Вечерни новини: 6 август
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 6 август

Гатлин свали Юсейн Болт от световния връх на 100 метра

Вечерни новини: 6 август

От 11 август започва преасфалтиране на Орлов мост; Държавата се подготвя да финансира частни детски градини и училища; КЗП е съставила 120 акта за нарушения от началото на летния сезон; Таксата за издаване на временен паспорт в чужбина се намалява от 67 на 50 евро; Студентските общежития ще могат да бъдат реновирани по "Региони в растеж"

3700 прочитания

Гатлин свали Юсейн Болт от световния връх на 100 метра

© Reuters


3.3

милиона са чуждестранните туристи, посетили България от януари до юни месец тази година. Това прави около 8% ръст, каза в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БТА. Тя добави, че в област Бургас от януари до май има 3% ръст на туристите и над 20 милиона лева повече приходи от нощувки.

НА СНИМКАТА: Американецът Джъстин Гатлин е новият световен шампион в бягането на 100 метра, след като сложи край на епохата Юсейн Болт. 30-годишният ямаец, който обяви, че това ще е последното индивидуално състезание в легендарната му кариера, остана трети и пропусна възможността да стане първият човек в историята с четири световни титли в късия спринт. Втори финишира и другият американец Крисчън Колман. За Гатлин, който на 35 г. е най-възрастният световен шампион в историята на дисциплината, това е втора световна титла след 2005 г. Нито един атлет не се е връщал на върха в късия спринт след толкова дълго прекъсване. След финала той се поклони пред световния рекордьор.

Българската научна общност отново остана без достъп до световните бази данни ScienceDirect и Scopus. За проблема, който е налице от 4 август т.г, бе съобщено от учени. В писмо, което те са получили от издателството на голяма част от научните журнали Elsevier, се казва, че достъпът е преустановен, тъй като "заради забавяне на разпределянето на средства на правителствено ниво" Министерството на образованието не успява да изпълни споразумението си с издателството, което е за периода 2017-2019 г. През август 2016 г. научната общност остана без достъп до базите данни за малко повече от седмица, тъй като министерството не бе подновило годишния абонамент, от който се възползват 59 научни организации и висши училища. Тогава бе съобщено, че той струва 7.9 млн. лева с ДДС.

Студентските общежития също ще могат да бъдат обновявани със средства по програма "Региони в растеж". Това уточниха за "Дневик" от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Според една от мерките в програмата на правителството се предвижда "обновяване на многофамилни жилищни сгради и студентски общежития". Мярката е в частта, засягаща жилищната политика, в която не се посочват други програми, освен Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, която се финансира от бюджета. От министерството междувременно съобщиха и че преди да бъдат сключвани нови договори по програмата за саниране, е необходимо да приключат дейностите по вече одобрените за финансиране 2022 сгради в цялата страна.

Задръстване на Орлов мост в следствие на ремонт на Цариградско шосе
Фотограф: Юлия Лазарова

От 11 август започва цялостното преасфалтиране на кръстовището на Орлов мост, съобщи зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев. Изцяло сменена ще бъде настилката на кръстовището на Орлов мост и няколкостотин метра от "Цариградско шосе" в посока бившия хотел "Плиска" заради деформациите на асфалта. Кръстовището няма да бъде затваряно изцяло, а само стеснено. Ремонтът ще продължи между седем и десет дни.

Таксата за издаване на български временен паспорт в чужбина ще бъде намалена от 67 на 50 евро. Това се разбира от проект за постановление на Министерския съвет, който е публикуван за обществено обсъждане. До намалението ще се стигне след отпадане на две такси: първата е в размер на 1 евро и се премахва, тъй като гражданите вече ще имат възможност предварително да попълват заявленията си за документи; а втората е от 16 евро и досега се е събирала в бюджета на МВР, макар и то да не участва в издаването на документите.

От началото на летния туристически сезон Комисията за защита на потребителите (КЗП) е съставила близо 115-120 акта за нарушения, но те не са повече в сравнение с предишни години. Това съобщи пред БТА председателят на комисията Димитър Маргаритов. Той посочи, че най-честите нарушения са свързани с разминаване между обещаното и полученото на място, т.е. липсват определени услуги.

Държавата се подготвя да финансира частните детски градини и училища, както е предвидено в Закона за предучилищното и училищното образование, от 2018 г. Това предвижда проект на наредба на Министерството на образованието и науката, публикуван за обществено обсъждане на портала strategy.bg. Това беше и най-спорната разпоредба от закона, предизвикала най-бурни дискусии по време на дебатите около приемането му. Крайният срок за подаване на становища по наредбата е 1 септември.Предвижда се държавни пари да получават училища и детски градини, които подадат изрични заявления. Те ще бъдат проверявани дали покриват определените изисквания.

Зам.-шефът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Георги Гатев е обжалвал отнемането на допуска му до класифицирана информация. На 26 юли Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) отне допуска на Гатев. Без да посочва име преди това прокуратурата съобщи, че ще поиска член на бюрото да бъде лишен от достъп до класифицирана информация под предлог, че е помагал на обвиняеми и подсъдими магистрати да съставят оплакване срещу службата му. Сега в жалбата си Гатев казва, че отнемането на допуска е станало с неясни мотиви. В писмо до медиите той заявява, че чрез него се атакува националното бюро, което като независим държавен орган осъществява наблюдение за начина, по който се използват СРС-та с цел защита правата и свободите на гражданите.

Фотограф: Красимир Юскеселиев

"Софарма трейдинг" купи сръбски дистрибутор

"Софарма трейдинг" приключи придобиването на сръбския търговец на едро с лекарства Lekovitt, която е с оборот 50 млн. евро. Сделката е за 70% от дяловете на базираната в Шабац компания, с което "Софарма трейдинг" става мажоритарен собственик, а д-р Драган Петрович, досегашният собственик на Lekovit, задържа останалите 30% от дяловете, посочва българският дистрибутор в съобщение до БФБ - София. Цената не е обявена. Сделката получи разрешение от сръбския антимонополен регулатор. "Софарма трейдинг" стъпи на сръбския пазар през 2015 г., първоначално със своето портфолио. Сръбският пазар е значително по-малък от българския с продажби за около 500 - 600 млн. евро годишно, много конкурентен и бързо развиващ се. Дистрибуторът Lekovit е създаден през 1992 г. заедно с фармацевтичната верига Flos. През 2016 г. търговецът на едро има 150 служители, доставчик е на 900 аптеки и има общи складови площи от около 3000 кв.м.

Търговията с Индия расте

За последните десет години двустранният ни стокообмен с Индия се е увеличил близо 3 пъти – от 79 млн. долара през 2006 г. на 215 млн. през 2016 г., обяви след среща с посланика на Индия Пуджа Капур заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. През 2016 г. българският износ за Индия нараства с 29% спрямо 2015 г., а тенденцията към увеличаване се запазва и през първото тримесечие на 2017 г., отбелязвайки ръст от над 176%. Последната по-значима индийска инвестиция в България е реализирана в началото на тази година, когато индийската компания "Фюджи" открива център за аусторсинг и IT услуги в София, съобщи зам.-министърът. Сега за индийската компания в София работят около 50 души, като до края на 2017 г. се планира броят на назначените специалисти в София да бъде удвоен и да нараства до 2019 г., когато прогнозите са да се разкрият 300 работни места.

Приложение на Visa дава достъп до информация при пътуване

Приложение на Visa дава достъп до полезна информация, като локатор на банкомати, конвертор на валута, съдействие при загуба или кражба на карта за разплащания при пътуване, съобщиха от компанията. Приложението Visa Travel Tools е валидно при пътувания в страната или в чужбина. Указателите за избраната страна позволяват на туристите да проверят нивото на внедряване на картови разплащания още преди самото пътуване. Дисплеят показва колко лесно картодържателите могат да използват картите си Visa на места като хотели, ресторанти и магазини, както и какви са възможностите на местния публичен транспорт. Приложението Visa Travel Tools дава възможност пътниците да разберат дали и къде таксита и ресторанти приемат карти Visa. Освен това потребителите могат да получават оферти и отстъпки по целия свят, предоставяни чрез услуги за геолокация. Картодържателите могат да изтеглят безплатно приложението на съвместимо мобилно устройство от Apple App Store (за iPhone, iPad) или Google Play (за телефони и таблети с Android). Според проучване на Visa около 282 млн. домакинства ще планират поне една почивка зад граница годишно до 2025 г., което е ръст от почти 35% спрямо 2015 г.

3.3

милиона са чуждестранните туристи, посетили България от януари до юни месец тази година. Това прави около 8% ръст, каза в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БТА. Тя добави, че в област Бургас от януари до май има 3% ръст на туристите и над 20 милиона лева повече приходи от нощувки.

НА СНИМКАТА: Американецът Джъстин Гатлин е новият световен шампион в бягането на 100 метра, след като сложи край на епохата Юсейн Болт. 30-годишният ямаец, който обяви, че това ще е последното индивидуално състезание в легендарната му кариера, остана трети и пропусна възможността да стане първият човек в историята с четири световни титли в късия спринт. Втори финишира и другият американец Крисчън Колман. За Гатлин, който на 35 г. е най-възрастният световен шампион в историята на дисциплината, това е втора световна титла след 2005 г. Нито един атлет не се е връщал на върха в късия спринт след толкова дълго прекъсване. След финала той се поклони пред световния рекордьор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK