Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Принц Уилям и съпругата му Кейт се срещнаха с германския канцлер Ангела Меркел по време на обиколка, целяща да подобри отношенията с ЕС преди Brexit

Какво се случи през седмицата

Парламентът прие на първо четене проекта за промени в Закона за съдебната власт; "Атака" е най-антизападната партия в цяла Европа; Италия обмисля издаването на временни хуманитарни визи за движение в ЕС на мигрантите; Строежът на високи сгради в София може да бъде ограничен до три зони; Инвеститорите ще могат да търгуват с български държавни ценни книжа през фондовата борса

4233 прочитания

Принц Уилям и съпругата му Кейт се срещнаха с германския канцлер Ангела Меркел по време на обиколка, целяща да подобри отношенията с ЕС преди Brexit

© Reuters


500 млн. лева са достигнали продажбите на бира през миналата година, а в страната са били произведени близо 5.18 млн. хектолитра пиво, съобщиха от браншовия съюз на пивоварите.

Парламентът прие на първо четене проекта за промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат кариерен бонус за членовете на сегашния Висш съдебен съвет, забраняват финансирането на магистратските организации и обучението на съдии и прокурори в чужбина. Това стана въпреки силната обществена съпротива срещу проекта. Европейската комисия също поиска от българските власти пояснения за целите на проекта и възникналите опасения.

При небивала спешност парламентът гласува на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда, с които се премахва касационната инстанция по дела срещу решения за оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на обекти с национално значение, определени от Министерския съвет. Законът мина в пленарна зала 8 дни след внасянето му.

"Атака" е най-антизападната партия в цяла Европа, а в топ 30 са общо 5 български партии – повече от всяка друга държава. Това показва проучване на Европейския съвет за външна политика за нагласите срещу западния либерален модел сред всички 252 партии в националните парламенти на държавите от ЕС през 2016. БСП е на 14-а позиция, АБВ - 17-а, "Патриотичен фронт" – 20-а, движение "Презареди България" на Бареков - 27-а. След България с най-много антизападни партии се нарежда Гърция - 4, следвана от Словения, Унгария и Германия.

Свят

Американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин са имали още един, досега неизвестен, разговор на срещата на Г-20 този месец. Те са говорили към края на официална вечеря, но Белият дом не разкри какво е било обсъждано. Тръмп определи тълкуванията на медии за разговора като "отвратителни". Въпросите обаче остават – какви са били намеренията му в диалога с Путин, били ли са дискутирани важни въпроси и защо не са водени официални бележки.

Четирите арабски страни, водещи бойкота срещу Катар, вече не настояват той да изпълни списъка с 13 конкретни искания, който му връчиха миналия месец. Представители на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет заявиха, че вместо това сега предлагат спазването на шест общи принципа, сред които ангажименти за борба с тероризма и екстремизма и прекратяване на провокациите и подстрекаването.

Италия обмисля издаването на временни хуманитарни визи за движение в ЕС на мигрантите, намиращи се на територията на страната. Това заявява в интервю пред в. Il Manifesto заместник-министърът на външните работи Марио Джиро. Въпреки това заплахата има по-скоро политически характер и цели да привлече вниманието на членките на ЕС, които отказват да поемат отговорност за равномерното разселване на търсещите убежище и оставят Италия сама да понесе бремето.

Икономика

Преките чуждестранни инвестиции в България за първите пет месеца от годината са с 406 млн. евро под тези от същия период на 2016 г. Това показват предварителните данни на БНБ. За май числото е минус от 6.2 млн. евро, като основната причина за спада е намаление от 11 млн. евро по линия на дяловия капитал. Така към петия месец общата сума на чуждестранните вложения е едва 119.8 млн. евро. Числото не е стряскащо, защото традиционно се актуализира нагоре, най-често с данни за реинвестирана печалба. Тази година има и два големи минуса общо за около 300 млн. евро. Единият най-вероятно е изплащането на заем към компанията - майка от "Аурубис България", а вторият е голям отлив на дялов капитал към Унгария, като най-голям инвеститор от тази страна е OTP, собственик на ДСК. Ако ги нямаше, инвестициите биха били съпоставими на миналогодишните.

Строежът на високи сгради в София може да бъде ограничен до три зони. Това са булевардите "Цариградско шосе", "Царица Йоанна" и зад Централна гара, а за строителството във всички останали зони на града да бъде въведена максимална височина от 75 метра. Това са част от идеите за промяна в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, с които главният архитект на София Здравко Здравков предлага да бъдат запушени "вратичките", които позволяват изникването на небостъргачи на случайни места в целия град. Промените са изготвени от Направление "Архитектура и градоустройство" и преди седмица са представени на народните представители от ГЕРБ. Идеята е през лятото да бъдат обсъдени и изчистени текстовете, които да бъдат внесени в Народното събрание през септември.

Силни реколти при царевицата и слънчогледа се очакват през тази година. При пшеницата добивът ще е леко по-слаб, но при умерен ръст на цените. Добри зърнени добиви се чакат в Черноморския басейн, който е конкурентният пазар на България, но глобално има намаление на производството в ЕС и САЩ. Житните и маслодайните култури са сред топ изнасяните стоки от страната, като годишно експортът е от порядъка на 1.5-2 млрд. евро заедно с преработените до масло суровини. Така годината е силна както за производителите, така и вероятно за икономиката и бъдещия износ. А ако се сбъднат прогнозите на ЕК, 2017 г. ще се бъде рекордна за производството на слънчоглед в България от 1993 г. насам.

Бизнес

Легалните продажби на цигари от началото на годината до края на юни не могат да достигнат нивата от 2016 г. Това става ясно от статистиката за продажбите на цигарените компании. Март е единственият месец, през който е имало ръст в сравнение с миналата година, и то само с един процент. През другите месеци продажбите на цигари с бандерол са на нивата от миналата година – средно по около 850 и 950 млн. къса месечно, или бележат спад, който е между 2 и 4% месечно в сравнение със същия период на 2016 г. Според източници от пазара от края на миналата година и през първите месеци на тази по времето на служебното правителство нелегалният пазар се е увеличил, което е традиция в периоди между избори.

"Амилум България" ще увеличи капацитета си над два пъти. От подаденото инвестиционно предложение на производителя на продукти от царевица става ясно, че предприятието в Разград подготвя допълнителни линии, които ще му позволят да повиши преработката от 1300 на 3000 тона царевица на ден. Предвижда се и изграждане на инсталация за производство на етилов алкохол. От компанията не коментираха проекта, но според източник на "Капитал" инвестицията ще е от порядъка на 100 млн. евро. Още миналата година крайният собственик на компанията - американската Archer Daniels Midland (ADM), обяви плановете си да разшири бизнеса в Разград и в турския си завод, но без да дава детайли. Очакванията на ADM са разширенията да приключат до средата на 2018 г.

Инвеститорите ще могат да търгуват с български държавни ценни книжа (ДЦК) през фондовата борса. Това ще стане от есента, тъй като технически и нормативно всички необходими действия са финализирани. Към момента търговията с такива инструменти е ограничена, тъй като достъп до тях имат основно институционалните инвеститори (банки, пенсионни фондове, застрахователни дружества, гаранционни фондове), които ги купуват на аукционите, организирани от финансовото министерство, и впоследствие ги продават помежду си при нужда от ликвидност на вторичния междубанков пазар. С отварянето на специален сегмент на БФБ за ДЦК тази търговия ще може да се случва на регулирания пазар, където печалбата от сделките е необлагаема, играчите ще могат да получат реална пазарна цена за инструментите, а лесен достъп до книжата ще имат инвестиционните посредници и малките индивидуални инвеститори.

Сделки и проекти

Четири компании ще получат подкрепа от държавата за инвестиционни проекти на обща стойност 23 млн. лв., които ще създадат 245 нови работни места. Това стана ясно при връчване на сертификати на "ЛС Тюбс", "Теклас", "Интрама" и "Астаунд комерс" по Закона за насърчаване на инвестициите. Първите три проекта са свързани с производство, а последният е в IT сектора. Най-голяма е инвестицията на "ЛС Тюбс" - 11 млн. лв. в завод за гъвкави пластмасови опаковки в Габрово. Сертификатът дава право на компаниите да изберат различни преференции като възстановяване на осигуровките на новонаетите работници, помощ за обучение на кадри или улеснено административно обслужване.

"Сити мол" в Стара Загора е обявен за продажба от частен съдебен изпълнител заради необслужвани дългове на собственика "Евробилд". Обособена част от практически неработещия търговски център е затвореният хипермаркет "Карфур", но офертата включва само мола, който се предлага за малко над 30 млн. лв. Магазинът на веригата също няколко пъти излизаше за продажба, но без успех. Потенциалните кандидати за търговския център могат да наддават до 10 август. Наблюдатели на пазара обаче не очакват да има интерес, тъй като цената е прекалено висока.

Американският производител на подправки и овкусители McCormick ще купи хранителния бизнес на британската компания Reckitt Benckiser. Цената на сделката е 4.2 млрд. долара, пише Financial Times. За Reckitt наддаваха няколко компании, като McCormick е представила най-добрите условия. Reckitt е собственик на брандове като Frank’s и Cattlemen, които се представят силно на пазара със сосове. С придобиването на Reckitt приходите на McCormick ще се увеличат до 5 млрд. долара на година.
500 млн. лева са достигнали продажбите на бира през миналата година, а в страната са били произведени близо 5.18 млн. хектолитра пиво, съобщиха от браншовия съюз на пивоварите.

Парламентът прие на първо четене проекта за промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат кариерен бонус за членовете на сегашния Висш съдебен съвет, забраняват финансирането на магистратските организации и обучението на съдии и прокурори в чужбина. Това стана въпреки силната обществена съпротива срещу проекта. Европейската комисия също поиска от българските власти пояснения за целите на проекта и възникналите опасения.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.