Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Мароканци участват в молитва, отбелязваща края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан

Какво се случи през седмицата

Скандалът около управлението на НДК ескалира; Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст става 180 лв. от 1 юли; Катар критикува съседите си от Персийския залив, че отказват да преговарят; САЩ твърдят, че сирийското правителство може да подготвя химическа атака; Прокуратурата обвини в престъпление двама бивши председатели на КЕВР; Групата "Монбат" е придобила две германски компании за литиево-йонни батерии; Контролираното от Делян Пеевски дружество "Благоевград БТ" е новият собственик на "Техномаркет"

6234 прочитания

Мароканци участват в молитва, отбелязваща края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан

© Reuters


22.9%

е делът на бедното население в страната през 2016 г., показват последните данни на НСИ. Това е увеличение спрямо нивото от предходната година, когато хората, живеещи под линията на бедността, бяха 22% от обществото.

Скандалът около управлението на НДК ескалира, след като в понеделник министърът на българското председателство на ЕС Лиляна Павлова уволни изпълнителния директор на дружеството Мирослав Боршош, а ден по-късно премиерът Бойко Борисов обяви, че ще изземе от Павлова правомощията на принципал и ще възстанови Боршош. В сряда кабинетът определи нов принципал на НДК - министъра на културата Боил Банов. БСП и ДСБ поискаха парламентарна анкетна комисия да разследва управлението на НДК, ДПС обяви, че ще подкрепи това, а прокуратурата потвърди, че има разследване за незаконосъобразни харчове на парите за ремонта на сградата.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст става 180 лв. от 1 юли 2017 г. и 200 лв. - от 1 октомври 2017 г., след като в сряда парламентът прие на второ четене промените в Закона за държавното обществено осигуряване.

Националната здравноосигурителна каса предложи на Българския лекарски съюз (БЛС) да подпише споразумение за увеличаване на месечните плащания за болниците. Документът обаче предвижда съгласие от БЛС да бъде въведен лимит за раждания, хемодиализи, химиотерапии и лечение в реанимация, над който касата няма да плаща. Съсловната организация категорично отказа да подпише подобно споразумение и в крайна сметка НЗОК се съгласи да преведе дължимите пари на клиниките.

Свят

Американският президент Доналд Тръмп и индийският премиер Нарендра Моди се срещнаха във Вашингтон и обсъдиха тероризма, сътрудничеството в сферата на сигурността и търговските връзки
Източник: Reuters

Европейските граждани, живели поне 5 години във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за лична карта. Това става ясно от публикувания от британското правителство документ, който разяснява как Лондон ще третира над 3.4 млн. европейци в страната след Brexit. Ако гражданинът на ЕС не е живял там пет години преди датата на приключването на преговорите, ще получи двегодишен "гратисен период". На практика всеки, пристигнал на Острова преди края на преговорите, ще може да изчака пет години и да вземе лична карта, без да се страхува от депортация. Постоянното пребиваване ще даде достъп до правата на британските граждани - пенсионни, социални и граждански - без правото на глас в изборите.

Катар критикува съседите си от Персийския залив, че отказват да преговарят относно своите условия за прекратяване на блокадата. Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет обвиняват Доха, че подкрепя тероризма. Миналата седмица на страната бе даден списък с условия, за които саудитците твърдят, че не подлежат на преговори.

САЩ твърдят, че сирийското правителство може да подготвя химическа атака, "която вероятно ще доведе до масовото убийство на цивилни". Белият дом предупреди, че ако това стане, Дамаск "ще плати тежка цена". Правителството на Асад отрича подобни обвинения.

Икономика

Осигуряването на финансова независимост за Комисията за финансов надзор (КФН) е ключова задача пред властите в България. Становището е на мисията на Световната банка, която през януари бе в София, за да извърши оценка на финансовия сектор (Financial Sector Assessment Program). Начинът е чрез увеличаване на дела, който имат в издръжката й таксите, събирани от поднадзорните лица. В анализа си експертите се спират и на редица рискове пред застрахователния и пенсионноосигурителния сектор, които са в ущърб на осигурените лица, като се препоръчва серия от мерки, повечето от които с кратки срокове за изпълнение.

Четири гранати са били хвърлени по сградата на Върховния съд на Венецуела от хеликоптер. Президентът Николас Мадуро нарече случилото се терористичен акт
Източник: Reuters

Кредитирането отчита ръстове, депозитите също продължават да се увеличават, а лошите и преструктурираните заеми намаляват. Това показват данните за депозитите и кредитите на БНБ към края на май 2017 г. Ръст в кредитирането има и при домакинствата, и при компаниите. Най-голямо е годишното увеличение на потребителските заеми. Те се увеличават с 4% спрямо май 2016 г., като достигат 7.5 млрд. лв. Годишният ръст при жилищното кредитиране е 3.2%, като обемът нараства до 8.955 млрд. лв. Фирмените заеми също нарастват, като годишният ръст е 3.3% и в края на май тази година достига 19.127 млрд. лв.

Прокуратурата обвини в престъпление двама бивши председатели на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Ангел Семерджиев и Светла Тодорова са обвинени в престъпления по служба, от които е можело да настъпят вредни последици за крайните потребители на газ. Разследването идва след срещата на собственика на "Овергаз" Сашо Дончев с главния прокурор Сотир Цацаров в офиса на бизнесмена Георги Гергов. След нея Дончев се оплака, че главният прокурор му е отправил предупреждения за политическата и издателската му дейност. По-късно той заяви, че между скандала със срещата и стартиралите досъдебни производства срещу длъжностни лица в КЕВР има очевидно връзка. Сега Семерджиев е обвинен в бездействие по жалба на "Овергаз" срещу "Булгаргаз", а Тодорова - за увеличение на цените за пренос на газ.

Създадената от Марк Зукърбърг социална мрежа Facebook вече има 2 млрд. потребители. Това съобщи самият той в профила си във Facebook, където Зукърбърг има над 92 млн. последователи. Едновременно с това през тази година растат и приходите и печалбата на компанията, като за първото тримесечие на 2017 г. постъпленията са 8.03 млрд. долара, или с 49% повече спрямо миналата година. Печалбата е нараснала със 76% до 3.06 млрд. долара.

Бизнес

Групата "Монбат" е придобила две германски компании за литиево-йонни батерии. Сделката е за 100% от движимите и недвижими активи на Gaia Akkumulatorenwerke и EAS Germany, които ще бъдат слети в EAS Batteries, съобщиха от българското дружество в информация до борсата. Оттам не уточниха кое дружество от групата на "Монбат" е купувачът и на каква цена е сключена сделката, като само посочиха, че подробности ще бъдат обявени след окончателно приключване на финалната фаза. През следващите две години компанията ще инвестира над 5 млн. евро в оборудване и разширение на екипа.

Контролираното от Делян Пеевски дружество "Благоевград БТ" е новият собственик на "Техномаркет". Цената на сделката не беше обявена, но активите на веригата за техника са 191.7 млн. лв. към края на миналата година, а приходите на дружеството са 300 млн. лв. Пеевски чрез фирмата си "НСН инвестмънт" купи мажоритарния пакет в "Техномаркет" в началото на 2016 г. от Едоардо Миролио срещу неназована сума. В края на годината депутатът поиска разрешение от КЗК да продаде мажоритарния дял на дубайската фирма TGI Middle East. Тя е мажоритарен собственик на "Булгартабак холдинг", част от който пък е "Благоевград БТ".

"Софарма трейдинг" планира да купи най-бързо развиващия се търговец на едро на лекарства в Сърбия – компанията Lekovit. Фирмата има годишен оборот от около 50 млн. евро. Сделката подлежи на одобрение от местната Комисия за защита на конкуренцията и от дистрибутора не дават допълнителна информация и евентуална цена. Според съобщението до Българската фондова борса основателят на компанията д-р Драган Петрович ще запази миноритарен дял и ще продължи да бъде изпълнителен директор. "Софарма трейдинг" стъпи на сръбския пазар през 2015 г., първоначално с ексклузивното си портфолио. Съседният ни пазар е значително по-малък от българския, с продажби за около 500 - 600 млн. евро годишно.

Сделки и проекти

Производителят на сладка и конфитюри "Цима-99" изгражда ново предприятие в село Стряма край Пловдив. Фабриката ще бъде около три пъти по-голяма от съществуващата, която ще продължи да работи, и ще позволи на дружеството да увеличи капацитета си, както и да добави нови продукти. Компанията залага на увеличаване на износа, като към момента над половината от продукцията отива зад граница. По предварителни оценки инвестицията ще бъде между 7 и 9 млн. лв.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е дала разрешение "Лизинг финанс" да купи "Ти Би Ай рент". "Лизинг финанс" (известна преди като "Пиреос лизинг") ще придобие 100% от акциите на "Ти Би Ай рент", като договорът за покупко-продажба е от 6 март 2017 г., става ясно от решението на регулатора. Сегашният собственик на продаваното дружество е Ти Би Ай банк. Това е четвърто лизингово дружество, което групата "Химимпорт" купува.

Печатницата "Принт трейдинг" до летище София беше прехвърлена друго контролирано от Делян Пеевски дружество - пловдивското "Юрий Гагарин", което се занимава с производство на опаковки, филтри и гилзи за цигари. В съобщение до инвеститорите на фондовата борса "Юрий Гагарин" оповести, че подготвя сделка, и я мотивира с преследване на цел за разрастване на бизнеса. Ще бъдат придобити 100% от дяловете на "София принт инвестмънт" срещу 11 млн. лв., като финансирането ще е със собствени средства.

Американският производител на мотори Harley-Davidson ще кандидатства за придобиването на италианската марка Ducati. Потенциалната сделка ще събере две от най-големите имена в сектора и ще бъде на стойност 1.5 млрд. евро, съобщава Reuters. Според източници на Reuters освен Harley-Davidson инвестиционните фондове KKR, Bain Capital и Permira, както и индийският производител на мотори Bajaj Auto ще отправят оферти за придобиването на Ducati.
22.9%

е делът на бедното население в страната през 2016 г., показват последните данни на НСИ. Това е увеличение спрямо нивото от предходната година, когато хората, живеещи под линията на бедността, бяха 22% от обществото.

Скандалът около управлението на НДК ескалира, след като в понеделник министърът на българското председателство на ЕС Лиляна Павлова уволни изпълнителния директор на дружеството Мирослав Боршош, а ден по-късно премиерът Бойко Борисов обяви, че ще изземе от Павлова правомощията на принципал и ще възстанови Боршош. В сряда кабинетът определи нов принципал на НДК - министъра на културата Боил Банов. БСП и ДСБ поискаха парламентарна анкетна комисия да разследва управлението на НДК, ДПС обяви, че ще подкрепи това, а прокуратурата потвърди, че има разследване за незаконосъобразни харчове на парите за ремонта на сградата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK