Какво се случи през седмицата

Започна есенната парламентарна сесия; За първите осем месеца на годината са установени забавени от работодателите заплати за общо 23 млн. лв.;Турция не бива да става член на ЕС, каза Ангела Меркел; Великобритания планира да ореже броя на нискоквалифицираните имигранти от Европа след Brexit; Пътната агенция обяви повторно търга за тунел "Железница"; eMAG ще регистрира българско дружество през следващата година и ще открие шоурум; Синдиците на КТБ продават на търг срещу 32 млн. лв. земята и сградите на корабостроителницата в Русе

Близо 8000 души бяха евакуирани от района край летището в германския град Дюселдорф във връзка с обезвреждането на открита 500-килограмова бомба от Втората световна война.
Близо 8000 души бяха евакуирани от района край летището в германския град Дюселдорф във връзка с обезвреждането на открита 500-килограмова бомба от Втората световна война.    ©  Reuters
Близо 8000 души бяха евакуирани от района край летището в германския град Дюселдорф във връзка с обезвреждането на открита 500-килограмова бомба от Втората световна война.
Близо 8000 души бяха евакуирани от района край летището в германския град Дюселдорф във връзка с обезвреждането на открита 500-килограмова бомба от Втората световна война.    ©  Reuters
40%

от българския пазар на дребно се държат от търговските вериги - хипермаркети, супермаркети, дискаунтъри и кеш енд кери магазини, по данни на Института за пазарна икономика

Започна есенната парламентарна сесия, чийто дълготраен приоритет ще е антикорупционното законодателство според заявките на основните партии. Следващата седмица обаче се очаква важният избор на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет, който до голяма степен ще предопредели бъдещето на съвета и на съдебната реформа.

Софийската градска прокуратура, подпомогната от Националната агенция по приходите, ще провери дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари от българския представител в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Калин Митрев, става ясно от съобщение на държавното обвинение. Съпругът на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе посочен като един от замесените в разкритата от няколко международни медии мащабна тайна схема, с която властите в Азербайджан са плащали на политици и журналисти в лобистка кампания за отклоняване на критиките срещу управлението на президента Илхам Алиев. Схемата беше наречена "Азербайджанска перачница".

За първите осем месеца на годината са установени забавени от работодателите заплати за общо 23 млн. лв. От тях 13 млн. лева вече са били изплатени след намеса на инспекцията по труда и към края на август остават дължими около 10 млн. лв. Данните бяха изнесени от министъра на труда Бисер Петков пред БНТ по повод на протестите пред Народното събрание на служители с неплатени възнаграждения. Петков обяви, че предстоят промени в няколко закона с цел по-добра регулация.

Свят

Турция не бива да става член на ЕС, каза германският канцлер Ангела Меркел. Това стана по време на предизборния дебат с основния ѝ съперник - социалдемократа Мартин Шулц. Тя допълни, че ще разговаря с европейските си партньори за възможността за приключване на преговорите за присъединяване на Анкара. В дебата двамата опоненти демонстрираха сходни идеи за бежанската криза и антитерористичната политика.

Съдът на ЕС отхвърли обжалването от Унгария и Словакия на споразумението за разселване на имигранти, което бе прието в пика на кризата през 2015 г. Двете страни се обявиха против задължителните бежански квоти. Унгария не е приела нито един търсещ убежище по силата на схемата, чиято цел бе да облекчи бремето на Гърция и Италия. От външното министерство на страната заявиха: "Истинската битка сега започва."

Великобритания планира да ореже броя на нискоквалифицираните имигранти от Европа след Brexit. Това става ясно от изтекъл документ на британското вътрешно министерство, публикуван от Guardian. Според предложенията свободното движение ще бъде прекратено след напускането на ЕС и Обединеното кралство ще въведе "по-селективен подход", базиран на икономическите нужди на страната. В този случай достъпът на чужди работници до индустрии без недостиг на кадри може да бъде ограничен.

Икономика

Производителността на труда расте с 3.2% на годишна база през второто тримесечие на 2017 г. Темпът на увеличение е по-висок спрямо първите три месеца на годината, когато НСИ отчете 2.6%. Статистиката публикува и по-подробна оценка за ръста на икономиката през второто тримесечие, който е 3.6% и остава непроменен спрямо експресните данни. Всеки зает е допринесъл средно с 16 лв. за отработен час към БВП на страната.

Държавата ще покрива транспортните разходи и на краткосрочно наетите в случаите, когато работата е в друго населено място. Това предвижда проект за промени в Закона за насърчаване на заетостта, като досега подобна финансова помощ са получавали хората с трудов договор над половин година. Идеята е да се стимулира мобилността на работещите, като друго предложение е да се покриват разходите за детски градини, наем на жилище, интернет.

Пътната агенция обяви повторно търга за тунел "Железница", след като първата процедура беше прекратена тази пролет. Новата поръчка е разделена на три позиции - за самия тунел, за пътя преди и след него, а цената се запазва (250 млн. лв. без ДДС). Средствата идват от оперативна програма "Транспорт", а срокът за проектирането и изграждането на съоръжението е 1060 календарни дни.

Консорциум спечели търга за изграждане на единната национална е-платформа за обществени поръчки. В него влизат държавната фирма "Информационно обслужване", "Сирма солюшънс" и още три компании. Целта е целият процес по държавните търгове да се електронизира, за да стане значително по-прозрачен. Победителите са предложили да изпълнят поръчката срещу 4 795 200 лв., като прогнозната стойност беше по-висока - 5.6 млн. лв.

Бизнес

Електронната платформа за търговия eMAG ще регистрира българско дружество през следващата година и ще открие свой шоурум. Там ще бъдат показвани последните технологични иновации, като освен това ще бъде и място за тест и получаване на поръчаните онлайн артикули. В България eMAG оперира чрез регистрираната в Румъния Dante International, която пък е част от международния ритейл гигант Naspers. Компанията не съобщава резултатите си за пазара, но според неофициални източници приходите през миналата година е трябвало да достигнат 100 млн. лв.

Синдиците на КТБ продават на търг срещу 32 млн. лв. земята и сградите на корабостроителницата в Русе. Предприятието не работи от месеци, а строителството и ремонтът на кораби от години е в тежка ситуация по цял свят. В офертата влизат 15 парцела с обща площ около 300 дка и множество сгради (цехове, работилници, складове и т.н.). Активите се продават само в пакет, тъй като са част от цялостен комплекс за строителство и ремонт на кораби, се посочва в обявата.

Сделки и проекти

Трима от четиримата кандидати за ТБ "Виктория" подадоха индикативни оферти за покупката й. Това са Българо-американска кредитна банка (БАКБ), Инвестбанк и свързаната с Васил Божков новоучредена компания "Вабо Интернал". Чуждестранният консорциум около австрийския Kerbler Holding не е потвърдил интереса си. На следващия етап синдиците на КТБ, която е собственик на ТБ "Виктория", ще прегледат офертите, а на избраните кандидати ще бъде предоставена възможност да направят финансово-правен анализ.

Сайтът за доставки на храни BGmenu придоби своя конкурент Lakom.bg. Това ще стане, като основателят на Lakom.bg Калин Калевски се присъедини като съдружник в дружеството "Хелоу хънгри". То обединява "Бгменю" и румънския бизнес на фирмата с доставка на храни. Така обединената компания ще стане най-голямата в бранша за региона. Прогнозната стойност на продажбите през трите платформи ще бъде около 20 млн. лв., а през следващата година - 42 млн. лв.

Площадката на някогашния автобусен завод "Чавдар" в Ботевград беше обявена за продажба. Търси се купувач на терена от малко над 170 дка, който е предложен от държавен съдебен изпълнител по искане на общината, а началната цена е 5.1 млн. лв. Длъжникът е частно лице, станало съсобственик на имота в годините след затварянето на завода. Според местните власти на мястото може да се развие ново производство.

Четирима кандидатa подадоха оферти за обществената поръчка за ремонт на Западен парк в София, като сред тях има както големи строителни компании като "Галчев инженеринг" и "ПСТ груп", така и по-необичайни участници. Възстановяването на парка ще се случи с евросредства по програма "Региони в растеж", като прогнозната стойност е 8.5 млн. лева без ДДС, от които 1 млн. лева ще се изплатят от собствените бюджетни средства на общината.

Още от Капитал

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня