Вечерни новини: 9 август
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 9 август

Скопие като центъра на футболния свят

Вечерни новини: 9 август

Тазгодишната реколта от пшеница ще бъде рекордна; Минималната учителска заплата от 1 септември ще бъде 760 лв.; Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер 5 млн. лева по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите; Започва реконструкцията на 10-километров участък от пътя Пловдив – Асеновград

3232 прочитания

Скопие като центъра на футболния свят

© НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ


1746.7 млн. лв. (1.8% от прогнозния БВП) е салдото по консолидираната финансова програма на касова основа към юни 2017 г., съобщи финансовото министерство. То се формира от излишък по националния бюджет в размер на 1777.7 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 31.0 млн. лева.

Скопие като центъра на футболния свят

Фенове на футбола от цял свят се събраха в Скопие за финала на Суперкупата на Европа. Мачът между клубовете "Реал" (Мадрид) и "Манчестър Юнайтед" завърши 2:1 в полза на испанския отбор. Домакин на срещата беше стадион "Филип II арена", като това беше първият финал на клубно първенство, който се проведе в Македония. Модернизираният стадион беше открит през 2009 г. и е с капацитет около 35 хил. души. Цените на хотелите в Скопие преди мача бяха увеличени десетократно, а в деня на мача цените на стаи стигат хиляди евро. По-голямата част от феновете пристигаха в деня на мача, а само от Манчестър се очакваха 16 чартърни полета.

Тазгодишната реколта от пшеница ще бъде рекордна, съобщиха от Министерството на земеделието. Количеството по предварителни данни е между 5.85 и 5.95 млн. тона. Това е повече от миналата 2016 г., когато производството беше 5.66 млн. т. Реколта от почти 6 млн. тона е исторически връх, никога България не е достигала тези нива, допълват от ведомството. Увеличаването на количеството се дължи на по-висок среден добив от декар. Той е нараснал с около 8% спрямо миналогодишния – или 513 кг/дка сега и 475 кг за 2016 г. Засадените площи са около 11.4 млн. тона. Освен с по-голямо количество тазгодишната реколта се очертава да бъде и с по-добро качество в сравнение с реколта 2016 г.

В четвъртък започва реконструкцията на 10-километров участък от пътя Пловдив – Асеновград. Парите за ремонта са по програма "Региони в растеж", като ще се изгради второ пътно платно, а отсечката ще е с ширината на магистрала. Ще бъде обновена и настилката на съществуващото платно. Изпълнител на строително-монтажните работи е "ИСА 2000" ЕООД. Стойността на ремонта не беше съобщена, но предварителните разчети бяха за 25 милиона лева. Няма и информация колко време ще продължи строителството.

Минималната учителска заплата от 1 септември ще бъде 760 лв., съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. Днес правителството предостави допълнително 80 млн. лв. за увеличаване на заплатите на учителите с 15%. Увеличението е одобрено от социалните партньори в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество. Минималното възнаграждение на училищен директор от 1 септември вече ще е 950 лв., а на заместник-директорите - 887 лв. Минималната заплата за главен учител ще е 836 лв., а за старши учител - 792 лв.

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер 5 млн. лева по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите. Средствата са предназначени за попълване на резерва с противоградови ракети на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" и за извършване на профилактика на техниката. Сумата ще бъде осигурена от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет. Щетите от това лято заради лошо време са за стотици хиляди лева, припомня Би Ти Ви. На някои места градушките унищожиха реколтите. В началото на юли земеделският министър Румен Порожанов обясни, че падналите градушки към онзи момент в различни части на страната са унищожили 158 хил. дка с насаждения. Тогава се смяташе, че най-засегнати са земеделските производители в областите Плевен, Ловеч, Русе, Враца.

Близо 830 безработни ще бъдат наети на работа в периода от септември до декември в 14 общини с висока безработица в областите Враца, Видин и Монтана. Мярката ще бъде реализирана пилотно по новата Национална програма за обучение и заетост "Работа". Програмата беше включена от кабинета и в Националния план за действие по заетостта за 2017 г. Тя обхваща общините Ружинци, Якимово, Хайредин, Димово, Борован, Вълчедръм, Чупрене, Бойчиновци, Медковец, Макреш, Криводол, Грамада, Чипровци и Брегово. Програмата ще се финансира с 2 млн. лв и тя ще осигурява заплата за пълен или непълен работен ден. Безработните ще бъдат наемани за ремонт на обществени сгради, комунално-битово обслужване, поддържане на недвижимо културно наследство или оказване на услуги на населението.

Специализираното звено "Антикорупция" е обвинило бившия изпълнителен директор на държавното дружество "Напоителни системи" Ивайло Първанов, съобщава БНР. Това е второто обвинение на Първанов. Той е обвинен в принуда на свой подчинен. Според разследващите Първанов е направил опит да принуди управителката на клона на дружеството в Тополница да убеди комисия от свои подчинени да подпишат документи за извършени ремонти на три обекта - кантон "Варвара 1", воднотехническо съоръжение "Бент Лесичово" и още един кантон. Тези ремонти обаче изобщо не са били изпълнени. Първанов е с мярка подписка. Предишното му обвинение бе повдигнато през март. То беше и срещу друг бивш член на управата на фирмата - Стайко Ганчев, за това, че са подписвали договори, с които са ощетили дружеството с близо 1 млн. лв.

Фотограф: Francisco Anzola
Източник: Wikmedia Commons CC BY 2.0

Катар премахва входните визи за гражданите на 80 държави

Катар обяви в сряда, че ще премахне входните визи за гражданите на 80 държави, за да стимулира туризма и въздушния си транспорт, предаде France Presse. Съобщението бе направено по време на пресконференция на началника на авиокомпания Qatar Airways Акбар ал Бакер и представители на министерствата на туризма и на вътрешните работи. "Премахването на визите ще направи Катар най-отворената страна в региона" към чуждестранни туристи, обясни представителят на министерството на туризма Хасан ал Ибрахим. Гражданите на 80-те страни ще трябва да представят при пристигането си валиден международен паспорт, за да бъдат допуснати на територията на Катар. Гражданите на 33 страни ще имат правото да останат в Катар 180 дни без виза, а тези на останалите 47 страни ще могат да пребивават там 30 дни. Ливан е единствената арабска държава извън Персийския залив фигуриращ в списъка с 80 страни, публикуван след пресконференцията. Останалите са европейските държави - членове на Шенген, както и западни, латиноамерикански и азиатски страни.

Почти 9% от румънския внос е на храни

За първото шестмесечие на 2017 г. вносът на стоки в Румъния възлиза на 36.7 млрд. евро, от които 8.8 процента са били за внос на храни - 3.2 млрд. евро, съобщи агенция Mediafax. През върховата за икономиката на Румъния 2008 г. вносът на храни е възлязъл на 1.6 милиарда евро. След това средствата постепенно са се покачвали, преминавайки прага от два милиарда евро през първата половина на 2013 г. и достигайки 2.9 милиарда евро за същия период на 2016 г. По данни на Националния институт по статистика износът на храни от Румъния за първото шестмесечие на 2017 г. възлиза на едва 2.1 млрд. евро.

Сепаратисти блокират събирането на най-скъпия чай

Дарджилинг, известен като "шампанското на чайовете", се отглежда в 87 плантации в подножието на Хималаите в района от щата Западен Бенгал, но от юни тук има вълна от протести, придружени с насилие, и продължителни стачки в подкрепа на кампанията на партия, настояваща за създаване на отделен щат за местна общност, говореща непалски език. В резултат близо 100 000 работници в плантациите, както временни, така и постоянни, спряха работа и производството бе тежко засегнато. Когато през юни започнаха протестните действия, бе прибрана едва една трета от новата реколта от 8.32 милиона килограма чай. Собствениците на насажденията оценяват, че ако проблемите продължат, загубите ще бъдат за най-малко 40 млн. долара. Над половината от реколтата от над 8 милиона килограма годишно (60 процента от нея е сертифицирана като органична) се пласира основно във Великобритания, Европа и Япония, носейки близо 80 млн. долара годишно. "Това е най-тежката криза, пред която някога сме се изправяли. Отменяме поръчки и няма нови доставки. Почитателите на чая дарджилинг могат скоро да се пренасочат към други видове, ако ситуацията не се подобри", посочва представител на браншова организация, цитиран от BBC.

Автор: Капитал
Преглед на оригинала
1746.7 млн. лв. (1.8% от прогнозния БВП) е салдото по консолидираната финансова програма на касова основа към юни 2017 г., съобщи финансовото министерство. То се формира от излишък по националния бюджет в размер на 1777.7 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 31.0 млн. лева.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK