Вечерни новини: 21 август
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 21 август

Моряци са в неизвестност след сблъсъка на боен кораб и танкер

Вечерни новини: 21 август

Лицензът за търговия на оръжейния завод "Емко" в Трявна ще бъде възстановен; НАП разпродава общински сгради в Мизия; Демографската криза ще изяде пенсиите след 2040 г.; Системата за проверка на пътни нарушения е в тестов период;

3434 прочитания

Моряци са в неизвестност след сблъсъка на боен кораб и танкер

© Reuters


2.1 млн. лв едва от дарените и получени като помощ от държавата близо 12 млн. лева е успяла да усвои община Хитрино осем месеца след взрива на цистерна в Хитрино според отчета на кмета Нуридин Исмаил, съобщава в. "Сега".

Моряци са в неизвестност след сблъсъка на боен кораб и танкер

Десет моряци са в неизвестност и петима са ранени, след като американският боен кораб "Джон С. Маккейн" се сблъска с танкера "Алник Ем Си" в Малакския проток, източно от Сингапур. Ескадреният миноносец се е ударил със 183-метровия петролен танкер, плаващ под либерийски флаг, на път за рутинна визита в пристанището на Сингапур. Танкерът е бил с баласт и не е носел товар. Бойният кораб (на снимката) е получил повреда след сблъсъка, но продължава да плава на собствен ход. Ранените са хоспитализирани, провежда се операция по издирването на липсващите моряци. Това е вторият инцидент с американски ракетни разрушители в азиатски води за по-малко от два месеца, след като ескадреният миноносец "Фицджералд" едва не потъна край бреговете на Япония, след като се блъсна с филипински контейнеровоз. Тогава загинаха седем американски моряци.

Лицензът за търговия на оръжейния завод "Емко" в Трявна ще бъде възстановен веднага след като бъдат отстранени установените от междуведомствения съвет нарушения в предприятието. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов, след като по-рано работници от завода излязоха на протест. Поводът е именно замразяването на лиценза на фирмата, което може да доведе до закриване на производството, каза пред БТА управителят на дружеството Славчо Демиев. Той уточни, че работните места на близо 400 души са застрашени. В началото на лятото лицензът на "Емко" за износ бе замразен за шест месеца заради констатирани нарушения при складирането на боеприпаси от Контрол на общоопасните средства към МВР. Установено е, че в складовете се съхраняват боеприпаси и вещества, които по закон не трябва да са на едно място. На двора на производствената площадка има боеприпаси, което също се забранява от закона. Има и установени нарушения на противопожарната безопасност, посочи министърът.

Заради задължения на община Мизия НАП разпродава общински сгради, включително кметството на село Софрониево и читалището и клуба на пенсионера в с. Крушовица. Публичните търгове са обявени за началото на септември. Би Ти Ви съобщи, че дотук се е стигнало заради задължения на община Мизия от над 1 млн. лева заради неплатени осигуровки. Справка в сайта на частните съдебни изпълнители показва, че читалището в Крушовица е обявено за продан при първоначална цена от 183 750 лв., а клубът на пенсионера – за 18 375 лева. Сградата, където се помещава кметството на Софрониево, е обявена за 158 100 лева. Местните хора обвиняват за ситуацията кмета на Мизия Виолин Крушовенски и планират да блокират пътя към АЕЦ "Козлодуй" в знак на протест.

Демографската криза ще изяде пенсиите след 2040 г., ако няма реформи. Това стана ясно от изявлението на министъра на труда Бисер Петков в сутрешния блок на БТВ. Той обаче настоя, че "няма вариант", при който след 20 години, в периода 2037 - 2040 г., да няма пари за пенсии, макар че към момента няма ясна дългосрочна стратегия за реформа за промяна на пенсионния модел. Демографските прогнози са лоши, каза Петков. Повече от половината от българското население е на възраст над 43 години, населението в работоспособна възраст се свива, а расте броят на хората в пенсионна възраст. През последните години над 1 млн. българи в трудоспособна възраст са напуснали страната. Същевременно българската държавна пенсионна система е изградена на принципа на солидарност между поколенията. Работещите сега плащат пенсиите на поколението на своите родители, а техните пенсии ще зависят от осигуровките на следващото поколение. Намаляването на работещите и осигуряващите се и увеличаване на хората в пенсионна възраст задава срив на този модел.

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) трябва да предостави почасови данни за качеството на въздуха в София от последните четири години. Това е решил административен съд в началото на август. Делото е по жалба на сдружение "За Земята – достъп до правосъдие", след като през март тази година агенцията отказа да предостави тази информация. От ИАОС са обжалвали решението въпреки категоричния мотив на съда, че отказът им няма основание и става дума за информация с голямо обществено значение. В София е системно замърсяван въздухът, проблемът с фините прахови частици е сериозен и често се надхвърлят допустимите норми. Начинът, по който се публикуват данните, е важен анализ на проблема и установяване на източника на замърсяване.

Системата, чрез която всеки може да провери по интернет дали има неплатени глоби за пътни нарушения, все още е в тестов период, съобщи пресцентърът на МВР, след като ден по-рано Съюзът на автомобилистите в България съобщи, че от август проверката и плащането на глобите към "Пътна полиция" може да става и онлайн. От министерството уточниха, че системата все още не е напълно завършена, а публикуваният ѝ вариант е тестов, като целта е да се установи пълната ѝ функционалност и да се отстранят евентуални пропуски. Системата ще бъде официално популяризирана в момента, в който процесът на тестване бъде окончателно завършен.

"ЧЕЗ Разпределение" започва най-мащабния си проект за годината за 3.2 млн. лв.

"ЧЕЗ Разпределение" започна да изпълнява най-мащабния си проект през 2017 г., който ще повиши сигурността в електрозахранването в девет столични района, обявиха от компанията. Тя ще инвестира 3.2 млн. лв. в подмяна на ключов кабел 110 kV в София. В рамките на проекта дружеството ще подмени 3930 метра кабел, който захранва 39 хил. домакинства и стопански клиенти в 45 квартала в районите "Триадица", "Красно село", "Средец", "Лозенец", "Красна поляна", "Възраждане", "Илинден", "Младост" и "Искър". Сред тях са държавни институции, болници, производствени и офис сгради, трамвайната и тролейбусна мрежа на градския транспорт. След завършването на подмяната ще бъде намален рискът от възникване на аварии и ще се съкрати значително срокът за тяхното отстраняване.

"Лавена" увеличава със 73% нетната си печалба през първото полугодие

Производителят на козметика "Лавена" повишава нетната си печалба с близо 73% на годишна база през първото полугодие. Финансовият резултат достига 1.185 млн. лв., показва консолидираният отчет на дружеството, обявен на БФБ - София. Общите приходи се повишават с 23.5% на годишна база и са били 8.962 млн. лв. Върху размера на приходите на шуменския производител на козметика най-голямо влияние имат постъпленията от продажба на продукция, като техният размер представлява 98% от общите приходи през полугодието. Разходите от дейността също се увеличават с малко над 4% до 7.2 млн. лв. Към 30 юни активите на компанията са били на стойност 23.8 млн. лв., което е увеличение със 7.3% спрямо края на 2016 г.

Нов изложбен павилион ще промотира България в Москва

Нов постоянен търговски шоурум "Търговски дом България" за български стоки ще заработи в Москва. Това информират в писмо до агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия организаторите от руската компания "ООО Джей енд Джей". Обектът е част от територията на утвърдилия се като основна площадка за осъществяване на търговска дейност агроклъстер "Фуд сити" в руската столица. Основната му цел е да представя български производители и да увеличи износа на страната ни към Руската федерация. Шоурумът "Търговски дом България" представлява изложбен павилион от 60 кв.м със съвременен дизайн и ярко изразени български мотиви. Павилионът може да осигури благоприятни условия за българските производители включително митница, лицензи, сертификати, продажби и маркетинг услуги. Компаниите получават възможност за установяване на директен контакт с производители, търговци и клиенти в Русия. Те ще могат да прескочат веригата от посредници и да предоставят на крайния купувач качествени продукти на конкурентни цени. "Фуд сити" в Москва е най-големият търговски център за храни, хранителни продукти и стоки на Европа и Русия. В него се очаква да бъдат представени над 100 руски провинции и градове и над 35 държави.

Great Wall търси среща с Fiat Chrysler Automobiles

Китайската автомобилна компания Great Wall Motor търси среща с Fiat Chrysler Automobiles, на която да направи оферта за част или цялата италианско-американска група. Това съобщава Reuters, като се позовава на два източника, запознати с процеса. Китайската компания не е била открита за коментар, а агенцията не съобщава източниците си, тъй като преговорите са поверителни. Automotive News съобщи по-рано в понеделник, че китайската компания е направила контакт с Fiat Chrysler Automobiles, за да представи интереса си, особено към производството на джипове, което заедно с бранда за камиони Ram е сред най-желаните от нея. Automotive News се позовава на мейл от президента на Great Wall Ванг Фенджуинг.

Facebook тества персонализирани новини

Facebook тества нова версия на своя списък с новини (News Feed), като предлага избрани линкове до новини и теми, които да отговарят на интересите на отделните потребители. Всичко това се случва, докато компанията продължава да търси начини да увеличи времето, което хората прекарват, използвайки най-голямата социална мрежа, пише Reuters. Функцията Featured Topic вече се тества в News Feed. Всяка от избраните публикации съдържа няколко изречения текст, линк към новина и снимка. Facebook потвърди, че новата функция е в период на тестване и е създадена, за да помогне на хората да открият истории, които отговарят на вкуса им. Компанията често прави промени в News Feed, като обикновено тества потенциални функции дълго преди да ги направи официални.

2.1 млн. лв едва от дарените и получени като помощ от държавата близо 12 млн. лева е успяла да усвои община Хитрино осем месеца след взрива на цистерна в Хитрино според отчета на кмета Нуридин Исмаил, съобщава в. "Сега".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Да изчезнеш за 60 секунди

Да изчезнеш за 60 секунди

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.