Вечерни новини: 20 август
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 20 август

Вечерни новини: 20 август

Хиляди срещу омразата и расизма в Бостън, Чешката енергийна група CEZ Group е получила обвързващи оферти за българския си бизнес от няколко кандидата, Намалява бюрокрацията и за чужденците, които искат да се заселят постоянно или дългосрочно да пребивават в България, Три фирми са подали оферти за обществената поръчка за електронните гривни за дистанционно проследяване на затворници

3252 прочитания

© Reuters


3 млн. безработни в ЕС са успели да започнат работа през първото тримесечие, отчете Евростат. Общо 11.6 млн. души обаче са били без работа към края на март т.г. Други 3.6 млн. души са се прехвърлили в групата на икономически неактивните. Данните не включват статистиката за Белгия и Германия, уточнява Евростат.

Около 40 000 души излязоха по улиците на Бостън, за да протестират срещу омразата и расизма. Шествието бе реакция на демонстрация, организирана от консервативни активисти и наречена "Митинг на свободното слово". Контрапротестиращите либерали, които бяха и в пъти повече от консервативните, скандираха антинацистки лозунги и осъдиха белия национализъм. Акцията бе организирана седмица след като в сблъсъци между крайнодесни активисти и техните опоненти в град Шарлътсвил, щата Вирджиния, загина един човек и бяха ранени десетки. Организаторите на митинга за "свободното слово" публично се дистанцираха от неонацистите, въпреки това проявата остава силно спорна. Двете групи се срещнаха в централния градски парк "Комън", но бяха разделени с бариери и полицейски сили, за да се избегнат евентуални сблъсъци. До сериозни инциденти не се е стигнало.

Чешката енергийна група CEZ Group е получила обвързващи оферти за българския си бизнес от няколко кандидата, съобщиха от компанията. В момента офертите се анализират, пояснява концернът. По-рано през месеца компанията обяви, че ще вземе решение за бъдещите си операции в България до септември тази година. Както е известно, CEZ започна да отчита какъв е инвестиционният интерес към българските ѝ активи от януари, но все още не е взела окончателно решение дали да остане в страната. Чешката компания влезе в България през 2004 година, придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни дружества в Западна България - "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София" и "Електроразпределение Плевен", за сумата от 281.5 млн. евро. Две години по-късно компанията купи и въглищната централа ТЕЦ "Варна". Чешката компания притежава и два парка за производство на електроенергия от възобновяеми източници.

Намалява бюрокрацията и за чужденците, които искат да се заселят постоянно или дългосрочно да пребивават в България. Те ще получават разрешение по-бързо. Освен това е съкратен броят на изискуемите документи в процедурата. Това предвиждат изменения в правилника за прилагане на Закона за чужденците, предложени от МВР. Срокът за получаване на разрешение се намалява с 1 месец и документът за постоянно или дългосрочно пребиваване ще се получава за 2 вместо досегашните 3 месеца. Много от нужните документи ще бъдат редуцирани, а информацията ще се взема по служебен път от ГРАО и МВР и ще се прилага служебна справка.

Три фирми са подали оферти за обществената поръчка за електронните гривни за дистанционно проследяване на затворници. Обществената поръчка е на стойност близо 1.8 милиона лева, като средствата ще бъдат осигурени по програма "Добро управление". Фирмите са: Консорциум "Суперком Абати България", "Вип секюрити сълушънс" и "Контракс АД". Идеята е чрез специалните устройства да се проследяват затворници, които са с по-лек и свободен режим, или тези, които полагат общественополезен труд. Проектът ще обхване първоначално 250 души (в момента затворниците са близо 7 хиляди), като има възможност кръгът от хора да бъде разширен до 2 хиляди души.

Нови промени в правилника за работа на Фонда за лечение на деца предвиждат фондът да провежда обществените поръчки за медицински изделия и те ще се доставят след това в съответната болница. В мотивите е посочено, че в момента има проблем със заплащането на медицински изделия заради административни неточности. Според действащия правилник медицински изделия с пари от фонда се осигуряват само ако съответната болница ги предлага след обществена поръчка, обаче частните болници например не са длъжни да провеждат обществени поръчки и съответно не могат да предоставят тази възможност, което ограничава избора на пациентите за лечебно заведение. По новия регламент ще се постига пълна прозрачност на договорените цени, а в случай че болницата има проведена поръчка по ЗОП за същото изделие и цената му е по-добра - ще се взима то, се казва в мотивите. Проектът е публикуван в портала за обществени обсъждания до 17 септември.

Агенцията по безопасност на храните издирва яйчен прах с фипронил. България е получила информация за пристигнала в страната партида яйчен прах с наличие на фипронил, съобщиха от земеделското министерство. Пратката е с тегло близо 500 килограма. Агенцията е предприела действия по установяване на наличните количества от продукта и евентуалното му изтегляне при наличие в търговската мрежа. Пратката е с произход Германия. При констатиране на налични количества в търговската мрежа те ще бъдат изтеглени от пазара, а потребителите ще бъдат информирани своевременно. Фипронилът (Fipronil) е токсичен инсектицид, който беше открит в яйца, предлагащи се в търговската мрежа на редица държави от Западна Европа.

Министърът на икономиката Емил Караниколов удължи до 2019 г. срока за изграждането на ваканционно-развлекателен комплекс "Света София" в община Елин Пелин. Инвестиционният проект е изпълняван от компанията с китайско участие "България дивелопмънт холдингс лимитед" ЕАД. Целта на проекта е да се създаде един от най-големите туристически и развлекателни комплекси в Европа, включващ хотели, конферентни зали, изложбени зали, закрит воден басейн, зелени площи, мол. Размерът на инвестицията е 1.625 млрд. лв. и предвижда създаването на 1850 работни места.

Девет банки са заявили интерес да финансират проекти по новата он-лендинг програма на Българска банка за развитие (ББР) по плана "Юнкер", съобщиха от ББР. Това са Алианц банк, Българо-американска кредитна банка, Банка Пиреос, Инвестбанк АД, Общинска банка, ПИБ, Търговска банка Д, Пощенска банка, обща заявка за участие от ОББ и Сибанк. ББР и Европейската инвестиционна банка осигуряват 300 млн. евро за финансиране по програмата, като ББР има готовност да поеме и до 100% от риска по заемите, отпуснати от банките към фирмите. Всяка банка има възможност да получи целеви ресурс до 50 млн. евро за финансиране по индивидуалните си вътрешните правила за кредитиране. Максималният размер на лихвата по отпуснат заем към краен клиент към днешна дата би бил 3.7% годишно, посочват от ББР. Тя се формира на база 6-месечен euribor + надбавка от 2% до 4%. Максималният срок за погасяване на кредити ще бъде до 2032 г. Он-лендинг програмата, представена през юли 2017 г., е насочена към малките, средните и междинни компании с персонал до 3 хил. души, които са клиенти на желаещите да партнират банки. Кредитните институции ще отпускат ново инвестиционно, проектно и свързаното с тях оборотно финансиране от 3 млн. до 24 млн. лв. в рамките на приложими по програмата сектори на икономиката. Предстои ББР да направи селекция на кредитните институции с цел разпределяне на одобрените лимити за финансиране и да оповести окончателно одобрените банки - партньори по програмата.

Проучване по поръчка на картовата организация Visa в България показва, че 66% от респондентите биха използвали банковата си карта, за да платят данъците си вместо в брой. През 2014 г. те са били 41%, през 2015 г. - 61%, и 64% през 2016 г. Основното предимство на плащанията на ПОС терминал е, че се спестява търсенето на банкомат (54% от потребителите), за да се теглят пари за плащане в брой. По-голямата част от хората, които плащат данъци онлайн или чрез банков превод, имат високи доходи, 86% от тях имат висше образование и 85% са наети. Това е популярен начин за разплащане при 52% от анкетираните мъже, хората на възраст между 36 и 45 години (29%) и 52% от тези, които живеят извън София. Сред предимствата на картовите плащания, които отчита проучването, е, че те са удобни (76%), спестяват време (62%), лесно се изпълняват (54%) и няма нужда от банкомат (54%). На 70% от анкетираните им допада, че могат да плащат по всяко време на деня онлайн, а 67% харесват факта, че не е нужно съобразяване с работното време. Освен това броят на хората, които са платили своите данъци в брой, е намалял с 16% за пет години – от 88% през 2013 г. на 72% през 2017 г.

Асоциацията на банките в България (АББ) и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" - МВР (ГДБОП-МВР), са подписали меморандум за сътрудничество за превенция и борба с киберизмамите и повишаване на информираността на потребителите за предпазване от такъв тип престъпления, съобщиха от АББ. Целта е по-успешно противодействие на зачестяващите заплахи в киберпространството. От АББ и ГДБОП са на мнение, че новите и все по-нестандартни начини, по които потребителите на финансови услуги са атакувани от престъпниците, могат да бъдат овладени успешно чрез образователни кампании, които да повишават информираността на гражданите, да ги запознаят с различните начини, по които могат да станат мишена, и какви действия да предприемат, за да не са уязвими от заплахите. Станалите известни напоследък атаки са фишинг (phishing), малуер (malware), криптовируси (ransomware) и други.

Автор: Капитал
3 млн. безработни в ЕС са успели да започнат работа през първото тримесечие, отчете Евростат. Общо 11.6 млн. души обаче са били без работа към края на март т.г. Други 3.6 млн. души са се прехвърлили в групата на икономически неактивните. Данните не включват статистиката за Белгия и Германия, уточнява Евростат.

Около 40 000 души излязоха по улиците на Бостън, за да протестират срещу омразата и расизма. Шествието бе реакция на демонстрация, организирана от консервативни активисти и наречена "Митинг на свободното слово". Контрапротестиращите либерали, които бяха и в пъти повече от консервативните, скандираха антинацистки лозунги и осъдиха белия национализъм. Акцията бе организирана седмица след като в сблъсъци между крайнодесни активисти и техните опоненти в град Шарлътсвил, щата Вирджиния, загина един човек и бяха ранени десетки. Организаторите на митинга за "свободното слово" публично се дистанцираха от неонацистите, въпреки това проявата остава силно спорна. Двете групи се срещнаха в централния градски парк "Комън", но бяха разделени с бариери и полицейски сили, за да се избегнат евентуални сблъсъци. До сериозни инциденти не се е стигнало.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK