Какво се случи през седмицата

Депутати от управляващите внесоха скандален законопроект за промени в Закона за съдебната власт; Парламентът прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов; Северна Корея обяви, че е изстреляла междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне до Аляска; Наказателният съд в Скопие отне паспорта на бившия македонски премиер Никола Груевски; Излишъкът в бюджета се очаква да достигне 1.74 млрд. лв. към края на юни; Тол-таксите ще имат различна цена според това в кой час на деня се ползват магистралите

Професионалният празник на служителите на МВР на 5 юли стана ден на национален протест на полицаите и пожарникарите - за увеличение на заплатите, осигуряване на униформи и нов закон.
Професионалният празник на служителите на МВР на 5 юли стана ден на национален протест на полицаите и пожарникарите - за увеличение на заплатите, осигуряване на униформи и нов закон.
Професионалният празник на служителите на МВР на 5 юли стана ден на национален протест на полицаите и пожарникарите - за увеличение на заплатите, осигуряване на униформи и нов закон.    ©  Анелия Николова
Професионалният празник на служителите на МВР на 5 юли стана ден на национален протест на полицаите и пожарникарите - за увеличение на заплатите, осигуряване на униформи и нов закон.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1.46

млн. българи в икономически активна възраст през миналата година не са работели. Това са над 31% от населението между 15 и 64 години по данни на Евростат.

Депутати от управляващите внесоха скандален законопроект за промени в Закона за съдебната власт, с който забраняват финансиране на съсловните организации на магистратите от чужди донори, както и възможността магистрати да извършват преподавателска или научна дейност, финансирана от чужда държава или чуждо лице. В същото време проектът предвижда кадрови бонуси за настоящите членове на ВСС – след края на мандата си да искат направо назначение в друг орган на съдебната власт на същата длъжност, т.е. да не се връщат в провинцията, а да останат в София.

Парламентът прекрати предсрочно мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов по негова молба без мотиви. До един месец трябва да бъде избран нов управител, който ще се изправи пред същия проблем в управлението на касата - заложен дефицит от около 200 млн. лева.

Народното събрание сформира временна комисия от 19 души, която има един месец, за да изготви доклад как са харчени средствата, отпуснати целево на НДК за подготовка на българското председателство. За комисията гласуваха и управляващите, които имат 10 членове в нея. Скандалът около НДК ескалира, след като министърът по председателството Лиляна Павлова уволни изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош, премиерът го възстанови ден по-късно и отне от Павлова управлението на сградата.

Свят

Северна Корея обяви, че е изстреляла междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне до Аляска, САЩ. Провокативният акт за пореден път предизвика напрежение на Корейския полуостров и накара южнокорейската армия да проведе съвместни ракетни учения с Америка. Действията на Пхенян нагнетиха и отношенията между САЩ и Китай в навечерието на срещата между лидерите на страните Си Дзинпин и Доналд Тръмп в Хамбург.

Наказателният съд в Скопие отне във вторник паспорта на бившия македонски премиер Никола Груевски и му наложи мярка "подписка". Това се случва дни след като Специалната прокуратура внесе обвинения срещу него и още 93 души заради скандала с масовите подслушвания. Прокурор Катица Янева, която оглавява създадения заради скандала орган, призова за задържането на Груевски заедно с няколко бивши представители на властта, включително неговия братовчед и бивш шеф на разузнаването Сашо Миялков.

Италия ще въведе Кодекс за поведение на неправителствените организации, извършващи спасителни операции в Средиземно море. Поводът е увеличаващият се наплив на мигранти, опитващи се да пристигнат в Европа, които биват спасявани от лодки на организациите и изпращани само към италианските брегове. До средата на юни т.г. повече от 73 хил. мигранти са достигнали до Италия.

Икономика

Излишъкът в бюджета се очаква да достигне 1.74 млрд. лв. към края на юни, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. Година по-рано сумата достигна близо 3.1 млрд. лв. Причината за спада е, от една страна, повишението на разходите на правителството, а от друга - понижение на постъпленията по еврофондовете. Приходите към края на полугодието спадат с 1.1% на годишна база до 17.5 млрд. лв., а разходите нарастват с 1.1 млрд. лв. до 15.7 млрд. лв. Увеличението идва от по-високия размер на социални и здравни плащания, вдигането на пенсиите, разходите за субсидии и осигуровки, посочва ведомството.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи на държавите от инициативата "Три морета", сред които и България, да намалят зависимостта си от руски природен газ, като улесни максимално износа на американски втечнен газ (LNG) за Централна и Източна Европа. Това стана във Варшава на среща на върха на страните от региона, разположени на Балтийско, Черно и Адриатическо море. Една от целите на проекта "Три морета" е да се разшири регионалната енергийна инфраструктура, включително морските терминали за внос на LNG и газопроводите за преноса му.

Тол-таксите ще имат различна цена според това в кой час на деня се ползват магистралите. Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Логиката е, че така ще се стимулират товарните превозвачи, заради които основно се въвежда системата, да преминават през България в часове извън пиковите. Според Нанков до края на годината трябва да бъде сключен договор с изпълнителя на тол-системата, а в края на 2018 г. тя вече да работи и да носи приходи.

Бизнес

Синдиците на КТБ правят четвърти пореден опит да продадат Търговска банка "Виктория". Сега срокът за подаване на писма за интерес към придобиването на 100% от капитала ѝ е до 21 юли, а кандидатите ще трябва да направят и нов дю дилиджънс. "Виктория" функционира в режим на полудействаща банка след фалита на собственика й КТБ. Основните й кредитни портфейли бяха продадени, повечето депозити бяха изтеглени и тя остана почти без дейност, а трупаща разходи.

Производителят на домакинско стъкло "Ново стъкло" е бил прехвърлен между компании на гръцката Yioula Group. Цената е 21.2 млн. евро, става ясно от отчета на "Дружба стъкларски заводи". Двете дружества бяха част от гръцката група до началото на годината, когато бизнесът с производство на стъклен амбалаж, който включва и "Дружба", беше продаден на португалската BA Glass. Дейността с домакинско стъкло беше отделена и все пак остана под контрола на Yioula.

Шведският производител на автомобили Volvo обяви, че всеки модел на фирмата след 2019 г. ще има електрически двигател, пише Financial Times. Така компанията ще се превърне в първия традиционен производител, който се отказва почти изцяло от двигателя с вътрешно горене. Според изявлението ѝ електромобилите ще бъдат новият основен бизнес на компанията. От 2019 г. ще се правят три типа автомобили - изцяло електрически, хибриди и "меки хибриди", които ще имат малък бензинов двигател и голяма батерия. Шведският производител на коли беше закупен от китайската Geely през 2010 г.

Сделки и проекти

Производителят на козметични продукти "Био фреш" инвестира 1.7 млн. лв. в автоматизирана складова система. Базата се намира в зона "Марица", част от "Тракия икономическа зона", съобщиха от компанията. През миналата година "Био фреш" завърши строителството на новата си производствена сграда и логистична база.

Производителят на санитарна керамика и арматура "Идеал стандарт – Видима" планира да увеличи производството си в България с близо 30% през следващите три години. Разширяването е част от новата стратегия на собственика Ideal Standard International (ISI), която включва най-мащабната инвестиция за последните десет години. През този период групата ще вложи общо над 100 млн. евро, като значителна част от сумата ще бъде насочена към Севлиево.

Испанският енергиен гигант Repsol планира съвместен проект с руската енергийна компания Gazprom Neft въпреки санкциите на ЕС към енергийния сектор на страната, съобщи Financial Times. Repsol ще се възползва от техническите възможности на Gazprom Neft при разработването на седемте нефтени платформи на находището, притежавано от "Евротек-Югра", намиращо се в Западен Сибир. В замяна на това руската компания получава дял от 25.02% в проекта.

Nokia приключи придобиването на базираната в Хелзинки софтуерна компания Comptel, която има дейност и в България. Финландското дружество има офиси в 32 държави с над 800 служители, сред които е и звеното ѝ в България с около 120 служители. От българския офис съобщиха, че засега не се очакват някакви промени. Той включва развойни отдели, поддръжка и продажби.