Вечерни новини: 2 август

Девизът на българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде "Съединението прави силата"; Столичната община ще получи 15 млн. лв. от държавния бюджет за строежа на третия лъч на метрото; Полският министър на отбраната поиска репарации от Германия; Румъния ще вложи близо 10 млрд. евро за въоръжение до 2026 г.; Dow Jones надхвърли 22 хил. пункта за пръв път в историята си;

Автономни автобуси се движат в Талин
Автономни автобуси се движат в Талин
Автономни автобуси се движат в Талин    ©  Естонско председателство, EU2017EE
Автономни автобуси се движат в Талин    ©  Естонско председателство, EU2017EE
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

0.1%

е понижението на цените на производител в еврозоната през юни 2017 г. в сравнение с предишния месец. Общо за ЕС показателят се понижава с 0.2% за периода, показват данни на Евростат. На годишна база е отчетен ръст съответно с 2.5% и 2.6%.

Автономни автобуси се движат в Талин

Два малки автономни автобуса ще бъдат част от градския транспорт в Талин за около месец. От 29 юли до края на август те ще минават по маршрут през естонската столица – от центъра на града до някогашната електроцентрала, сега творчески център (Kultuurikatel), където се провеждат основните събития от ротационното председателство на Съвета на ЕС на страната. Пускането им е част от събитията, съпътстващи председателството, а от естонската информационна агенция ERR съобщават, че първите дни от движението им са преминали "без големи инциденти". Въвеждането на пилотния проект струва 100 хил. евро, две трети от които се покриват от партньори от частния сектор.

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. ще премине под девиза "Съединението прави силата", съобщи ресорният министър Лиляна Павлова. На английски словосъчетанието ще бъде преведено като United We Stand Strong. По думите на Павлова избраният слоган е изключително актуален за ситуацията, в която днес се намира Европа. С обявяването му приключва процесът по визуализацията на това как ще изглежда българското председателство. По информация на bTV председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е поискал датата на откриване на председателството ни да бъде изтеглена и затова церемонията ще се състои на 4 януари 2018 г. в Народния театър "Иван Вазов".

Столичната община ще получи 15 млн. лв. от държавния бюджет за строежа на третия лъч на метрото, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет в сряда, предава БТА. Третата линия на метрото се строи от 2016 г., като се очаква да бъде завършена до средата на 2019 г. Тя ще има 12 нови станции, като ще свързва кварталите "Левски" и "Горна баня". Трасето е с дължина 16 километра, припомня "Дневник". Проектът ще струва около 500 млн. евро, от които 341 млн. евро са средства от еврофондове. В началото на юни Европейската комисия отпусна на България последния транш за линията в размер на 86.6 млн. евро.

Осем обекта на територията на Варна са затворени при проверки за качеството на храните по морето през изминалата седмица. При седем от тях причината са били лошата хигиена и неправилното съхранение на храни, а осмият е бил без регистрация по Закона за храните. През миналата седмица от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са извършили 580 проверки по Черноморието и 2326 в останалата част от страната, съобщиха от институцията. В резултат на проверките са издадени общо 179 предписания (60 от които по морето) и са съставени 53 акта за установяване на административно нарушение (22 от тях по Черноморието). През изминалата седмица са извършени и 50 проверки на кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни, в резултат на които е издадено едно предписание, посочват от БАБХ.

Столичната община ограничи достъпа на автомобили до стадион "Българска армия", считано от 2 август. Това става ясно от съобщение на официалния сайт на играещия домакинските си мачове на съоръжението отбор на "ЦСКА-София". Забраната важи и за дните, в които на стадиона се провеждат футболни мачове. "Автомобили и всякакви превозни средства на официални и длъжностни лица от БФС, включително гостуващ отбор, делегати, съдии, журналисти и гости няма да бъдат допускани в близост до съоръжението", съобщават от клуба. Всеки, който иска да използва автомобил в района на Борисовата градина и стадион "Българска армия", вече ще трябва да плаща месечна такса в размер на 30 лв. От поддържащата парка дирекция "Зелена система" ще издават пропуск, който да важи в рамките на Борисовата градина.

За първите седем месеца от 2017 г. човечеството е изразходвало естествените ресурси, които Земята е способна да възобнови и предостави за 12 месеца. Това показва анализ на международната природозащитна организация WWF, който се изготвя всяка година от фондацията Footprint Network. Според изчисленията на фондацията за оставяния от човечеството отпечатък върху планетата всяка година т.нар. Ден на надхвърлянето, след който населението на Земята живее на т.нар. екологичен кредит, настъпва все по-рано, което означава, че хората използват все повече екологични ресурси и услуги. В тази категория се включват гори, вода и рибни запаси, които природата успява да възстанови само частично. "Със сегашните темпове на потребление се нуждаем от 1.7 планети на година, за да задоволим консумацията си", се посочва в анализа на WWF.

Полският министър на отбраната поиска репарации от Германия

Германия трябва да изплати на Полша военни репарации за нанесените щети и извършените престъпления през Втората световна война, заяви полският министър на отбраната Антони Мачеревич. "От юридическа гледна точка Германия без съмнение дължи репарации на Полша", каза той. Не е вярно, че полската държава се е отказала от репарациите, които Германия ни дължи. Истината е, че съветската колония, наречена Полска народна република, частично се отказа от репарациите, които бяха свързани с територията на марионетната съветска държава ГДР (Германска демократична република)", добави Мачеревич. Така той призна, че е имало отказ от репарации, но "той никога не е бил уреден от формално-правна гледна точка, а е носил само характер на политически публицистичен акт", пише БТА. Говорейки по случай 73-ата годишнина от Варшавското въстание срещу нацистките окупатори, министърът на отбраната каза, че първите месеци на въстанието, жестоко потушено от нацистите, са "носили характер на геноцид". "Това не беше борба с въстаниците, а убийства - дом след дом, жилище след жилище", отбеляза той.

Кристофър Рей беш избран за директор на ФБР

Сенатът на САЩ утвърди с голямо мнозинство Кристофър Рей за нов директор на Федералното бюро за разследване (ФБР), съобщава БТА. Той ще смени Джеймс Коми, който беше уволнен от поста от президента Доналд Тръмп заради разследванията за руската намеса в президентските избори в страната миналата година. Номинацията на 50-годишния Рей беше одобрена с 92 гласа срещу 5. Той е бивш високопоставен служител в министерството на правосъдието при президента Джордж Буш-младши, където отговаряше за разследвания на корпоративни измами като помощник на министъра на правосъдието и на генералния прокурор на САЩ по наказателни дела. По професия е юрист, завършил Йейлския университет. В момента е партньор в юридическата фирма "Кинг енд Спелдинг". Като адвокат е представлявал интересите на губернатора на щата Ню Джърси Крис Кристи, който е близък на президента Тръмп. Тръмп номинира Рей през юни, като го нарече "безупречно квалифициран" експерт, а още по време на конгресните слушания по неговата номинация Рей обеща, че ще пази своята независимост и няма да допуска външна намеса или натиск от президента в работата си.

Румъния ще вложи близо 10 млрд. евро за въоръжение до 2026 г.

Румъния ще заделя за отбраната си 2% от БВП във всяка от следващите 9 години съгласно план за военни поръчки за периода 2016-2017 г., одобрен във вторник, пише dnevnik.bg. Страната ще постигне тази година този праг, определян като пожелателен минимум за всяка от членките на НАТО, след като миналата година задели 1.7% от БВП. От Върховния съвет за отбрана, който прие плана, съобщиха, че за модернизиране на армията ще бъдат вложени общо 9.8 млрд. евро. Няма други подробности, а в съобщението се казва, че "ще бъде взимана предвид националната отбранителна индустрия, която се нуждае от модернизиране и от развиване на адекватен капацитет да военно производство". През юни Държавният департамент на САЩ одобри продажба на 7 системи за ракетна зенитна защита "Пейтриът" на обща стойност 3.9 млрд. долара. Основни доставчици са американските компании "Райтеън" и "Локхийд". Ракетните комплекси ще са част от интегрирана система за противовъздушна отбрана, включваща и закупените неотдавна самолети F-16. На румънска територия има елементи от американската система за защита от балистични ракети, която според руския президент Владимир Путин е "голяма опасност", принуждаваща Москва да реагира, като увеличи собствения капацитет за ракетен удар.

Американският индекс Dow Jones надхвърли прага от 22 хил. пункта за пръв път в историята си. От ноември насам той се е покачил с над 4 хил. пункта, или 23%, като след избирането на Доналд Тръмп за президент в началото на ноември той последователно разби границите от 19, 20, 21 и вече 22 хил. пункта. Въпреки че до момента Тръмп не е изпълнил обещанията си за данъчна реформа, бизнесът е оптимистичен и администрацията намалява осезаемо регулаторната тежест, която достигна рекордни нива по времето на Барак Обама. Голяма заслуга за рекордите на Dow Jones имат и технологичните компании, водени от Apple, Amazon, Facebook, Alphabet и Microsoft, които през миналата година станаха най-високо оценените фирми в света и продължават възхода си и през тази година.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-P
  D-r D
  • + 1

  Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. ще премине под девиза "Съединението прави силата"

  Ами те, макар и доста противоестествено, са си се съединили отдавна: Борисов, Пеевски и Цацаров!

  Я да вземат да напишат просто девиза д: тримата шишковци!

  Нередност?
Нов коментар