Вечерни новини: 14 август
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 14 август

Юсейн Болт се сбогува с публиката след последното си състезание

Вечерни новини: 14 август

Прокуратурата протестира забраната на екоминистъра Нено Димов за земеделие и други дейности в защитената зона "Комплекс Калиакра"; Започна рехабилитацията на 14 км участък от пътя Варна - Добрич - границата с Румъния; Линейките на Спешна помощ няма да остават без комуникационна система след изтичането на договора с поддържащия я консорциум "Електронно здравеопазване"; Има данни за нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти

2730 прочитания

Юсейн Болт се сбогува с публиката след последното си състезание

© Reuters


33 хил. лв.

ще струват три симулации на дистанционно електронно гласуване, за които държавна агенция "Електронно управление" обяви обществена поръчка в понеделник. Според Изборния кодекс България трябва да проведе три симулации преди официалното въвеждане на е-гласуването на изборите за евродепутати през 2019 г.

Юсейн Болт се сбогува с публиката след последното си състезание

"Доказах на света, че всичко е възможно с усилена работа - можеш да бъдеш велик и без допинг. Надявам се, че съм добър пример за младите. Натиснете здраво, бъдете силни и по-добри, отколкото можете да бъдете." Това каза носителят на осем златни отличия от олимпийски игри Юсейн Болт, който сложи край на впечатляващата си кариера след световното първенство в Лондон. Ямаецът не успя да я завърши по най-добрия начин, след като остана трети на 100 м и се контузи в щафетата на 4х100.Той бе категоричен, че няма да се завърне отново като състезател, но не изключи възможността да стане треньор. Над 60-хилядната публика на олимпийския стадион в Лондон стана на крака, за да изпрати "гения", както го нарече шефът на Международната федерация по лека атлетика Себастиан Коу.

Прокуратурата протестира забраната за земеделие и други дейности в части на защитената зона "Комплекс Калиакра", наложена от екоминистъра Нено Димов. Държавното обвинение не е оспорило частта от заповедта, с която се забранява строителството в защитената зона, защото то по определение изменя трайно субстанцията, а обработването на земята, "защото предназначението на земеделските земи е за производство на растителна продукция и паша на добитък по начин, неувреждащ почвеното плодородие и здравето, и то не трябва да се забранява". Според прокурорската проверка при изграждането на мрежата "Натура 2000" през 2007 г. е обявена по-голяма площ, заета от понто-сарматски степи, а на практика била по-малка. Така основният мотив за прокурорското оспорване е това, че преди да наложи забраната, министър Димов не е установил със сигурност точно къде се намират понто-сарматските степи, чието опазване се цели.

Със символична първа копка започна рехабилитацията на 14-километров участък от пътя Варна - Добрич - границата с Румъния. Финансовият ресурс е осигурен по оперативната програма "Региони в растеж", съобщи БТА. Над 40 километра от път II-29 ще бъдат обновени за година. Отсечката обхваща и околовръстния път на Добрич, от който остава да бъде рехабилитиран само западния участък и той ще бъде ремонтиран догодина. Второкласният път Варна - Добрич до граничното село Кардам е най-кратката връзка между Румъния и курортите по българското Черноморие.

Линейките на Спешна помощ в страната няма да остават без комуникационна система, запис на обаждания и джипиес проследяване. Това се разбра от представител на консорциум "Електронно здравеопазване" - фирмата, която досега поддържаше системата. Договорът с нея изтече на 22 юли и тя е предупредила здравното министерство, че от 14 август поетапно спира поддръжката. Дотук се стигна и заради забавяне от страна на министерството да обяви нов конкурс. Консорциумът ще работи за своя сметка, докато трае процедурата по избор на нова компания.

Методиката за определяне на такса смет да бъде променена и да се плаща на килограм изхвърлен отпадък, а не на база данъчната оценка на сградите, поискаха във Варна представители на туристическия бранш от Северното Черноморие на среща с министрите на околната среда и на туризма Нено Димов и Николина Ангелкова. Министърът на екологията Нено Димов изрази съгласие, че такса смет трябва да се начислява на база реално замърсяване. Той уточни, че Министерството на финансите разработва такава методика. По думите му новите правила ще стимулират бизнеса да спази изискванията на наредбата за биоразградимите отпадъци.

Още само седмица желаещите да се включат в обучения по проект "Ваучери за заети лица" ще имат тази възможност, съобщиха от Агенцията по заетостта. На 18 август агенцията ще преустанови приема на заявления по проекта поради достигане на определения финансов ресурс. От 15 юни 2017 г. до днес са подадени 45 645 заявления за включване в обучения за повишаване на професионална квалификация и за придобиване на ключови компетенции. Според правилата 15 на сто от стойността на обучението по проекта се съфинансира от страна на заетите, като на доставчиците на обучения се изплащат останалите 85 процента от номиналната стойност на ваучер.

Бойко Рашков
Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Има данни за нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти, обяви в понеделник шефът на Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков. Попитан дали това се е правило с цел сплашване, натиск или шантаж, пред "Нова телевизия" той отговори положително. Бойко Рашков обясни, че органите, които искат да ограничат дейностите на бюрото, са прокуратурата и ДАНС, а целта е да се стигне до безконтролно подслушване. "До 2014 г. един от държавните органи, които безогледно искаха използване на СРС в абсолютен разрез със закона, беше ДАНС. Ежегодно е имало нерегламентирано подслушване с цел натиск и сплашване на политици, магистрати и журналисти", каза Рашков. Той разкритикува прокуратурата, че не желаела да събира факти по случая с адвокат Георги Гатев, чийто достъп до класифицирана информация бе отнет от ДАНС по инициатива на прокуратурата. Така Гатев бе отстранен от зампредседателската позиция в Бюрото за контрол на СРС. Рашков каза, че за него случаят е постановка.

САЩ може да наложат ограничения на придвижването на част от руските дипломати

САЩ може да съкратят двойно радиуса на придвижване на руските дипломати, работещи на територията на страната, пише руският вестник "Известия", като се позовава на информирани дипломатически източници, съобщава БТА. Става дума за съкращаване на сегашния периметър от 40 км до 16-24 км. Служителите от дипломатическите мисии са длъжни да уведомяват Държавния департамент три работни дни предварително, че планират да пътуват на по-голямо разстояние. Според източниците на вестника това е една от възможните ответни мерки, които се обсъждат във Вашингтон. Сега действащото ограничение, въведено от администрацията на Барак Обама, се отнася до дипломатите от среден и по-нисък ранг. За съветниците и дипломатите от по-висок ранг тази норма не важи. По-рано "Комерсант" съобщи за друга вероятна стъпка на американската страна - затваряне на едно от консулствата на Русия в САЩ. Според експертите всяка ограничителна мярка, която американските власти наложат, ще повлече реципрочен отговор от Москва. Очаква се САЩ да обявят окончателното си решение до 1 септември.

Консерваторите водят два месеца преди изборите в Австрия

Повечето австрийци смятат да подкрепят в предстоящите парламентарни избори Австрийската народна партия и нейния нов председател, министъра за Европа, интеграцията и външните работи Себастиан Курц. Това показват данни от анкета на Института за маркетингови проучвания, цитирани от осведомителните агенции. Два месеца преди предсрочните избори за долната камара - австрийския Национален съвет, които са на 15 октомври, предпочитанията на електората все повече се насочват към консервативната АНП и нейния водач Курц. Трийсет и две на сто от участниците са готови да гласуват за АНП, ако избори се състоят още тази неделя. На втора позиция е Австрийската социалдемократическа партия, оглавявана от сегашния канцлер Кристиан Керн, с подкрепа от 25%. Последна в лидерската тройка е Австрийската партия на свободата с председател Хайнц-Кристиан Щрахе - за тях смятат да гласуват 22% от анкетираните. На четвъртото място с по 6% от гласовете са партиите "Зелените" и "Листата на Петер Пилц", следва "Нова Австрия" с 5%, а 4% от запитаните ще гласуват за други партии, пише австрийският в. Kurier.

Нова програма на YouTube премахва екстремистки видеа, но притеснява активисти

Платформата за споделяне на видеа YouTube е критикувана заради нова, базирана на изкуствен интелект програма, която трие видеа, смятани за екстремистки по съдържание. Причината е, че според организации, наблюдаващи конфликти в различни точки на света, и няколко медийни организации методът унищожава материал за извършени "военни престъпления" в Близкия изток или такива, които биха могли да послужат в бъдещи съдебни процеси, пише "Дневник". Само дни преди програмата да заработи, собственикът на YouTube - Google, обяви създаването ѝ и каза, че тя ще може да открива и отбелязва "екстремистки" видеа без никаква човешка намеса, които после се изтриват от архивите. Групите, които самостоятелно разследват потенциални случаи на военни престъпления, обаче предупреждават, че така вече са били премахнати както текущи доказателства (използвани в съдебното дело на Челси Манинг) и материали, изобличаващи доказани зверства (унищожаването на културни артефакти от "Ислямска държава), така и съдържание, което може да послужи в бъдещи случаи. Orient News - сайт, който от 2008 г. публикува критични към сирийския режим новини - обяви, че целият му профил в YouTube е бил изтрит. Същото се е случило с видеа в канала на Airwars - сайт, който наблюдава кампанията на международната коалиция срещу "Ислямска държава".

Приходите на брокерите в застраховането растат с 10% за година

Приходите от комисиони на застрахователните брокери през първата половина на годината са общо 119.8 млн. лв., показват данните на Комисията за финансов надзор. Това е ръст от 10.6% спрямо данните за първите шест месеца на предходната година. От всички начислени комисиони 90.2% представляват приходите от записани комисиони по застраховки в общото застраховане и 9.2% в животозастраховането. Лидер сред брокерите е Ес Ди Ай с пазарен дял от 8% (при 7.3% година по-рано) от приходите на системата. Следва го "Ай Енд Джи иншурънс брокерс" със 7.25% (7% година по-рано). Делът на останалите е под 3.5%. Премийният приход, реализиран с посредничеството на застрахователните брокери, през първото шестмесечие е 617.9 млн. лв., или ръст от 15.6% спрямо година по-рано. Очаквано по-голямата част от приходите по това перо са от общо застраховане - 479.4 млн. лв., а по-малко от животозастраховане - 52.3 млн. лв.

Все повече хора искат заеми с фиксирани лихви, сочи проучване

Тенденцията, която се наблюдава в последните години, е, че все повече хора се интересуват от кредити с фиксирана лихва. Това сочи проучване на "Сосиете женерал Експресбанк". Според експертите от банката това се дължи на негативния опит от последната финансовата криза и стремежа към предвидимост на разходите. Въпреки тенденцията за понижаване на лихвените нива по потребителските кредити през последните години потребителите са предпазливи и не разчитат изцяло на това, а търсят сигурността на фиксираната лихва за по-дълъг срок, смятат в банката. По оценки на банкери спадът на лихвите ще продължи най-много до края на годината, след което се очаква да започне обратен процес. Това е особено важно за дългосрочните заеми. Средният размер на потребителския кредит е 12 хил. лв., а най-често от такъв продукт се възползват клиенти на възраст 40-49 г. (29%).

Автор: Капитал

33 хил. лв.

ще струват три симулации на дистанционно електронно гласуване, за които държавна агенция "Електронно управление" обяви обществена поръчка в понеделник. Според Изборния кодекс България трябва да проведе три симулации преди официалното въвеждане на е-гласуването на изборите за евродепутати през 2019 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Я да видим кой рекламира

Я да видим кой рекламира

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK