договорите за лиценз, които осигуряват на Qualcomm дял от продажбата на всеки iPhone, са невалидни. След като Apple съдейства на корейските власти в разследване срещу подизпълнителя му по-рано тази година, компанията удържа 1 млрд. долара на производителя на мобилни устройства. Доскоро искът на Apple в съда оспорваше единствено решението на Qualcomm, но тази седмица стана ясно, че адвокатите на компанията под ръководството на Тим Кук са пуснали нов иск. Според Apple компанията може да печели или от лиценз, или от самите чипове, но не и от двете. В изявление на Аpple се казва, че "нелегалните практики" на Qualcomm вредят на цялата индустрия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.