Вечерни новини: 25 юли

Пред представители на работодателските организации правителството обяви, че премахването на класовете за прослужени години не е в дневния му ред; Общо 49% от клиентите на фирмата за топлинно счетоводство "Техем" в София са получили изравнителни сметки със суми за възстановяване от "Топлофикация - София"; Бившият главен касиер на Алфа банк Петко Митевски е обявен за общодържавно издирване; КЗК разреши на Dietsmann да купи "Енергоремонт холдинг"

   ©  JEAN-PAUL PELISSIER
   ©  JEAN-PAUL PELISSIER
44.5% от българските търговци и производители знаят основните си права и имат доверие в бизнеса и институциите, показа индексът на условията за потребителите на Европейския съюз за 2017 г.

Франция се бори с горските пожари

Над 3000 хектара горски масиви са унищожени от природни пожари в Югоизточна Франция, следствие от жестоката суша, връхлетяла южната част на страната в началото на това лято. Най-пострадал в региона е френският департамент Горна Корсика, където са изгорели 1500 хектара гори. Разпространението на огъня е наложило да бъдат евакуирани жителите на десетки сгради в югоизточните департаменти. В гасенето на пожара участват 19 самолета и около 1000 огнеборци. Четирима пожарникари са леко ранени, а 15 полицаи и 11 служители от републиканската служба за сигурност са натровени с въглероден оксид.

Пред представители на работодателските организации правителството обяви, че премахването на класовете за прослужени години не е в дневния му ред. След срещата министърът на финансите Владислав Горанов съобщи пред журналисти, че няма да се води сепаративен дебат за структурата, организацията на работната заплата, в това число и за класа, а той ще е в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Тази тема не стои на дневен ред пред правителството днес, допълни министърът, цитиран от БТА. Той уточни, че няма забранени теми за дебат и добави, че тази конкретно е внесена в тристранния съвет от работодателските организации и вероятно ще се обсъди. "Нашата позиция е, че това не ни е основният приоритет, много по-важни неща имаме да решаваме", каза Горанов.

Общо 49% от клиентите на фирмата за топлинно счетоводство "Техем" в София са получили изравнителни сметки със суми за възстановяване от "Топлофикация - София", т.е. през отоплителния сезон те са платили повече, отколкото реално са потребили, съобщава БТА. Около 7% от клиентите в София пък са получили изравнителни сметки със сума за възстановяване или доплащане до 10 лева, а останалите 44% съответно ще доплащат на топлофикационното дружество. По думите на управителя на "Техем" Милена Стоянова изравнителните сметки на клиентите с годишен отчет вече са предоставени на отговорните за сградите лица, а за клиентите на "Техем" са достъпни и на клиентския портал на дружеството. По време на пресконференцията от "Техем" съобщиха още, че отоплителният сезон 2016/2017 е бил чувствително по-дълъг и по-студен в сравнение с предходния, което го прави и по-скъп за жителите на столицата. В тази връзка Стоянова уточни, че тази година софиянци са се отоплявали 185 дни, или с 23 дни повече в сравнение с миналата година Среднодневните температури, отчетени за сезон 2016/2017 г., са 3.34 градуса, докато за 2015/2016 г. са били 5.37 градуса. Най-ниските средни температури са измерени през януари 2017 г. - минус 5.7 градуса, докато през същия месец на 2016 г. са били минус 0.6 градуса.

Бившият главен касиер на Алфа банк Петко Митевски, който на първа инстанция бе осъден на 15 години затвор, защото успял на три пъти да изнесе 21 млн. лв. от касата на банката, е обявен за общодържавно издирване, пише "Дневник". След като Софийският апелативен съд е променил мярката за неотклонение на бившия касиер от подписка в постоянен арест, полицаи отишли да го задържат, но не го открили в дома му. При прочитане на присъдата му от 15 години затвор първоинстанционният съд е обявил, че Митевски остава на свобода срещу подписка. После прокуратурата протестирала определението на СГС пред апелативния съд, който е решил, че подсъдимият трябва да остане в ареста, докато тече делото му за откраднатите пари. Адвокатът на Митевски - Георги Варамезов, е заявил за "24 часа", че подзащитният му не бил избягал. Миналия понеделник Митевски заедно със защитника си отишъл да се предаде в Шесто районно полицейско управление в София, но там още не били получили разпореждането на съда, че Митевски трябва да бъде отведен в ареста. Адвокатът оставил телефона си на полицаите да го търсят при необходимост.

Известното лице на БНТ, журналистът и водещ на сутрешния блок "Денят започва" Иво Никодимов е бил нападнат от трима човека в Борисовата градина, съобщиха от телевизията. Той е приет за лечение във Военна болница без опасност за живота. От МВР потвърдиха за инцидента и съобщиха, че извършителите се издирват.

"Ние в БНТ сме възмутени от агресията срещу граждани и осъждаме нападението. Надяваме се, че извършителите на нападенията над журналист, както и на други граждани ще бъдат открити и наказани", се казва в позиция на телевизията. В понеделник отново до Борисовата градина бяха жестоко пребити софийска нотариуска и нейната дъщеря.

От Асоциацията на европейските журналисти в България също осъдиха нападението. "Въпреки че не са известни подробности и мотиви за нападението, е крайно притеснително, че обект на агресия посред бял ден в центъра на София е познато от телевизионния екран лице. Призоваваме институциите за спешни действия за разкриване на извършителите на това посегателство", се казва в позицията на организацията.

Временната анкетна комисия, която трябваше да разследва средствата, изразходвани за европредседателството в Националния дворец на културата (НДК), приключи с препоръка Сметната палата да одитира управлението на НДК между 2015 г. и 2017 г. С мнозинството си ГЕРБ приеха окончателния доклад за дейността й, в който депутатите заключават, че има налице "съмнения за извършени нарушения" от бившия директор за този период Мирослав Боршош. Срещу формулировките в доклада гласуваха останалите 9 депутати от БСП, ДПС и "Обединени патриоти".

КЗК разреши на Dietsmann да купи "Енергоремонт холдинг"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на регистрираната в Холандия Dietsmann N.V. да придобие контрол върху "Енергоремонт холдинг". Сделката е за над 97% от акциите и предстои да бъде финализирана, като цената засега не е известна. От дружеството излизат всички основни акционери - "Миления 77" (33.03%), "Нови енергийни и индустриални технологии" (21.59%), "Геоприбор" (10.8%) и "Българска енергетика" (32.09%). Останалите около 2.5% се държат от малки акционери, като новият собственик ще трябва да направи търгово предложение за изкупуване на книжата им. Dietsmann е създадена преди 40 години и работи в областта на експлоатацията и поддръжката на съоръжения в нефтената и газовата индустрия и в енергетиката. Приходите й за миналата година са в размер на 325.5 млн. евро. "Енергоремонт холдинг" работи в подобна сфера, като се занимава основно с рехабилитация, ремонти, модернизация и реконструкция на енергийни съоръжения. За 2016 г. консолидираните й нетни приходи са 39 млн. лв.

Авиокомпаниите ще се нуждаят от 637 хил. нови пилоти през следващите 20 години

Това се налага, за да са в крак с темпото на растеж на световния въздушен трафик, посочва обяви Boeing в годишния си доклад по този въпрос, информират "Франс прес" и БТА. Производителят на самолети е повишил оценката си за необходимия брой пилоти с 3.2% спрямо доклада миналата година. Само в Азиатско-Тихоокеанския регион ще има нужда от 253 000 нови пилоти, което е една трета от общия брой според доклада. Северна Америка ще търси 117 000 нови пилоти, а Европа - 106 000. Освен това секторът ще се нуждае от 648 000 нови техници, което е с 4.6% по-малко спрямо оценката в миналия доклад. Това се дължи предимно на намаляване на часовете за поддръжка, които се изискват за самолетите Boeing 737 MAX. До 2036 г. ще бъдат нужни нови 839 000 стюарди и стюардеси.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня