Вечерни новини: 16 август

Пускат движението по "Шипченски проход" в четвъртък; Специалността право ще може да бъде учена задочно и през следващата година; Правителството отпусна 500 хил. лева за ремонта на Троянския манастир; "Какао бийч" възнамерява да съди Валери Симеонов

Още паметници на Конфедерацията бяха премахнати в САЩ
Още паметници на Конфедерацията бяха премахнати в САЩ    ©  Reuters
Още паметници на Конфедерацията бяха премахнати в САЩ
Още паметници на Конфедерацията бяха премахнати в САЩ    ©  Reuters
16 млн. лв. допълнително отпусна правителството на общините за две национални програми за развитие на образованието. Около 15 млн. лв. са по програмата за изплащане на обезщетения при намаляване на персонала в образователните институции. Останалата сума е за възнаграждения на учители, които са замествали свои колеги.

ОТ СНИМКАТА: Паметници на военачалници на Конфедерацията са били премахнати с решение на общинския съвет на Балтимор само няколко дни след като шествие на бели националисти прерасна в смъртоносно насилие заради планираното премахване на един конфедерален паметник в Шарлотсвил, щата Вирджиния, предаде "Ройтерс". Местният съветник Брандън Скот призова градовете да действат решително и да отстранят паметниците на защитаващата робството Конфедерална армия по време на гражданската война в САЩ "след актовете на вътрешен тероризъм в Шарлотсвил от националистически групи, привърженици на идеята за превъзходството на бялата раса. Различни градове и щати ускориха премахването на паметниците на Конфедерацията от обществените места в резултат на насилието в Шарлотсвил. Междувременно президентът Тръмп отказа да заклейми ясно неонацистите и обвини "двете страни" за насилието.

В четвъртък най-вероятно ще бъде пуснато движението по столичния булевард "Шипченски проход". Това обяви зам.-кметът на София Евгени Крусев при проверка на ремонтните дейности. Той обясни, че до седмица трябва да приключи и реконструкцията на бул. "Асен Йорданов", съобщава "Фокус". Ремонтът на "Шипченски проход" продължи повече от два месеца и половина. Крусев оправда забавянето с поставянето на канализационни тръби. Пътните платна са изцяло обновени, а в момента това се прави и с трамвайните линии. Зам.-кметът добави, че за ремонта и на двата булеварда са отделени 3 млн. лв. Той каза още, че по обектите се е работило и през нощта, когато се е асфалтирало.

И през следващата учебна година право ще може да се учи задочно независимо от приетата от служебното правителство през април наредба, според която специалността следва да се изучава само в редовна форма. Министерският съвет в сряда одобри предложението на министрите на правосъдието и на образованието до учебната 2018/2019 г. да действа старата Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността право и професионална квалификация "юрист". Причината е в установеното в средата на юни противоречие между наредбата и утвърдения от служебното правителство на Огнян Герджиков прием на студенти по специалността.

Правителството отпусна 500 хил. лева за ремонта на Троянския манастир. Средствата са необходими за Антимовото крило на манастира. Крилото на екзарх Антим е най-старата сграда на манастира и му е необходима основна реконструкция. Отпускането на парите бе обявено от премиера Бойко Борисов при посещението му в Троянския манастир ден по-рано за празника Успение Богородично.

Домакините на отменения фестивал Solar Summer в Слънчев бряг - заведението "Какао бийч", възнамеряват да докажат в съда, че акциите на вицепремиера Валери Симеонов срещу шума в курорта са неправомерни. Това съобщи в интервю за "Нова телевизия" представителят на клуба Иван Дончев. Организаторите решиха да отменят последните две прояви на най-големия летен музикален фестивал на открито в България заради акциите на различни институции под ръководството на Симеонов. Някои от най-популярните нощни заведения в курорта бяха затворени, като беше изземана озвучителна техника. Дончев обясни, че фестивалът се провежда от 22 ч. вечерта до около 6 ч. на другата сутрин. Дончев обясни решението за отмяна на последните две от общо осем събития в програмата - "за да не влиза България в черния списък на световните букинг агенции за изпълнители с идеята, че се конфискува техника по време на изпълнения".

Бъдещият антикорупционен орган, който предлага в законопроект Министерството на правосъдието, ще може да се самосезира по неподписани сигнали в медиите и да прави проверки. Това съобщи в интервю за БНТ министърът на правосъдието Цецка Цачева. Отпада идеята за допускане на анонимни сигнали от граждани, който съществуваше в проекта "Кунева", но не събра подкрепа в предишния парламент. Цачева каза, че обществото в продължение на две години е дебатирало идеята за анонимните сигнали, и припомни, че в предишното Народно събрание тя е събрала множество остри реакции. Министърът полемизира и с БСП, като припомни, че "най-яростните критикари" на тези текстове са били именно от левицата, и попита дали авторите на алтернативния законопроект на БСП, който допуска анонимните сигнали, са чели изказванията на съпартийците си в предишното Народно събрание.

Около 10 000 възрастни трябва да бъдат ограмотени или да минат обучение, включващо учебното съдържание от прогимназията, до края на 2018 г., пише "Медиапул". За това са отделени 25 млн. лв. от оперативната програма за наука и образование. Около 7.5 млн. лв. от средствата трябва да бъдат използвани през тази година. Инициативата е част от плана за прилагане на програмата за учене през целия живот, приет в сряда от правителството. Подобна схема за ограмотяване на възрастни, които не са завършили училище, имаше и по европрограмата, действала до края на 2013 г., като по нея бяха обучени 16 000 души.

"Адванс терафонд" е продал почти 14 хил. дка земя от началото на годината

"Адванс терафонд" АДСИЦ е продало още 4500 дка през юли 2017 г. и така от началото на годината общите продажби възлизат на 13 842 дка, съобщи дружеството чрез БФБ - София, цитирано от investor.bg. Средната продажна цена е 1450 лв. на декар, като от продажбите 9196 дка са финализирани сега и 4656 дка са на разсрочено плащане (за 5 години). Към 31 юли 2017 г. "Адванс терафонд" притежава 218 019 дка, включително продадените на разсрочено плащане, докато са собственост на дружеството. Не се споменава каква е площта на земите, продадени на изплащане. През юли 2017 г. фондът не е придобивал нови земи. Въпреки това той остава най-големият фонд за земя на борсата и един от най-големите като цяло в България.

Mazda изтегля 80 хил. автомобила в САЩ заради дефект на въздушните възглавници

Японската компания Mazda Motor изтегля близо 80 хиляди автомобила в САЩ, някои за втори път, за да смени нагнетателната помпа на въздушните възглавници, произведени от Takata, съобщава БТА. Изтеглянето засяга някои автомобили, произведени през периода 2007-2009 г., а също 2012 г. - модели CX-7, CX-9 и Mazda 6. Въздушните възглавници на Takata могат да експлодират, ако се надуят с твърде голяма сила, разпръсквайки метални парчета в купето и наранявайки водача и пътниците. Този проблем е причинил смъртта на 19 души, а над 180 са ранени. В целия свят заради проблемните нагнетателни помпи са изтеглени 120 милиона автомобила.

Amazon откри магазини за незабавно пазаруване

Amazon открива пунктове, от които клиентите веднага да си вземат поръчаната стоката, съкращавайки времето за доставка от часове до минути, съобщи компанията, цитирана от Reuters. Засега най-голямата в света верига за онлайн търговия откри пунктове за незабавно получаване на стоките в пет колежа - в University of California в Бъркли, в Лос Анжелис, Атланта, Къламбъс в щата Охайо и Колидж парк в щата Мериленд. Компанията планира да открие повече такива места до края на годината в САЩ. Пазаруващите с мобилното приложение на Amazon могат да избират от неколкостотин бързооборотни стоки - от различни десертчета до напитки и устройства за зареждане на телефони. Служители на компанията след това до две минути поставят поръчаната стока в шкафчета, зад които е разположено помещението, в което се намират, а клиентът получава баркод, с чиято помощ взима поръчката си.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш