Вечерни новини: 17 юли
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 17 юли

ЕС отменя временно митата за внос на някои продукти от Украйна

Вечерни новини: 17 юли

Отрицателна лихва и за парите на Сребърния фонд; Полицейските заплати се вдигат от 2018 г.; "Атака" е най-антизападната партия в Европа

4721 прочитания

ЕС отменя временно митата за внос на някои продукти от Украйна

© Reuters


10 пъти е пораснал износът за Швейцария на стоки, произведени в България и Румъния, за последното десетилетие. Конкретно за нашата страна през 2016 г. стойността на износа е 261 млн. швейцарски франка, формиран основно от текстил, облекла и обувки.

ЕС отменя временно митата за внос на някои продукти от Украйна

От 1 септември 2017 г. Украйна ще получи временни тригодишни преференции в търговията си със страните от евросъюза, след като в понеделник Съветът на ЕС приключи процедурата по приемането на отстъпките. Решението ще доведе до ръст на износа на украински стоки. "Наш дълг е да поддържаме Украйна и да укрепваме политическите и търговските връзки, особено в контекста на конфликта на нейна територия", се посочва в съобщението от Брюксел. Увеличават се квотите за безмитен внос на пшеница, царевица, ечемик, овес, мед, доматени продукти, гроздов сок. Изцяло без мита ще се внасят обувки, мед, алуминий, телевизори, звукозаписна техника, тор и бои.

Сребърният фонд, който разполага с близо 2.8 млрд. лв. за подкрепа на държавната пенсионна система, вече не само не носи никаква доходност от депозита си в БНБ, но и дори е на минус, отбелязва Mediapool. Наблюдението е на база на отчета на фонда за 2016 г., в който се вижда, че до края на 2016 г. парите на Сребърния фонд се държат на нулева лихва в БНБ, но преди Нова година депозитът е предоговорен на лихва в размер на -0.10%. Причината е новата лихвена политика на централната банка, която допуска възможност за налагане на отрицателна лихва върху публични средства. Според обяснения в отчета парите във фонда не могат да се топят, тъй като отрицателната лихва е за сметка на държавния бюджет. Сребърният фонд функционира от края на 2008 г. Целта му е да трупа спестявания в продължение на поне 10 години, които да подпомогнат държавната пенсионна система, когато тя започне да се задъхва.

Онлайн търговията се е разраснала с 14% през миналата година спрямо нивото от предходната 2015-а, с което се превръща в основен двигател за развитие на пощенския пазар. По последни данни на него работят 160 компании, извършващи доставка на стоки и съобщения, а обработените от тях пратки и услуги са били 184 млн. броя, или с 5% повече спрямо 2015 г. Данните бяха изнесени от заместник-министъра на транспорта и информационните технологии Димитър Геновски по време на среща с делегация на Държавното пощенско бюро на Китай.

Двоен ръст на заявените кредити от пострадали от валежи и градушки, както и от силната жега, незастраховани фермери, отчете небанковата кредитна институция "Агрион финанс". Макар все още да няма обобщени данни за щетите върху реколтата, земеделци вече търсят допълнителни средства за покриване на извънредните им разходи за спасяването на остатъците от посевите. От финансовата институция отчитат, че тенденцията земеделците да се оглеждат за алтернативи на традиционното финансиране не е нова. Обяснението е, че голяма част от средните и по-дребните стопани нямат достатъчно активи, които да заложат, или не могат да покрият високите изисквания на големите кредитни институции като обезпечение по кредита, самоучастие или отлична кредитна история. Затова все повече фермери търсят финансиране през небанковите дружества.

Предвожданата от депутата Волен Сидеров "Атака" е най-антизападната партия в цяла Европа, а в топ 30 са общо 5 политически сили от България – повече от всяка друга държава. Това показва проучване на Европейския съвет за външна политика (ECFR), посветено на това доколко съвпадат идеологиите на европейски партии и на Кремъл. Изследването включва всички 252 партии, представени в националните парламенти на държавите от ЕС през 2016. В топ 30 освен "Атака" са и БСП - 14-а позиция, АБВ - 17-а, "Патриотичен фронт" - 20-а и движение "Презареди България" на Бареков - 27-а позиция. ДПС е сред умерено антизападните партии, а ГЕРБ – сред умерено прозападните. ДСБ и РБ са откровено прозападни. След България с най-много антизападни партии се нарежда Гърция - 4, с по 3 партии в топ 30 са Словения, Унгария и Германия, а Италия и Португалия - с по 2.

Търговци бяха глобени с 50 хил. лв. заради продажба на неизрядни спинъри. При тематична проверка на държавната агенция за метрологичен и технически надзор са спрени от продажба 97 вида спинъри при изследвани общо 219 вида. Причината е несъответствия с изискванията за безопасност, като сред засечените опасни играчки има такива, които при падане на земята отделят малки части, които могат да бъдат погълнати от деца. За разлика от засечени в други страни случаи у нас проверката в 150 търговски обекта не е установила спинъри, в които наличието на олово и живак е над допустимите стойности.

От 2018 г. ще започне да се мисли за повишаване на заплатите на полицаите. Това обяви пред БНТ заместник-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов. Според него трябва да се спре с говоренето за реформи в МВР, а вместо това да става дума за оптимизация. Цветанов посочи, че е солидарен с исканията на полицаите за по-високи заплати, но такъв ръст може да бъде заложен едва догодина. Цветанов определи искането на БСП за оставката на Радев като "неоснователно", защото вътрешният министър "се справя много добре, изградил е диалог със синдикатите и екипът му ще се справи с предизвикателствата". Обмислят се промени в религиозното законодателство, така че да се спре с външното финансиране на религиите и издръжката им да е в ръцете на държавата, коментира още Цветанов, но не даде повече подробности.

Moody's повиши рейтинга на Общинска банка

Международната рейтингова агенция Moody's повиши оценката на дългосрочните депозитни рейтинги на Общинска банка от B1 на Ba3 със стабилна перспектива, съобщиха от банката. Това е с две степени по-високо от тази, която тя получи през 2016 г. Moody's също така потвърди рейтинга на Общинска банка по другите показатели. Международната агенция запази равнището на кредитната оценка от базовата линия (BCA) от b2. Краткосрочните Not-Prime рейтинги и Ba2(cr)/Not-Prime(cr) оценка на риска от контрагента (CRA) също са потвърдени. Всички рейтинги имат стабилна перспектива, става ясно още от съобщението.

"Софарма имоти" може да набере 5.5 млн. лв. през борсата

"Софарма имоти" планира да увеличи капитала си от 19 256 929 лв. до 20 106 929 лв. чрез издаване на нови 850 000 броя безналични акции с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност от 6.50 лв. за акция, съобщи дружеството чрез БФБ – София. Това означава, че дружеството може да набере до 5.52 млн. лв. от борсата.

Капиталът ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко 425 000 акции. Съотношение между издадените права и новите акции - право/акции: 22.655/1. Всяко лице може да запише такъв брой акции, който е равен на броя на придобитите и/или притежавани от него права, разделен на 22.655.

Европейски телекоми призовават за реформа при даването на лицензи за радиочестотния спектър

Най-големите европейски телекоми призоваха днес правителствата от ЕС да спрат да се противопоставят на даването на лицензи за радиочестотния спектър за най-малко 25 години, за да бъдат насърчени инвестициите и иновациите, съобщава БТА, като цитира Reuters. В писмо до европейските ресорни министри компаниите посочват, че сериозно са обезпокоени по повод дискусиите в Брюксел, посветени на реформата, свързана с радиочестотния спектър, а неуспехът да бъде създадена подходяща рамка, ще засегне всички сектори, които разчитат на интернет. Неуспехът да бъде създадена добре функционираща и благоприятна за инвестиции структура за спектъра рискува да задуши иновациите, растежа и развитието през идните десетилетия, посочват в писмото деветима ръководители на европейски телекоми. Сред тях са Telekom Austria, Telenor и Deutsche Telekom.

Пазарите очакват данните за строителния сектор в САЩ

Във вторник ще бъде публикуван жилищният индекс, а в сряда започването на ново строителство. В същият ден ще бъде обявена и статистиката за добива и запасите на частния сектор в САЩ – напоследък те показват растеж, което оказва натиск върху цените на петрола. В четвъртък ще бъдат публикувани и заявленията за помощи при безработица в САЩ. В момента тече и активният корпоративен сезон, в който компаниите публикуват резултатите си за първото полугодие, като оказват сериозно влияние върху търговията на борсите.

София ще посрещне финалистите в международното лятно училище за предприемачи на Climate – KIC

Финалът на The Journey - международно лятно училище за предприемачи със зелени бизнес идеи в посока опазване на околната среда, ще се проведе от 15 до 22 юли в София. Той ще събере близо 80 млади специалисти от цял свят, които ще представят проектите си пред широката аудитория, след което ще бъдат излъчени и победителите. Преди финала редица специалисти, ментори и треньори от различни европейски градове помогнаха на младите предприемачи да развият своите проекти с кауза, разкривайки им ключови знания в сферата на бизнеса и климатичните промени. Инициативата е част от дейностите на Climate-KIC, а координатор за България е фондацията Cleantech Bulgaria. Именно организаторите от страната заедно с експерти от други ключови организации ще имат за цел да оценят работата на екипите, както и да им дадат препоръки за бъдещото развитие на техните идеи. Големият финал на международната надпревара ще се проведе на 20 юли в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Избраха победителите в ученическото състезание "Социални иновации"

За седма поредна година "Джуниър ачийвмънт България" в партньорство със застрахователната компания "NN България" организират състезанието за предприемчиви ученици със социално отговорни идеи, наречено "Социални иновации". В тазгодишното издание на конкурса големият победител е отбор Lucratives от Професионалната гимназия по икономика и управление "Елиас Канети" - Русе, които представиха системата за връзка между пациенти и лекари при спешни медицински случаи. На второ място се класира Creative Multiverseот Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов", Благоевград, които разработиха социална мрежа за хора, борещи се с наднормено тегло. Третото място в надпреварата зае екипът 4SE от 23 СУ "Фредерик Жолио Кюри", София, които представиха затворена самоподдържаща се екосистема за паркови зони. За поредна година в конкурса "Социални иновации" се включиха близо хиляда ученици от цялата страна, разпределени в отбори от по около четирима. В първия етап на надпреварата учениците трябва да разработят идея за социален бизнес, предлагайки решение на обществен проблем. От тях едва 16 отбора се класират до втория кръг, в който получават възможност да работят с ментор от NN, който им помага за по-задълбочено разработване на идеите. Половината от участниците се класират до национален финал, в който защитават идеята си, като я представят пред експертно жури.

Barclays ще разшири дейността си в Ирландия, за да смекчи ефекта от Brexit

Британската банка Barclays е в преговори с ирландските регулатори за разширяване на операциите в Дъблин като опит да договори план за запазване на достъпа до европейските пазари, ако не бъде постигната добра финансова сделка по време на преговорите за Brexit, съобщава Bloomberg. Главният изпълнителен директор на Джес Стейли и Елън Кийлън, председател на Barclays Bank Ireland, са се срещнали с ирландския премиер Лео Варадкар в Дъблин, обявиха от банката. Barclays заяви, че "остава уверена в дълбоките взаимовръзки между Великобритания и Европейския съюз", но изтъкна като приоритет минимизирането на последствията за клиентите от евентуалното им скъсването. "При липса на сигурност за времето и съдържанието на споразумението ние възнамеряваме да предприемем стъпки за запазване на текущия достъп до пазара", обявиха от банката.

"Газпром" е увеличила износа на газ към Европа с 12% през 2017 г.

"Газпром" е увеличила износа на газ към Европа и добива от началото на 2107 г., съобщава ТАСС, позовавайки се на данни на компанията. От 1 януари до 15 юли 2017 г. добивът на природен газ на руската компания е нараснал с 18.8% до 248.8 млрд. куб. метра. Голяма част от тези количества газ са реализирани на пазара в Европа - към 102.9 млрд. куб. метра, което е ръст 12.3%. От компанията отчитат увеличени доставки към някои от основните си пазари - за Германия ръстът е от 16.7%, а към Австрия - 77.2%. Данните показват още, че през 2016 г. "Газпром" е добила 419.1 млрд. куб.м природен газ. Прогнозата за 2017 г. е за ръст на добива.

General Motors и Uber с ново партньорство в Австралия

Американският производител на автомобили General Motors (GM) съобщи, че тества бизнеса си със споделяне на автомобили Maven в Австралия чрез пилотна програма с компанията за споделено пътуване Uber. Лизинговото споразумение ще позволи на шофьорите на Uber да наемат автомобили, произвеждани от австралийското подразделение на GM – GM Holden, съобщава Reuters. "Изпробваме усвояването на един от продуктите на Maven – Maven Gig, в Австралия чрез пилотна програма в Сидни, която отдава под наем автомобили Holden на шофьори на Uber", каза Шон Попит, директор по комуникациите в GM Holden, в изявление. Програмата Maven Gig на GM цели да помага на шофьорите да наемат автомобил при поискване за независими поръчки, например доставка на пакети, доставка на храни или хранителни стоки и споделено пътуване, в момент, в който се очаква все повече хора да се захванат с работа на свободна практика.

10 пъти е пораснал износът за Швейцария на стоки, произведени в България и Румъния, за последното десетилетие. Конкретно за нашата страна през 2016 г. стойността на износа е 261 млн. швейцарски франка, формиран основно от текстил, облекла и обувки.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.