Вечерни новини: 28 август
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 28 август

Кения въведе най-строгите мерки в света срещу найлоновите торби

Вечерни новини: 28 август

МВР обяви поръчка за разширяване на системата за наблюдение на българско-турската граница. Две оферти бяха подадени за подготовката и симулациите за дистанционно електронно гласуване. Всички вече могат да проверяват онлайн дали отразените в личните им медицински досиета дейности действително са извършени

4302 прочитания

Кения въведе най-строгите мерки в света срещу найлоновите торби

© Reuters


63%

от българите намират за справедливо тежкотоварните превозни средства да плащат значително повече при преминаване по пътната мрежа. За 32% този принцип е несправедлив, а останалите се колебаят. Това сочи експресен сондаж, проведен от "Галъп интернешънъл" сред 800 души в цялата страна чрез телефонно интервю, възложен от АПИ.

Кения въведе най-строгите мерки в света срещу найлоновите торби

От понеделник всеки кениец, който произвежда, продава или дори само използва найлонови торбички, рискува да влезе в затвор до 4 години или да плати глоба 40 000 щатски долара. В страната влезе в сила най-строгият закон в света, който цели да намали замърсяването с пластмаса, с което Кения има огромен проблем. В кланиците в Найроби работниците откриват десетки найлонови торби в стомасите на крави - нещо, което не се е случвало преди десет години, но сега е ежедневие, разказва ветеринар пред "Ройтерс". С тази нова рестрикция срещу пластмасовите торби източноафриканската държава се присъединява към група от над 40 други държави, които са забранили изцяло или частично найлоновите торби за еднократна употреба или им слагат цена.

МВР обяви обществената поръчка за разширяване на интегрираната система за наблюдение на българско-турската граница. Търгът е с прогнозна стойност 34.7 млн. лева и обхваща райони на "Гранична полиция" в Елхово, останали непокрити от съществуващите сигнално-охранителни системи. Средствата са по споразумението за безвъзмездна финансова помощ, по което миналата година ЕК отпусна на България 160 млн. евро за справяне с мигрантската вълна. С най-голяма тежест за избора на изпълнител е показателят, свързан с измерване на качеството. Той ще формира 65%. Предложената цена ще формира 30%, а останалите 5 на сто са за дадения гаранционен срок на гаранционна поддръжка. Редом с това министерството е обявило и търг за провеждане на национално експертно изследване за ранно разпознаване на признаци на радикализация с оглед своевременна превенция. На базата му трябва да се изготви и аналитичен доклад, ще има и научна конференция. Обявената стойност е 266 хил. лв. без ДДС.

Две оферти бяха подадени за обществената поръчка за подготовката и симулациите за дистанционно електронно гласуване, обявена от Държавна агенция "Електронно управление". Консултантската компания "Ню Ай" предложи 8000 лв. (без ДДС), а "Билдинг пропъртис холд" – 22 000 лв. Прогнозната стойност по проекта, финансиран по оперативна програма "Добро управление", беше 33 333.33 лв. В случай че експериментално дистанционно електронно гласуване премине успешно, на изборите за членове на Европейския парламент през 2019 г. избирателите ще може да гласуват дистанционно електронно, като резултатите от гласуването им ще се вземат предвид при определяне на резултатите.

Всички граждани вече мога да проверяват онлайн дали отразените в личните им медицински досиета дейности действително са извършени. Това става с уникален код за достъп до електронното медицинско досие, който се издава от районните здравноосигурителни каси, съобщиха от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса. Ако гражданите констатират разминаване в данните, те могат да подават сигнали до районната или до Националната здравноосигурителна каса. Контролните органи на институцията ще извършат проверка, като информират и гражданина за резултатите от нея. При необходимост ще се коригира електронното здравно досие с действително извършените в полза на пациента дейности.

Правителството се готви да отложи за пореден път въвеждането на личните документи с електронна идентификация, като новата дата е 1 януари 2019 г., пише в. "Сега". Предишният кабинет на Бойко Борисов беше обещал документите с чип да станат реалност от началото на 2018 г., след като не успя да се справи с тази задача до 1 януари 2017 г. Промяната в съответните разпоредби на Закона за българските лични документи се прокарва чрез преходните и заключителни разпоредби на проект за поправки в Закона за МВР, внесен от Министерския съвет в парламента на 22 август.

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) публикува силно критично становище за проекта за нов Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, изготвен от Министерството на правосъдието. Кабинетът лансира този законопроект като основна част от правителствената програма за съдебна реформа и борба с корупцията и в отговор на препоръките в мониторинговите доклади на ЕК. Критиките на адвокатурата към закона като цяло, както и към отделни негови институти, дефиниции (или липса на такива), разрешения и принципни постановки, са унищожителни и изключват възможността за саниране, защото в основата им лежи идеята за изцяло погрешна концепция. Това е второто експертно становище по проект за антикорупционен закон, което придобива публичност, след като миналата седмица Съюзът на съдиите в България (ССБ) се срещна с паламентарната група на БСП и изложи своите препоръки за проекта на социалистите за Закон за специална агенция "Антикорупция", лансиран на 14 август, половин месец след проекта на ГЕРБ.

Столове от масивно дърво, сервитьорски шкафове, 28 легла с матрак от мемори пяна, 56 нощни шкафчета, табуретки, холни маси и прочее мебелировка. Това е предметът на последната обявена обществена поръчка от Върховната касационна прокуратура. Мебелите са необходими за почивната станция на държавното обвинение в морския град Бяла. Поръчката за 50 хил. лв. е част от по-голяма - за 182 хил. лв., в рамките на която ще бъдат купени мебели за всички почивни домове, които прокуратурата притежава. През последните две години за ремонт на станциите на прокуратурата са отишли над 700 хил. лв.

Световни новини

Франция и Германия с нови предложения за данъците на интернет гигантите в ЕС

Франция и Германия ще направят в средата на септември ново предложение на Европейския съюз за облагането с данъци на интернет гигантите, така че те да имат "справедлив принос" към държавните финанси в страната, откъдето получават приходи. Това съобщи френският министър на финансите Брюно льо Мер, цитиран от AFP. Предложението за ново данъчно облагане на GAFA - акроним за четирите най-големи интернет гиганта Google, Apple, Facebook и Amazon, ще бъде внесено на следващия Съвет на министрите на финансите в Талин в средата на септември, уточни Льо Мер в сесия на въпроси и отговори във Facebook Live. "Ще предложим да се вземе като отправна основа оборотът на големите групи, въз основа на което да се определи равнище на данъчно облагане, така че тези компании да плащат необходимото в хазните на европейските страни, където правят печалби", посочи той. Големите интернет компании, повечето американски, са шампиони на данъчната оптимизация благодарение на финансови механизми, които свеждат до минимум данъците им.

Турция се споразумя с Русия за покупката на ракетни системи С-400

Турция и Русия са постигнали споразумение за покупката на ракетни системи С-400, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм. След завръщането си от посещение във Виетнам Бинали Йълдъръм каза пред журналисти, че окончателното решение ще бъде взето от изпълнителния комитет на турската отбранителна индустрия, пише "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в края на юли, че Русия и Турция са постигнали напредък в плановете за покупка от страна на Турция на ракетни системи С-400 от Русия. Договорът за доставка на противовъздушни ракетни системи С-400 за Турция е във финалната си фаза, но все още не е подписан и не е влязъл в сила, заяви ръководителят на руския оръжеен износител "Рособоронекспорт" пред журналисти по-рано тази седмица. През юли американският военен министър Джеймс Матис окачестви като суверенно право на Турция решението да купи зенитни ракетни системи от Русия, а не от съюзници в НАТО.

Македония може да замени плоския данък върху доходите с прогресивен

Македонското правителство може да премахне сега действащия в страната плосък данък и да въведе прогресивно данъчно облагане на доходите. Все още обаче не е взето окончателно решение, като такова ще има до края на годината. Това заяви министърът на финансите на Македония Драган Тевдовски, предава местната телевизия "24 вести". Вероятността прогресивният данък да бъде въведен от кабинета на Заев обаче не е никак малка, поне доколкото може да се съди от думите на финансовия министър. Според Тевдовски такава е нужна заради пропастта в доходите на бедни и богати в страната. Има вероятност да бъде въведен и данък "лукс". Моделът на данъчно облагане, който има днес в Македония, бе въведен през 2007 г. от предишните управляващи от ВМРО–ДПМНЕ. Тогава влезе в сила плосък данък от 12%.

Бизнес новини

Продажбите на "Монбат" са се повишили с над 21% през юли

"Монбат" отчита 21.4% годишен ръст на консолидираните нетни приходи от продажби през юли до 22.973 млн. лв., съобщи дружеството чрез бюлетина на Investor.bg. Обобщените данни за първите седем месеца на 2017 г. сочат, че дружествата от групата на производителя на акумулаторни батерии и осветителни тела са реализирали консолидирани нетни приходи от продажби за 173.9 млн. лв., което е увеличение от 32.3% спрямо година по-рано. Консолидираната печалба преди облагане с данъци през юли намалява с 34% до 1.6 млн. лв. От началото на годината обаче печалбата на групата се увеличава с 13% и достига 18.7 млн. лв.

Мажоритарният собственик на "Дружба стъкларски заводи" иска 100% от капитала

Мажоритарният собственик на "Дружба стъкларски заводи" - "Барек овърсийз лимитид", който притежава пряко и чрез свързани лица 53 407 691 броя акции, представляващи 99.80% от капитала на дружеството, отправи предложение за изкупуване към всички останали акционери, става ясно от съобщение до БФБ – София. Процедурата идва след вече едно отправено търгово, в което то придоби над 95%, което му дава право да придобие автоматично и останалите акции - т.нар. squeeze out, в рамките на три месеца след одобряване на предложението за изкупуване от КФН. Обект на сделката са 108 805 броя обикновени акции на "Дружба стъкларски заводи" с номинална стойност 1 лев всяка. Предложената цена е 6.118 лв. за брой, колкото беше цената при търговото предложение.

Пловдив ще е домакин на конкурс за спиртни напитки

Пловдив ще бъде домакин на световния конкурс за спиртни напитки през следващата година. Тогава ще се проведе 18-ото издание на Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, съобщават организаторите. През миналата година в града се проведе престижният конкурс за вина Concours Mondial de Bruxelles. Решението е било обявено в Чили, където в момента се провежда конкурсът. Там е бил прожектиран и филм за Пловдив, който е обявен за Европейска столица на културата през 2019 г. На участниците във форума са били предложени и коктейли с български алкохол. България участва в Spirits Selection за пръв път през 2015 г. През 2016 г. седем от 18-те български мостри получават медал от Spirits Selection, което е успеваемост от близо 40%. Четири златни медала за страната отиват при произведените тук бренди, водка и джин.

63%

от българите намират за справедливо тежкотоварните превозни средства да плащат значително повече при преминаване по пътната мрежа. За 32% този принцип е несправедлив, а останалите се колебаят. Това сочи експресен сондаж, проведен от "Галъп интернешънъл" сред 800 души в цялата страна чрез телефонно интервю, възложен от АПИ.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.