Вечерни новини: 31 юли

Министерски съвет предлага Европейската агенция по лекарствата да се настани в "София тех парк"; Три години уседналост дават най-много точки при записване в първи клас; Софийска прокуратура поиска прекратяването на 33 партии; Брутните премии на "Евроинс" са се повишили с над 30%; Косово е на прага на енергиен колапс

Протести с жертви след изборите във Венецуела
Протести с жертви след изборите във Венецуела    ©  Reuters
Протести с жертви след изборите във Венецуела
Протести с жертви след изборите във Венецуела    ©  Reuters
5%

от българските фирми, създадени след 2010 г., са продължили да бъдат активни пет години по-късно. Най-много фирми се създават в областта на търговията, но в този сектор са и най-много "умрелите" компании, показват данни на Националния статистически институт до края на 2015 г.

На снимката: Латиноамериканската държава, в която в неделя имаше избори за Учредително събрание, е раздирана от протести и мощен отпор от страна на властта. Поне девет души бяха убити по време на сблъсъците между протестиращите и полицията, сред тях и един от лидерите на опозицията - 30-годишният Рикардо Кампос. Опозицията вярва, че вотът е изцяло манипулиран от режима на президента Николас Мадуро. "Ние не признаваме този фалшифициран процес", заяви в неделя опозиционният водач Енрике Каприлес. Според властите над 8 млн. души пък са гласували за неограничени правомощия на управляващата Единна социалистическа партия.

София предлага Европейската агенция по лекарствата да се настани в "София тех парк". Кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) е подадена официално днес, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Министерският съвет взе решението за това на последното си заседание. Сега централата е базирана в Лондон, но трябва да бъде преместена заради Брекзит. До 30 септември Европейската комисия ще оцени внесените кандидатури и ще излезе с решение през ноември. Кандидатурата на София в писмото от името на премиера Борисов до Жан-Клод Юнкер е аргументирана с добрите икономически и социални перспективи пред страната, бързо разрастващия се пазар на труда и проевропейските обществени нагласи. Специално се изтъква, че секторът на информационните технологии нараства средно със 7.3% годишно. Централата на ЕАЛ в София ще бъде интегрална част от високотехнологичната среда в "София тех парк", който е стратегически проект за българската държава и Европейския съюз, пише Борисов.

Софийската градска прокуратура поиска прекратяването на 33 политически партии, защото не участват в политическия живот. Уточнява се, че искането става, след като е направена проверка и са изискани материали от Централната избирателна комисия, Софийския градски съд и Сметната палата. Прокуратурата е внесла искови молби за прекратяването в Софийския градски съд. Общо 31 от тях подлежат на прекратяване според текстове от Закона за политическите партии, който предвижда такава мярка, ако не участват в избори за народни представители, президент и вицепрезидент, общински съветници и кметове за период повече от 5 години от последната им съдебна регистрация.

Координационно звено в Министерството на енергетиката ще помага на операторите на големите горивни инсталации да убедят Европейската комисия да направи изключение за тях от по-строгите изисквания за парниковите газове. Пресцентърът на ведомството съобщи, че по заповед на енергийния министър Теменужка Петкова е сформирано звеното със задача да координира действията по изготвяне на технико-икономически анализи и обсъждане на конкретни мерки във връзка с предвидената възможност за дерогация от изискванията на Европейския парламент.

Децата, чиито родители имат постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, непроменян над три години преди подаване на заявлението, ще имат най-голямо предимство при записване в първи клас. Това гласи предложение за промяна в Наредба 10 на просветното министерство за организация на дейностите в училищното образование. Тази промяна се очакваше, след като Административният съд отмени редица от критериите за прием в първи клас, определени от Столичната община за тази учебна година, съобщи БНТ. В новите критерии е залегнала идеята за уседналостта. Промяната цели предотвратяване на измамите, при които родители с фалшиви адресни регистрации да изместват семейства, които от години живеят край дадено желано училище. Предложените промени могат да се обсъждат до 28 август.

До 28 август образователното министерство ще приключи обсъжданията си как да се реорганизира учебният процес. В последния ден от месеца министър Красимир Вълчев ще обяви дали лятната ваканция ще бъде по-кратка спрямо тази от миналата година, заяви пред БНТ зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Миналата седмица от ведомството публикуваха проект на график за учебното време и за ваканциите през учебната 2017/2018 година. Ваканциите през учебната година са повече, но лятната ваканция започва със седмица по-късно за различните класове. От министерството уточниха, че за промените настоявали учители и родители.

Над 30 граждански иска за различни суми със среден размер около 70 хил. лв. са заведени в Софийския градски съд за обезщетения от пострадали от опустошителното наводнение в село Бисер преди пет години. Претендираните суми са различни - най-големият иск е за 500 хил. лв. Повечето от исковете са подадени през февруари т.г., ден преди да изтече петгодишната давност. За заведените дела информира в. "Сега", а от СГС уточниха, че има подадени молби и през 2015 и 2016 г., а две дела са приключени и обявени са решаване. Всичките граждански искове са подадени от един и същ адвокат от Шумен. Той е завел и делата на жители на Хитрино след експлозията на цистерната от товарната композиция на едноименната гара на 10 декември 2016 г., при която загинаха седем души и бяха нанесени големи материални щети.

Брутните премии на "Евроинс" са се повишили с над 30%

През първото полугодие ЗД "Евроинс" отчита брутен премиен приход от 73.7 млн. лв., което е ръст от 31.6% спрямо същия период на 2016 г., показва междинният отчет на дружеството, разпространен чрез БФБ – София, и цитиран от investor.bg. Този резултат е вследствие на осезаем дял на премийния приход по директен бизнес по застраховане в размер на 95.1% за сметка на дела на активно презастраховане, равняващ се на 4.9% от общия премиен приход. Нетните спечелени премии за първите шест месеца на 2017 г. възлизат на 55.3 млн. лв., което e ръст от 6.75% спрямо същия период за 2016 г. За периода "Евроинс" реализира печалба в размер на 138 хил. лева. За периода от началото на януари до края на юни най-голям дял в портфолиото на компанията продължават да заемат автомобилните застраховки - 65.6% от премийния приход.

Фондовата борса увеличава приходите и свива загубата

Приходите на "Българска фондова борса" са се повишили с 21% през първото полугодие до 896 хил. лв. В резултат на това се е свила и загубата за периода - от 277 на 22 хил. лв., показва отчетът за полугодието на компанията. Причина за подобрението е възходът на капиталовия пазар през последната година. Броят на сделките потвърждава това - към края на юни те са за 291.7 млн. лв., което е повишение с над 55%. При акциите повишението е с 83%, а при облигациите с 18%. БФБ намалява и разходите си за дейността с 98 хил. лв. до 1.019 млн. лв. С най-голям оборот през полугодието е "Химимпорт" с 18.8 млн. лв., следван от "Софарма" с 18.1 млн. лв. и "Адванс терафонд" АДСИЦ с 16.5 млн. лв. За последните 12 месеца към 31 юли акциите на борсовия оператор са поскъпнали с 83% до 3.94 лв. за акция и 25 млн. лв. пазарна капитализация.

Косово е на прага на енергиен колапс

Косово е на прага на енергиен колапс, защото има резерв от въглища за само две седмици, информира агенция Reuters. Страната разполага с повече от 14 милиарда тона лигнитни въглища, което я поставя на пето място в света, но въпреки това е принудена да използва резервите си, за да захранва двете си енергийни централи. Причината е, че собствениците на 52 хектара частни имоти искат от правителството по-високо обезщетение и властите не успяват да получат достъп до находищата. Преди три години, когато от енергийната компания уведомиха собствениците на къщи, че им е нужна земята им, в района имаше 99 къщи. Междувременно обаче бяха построени още 120 къщи с надеждата за печалба при отчуждаване на земите. Средствата, необходими за отчуждаване на земите, които първоначално бяха в размер на 4.5 милиона евро, сега нараснаха до 15.5 милиона евро и трябва да бъдат платени от КЕК.

Виена ще се бори с данъчни трансгранични измами

По време на ротационното председателство на ЕС, което поема през втората половина на 2018 г., Австрия ще се стреми към приемането на европейски и международни мерки за предотвратяване на международните данъчни измами, предаде Reuters. "Една по-ефективна борба с данъчните измами изисква европейски и международни решения. ЕС трябва най-накрая да разработи съвместна стратегия в тази област", заяви австрийският министър на финансите Ханс Йорг Шелинг. Австрийското финансово министерство каза, че Шелинг е разработил план за елиминиране на възможностите за избягване на данъчното облагане, който е обсъдил преди две седмици с европейския комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

На срещата на Шелинг във Виена миналата седмица с френския му колега Бруно льо Мер двамата са обсъдили необходимостта от задълбочаване на икономическите връзки и на валутните съюзи в ЕС и еврозоната.

Турция също планира да търси газ край Кипър

Турция се готви за план Б за Кипър, след като пропаднаха последните преговори за обединението на Кипър, съобщава гръцкото издание "Катимерини", позовавайки се на свои източници. От Министерството на енергетиката на северната част на разделения остров са коментирали пред изданието, че Турция също планира да инсталира платформи за проучване на крайбрежието на Кипър за природен газ. В допълнение турски дипломати подготвят план да поканят гръцките кипърци да се завърнат в изоставени райони, като например в квартала "Вароша" във Фамагуста, и да живеят под администрацията на турските кипърци. Последните преговори за обединението на Кипър, за които се възлагаха големи надежди, се провалиха в началото на юли въпреки активната роля на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. След това спорът се пренесе към природните ресурси и правото да се проучва и добива природен газ в крайбрежните райони на острова.

Полша отказа да се подчини на Европейския съд и да спре сечта в девствена гора

Полша заяви, че ще продължи със сечта в древната Беловежка гора въпреки решение на Европейския съд тя да бъде незабавно прекратена, предаде Reuters. На въпрос дали ще продължи сечта, която се представя като необходима защитна мярка срещу нашествие от бръмбари, Конрад Томашевски от държавната агенция по управление на горите заяви: "Задължени сме да продължим със защитните мерки. Трябва да изпълним плана за защитни мерки и точно това правим." Съдът в Люксембург нареди миналата седмица Варшава незабавно да спре изсичането на гората, която се намира на границата с Беларус и като една от последните вековни гори в Европа е част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Временното разпореждане на съда сочи опасността от "сериозна и необратима увреда" на гората. Цялото дело, което Европейската комисия започна преди месеци, може да приключи след години. Според ЕК сечта в гората нарушава законите за защита на дивата природа.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО