Вечерни новини: 19 юли
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 19 юли

Тръмп назначи за посланик в Русия застъпник на твърдата политика към Кремъл

Вечерни новини: 19 юли

Приоритет за Българската банка за развитие за периода 2017 - 2020 г. ще е предекспортно и експортно финансиране; Близо 40% от мерките, произтичащи от членството на България в ЕС, не са изпълнени към 30 юни; Пловдивската районна прокуратурата внесе в съда делото срещу бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова; Жилищата в България поскъпват двойно повече от средното за ЕС; Тръмп назначи за посланик в Русия застъпник на твърдата политика към Кремъл

1045 прочитания

Тръмп назначи за посланик в Русия застъпник на твърдата политика към Кремъл

© Reuters


355 млн. лв. надхвърлят събраните средства през 2016 г. във фонд "Сигурност на електроенергийната система", показва отчетът на фонда. За тази година са планирани 436.9 млн. лв., или с 23% повече. Целта на фонда е да покрива разходите на обществения доставчик по задълженията му за изкупуване на електроенергия по преференциални цени.

Тръмп назначи за посланик в Русия застъпник на твърдата политика към Кремъл

Президентът на САЩ Доналд Тръмп назначи Джон Хънтсман, който оглавяваше посолството на САЩ в Китай и беше губернатор на щата Юта, за посланик в Русия на фона на силно напрежение с Москва, съобщи "Ройтерс". Петдесет и седем годишният Хънтсман е известен с възгледите си на "ястреб" по отношение на Русия. През март първите съобщения за евентуално назначение на Хънтсман бяха посрещнати с разнопосочни коментари в руската столица. Номинацията трябва да бъде утвърдена от Сената. Според РБК на срещата между Тръмп и Путин в Хамбург е била постигната договорка новите посланици да се назначат бързо. Според изданието посланикът на Вашингтон Джон Тефт ще напусне поста си през есента. "Интерфакс" пък твърди, че представителят на Москва в САЩ Сергей Кисляк ще се прибере в Русия още този месец.

Приоритет за Българската банка за развитие за периода 2017 - 2020 г. ще е предекспортно и експортно финансиране, мостово финансиране на проекти по оперативни програми, финансиране за изпълнение на национално и/или регионално значими проекти, в т.ч. и по възложени мандати, дългосрочно инвестиционно и проектно финансиране за технологично обновление, повишаване на конкурентоспособността и ефективността на икономическите субекти. На фокус остават програмите за индиректно финансиране на малките и средните предприятия, ще продължи търсенето на други форми за кредитиране, както и на възможности за разнообразяване на предлаганите програми и продуктови линии. Това предвижда тригодишната стратегия за развитие на банката, която правителството одобри в сряда.

Близо 40% от мерките, произтичащи от членството на България в ЕС, не са изпълнени към 30 юни, става ясно от доклад, който правителството прие в сряда. От общо 148 мерки със срок за изпълнение до края на юни не са въведени 58. От неизпълнените мерки 32 са законопроекти, като 16 от тях са свързани с отстраняване на допуснати нарушения на правото на ЕС. Други 21 са свързани със започнали процедури за нарушения по Договора за функционирането на ЕС. Посочени са и 22 директиви на ЕС в областта на вътрешния пазар с изтекъл или изтичащ срок за транспониране в края на ноември 2017 г. От директивите, които страната е трябвало да въведе до 31 май, 14 не са транспонирани.

Премиерът Бойко Борисов чака писмо от Брюксел, в което България да получи разрешение да приеме директно на своя територия отсечка от газопровода "Турски поток". Това съобщи той по време на на годишната среща с посланиците на България в чужбина, състояла се в сряда. Думите му идват дни след като миналата седмица се срещна с директора на "Вътрешен енергиен пазар" в ЕК Клаус-Дитер Борхард и двамата обсъдиха следващите стъпки по реализацията на плановете на Борисов за изграждане на газов хъб край Варна, за чието захранване се разчита на газ точно от "Турски поток". "Това искам да го знаете, за да може на всеки въпрос защо България прави газов хъб, да отговорите: Защото имаме най-добрата газопреносна система. 80% от всички компресори на Балканите са в България и всички са американски, най-добрите, реверсивни. Утре може да стане така, че дори за Украйна да изнасяме. Това е пазарът, това ще намали цената, това ще даде конкурентност на доставчиците", инструктира Борисов посланиците.

Пловдивската районна прокуратурата внесе в съда делото срещу бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова, която ще отговаря за действията си преди и след наводнението в село Бисер. Тя е обвинена за неизпълнение на служебните си задължения за контрол и превенция на язовир "Иваново", чиито води заляха селото и удавиха осем души през февруари 2012 г. Държавното обвинение напомня, че Узунова е била длъжна да положи грижи за язовира, докато се реши спор за собственост между община Харманли и Министерството на отбраната.

Споразумение за предприемането на нови стъпки по реализацията на проекта за Вертикалния газов коридор подписаха в сряда в Букурещ представители на газовите оператори на България – "Булгартрансгаз", на Гърция – ДЕСФА, на Румъния – "Трансгаз", на Унгария - FGSZ, както и на проектната компания за изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция – Ай Си Джи Би. Документът е продължение на подписания през септември 2016 г. от енергийните министерства на четирите държави меморандум за реализацията на Вертикалния газов коридор в рамките на заседание на Групата на високо равнище за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC). Сегашният меморандум става основа за сътрудничество на петте газови компании, които ще анализират възможността за изграждане на трасе за двупосочен пренос на природен газ както от Гърция през България, Румъния и Унгария до европейския пазар, така и в обратна посока. Идеята е да се свържат газовите мрежи на четирите държави и точно затова като партньор е привлечена Ай Си Джи Би.

Жилищата в България поскъпват двойно повече от средното за ЕС

Цените на жилищата в страните от еврозоната се повишават с 4% и с 4.5% в целия ЕС през първото тримесечие спрямо същия период на 2016 г., съобщи "Евростат". Спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. увеличението е съответно с 0.4% и 0.7%. Данните за България сочат поскъпване с 8.8% за година. Най-голям годишен растеж на цените "Евростат" отчита в Чехия (+12.8%), Литва (+10.2%) и Латвия (+10.1%). Жилищата поевтиняват само в две от държавите - Хърватия (-0.4%) и Италия (-0.1%).

Токуда банк пуска ипотечен заем с лихва от 3.6% за първите 3 години

Токуда банк обяви нови условия по ипотечния си кредит - 3.6% фиксирана годишна лихва за първите 3 години на кредита. Той може да бъде в левове или евро и до 95% от размера на обезпечението, а средствата да се използват за покупка на жилище, ремонт и обзавеждане или за рефинансиране на вече взет ипотечен кредит. От банката посочват, че при отпускането на ипотечния кредит не се изисква ползване на пакети от допълнителни банкови услуги, които обикновено съпътстват тегленето на кредит. Сключването и поддържането на застраховка "Живот", "Злополука" или застраховка на кредитни вноски също не е задължителна. Според изчисленията на банката за кредит в размер на 70 000 лева за срок от 30 години (360 месеца) при 3.6% за първите 3 години и 3.722% за останалия срок (3 месечен СОФИБОР 0.122 + надбавка от 3.60 п.п.) и всички допълнителни такси, годишният процент на разходите е в размер на 3.81%, а общо погасената сума – 116 685.72 лева.

Руската "Аелита тревел" спира дейност заради застрахователно събитие в България

Туристическата компания "Аелита тревел", която продава в Москва и Санкт Петербург туристически пакети за Русия и страни от Европа, обяви, че прекратява дейността си, информира БТА, като цитира ТАСС. На сайта й се уточнява, че въз основа на федералния закон за туристическата дейност в Русия "Аелита тревел" е преустановила дейността си във връзка с настъпването на застрахователно събитие в България. Посочва се също така, че прекратяването на туристическата дейност няма отношение към други услуги, а именно отделна продажба на билети, застраховане, трансфер.

От фирмата уточниха, че спирането на дейността, на първо място, засяга изпращането на деца на летни лагери в България. Подробности по застрахователното събитие, което е предизвикало спирането на дейността, засега не се разкриват.

355 млн. лв. надхвърлят събраните средства през 2016 г. във фонд "Сигурност на електроенергийната система", показва отчетът на фонда. За тази година са планирани 436.9 млн. лв., или с 23% повече. Целта на фонда е да покрива разходите на обществения доставчик по задълженията му за изкупуване на електроенергия по преференциални цени.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.