Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Опустошителните пожари в Калифорния принудиха хиляди да се евакуират. Комбинацията от високи температури и суша затруднява допълнително пожарникарите.

Какво се случи през седмицата

ЕК е поискала информация за законопроекта, с който се въвежда забрана за чуждо донорско финансиране на организации на магистратите; Три К – консенсус, конкурентоспособност и кохезия, са приоритетите на българското председателство на ЕС; Иракското правителство обяви победа над ИДИЛ в Мосул; НКЖИ обяви две големи поръчки за общо над 1.36 млрд. лв.; "Асарел - Медет" планира да инвестира 80 млн. лв. през тази година; БЕХ има консолидирана загуба от 77.5 млн. лв. за 2016 г.

3568 прочитания

Опустошителните пожари в Калифорния принудиха хиляди да се евакуират. Комбинацията от високи температури и суша затруднява допълнително пожарникарите.

© Reuters


Трите К – консенсус, конкурентоспособност и кохезия, са приоритетите на българското председателство на ЕС, обяви в сряда ресорният министър Лиляна Павлова. Правителството прие проект на програма за председателството и основния пакет с приоритети, които ще бъдат представени за обсъждане в Народното събрание, на президента Румен Радев, сдружението на общините, неправителствени организации и др. Окончателното приемане ще бъде на последното заседание на кабинета за годината, след като стане ясно свършеното от естонското председателство.

Европейската комисия е поискала информация за целта на проекта за промени в съдебния закон, с който се въвежда забрана за чуждо донорско финансиране на съсловни организации на магистратите и се ограничават възможностите за сдружаване. Това обяви председателят на правната комисия и вносител на проекта Данаил Кирилов (ГЕРБ). Спорният законопроект бе гласуван от комисията на първо четене, но с уговорката, че в него ще се вкара възможност за европейско финансиране, както преди това поиска премиерът Бойко Борисов.

Изслушване на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, организирано от Българския институт за правни инициативи – явиха се само трима от 18 кандидати, но се получи интересна дискусия.
Фотограф: Цветелина Белутова

България се срива с 19 места спрямо миналата година в международната класация по защита на правото на собственост на Алианс "Право на собственост". Причината е в значително влошената оценка за защитата на физическа собственост, влошаващите се показатели за независимостта на съдебната система, корупцията и върховенството на закона.

Свят

Иракското правителство обяви победа над "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) в Мосул. Въпреки това спорадични боеве все още избухват в града. Според водената от САЩ коалиция, подкрепяща иракските сили, става въпрос за "шепа" джихадисти в Стария град. Битката за Мосул продължи почти 9 месеца, остави след себе си руини и доведе до хиляди убити цивилни.

ЕС губи времето на Турция, обяви Ердоган. В интервю за британската BBC в навечерието на годишнината от опита за преврат турският президент казва, че ЕС "не е крайно необходим на Турция", и тя "може да стои на краката си" и без него, но въпреки това Анкара ще е "искрена" в отношенията си с Брюксел още известно време. По думите му Анкара ще приеме спокойно, ако ЕС ѝ каже в прав текст: "Няма да можем да приемем Турция." Тогава страната ще задейства своя втори и трети план.

Едва 100 компании са източник на над 70% от емисиите на парникови газове в световен мащаб от 1988 г. насам, сочи нов доклад. Според Carbon Majors Report "относително малък набор от производители на изкопаеми горива може да държи ключа към систематичната промяна на въглеродните емисии". ExxonMobil, Shell, BP и Chevron са сред изпускащите най-много емисии компании, притежавани от инвеститори.

Антиимигрантска кампания, финансирана от унгарското правителство, заля страната с плакати, билбордове и тв и прес реклами срещу Джордж Сорос. На тях образът на американския финансист стои редом с посланието: "Не оставяйте Сорос да се смее последен."
Фотограф: Reuters
26.5%

На годишна база расте износът през май, по данни на НСИ. Това е най-голямото месечно увеличение за последните шест години.

Икономика

Национална компания "Железопътна инфраструктура" обяви две големи поръчки за общо над 1.36 млрд. лв. Първата е за един от най-сложните и скъпи жп проекти в България - отсечката между Елин Пелин и Костенец, като индикативната й стойност за изграждането й е 1 млрд. лв. Вторият търг е за подмяна на жп участъка Костенец - Септември, който е 24.5 км. Стойността му е малко над 361 млн. лв. Отсечката Елин Пелин - Костенец е част от жп линията София - Пловдив и се финансира по оперативна програма "Транспорт". Крайният срок за подаване на оферти е 5 октомври 2017 г. Втората поръчката е по Механизма за свързване на Европа. Крайният срок за офертите е 9 октомври 2017 г.

Министерство на финансите погаси първата емисия "Дянков" за 950 млн. евро, която падежираше на 9 юли. Така държавният дълг на България спада до 11.9 млрд. евро или 24% от БВП, което е едно от най-ниските нива на задлъжнялост в ЕС. Средствата бяха набрани през март миналата година, когато правителството емитира на международните капиталови пазари двоен транш облигации на обща стойност 1.994 млрд. евро. От Министерство на финансите обявиха, че общо изплатената сума сега е 990.4 млн. евро, като в нея е сключен и последният лихвен купон за 40.4 млн. евро.

Правителството реши Българската банка за развитие (ББР) да се прехвърли от Министерството на финансите към икономическото министерство като орган, упражняващ правата на държавата в банката. Мотивът е, че Министерството на икономиката отговаря за малките и средните фирми и за подкрепата в експортната им дейност. През последните години ББР се използва от силните на деня за кредитиране на големи, понякога и губещи предприятия, близки до политици. Сега промяната в принципала става през редакция на Закона за ББР, която трябва да премине през парламента. Подобен опит беше направен и при предишното правителство на ГЕРБ, но проектът не бе приет на второ четене от депутатите.

Бизнес

Уорън Бъфет дари акции за около 3.17 млрд. долара от инвестиционната си компания Berkshire Hathaway. Получатели на средствата са фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и четири други семейни благотворителни организации. Това е най-голямото дарение във вече близо десетгодишния план на магната, според който той ще раздаде цялото си имущество.

"Доверие обединен холдинг" е новият собственик на троянския производител на перилни и почистващи препарати "Веко". Сделката е финализирана в края на миналия месец и вече е вписана в Търговския регистър. От документите става ясно, че холдингът е платил 8 млн. лв. за придобиване на компанията, която досега беше еднолична собственост на местния бизнесмен Хари Велев. "Веко" е създадена преди десет години и има две фабрики - една за прахове за пране в Троян и една за миещи и почистващи препарати в троянското село Дебнево. Най-известната й марка са праховете "Изи".

"Асарел - Медет" планира да инвестира 80 млн. лв. през тази година. Компанията, която оперира медното находище край Панагюрище, е вложила близо 122 млн. лв. през миналата година. Тя работи по седем дългосрочни програми за устойчиво развитие, като основната част от средствата през 2016 г. е била насочена към проекти за технологична модернизация. В "Асарел - Медет" работят 1300 души, още 400 са заетите в дъщерни и смесени предприятия. Основните проекти, по които се работи тази година, са за дългосрочно развитие на мината и обогатителната фабрика.

"Български енергиен холдинг" (БЕХ) има консолидирана загуба от 77.5 млн. лв. за 2016 г. Държавният гигант, който е най-големият холдинг в страната като приходи и персонал, е бил през предишната 2015 г. на печалба от 137 млн. лв. От публикувания отчет на дружеството в Търговския регистър се вижда, че минусът е по две линии: първата е по-малко приходи заради ниските цени на електроенергията и природния газ, а втората - разходите за поръчаното оборудване за атомна централа в Белене.

Сделки и проекти

Румънският финансов регулатор разреши на "Евроинс Румъния" да придобие портфейла на застрахователя на Пиреос банк в страната - ATE Insurance, съобщиха от компанията. Сделката бе обявена още през януари 2017 г., но одобрението на надзора бе получено в края на миналата седмица. Не се съобщава на каква сума е сключената сделка.

"Захарни заводи" планира да издаде емисия конвертируеми облигации на обща номинална стойност до 30 млн. лв., става ясно от покана за свикване на общо събрание на компанията, публикувана на сайта на Българската фондова борса (БФБ). Според нея средствата от облигационния заем ще бъдат използвани за финансиране на дейността и погасяване на задължения на дружеството.

"Лизинг финанс" е приключил покупката на лизинговото дружество "Ти Би Ай рент" и новото име на дружеството е "М Рент", стана ясно от документи в Търговския регистър. Точната цена на сделката не е ясна, но от протокол от решение на управителния съвет на досегашния собственик на дружеството Ти Би Ай банк от 6 март 2017 г. става ясно, че продажната цена е не по-ниска от 2.2 млн. евро.

Германската компания Bertelsmann е придобила още 22% от акциите на издателството Penguin Random House от съсобственика Pearson срещу 781 млн. долара. Така германският медиен конгломерат затвърждава доминацията си в световния бизнес с издаването на книги. Сделката, която оценява Penguin на 3.55 млрд. долара, ще увеличи общите акции на Bertelsmann в компанията до 75%. Останалите 25% остават собственост на Pearson.

Трите К – консенсус, конкурентоспособност и кохезия, са приоритетите на българското председателство на ЕС, обяви в сряда ресорният министър Лиляна Павлова. Правителството прие проект на програма за председателството и основния пакет с приоритети, които ще бъдат представени за обсъждане в Народното събрание, на президента Румен Радев, сдружението на общините, неправителствени организации и др. Окончателното приемане ще бъде на последното заседание на кабинета за годината, след като стане ясно свършеното от естонското председателство.

Европейската комисия е поискала информация за целта на проекта за промени в съдебния закон, с който се въвежда забрана за чуждо донорско финансиране на съсловни организации на магистратите и се ограничават възможностите за сдружаване. Това обяви председателят на правната комисия и вносител на проекта Данаил Кирилов (ГЕРБ). Спорният законопроект бе гласуван от комисията на първо четене, но с уговорката, че в него ще се вкара възможност за европейско финансиране, както преди това поиска премиерът Бойко Борисов.

Изслушване на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, организирано от Българския институт за правни инициативи – явиха се само трима от 18 кандидати, но се получи интересна дискусия.
Фотограф: Цветелина Белутова

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363

    НКЖИ обяви две големи поръчки за общо над 1.36 млрд. лв. - после се чудите защо Шиши дебелее, а БДЖ слабее. Не е достатъчно да е милионер, будь всегда будет милиардер...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK