Вечерни новини: 28 юни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 28 юни

Четвърт от населението на планетата вече ползва Facebook

Вечерни новини: 28 юни

Министерският съвет одобри проект на нов Закон за държавните помощи; Депутатите одобриха създаването на временна парламентарна комисия за процедурата по избор на нов тип боен самолет; Минималната пенсия за осигурителен стаж става 180 лв. от 1 юли и 200 лева от 1 октомври; Три от четири български домакинства са финансово уязвими; Четвърт от населението на планетата вече ползва Facebook; Германия създава специален институт за измерване на вредните автоемисии

4855 прочитания

Четвърт от населението на планетата вече ползва Facebook

© Reuters


180 лв. става минималната пенсия за осигурителен стаж от 1 юли и 200 лева от 1 октомври, решиха единодушно 202 депутати на второ четене. В момента минималната пенсия за осигурителен стаж е 161 лева, а към април т.г. такава получават над 500 хил. души.

Четвърт от населението на планетата вече ползва Facebook

Ръководителят и основател на Facebook Марк Зукърбърг обяви, че социалната мрежа вече е достигнала прага от 2 милиарда потребители. По данни на ООН към 2015 г. населението на планетата е 7.3 милиарда. "Светът е малко по-светъл сега", написа от профила си в мрежата самият й основател. Прагът от 1 милиард потребители бе прехвърлен през октомври 2012 г. Създаден през 2004 г., Facebook се превърна в интернет гигант и разрастването му не отслабва, най-вече благодарение на рекламата, която е основна част от приходите му. Чистата му печалба скочи с над 75 процента до 3 млрд. долара през първото тримесечие, а оборотът му се е увеличил с 49 на сто до 8 млрд. долара.

Депутатите одобриха създаването на временна парламентарна комисия за процедурата по избор на нов тип боен самолет, проведена по времето на служебния кабинет "Герджиков". Предложението бе направено от депутатите от ГЕРБ и беше подкрепено от "Обединени патриоти". Срещу създаването на комисията бяха БСП и ДПС, а депутатите на партия "Воля" се въздържаха. Комисията трябва да се запознае с всички факти и обстоятелства относно проведената процедура, извършените действия от длъжностни лица по разглеждането на постъпилите предложения от доставчиците, както и реда на вземането на решение по избора от Министерския съвет. Комисията се състои от 19 депутати - осем от ГЕРБ, шестима от БСП, по двама от "Обединени патриоти" и ДПС и един от "Воля". Комисията е за срок от два месеца. За неин председател беше избран депутатът от ГЕРБ Емил Христов.

Още по темата четете тук

Автор: Капитал

Кабинетът задължи административните органи до 1 септември 2017 г. да приведат системите си за електронен обмен на документи в съответствие с единен технически протокол, утвърден от председателя на агенция "Електронно управление". До края на септември всички администрации следва да извършат детайлен анализ в три направления - анализ на административните режими, които могат да отпаднат; при които удостоверителни документи също могат да бъдат намалени; и при които удостоверителните документи следва да бъдат обменяни електронно по служебен път. Според председателя на агенцията Росен Желязков темпът на промените зависи от процедурите по обществено обсъждане и съгласуване на законите, както и от дейността на Народното събрание. По думите му администрациите предоставят общо 1422 услуги, за които се изискват 5985 документа. Голяма част от тях се повтарят и потвърждават необходимостта от премахването на вече обявените 12 удостоверителни документа.

Министерският съвет одобри проект на нов Закон за държавните помощи, съобщи правителствената пресслужба. Той премахва съществуващата нормативна празнота и въвежда национален механизъм за възстановяване на неправомерна и несъвместима държавна помощ, гласи съобщението. Целта е да се възстанови съществуващото пазарно положение преди предоставянето на помощта. Промените въвеждат изискване администраторите на помощ да действат и да постигнат резултати в кратки срокове, така че пазарното състояние да се възстанови максимално бързо. Въвежда се също механизъм за правна защита за конкурентите и други трети страни, засегнати от предоставянето на неправомерна държавна помощ или от други нарушения при предоставянето на държавни помощи.

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред единодушно прие на първо четене изменения в Закона за МВР, с които на полицаите, неполучили униформи, ще бъде изплатена паричната им равностойност. Предложението бе на народни представители от ГЕРБ и дойде ден след като премиерът Бойко Борисов обеща пари за униформи и премахване на лимита за гориво на полицейските коли на националното съвещание на МВР в понеделник. Прогнозната сума е 29 млн. лв. за униформите на всички полицаи за периода от края на 2011 до края на 2015 г., когато облекло не е раздавано заради непроведени търгове или защото обществените поръчки за тях не са приключили в рамките на бюджетната година. Това обясни зам. вътрешният министър Красимир Ципов.

Правителството предложи на президента Румен Радев да назначи полковник Николай Караиванов за началник на щаба на Сухопътните войски и да го повиши в звание бригаден генерал. Той е завършил военната академия "Г. Раковски" и е на служба от 1985 г. Караиванов беше зам.-шеф на дирекция "Операции и подготовка" в Министерството на отбраната, докато начело на ведомството беше Николай Ненчев. Тогава комисията по досиетата обяви името му като част от принадлежащите към Държавна сигурност агенти. Той е работил за контраразузнаването под псевдонима Майк.

За ново обследване на еконормите за чистотата на въздуха в централите на "Марица-изток" настояват от КНСБ и КТ "Подкрепа" пред екоминистъра Нено Димов, информират от МОСВ. Искането е във връзка с наказателната процедура от ЕК срещу България заради замърсяване на въздуха със серен диоксид от централите на "Марица-изток" край Гълъбово. Според президента на КНСБ Пламен Димитров в ЕС са обследвани 400 централи, но евроексперти не са идвали никога да проверяват българските предприятия.

"Доверие" подписа договор за покупката на троянската "Веко"

"Доверие обединен холдинг" подписа окончателен договор за придобиване на 100% от капитала на троянската фабрика "Веко", като сделката подлежи на вписване в Търговския регистър, съобщи компанията чрез борсата. Стойността на сделката засега не се обявява. По-рано този месец Комисията за защита на конкуренцията даде разрешение за сделката с мотива, че пазарите на двете компании не се припокриват и затова сделката няма вероятност да увреди конкуренцията. "Beĸo" имa две производствени бази - една за прахове за пране в Троян (сред по-известните марки е "Изи") и една за миещи и почистващи препарати в село Дебнево, Троянско. Годишният оборот на компанията е около 7 млн. лв. "Доверие обединен холдинг" управлява 20 дружества в различни градове на страната, както и в Македония.

"Слънчо" приключи проект за увеличаване на производствения капацитет

"Слънчо" приключи проект за повишаване на производствения капацитет по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", съобщава investor.bg. Компанията е купила устройство за измерване на теглото на пакетчета с прахообразна детска храна на стойност 40 хил. лв., Х-ray детектор за инспекция на детски храни в стъклени бурканчета и детски сокове в стъклени бутилки на стойност 259.9 хил. лв. Дружеството е купило и други машини в изпълнение на европроекта.

Три от четири български домакинства са финансово уязвими

Финансовата уязвимост на домакинствата в България е чувствително по-висока спрямо Европа, показва проучване сред 1000 души, проведено от MetLife и JA България. Три от четири български домакинства са финансово уязвими, докато в Европа този дял е с 33% по-нисък. Другите резултати от проучването са показали, че 64% от домакинствата в България не спестяват, 38% не съставят бюджет по никакъв повод, 76% не могат да покрият непредвиден разход от 1500 лв. В рамките на 30 дни 81% не могат да покрият непредвиден разход. Едва едно от пет домакинства, или 21%, биха използвали личните си разполагаеми средства и краткосрочни спестявания, за да погасят извънреден разход. Само едно от десет домакинства би подходило предприемчиво, като инициира допълнителна работа или стартиране на собствена дейност, за да потърси допълнителен източник на доход. Проучването е част от проекта "Знания, които променят живота" и е проведено с подкрепата на фондация "Метлайф".

Philips купува производител на устройства за лечение на сърдечни заболявания

Технологичната компания Philips купува американския производител на устройства за лечение на сърдечни заболявания Spectranetics за 1.7 млрд. долара. Сделката идва на фона на усилията на холандската фирма да укрепи своя развиващ се бизнес в сферата на здравеопазването, съобщава Bloomberg. Philips ще предложи по 38.50 долара на акция в брой, което е с 27% над цената, при която Spectranetics завърши търговията във вторник. Освен това Philips ще направи обратно изкупуване на акции на стойност 1.5 млрд. евро (1.7 млрд. долара), обявиха от компанията. Здравеопазването е най-големият бизнес на Philips, а компанията се насочи към придобивания, за да го разшири. Фирмата отдели своя бизнес с осветителни тела миналата година като част от фокусирането си върху здравния сектор. Бизнесът на Spectranetics расте с двуцифрен темп и се очаква годишните й продажби да са в диапазона между 293 и 306 млн. долара.

Nomura мести европейската си централа във Франкфурт

Източник: Reuters

Японската инвестиционна банка Nomura реши да премести европейската си централа в германския финансов център Франкфурт. За да може да предоставя всички свои услуги на единния европейски пазар и след Brexit, банката е подала молба за лицензиране на своя дъщерна компания във Франкфурт, обявиха от финансовата институция. Засега не е ясно колко работни места ще бъдат преместени в германския град. След планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз базираните в Лондон банки ще имат нужда от собствено дружество с банков лиценз в страна от ЕС, за да може да предоставят продукти и услуги в оставащите 27 страни членки. Съюзът на чуждестранните банки очаква, че ефектът Brexit може да доведе през следващите 2 години до преместване на между 2000 и 5000 работни места във Франкфурт. През миналата седмица и вторият по големина оператор на ценни книжа в Япония Daiwa Securities обяви, че ще подаде лиценз за своя дъщерна компания във Франкфурт.

Германия създава специален институт за измерване на вредните автоемисии

Германското транспортно министерство обяви намеренията си да създаде специален институт, който да извършва тестове на автомобилните емисии с цел да възвърне доверието на потребителите след скандала с Volkswagen, съобщава Reuters. Агенцията припомня, че германската компания призна, че няколко модела излъчват повече въглероден двуокис от позволеното. Министерството обяви, че Opel Zafira и Smart For Two, произвеждан от Daimler, са показали вредни емисии над нормата, въпреки че Smart моделът подлежи на допълнителни тестове. Министерството нареди проверки на общо 29 модела в резултат на скандала с вредните емисии. Десет от тях все още предстои да бъдат извършени в идните месеци, докато 17 други вече са преминали тестове. Ведомството обяви създаването на новия институт, след като германската агенция за проверка на емисиите беше подложена на сериозни упреци за прекалено тесни връзки с автомобилната индустрия.

180 лв. става минималната пенсия за осигурителен стаж от 1 юли и 200 лева от 1 октомври, решиха единодушно 202 депутати на второ четене. В момента минималната пенсия за осигурителен стаж е 161 лева, а към април т.г. такава получават над 500 хил. души.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK