🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: 10 септември

Министерството на председателството за Съвета на ЕС прекрати и три дни след това поднови поръчката за сайт на председателството; Електронното управление започва отначало; Председателят на общинския съвет в Септември Лазар Влайков беше пуснат под домашен арест

Земетресение и ураган удариха Мексико
Земетресение и ураган удариха Мексико
Земетресение и ураган удариха Мексико    ©  Reuters
Земетресение и ураган удариха Мексико    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Над 70% от европейските потребители имат доверие на онлайн търговците от собствената си държава, докато към тези от друга страна е близо 58%.

Земетресение и ураган удариха Мексико

Земетресение с магнитуд 8 по скалата на Рихтер беше регистрирано на южния бряг на Мексико в 7:49 ч. българско време на 9 септември. Епицентърът му е бил в Тихия океан. След земетресението поне 1.8 милиона души останаха за кратко без ток, а властите затвориха училищата в най-малко 11 щата, за да проверят дали сградите са безопасни. Министерството на вътрешните работи съобщи, че 428 жилища са разрушени и върху 1700 са нанесени щети само в щата Чиапас. Впоследствие на 9 септември вечерта ураганът "Катя" достигна сушата, като най-тежко засегнат е бил град Хучитан в щата Оаксака, където загинаха 36 души.

Министерството на председателството за Съвета на ЕС прекрати и три дни след това поднови поръчката за сайт на председателството. Първата поръчка беше обявена, но беше спряна на 4 септември. Причината беше, че тримата кандидати, подали оферти в търга, не отговаряли на изискванията според доклада на комисията. На 7 септември обаче министерството пусна отново търга на същата прогнозна стойност - 70 хил. лв. В рамките на поръчката се планира изработване, дизайн и техническа поддръжка на интернет сайт и мобилно приложение, предоставяне на хостинг и стрийминг. Порталът трябва да е готов до 1 декември 2017 г. и да е на четири езика – български, английски, френски и немски. Крайният срок за подаване на оферти е 14 септември 2017 г.

Електронното управление започва отначало. Това е станало ясно от приетия от правителството "Отчет за състоянието и Годишния план за развитието и обновяването на информационните ресурси в администрацията и ресурсите на Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ) на държавната администрация и за нуждите на националната сигурност", пише "Дневник". За предприеманите от 2007 г. насам действия за развитие на е-управлението анализът констатира, че разработените до момента системи и техните функционалности не могат да бъдат използвани като обща платформа за електронно управление. Освен това са необходими нови 95 млн. лв. за развитието на електронното управление, пише mediapool.bg, като цитира същия доклад. Според него държавната администрация не разбира в какво се състои е-управлението, като голяма част от средствата за него са били харчени за купуването на хардуер и софтуер за "обновяване на канцеларските пособия" вместо за разработване и внедряване на електронни административни услуги.

Председателят на общинския съвет в Септември Лазар Влайков беше пуснат под домашен арест. Това съобщи агенция "Фокус", като се позова на съобщение на Районния съд в Пазарджик. Прокуратурата обвинява Влайков за това, че по време на тържество не е взел необходимите мерки за сигурност, предоставил е оръжието си на дете, в резултат на което е последвала смъртта на Наско Тонкев. Пред съда окръжният прокурор Васил Малинов е коментирал показанията на шестгодишното дете, което било признало, че е извършило изстрела, довел до смъртта на Наско Тонкев, информира "Фокус". Детето казало, според думите на прокурора, че пистолетът му е даден от човек с кожено яке, а единственият в компанията с такава дреха бил Влайков. Прокуратурата изтъкнала и това, че обвиняемият е публична личност и може да повлияе на свидетелите, съобщи "Фокус".

Проверките на плажа "Корал" от началото на август са започнали след сигнал на "Прайм пропърти", като целта е била да се установи дали не става въпрос за кражба на ток. От прокуратурата са действали бързo, като са били ангажирани пет институции, които да извършват проверка. Това се разбира от отговор на Окръжната прокуратура - Бургас, по запитване по Закона за достъп до обществена информация, изпратено от "Дневник". В началото на август местната власт, полицията и дори министърът на туризма Николина Ангелкова се появиха на плажа "Корал" и извършваха различни проверки, без да е известно точно по какъв повод. Ангажираните институции са директорът на регионалната здравна инспекция, кметът на община Царево, директорът на екоинспекцията, ръководителят на териториалната дирекция на Комисията за защита на потребителите, както и на местната дирекция по горите. "Корал" е един от трите плажа за природосъобразен туризъм заедно с Карадере и Иракли. Трите плажа не може се отдават на концесия или под наем, а всякаква стопанска дейност и обществени мероприятия на територията им е забранена. Фирмата, подала сигнала, е "Прайм пропърти" АДСИЦ е собственик на терен от около 40 дка до плажа "Корал" и преди време искаше да строи вилно селище на плажа.

Несъгласувани изкопни дейности от строителни фирми са оставили без ток четири столични квартала в събота сутринта, съобщиха от "ЧЕЗ България". При изкопни работи в 11.00 ч. тази сутрин е прекъснат кабел за ниско напрежение, като за час без електричество са били 2436 домакинства и стопански клиенти в жк "Борово", жк "Красно село" и кв. "Манастирски ливади". Около 15 минути по-късно друг кабел на компанията е бил повреден при изкопни дейности в кв. "Студентски град". Без ток час и десет минути са били 925 клиенти. Екипи на "ЧЕЗ Разпределение" са предоставили електрозахранване по резервна схема и при двете предизвикани аварии. Организирани са били дежурни групи за възстановяване на повредите.

Сливащите се ОББ и Сибанк вече са с равни такси за теглене от банкомат

Двете сливащи се банки - ОББ и Сибанк, уеднаквяват таксите за теглене от банкомат, които вече са равни за картодържателите на двете банки, съобщиха оттам. Така клиентите на Сибанк и ОББ вече могат да използват банкомати на която и да било от двете банки, като при теглене на средства от тях дължимата такса е същата, каквато е и от банкомат на банката, издала картата им. Освен това вече могат да проверяват салдо на банкомати на двете банки при еднакви условия. Заедно институциите имат мрежа от над 850 банкомата в страната. На част от тях има възможност за вноски на суми по сметка. По-рано тази година Сибанк инсталира първите безконтактни банкомати в България, от които може да се теглят суми чрез безконтактни карти. След придобиването на ОББ от белгийската банково-застрахователна група KBC (собственик и на Сибанк), което се случи през юни тази година, двете банки продължават да функционират отделно до юридическото им сливане в началото на 2018 г. Тогава вече ще предлагат еднакви услуги и продукти на клиентите си под едно име – ОББ.

Дрогериите dm отвориха 6-и магазин във Варна и 70-и в страната

"dm България" откри шести магазин във Варна в края на миналата седмица. Той се намира в кв. "Владиславово", на бул. "Константин и Фружин" №148. Така най-голямата верига за търговия с дрогерийни стоки в страната вече има 70 магазина в 25 града в България. Специализираният магазин за дрогерийни стоки предлага над 14 000 продукта. "Дрогерийни" са стоки за лична хигиена, козметика, за бебето, за домашните любимци, за почистване на дома, биохрани и други. Веригата има и 23 собствени марки, сред които Balea, babylove, alverde, DONTODENT, Denkmit, Profissimo, trend IT UP и dmBio.

Национален щанд на изложението за храни ANUGA в Кьолн

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира участието на български фирми на национален щанд в Международното изложение за храни и напитки ANUGA`2017 в Кьолн, Германия, от 7 до 11 октомври. Форумът, който се провежда на всеки две години от 1924 г., е най-голямото специализирано изложение в областта на хранително-вкусовата промишленост в света. Агенцията ще поеме частично разходите на изложителите за: наем на оборудвана изложбена площ; проектиране и изграждане на българския щанд; пропуски, регистрационни и/или медийни такси; разходи за консумативи и услуги. Секторите, които основно се представят на ANUGA, са: деликатесни храни; напитки; месо и месни продукти; замразени храни; пресни храни; млечни продукти; тестени изделия и топли напитки; биохрани; технологии за продажби на дребно; услуги. На последното издание през 2015 г. на обща изложбена площ от 263 600 кв. м са участвали 7189 изложители, а събитието е посетено от над 150 000 гости.