Вечерни новини: 12 септември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 12 септември

Замърсява ли въздуха вашият автомобил?

Вечерни новини: 12 септември

Публикуван за обсъждане е законопроектът за новия модел на издръжка на КФН; Полицаите отново излизат на протест; Забавянето на ремонта на бул. "Шипченски проход" ще доведе до глоба за изпълнителя

4441 прочитания

Замърсява ли въздуха вашият автомобил?

© НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ


5.8%

е ръстът в консумацията на ток за първите девет месеца на 2017 г. спрямо година по-рано, сочи справка на Електроенергийния системен оператор от 1 януари до 10 септември, цитирана от "Медиапул". С малко над 3.3% е нараснало и производството на електроенергия за периода, но износът на електроенергия е спаднал с 11%.

Замърсява ли въздуха вашият автомобил?

Моментален отговор на този въпрос може да получи всеки шофьор, ако премине през мобилната станция на испанската компания RSLab, която от 4 септември от лабораторията поставят на различни места в София. Тя е устройство, което посредством инфрачервени и ултравиолетови лъчи измерва нивата на вредните емисии, които отделя всеки автомобил. Друг датчик измерва скоростта на движение, а камера заснема номерата на колите. На няколко метра след станцията е поставен монитор, на който се изписва дали автомобилите отделят ниски (Low), средни (Average) или високи (High) нива на замърсители - фини прахови частици въглеводороди, въглероден окис и азотен оксид. Инициативата е на програмата "Зелена София" и ще продължи до 15 септември. Всеки ден на страницата на програмата във "Фейсбук" се обявява мястото, на което е поставена станция.

Законопроектът, с който ще бъде променен моделът на издръжка на Комисията за финансов надзор (КФН), бе публикуван за обществено обсъждане. Той предвижда в бъдеще регулаторът да не разчита на бюджетна субсидия, а да покрива разходите си сам чрез събираните приходи от такси. За целта се предлага значително поскъпване на някои от предлаганите от него услуги, например тези за текущ надзор и издаване на лиценз, особено при пенсионни дружества и застрахователи. В мотивите към проекта този модел ще реши проблема с хроничния недостиг на средства, заради което КФН не успява да набере и задържи квалифицирани кадри, работи с недостатъчна технологична обезпеченост и не успява да плати разноски като членския внос към европейските институционални организации.

Полицаите обявиха, че отново излизат на национален протест за четвъртък - едновременно в София и Варна, информират БТА и БНР. След среща на полицейските синдикати с ръководството на МВР стана известно, че са нужни близо 140 млн. лв. годишно за исканото увеличение на заплатите и това е невъзможно. Част от синдикатите искат увеличение на заплатите със задна дата - от 1 февруари. От министерството обясниха, че това не може да стане по сега действащия закон. При исканите 15 процента ще са нужни над 11 млн. лв. Така за една година трябва да се намерят над 136 млн. лева. От своя страна от финансовата дирекция на вътрешното министерство представиха план и отчети, според които това е невъзможно, тъй като в момента МВР не разполага с тези средства.

Сериозното забавяне на ремонта на столичния бул. "Шипченски проход" ще доведе и до сериозна глоба за фирмата изпълнител. Кметът на София Йорданка Фандъкова разкри, че на "Пътища и съоръжения" ще бъде наложена санкция, която до този момент е достигнала 130 хил. лв., съобщава "Фокус". Ремонтът на булеварда започна на 4 юли. Първоначално той трябваше да бъде готов за около две седмици, но след това срокът беше удължаван няколко пъти. Последният обявен срок за завършването му беше в началото на седмицата, но проверка на Фандъкова е установила, че фирмата изпълнител отново се е забавила. "Глобата ще е сериозна, но ще настоявам фирмата да си свърши работата, за да можем да пуснем движението възможно най-скоро", каза още Фандъкова.

Средният осигурителен доход през юли 2017 г. достигна 811.75 лв. и така бе преодоляна тенденцията към спад, регистрирана в предходните две месеца. През юни размерът на средния осигурителен доход за България бе 803.13 лв., през май - 814.36 лева, а през април - 825.92 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 август 2016 г. до 31 юли 2017 г. е 797.70 лв., съобщaва Националният осигурителен институт.

За осемте месеца на годината МВР отчита намаляване на тежките катастрофи, жертвите и ранените при пътнотранспортни произшествия в сравнение със същия период на миналата година. Това е факт въпреки многобройните пътни инциденти и тревожни ситуации по пътищата на страната, бе отчетено на редовното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, сочи съобщение във "Фейсбук" страницата на националната полиция. Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов е отчел обаче, че въпреки предприетите мерки смъртността в страната в резултат на пътни инциденти остава значително над нивата във водещите европейски държави.

Четвърто подред дисциплинарно производство срещу бившия зам.-председател на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева образува съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя беше в ръководството по времето на Владимира Янева. Предложението за наказанието ѝ е на сегашния шеф на СГС Калоян Топалов. В дисциплинарния състав ще влязат Димитър Узунов, Даниела Костова и Галина Карагьозова. Крънчева е дисциплинарно разследвана по три предложения на Калоян Топалов, включително за уволнение, и по едно на председателя на ВКС Лозан Панов, припомня defakto.bg.

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви две поръчки за модернизацията на 31.5 км от пътя Калотина - Сливница за над 250 млн. лв. Едната е на стойност 141.6 млн. лв. без ДДС и е за 14.5 км между Калотина и пътния възел при Драгоман. Част от средствата са осигурени от механизма "Свързана Европа". Крайният срок за подаване на оферти е 13 ноември. Другата поръчка за участъка между Драгоман и Сливница, който е дълъг почти 17 км. Прогнозната стойност е 117 млн. лв. без ДДС. Оферти за този търг могат да се подават до 16 ноември. Двете отсечки ще бъдат разширени, като така съществуващият път ще бъде с по две ленти в посока.

Световни новини

Германската икономика ще нарасне над 2%, прогнозират индустриалци

Германската икономика се очаква да нарасне с над 2 процента тази година с отчитане на сезонните фактори, което ще е най-силният растеж от 6 години, обяви Съюзът на германските индустриалци (BDI). Сдружението повиши прогнозата си за растежа на най-голямата европейска икономика, информира Reuters. Министерството на икономиката съобщи по-рано в месечния си бюлетин, че очаква икономиката на страната да загуби част от набраната инерция през второто полугодие. Засега министерството се придържа към прогнозата си за растеж тази година от 1.5 на сто без отчитане на сезонните фактори, което означава 1.8 процента с отчитане на сезонните фактори. Икономистите очакват правителството да повиши прогнозите си за растежа в края на месеца. BDI изготвя своята прогноза на базата на тесните си връзки с над 100 000 големи, средни и малки предприятия, които дават работа на над 8 милиона служители.

И Австрия предупреди за опасност при пътувания в Турция

Министерството на външните работи на Австрия предупреди австрийските граждани за опасност при пътувания в Турция заради политиката на местните власти, необоснованите задържания, заради проверката на мобилни устройства и отказ за влизане в страната. Това става в момент, когато Германия в Турция са в остър спор заради задържани над 50 германци, като при 12 от случаите става въпрос за политически мотивирани арести. В последно време при пътувания на австрийски граждани и граждани на други страни от ЕС в някои случаи имаше задържания или откази за влизане без посочени конкретни причини или основания от страна на турските власти. Австрийските представителства в Турция невинаги биват осведомявани навреме за задържанията на австрийски граждани, поради което не във всички случаи може да се гарантира предоставяне на консулска помощ, се казва в изявление на външното министерство във Виена.

Михай Фифор е новият министър на отбраната на Румъния

Румънският президент Каус Йоханис подписа във вторник укази за назначаването на досегашния министър на икономиката Михай Фифор за министър на отбраната и на Георге Шимон съответно за министър на икономиката, предаде "Аджерпрес". Миналата седмица Адриан Цуцуяну подаде оставка като министър на отбраната, след като в медиите се появи съобщение на министерството на отбраната, според което заплатите на служителите на министерството ще бъдат изплащани разсрочено през септември, тъй като не е направена корекция на бюджета. По-късно премиерът Михай Тудосе увери, че има достатъчно пари за заплатите в армията и във всеки друг сектор, и упрекна министъра в липса на комуникация.

Сърбия е поканена в терминала за течен газ в Александруполис

Гърция е предложила на Сърбия да участва в изграждането на терминал за течен природен газ в Александруполис, съобщава сръбският в. "Вечерне новости", позовавайки се на собствени източници. В замяна на това Сърбия ще има дял от 20 процента в собствеността на терминала, който ще се намира на 14.5 километра от делтата на Марица, само на 30 километра от границата с Турция и на около 300 километра от Солун. По 20% от терминала ще притежават гръцката газова компания ДЕПА и Българският енергиен холдинг, а останалата част от собствеността ще се разпредели между частни компании. Сърбия може да разчита на безвъзмездна помощ от европейските фондове, тъй като проектът се вписва в европейската стратегия за развитие на инфраструктурата и вече е съгласуван с Гърция и България, посочва "Вечерне новости". Вестникът уточнява, че течният газ ще се доставя с кораби до Александруполис, след това ще се транспортира до отдалечения на 17.6 километра терминал, където ще се преработва в газообразно състояние и ще се препраща по-нататък.

Автор: Капитал
5.8%

е ръстът в консумацията на ток за първите девет месеца на 2017 г. спрямо година по-рано, сочи справка на Електроенергийния системен оператор от 1 януари до 10 септември, цитирана от "Медиапул". С малко над 3.3% е нараснало и производството на електроенергия за периода, но износът на електроенергия е спаднал с 11%.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  antipa avatar :-?
  D-r D

  Какъв интерес има Сърбия да инвестира в скъп и със съмнителна рентабилност газов проект за втечнен газ?

 • 2
  ebv27510810 avatar :-|
  ebv27510810

  До коментар [#1] от " D-r D ": Tе предлагат, по току виж Сърбите се вържат. ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK