Вечерни новини: 26 септември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 26 септември

Най-големият диамант в света от над столетие беше продаден за 53 млн. долара

Вечерни новини: 26 септември

Цигарите и алкохолът ще имат нови бандероли от 1 януари; Строителството на магистрала "Струма" при Кресненското дефиле ще бъде разделено на три части; Съдийската колегия на ВСС прие оставката на председателя на СГС Калоян Топалов; Столичната община ще вложи 2 млрд. лв. в рехабилитация на мрежата в София и околностите до 2025 г.; От 2018 г. може да започне реформа в системата на ТЕЛК; Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще развали няколко договора за улични ремонти в София заради некачествено изпълнение; Най-големият диамант в света от над столетие беше продаден за 53 млн. долара

3761 прочитания

Най-големият диамант в света от над столетие беше продаден за 53 млн. долара

© Reuters


2

млрд. лв. ще вложи Столичната община в рехабилитация на водопреносната, канализационната и водоснабдителната мрежа в София и околностите до 2025 г. Част от средствата ще бъдат за изграждане на водопроводи и канализация в кварталите, където все още няма такава инфраструктура, като "Драгалевци", "Симеоново" и "Малинова долина". Финансиране ще се търси от оперативна програма "Околна среда", бюджетите на Столичната община и държавата, както и инвестиционната програма на "Софийска вода", посочва общинският съветник Зафир Зарков, който е един от вносителите на проекта.

Най-големият диамант в света от над столетие беше продаден за 53 млн. долара

След повече от година без да намери купувач, най-големият диамант в света за последните 112 години – 1109-каратовият Lesedi La Rona, беше продаден за 53 млн. долара, или 47 777 долара за карат. Новият притежател на камъка е британският луксозен бижутер Graff Diamonds, обявиха от досегашния му собственик – канадската Lucara Diamond Corp. Диамантът е открит на 16 ноември 2015 г. в Ботсвана. Наименованието му означава "нашата светлина" на местния език тсвана.

Цигарите и алкохолът ще имат нови акцизни бандероли от 1 януари 2018 г., съобщиха от Министерството на финансите. Единичните цени на бандеролите се запазват – 0.013 лв. за тютюневи изделия и 0.032 лв. за алкохолни напитки. Новост при бандеролите за тютюневи изделия е QR кодът с URL линк до сайта на Министерството на финансите. Акцизните стоки, които са облепени с действащите към момента бандероли, ще могат да се продават до изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2018 г., посочват от финансовото министерство. В 30-дневен срок от влизане в сила на новите образци неизползваните бандероли трябва да бъдат върнати от лицензираните складодържатели в митницата, от която са ги получили.

Строителството на автомагистрала "Струма" при Кресненското дефиле ще бъде разделено на три части и ще се изпълнява паралелно, съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков строителен форум. Т.нар. лот 3.2 е най-сложният участък от проекта. Предпочитаният от строителите и ресорното ведомство вариант за изграждането му е чрез разширение и реконструкция на съществуващия път Е-79 през дефилето в едната посока и изнесено източно от него ново трасе в другата. През октомври се очаква положителното становище на Министерството на околната среда за реализирането му, пише "Дневник". От думите на Нанков става ясно още, че регионалното министерство се надява до средата на 2019 г. да бъдат избрани фирмите изпълнители и да бъде издадено разрешителното за строеж.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно прие оставката на председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов. Миналата седмица стана известно, че Топалов е поискал съветът да го освободи от поста, считано от 2 октомври, като в две телевизионни интервюта той обясни, че зад оставката му няма натиск. Освен от ръководната си позиция в едно от най-натоварените и ключови съдилища в страната Топалов беше освободен по собствено желание и от съдебната система изобщо. Това се случи с гласовете на всички 11 присъстващи членове на колегията.

От 2018 г. може да започне реформа в системата на трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК), за нуждата от която се говори от няколко години, съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова пред "Нова телевизия". По думите й годишно 200-250 хил. души минават ТЕЛК, като за всеки от тях здравната каса плаща между 250 и 500 лв. за документацията – т.е. годишните разходи само за освидетелстване са около 112 млн. лв. Петрова обясни, че предстои да бъде намален общият брой на хората, които ползват инвалидни пенсии, но ще се увеличи размерът на тези, които действително имат нужда от тях.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще развали няколко договора за улични ремонти в София заради некачествено изпълнение, стана ясно на организирана от Българската строителна камара конференция. Пред журналисти Фандъкова не даде подробности за конкретни фирми и обекти, като посочи конкретно само случая с бул. "Шипченски проход", където един от участъците е върнат изцяло за преработка, работа за 500 хил. лв. не е приета, а изпълнителят е глобен и със 130 хил. лв., съобщава "Дневник".

Икономическата група "Монбат" ще придобие една от трите най-големи рециклиращи компании за батерии в Италия - Piombifera. Заводът й се намира в град Бреша и има капацитет за преработка на 70 хил. тона годишно. Решението е взето след успешно приключен дю дилиджънс и е част от стратегията за растеж чрез географска диверсификация на мощностите, казаха от българската група, но не съобщиха цената. Сделката за покупка се очаква да бъде подписана до края на септември. Новата придобивка ще се интегрира в структурата на Monbat Recycling като част от новоучреденото дъщерно дружество Monbat Italy. Решението за придобиване на допълнителна рециклираща мощност се налага от нарасналата необходимост от суровини за производството на оловни батерии за заводите на "Монбат" и "Старт", а Италия е един от най-богатите на скрап пазари в Европа, казаха от българското дружество.

Бъдещите съвместни действия по наказателните процедури срещу България за качеството на атмосферния въздух и по казуса "Калиакра" бяха обсъдени в Брюксел на среща на министъра на околната среда Нено Димов с еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и екипа му, съобщиха от МОСВ. Основна роля за реализирането на мерките за подобряване на чистотата на въздуха да имат местните власти, стана ясно на срещата. Министър Димов информира комисар Вела, че ще се търси международна експертиза за прецизиране границите и режимите на защита в понто-сарматските степи, част от европейската мрежа "Натура 2000".

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори изпрати поредно отворено писмо до институциите за решение на проблема с въвеждането на входно-изходния тарифен модел за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ. В него се настоява да бъде отложено влизането му в сила от 1 октомври. Да бъде изготвен сравнителен анализ относно алтернативните модели и да бъде избран такъв, който да отчита спецификите на българския газов пазар.

Русия заплаши да блокира Facebook през 2018 г., ако личните данни на потребителите не се съхраняват в страната

Ръководителят на руския държавен регулатор "Роскомнадзор" заяви, че социалната мрежа Facebook ще бъде недостъпна от Русия през 2018 г., ако американската компания не изпълни закона, изискващ личните данни на потребителите да се съхраняват на руска територия. "Законът е задължителен за всички", цитира думите на Александър Жаров агенция "Интерфакс". "При всички случаи или ще постигнем прилагането на закона, или компанията ще прекрати работата си на територията на Руската федерация, както за съжаление се случи с Linkedin. Тук изключения няма за никого." Той допълни, че ще се постараят всичко да приключи в законовите срокове, макар че регулаторът проявява разбиране, че социалната мрежа има "значителен брой потребители" в Русия. "От друга страна, разбираме, че това не е уникална услуга, защото има и други социални мрежи." Законът за съхраняване на базите с лични данни на руска територия е в сила от две години и "Роскомнадзор" не е проверявал Facebook дали го прилага. Компанията е уведомила, че още изучава варианти как да го приложи, поради което до края на тази година няма да има проверки.

Белгия удвоява броя на патрулиращите военни

Белгийският Съвет за национална сигурност е взел решения, с които да защити военните патрули, изпратени по улиците на големите градове като мярка срещу терористични нападения, съобщават местни медии. От следващия месец патрулиращите ще се движат в групи от по четирима или по осем военнослужещи. Досега обичайно патрулиращите работеха по двойки. Предвижда се в някои райони военните да патрулират с камиони, а не да ходят пеш. Промените са свързани с две нападения срещу военни от последните месеци. През юни терорист взриви куфар на Централната гара в Брюксел, а през август друг нападна патрул с нож. Двамата терористи бяха застреляни на място. Решението предвижда също намаляване на броя на военнослужещите, заети в антитерористичната сфера, от 1250 на около 1000 души.

Португалски ученици ще съдят европейски държави за провалени политики срещу промените в климата

Португалски ученици от района, засегнат от най-тежките горски пожари в страната това лято, са решили да съдят 47 европейски държави. Поводът за делото, което децата възнамеряват да заведат, е провалът на тези страни в борбата срещу промените в климата, който застрашава правото им на живот. В момента учениците набират финансови средства за съдебното дело чрез краудфъндинг, информира Guardian. Децата живеят в района на Лейрия в централната част на Португалия, където пожарите през това лято взеха над 60 жертви и раниха стотици. Децата, включили се в акцията, са на възраст между 5 и 14 години. Те са представлявани от британски адвокати, които са експерти по законите за околната среда и промените в климата. Учениците са подкрепени от неправителствената организация "Глобална мрежа за правни действия". В момента те събират първоначално необходимата сума да образуват делото - 35 хил. паунда (или 39 818 евро), за да се заведе в Европейския съд по правата на човека.

2

млрд. лв. ще вложи Столичната община в рехабилитация на водопреносната, канализационната и водоснабдителната мрежа в София и околностите до 2025 г. Част от средствата ще бъдат за изграждане на водопроводи и канализация в кварталите, където все още няма такава инфраструктура, като "Драгалевци", "Симеоново" и "Малинова долина". Финансиране ще се търси от оперативна програма "Околна среда", бюджетите на Столичната община и държавата, както и инвестиционната програма на "Софийска вода", посочва общинският съветник Зафир Зарков, който е един от вносителите на проекта.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.