Вечерни новини: 22 август
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 22 август

Милиони наблюдаваха "затъмнението на века"

Вечерни новини: 22 август

Специализираният наказателен съд е прекратил и върнал за доразследване делото срещу бившия директор на Фонда за лечение на деца; От 1 септември ще бъде пуснато движението по южното локално платно на Северната скоростна тангента; В столичния кв. "Захарна фабрика" бяха съборени 20 постройки като част от акцията за премахване на незаконни къщи

2802 прочитания

Милиони наблюдаваха "затъмнението на века"

© Reuters


205 земеделски стoпани ще бъдат компенсирани от фонд "Земеделие" заради загубена реколта в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия през миналата година. Срокът за изплащане е до 15 септември, като предвиденият ресурс е 2.1 млн. лв.

Милиони наблюдаваха "затъмнението на века"

Милиони американци посрещнаха възторжено едно от най-зрелищните астрономически явления - пълно слънчево затъмнение, каквото не е преминавало през цялата страна от 100 години. Пълното затъмнение започна от Дипои бей, Орегон, и премина като широка 113 км ивица на пълен мрак в зона, в която живеят общо 12 милиона души. Финалът бе на атлантическия плаж край Чарлстън, щата Южна Каролина. За последен път от единия до другия бряг на Сверна Америка сянката на Луната е преминавала през 1918 г., а през част от територията – през 1979 г. Заедно с хората по цял свят, които наблюдават онлайн, това обещава да бъде едно от явленията с най-голяма аудитория в историята. NASA отдели милиони долари за наблюдаване на затъмнението, предаваше го на живо и излъчваше кадри от 50 пълни с хелий балона, издигнати на над 24 000 м височина.

Специализираният наказателен съд е прекратил и върнал за доразследване делото срещу бившия директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров, съобщи "Правен свят". На 1 август спецпрокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Александров и трима служители на фонда, според който те са съставлявали организирана престъпна група, която неправомерно е харчила пари на фонда, прехвърляла задължения към здравната каса и е вършила длъжностни престъпления. Разследването и обвинението срещу тях датира от април 2016 г., когато при шумна операция на ГДБОП бяха задържани осем служители на фонда, сред които и Александров, като това стана при показна акция - точно преди началото на заседанието на обществения съвет, който разглежда молбите на деца, нуждаещи се от лечение в чужбина.

От 1 септември ще бъде пуснато движението по южното локално платно на Северната скоростна тангента в участъка от бул. "Рожен" до бъдещия пробив "Рожен", съобщиха от Столичната община. Изграждат се нови пътни платна с циментова стабилизация, нови бордюри, тротоари и осветление. След 1 септември работата ще продължи в следващите планирани участъци. Локалното платно на Северната тангента осигурява връзка със северните територии на София като кв."Требич", с. Мрамор. Северната скоростна тангента беше пусната в движение през април 2016 г. след закъснение и отлагане на работите. Съоръжението е изградено със средства от оперативната програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г. и бюджета, като се строи скоростно заради забавянето, за да не бъдат изгубени средства от програмата. Изпълнител на проекта е консорциум ХПВС - ССТ, в който участват: "Хидрострой" АД, "Пътни строежи Велико Търново" АД, "Пътинженерингстрой" АД, "Пътстрой Бургас" ЕООД и "Водстрой 98" АД.

Отнемането на лиценза на застрахователя "Надежда", с който Министерството на отбраната има сключени договори, не освобождава дружеството от задълженията по вече сключени договори. Няма да бъдат засегнати правата на застрахованите лица (военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия), тъй като те се ползват с всички средства за защита съгласно българското законодателство. Това се казва в съобщение на Министерството на отбраната. Ведомството информира, че с обществени поръчки е сключило пет договора със застрахователя, които изтичат през февруари 2018 г.

В столичния кв. "Захарна фабрика" бяха съборени 20 постройки като част от акцията за премахване на незаконни къщи, съобщи кметът на район "Илинден" Иван Божилов. От тях са изведени 50 души, като някои са били настанени в центрове за временно настаняване, а останалите, които не са поискали да се възползват от тази възможност, са отишли при роднини или "в родните си места". В квартала имаше засилено полицейско присъствие и жандармерия, но събарянето мина без напрежение. Заповедта за премахването на постройките е била издадена в края на 2016 г. Пред bTV Божилов съобщи, че е предвидено да бъдат премахнати общо 143 бараки и 6 къщи. Събарянето ще продължи, когато се намери къде да бъдат настанени всички обитатели на постройките. Теренът е предвиден за озеленяване.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще съди премиера и депутати от ГЕРБ, които са обвързали името й с проекта "Цанков камък" и с корупция. Жалбите ще бъдат подготвени от адвокати на база на медийни публикации и телевизионни репортажи, обяви тя. Поводът са изказвания на Борисов и негови съпартийци, че проектът "Цанков камък", който те определят като "корупционен" и с "отрицателна норма на възвръщаемост", е реализиран по времето на тройната коалиция при енергиен министър Румен Овчаров и негов заместник Корнелия Нинова. Миналата седмица депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова и Александър Ненков, които внесоха сигнал в прокуратурата заради "Цанков камък", направиха изказване, в което намесиха името на Нинова. Във вторник тя обяви, че преди седмица е попитала с писмо главния прокурор дали името ѝ фигурира в резултатите на извършените досега проверки по проекта, а отговорът бил: "Уважаема госпожо Нинова, нямате нищо общо с тази работа", ако мога така да обобщя", съобщи Нинова. "Сега всички, които си позволиха да свържат моето име и БСП с корупция и с "Цанков камък", отиват на съд", каза още тя.

"Сирма груп холдинг" разпредели дивидент за 2016 г.

Акционерите на "Сирма груп холдинг" решиха на общо събрание да разпределят паричен дивидент в размер на 0.01 лв. на акция от печалбата за 2016 г. Те са приели решение от финансовия резултат за 2016 г., който е печалба от 1.642 млн. лв., 593.6 хил. лв. да се разпределят за дивидент, във фонд резервен да отидат 10%, а остатъкът от печалбата - 885 хил. лв., да отиде в сметка "Неразпределена печалба" от минали години". Правото да получат дивидент имат лицата, вписани в регистрите на Централния депозитар като акционери на 14-ия ден след деня на настоящото общо събрание. Дивидентът се изплаща в тримесечен срок от провеждането на общото събрание, а банката, чрез която ще се изплаща той, е Уникредит Булбанк. Началната дата на изплащане на дивидента е 15 август 2017 г.

"Аркус" увеличава печалбата с 35% през първото полугодие

Печалбата на "Аркус" е нараснала с 35% към края на юни в сравнение със същия период на миналата година и е достигнала 1.828 млн. лв. Това показва консолидираният финансов отчет на оръжейното дружество, представен на БФБ – София. Приходите са се понижили с 3.35% до 62.7 млн. лв. на годишна база. Предприятието в Лясковец е напълно обезпечено с договори, което осигурява почти максимално натоварване на производствените мощности, се отбелязва в доклада за дейността. От дружеството казват, че основните фактори, които оказват влияние върху размера на печалбата, са повишаване на цените на основните суровини и материали и неблагоприятното влияние на отрицателните курсови разлики, лихви и такси.

Частен инвеститор желае да прави мидена ферма край Балчик

Иновативна конструкция ще произвежда до 1200 тона черни миди за година в морските води край Балчик, съобщават от общината за обявеното намерение на частен инвеститор, без да уточняват името на компанията. Ще бъде използвана пилотната технология Ocean Reef-Tower Oases, която позволява цялата структура да бъде потопена на 4-5 метра под морската повърхност и така няма да пречи на корабоплаването, пише БТА. Конструкцията ще разполага с вертикални рифови инсталации, които благоприятстват свободното заселване на мидите. Фермата за миди ще се простира на 400 декара - производствена и експлоатационна площ на 1600 метра от брега на морето. В инсталацията ще се отглеждат и скариди и рапани.

Fujitsu обмисля да продаде мобилното си звено

Fujitsu иска да продаде мобилните си операции в момент, в който японската технологична компания се сблъсква със силна конкуренция от по-големи играчи на силно доходоносния пазар на мобилни телефони, пише бизнес всекидневникът Nikkei. Компанията, която отдели мобилните си операции в отделна компания през миналия февруари, привлече интереса на инвестиционни фондове като базирания в Токио Polaris Capital Group и британския CVC Capital Partners, както и на китайския производител на персонални компютри Lenovo Group, допълва изданието. Първият кръг за наддаване може да бъде открит около септември и да привлече оферти за десетки милиарди йени.

Airbus договори 32 самолета за Cathay Pacific Airways

Европейският авиационен производител Airbus си осигури солидна сделка от авиокомпанията Cathay Pacific Airways, съобщава DPA. Базираният в Хонконг превозвач ще купи 32 нови машини от типа A321neo. Цената по каталог възлиза на 3.5 млрд. евро, но в бранша е известно, че при големи поръчки има сериозни отстъпки от стойността. И Cathay Pacific обясни, че ще плати по-малко от каталожната цена. Самолетите ще трябва да бъдат доставени след 2020 г. и ще се ползват от сестринската авиокомпания Cathay Dragon. Едва преди седмица Cathay Airways обяви най-високата си загуба за полугодие от поне две десетилетия. Компанията е подложена на силна конкуренция от нискобюджетни компании.

McDonald's ще затвори 40% от заведенията си в Индия заради спор с франчайзинг партньора

Американската верига за бързо хранене McDonald's ще затвори 169 ресторанта в Индия. Това са 40% от заведенията ѝ в страната, като намерението ще увеличи напрежението между компанията и местен партньор. Конкретната причина е фактът, че франчайзинг партньорът Connaught Plaza Restaurants Pvt Ltd (CPRL) е нарушил споразумението, обяви компанията, цитирана от Reuters. Тази изненадваща стъпка крие опасност сериозно да намали пазарните дялове на марката в обещаващ сектор, но в същото време на силна конкуренция.

205 земеделски стoпани ще бъдат компенсирани от фонд "Земеделие" заради загубена реколта в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия през миналата година. Срокът за изплащане е до 15 септември, като предвиденият ресурс е 2.1 млн. лв.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.