🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: 27 септември

Облекчават правилата за внос на работници; Прокуратурата ще трябва да преправя обвинителния акт срещу съдия Румяна Ченалова; 8 млн. лв ще бъдат насочени за укрепване на свлачища в Бургаско; Депутатът Антон Тодоров вероятно ще бъде номиниран за директор на комисията по досиетата

Взрив във военен склад в Украйна доведе до евакуация на 24 хил. души
Взрив във военен склад в Украйна доведе до евакуация на 24 хил. души
Взрив във военен склад в Украйна доведе до евакуация на 24 хил. души    ©  Reuters
Взрив във военен склад в Украйна доведе до евакуация на 24 хил. души    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

178

лицензи и удостоверения за регистрация за външна търговия с военни стоки са били издадени през миналата година, става ясно от доклад на междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките. Документът посочва още, че има спрян един лиценз и две удостоверения за регистрация.

Взрив във военен склад в Украйна доведе до евакуация на 24 хил. души

Поне 24 хил. души бяха евакуирани в Централна Украйна заради голям пожар, избухнал в оръжеен склад във военна база край Калинивка, на около 270 км западно от Киев. Има и един ранен. Премиерът Володимир Гройсман, който пристигна в района след няколко часа, заяви, че "външни фактори" стоят зад случилото се, а впоследствие представител на главното управление за материално обезпечение на въоръжените сили съобщи, че става дума за атака с дрон.

Процедурата за достъп до пазара на труда на работници от държави извън Европейския съюз да се облекчи за работодателите, без да се засягат правата на българските работници. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, които бяха приети от правителството. Според новите разпоредби от работодателите, когато искат разрешение да наемат чужденците, ще се изискват по-малко документи. Отпада задължението работодателите да представят в Агенцията по заетостта документи за регистрация на фирмата, единен идентификационен код и удостоверение за актуално състояние. Необходимата информация ще се набавя по служебен път.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще получи допълнителни 8 млн. лв. по бюджета си, реши правителството на заседанието си в сряда. С парите ще се финансира укрепването на свлачища в бургаския квартал "Сарафово" и на северния бряг на Царево. От правителството уточняват, че двата обекта са с голямо обществено значение за развитието на регионите, в които попадат, и изпълнението им е наложително за опазване на живота и здравето на хората. Предвижда се да се изградят укрепителни, брегоукрепителни и отводнителни съоръжения. С тях ще се предотврати развитието на свлачищните процеси по крайбрежни участъци, които са с обща дължина около 2 км. По този начинКакви точно са обвиненията ѝ четете тук. ще се спре и намаляването на територията на България, отбелязват от Министерския съвет.

Обвинителният акт срещу уволнената от Софийския градски съд Румяна Ченалова ще трябва да бъде преправен от прокуратурата и наново да бъде внесен в съда. Това определи състав на Софийския апелативен съд, който потвърди разпореждането на съдия Даниела Талева от долната съдебна инстанция, с което през август тя прекрати делото и го върна на прокуратурата, информира "Правен свят". В началото на декември 2016 г. стана известно, че Ченалова се изправя пред съда по две обвинения - за престъпление по служба и за документно престъпление.

Парламентът гласува промени в Закона за специалните разузнавателни средства. Те бяха внесени от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. 145 депутати взеха участие в гласуването, като 104 от тях бяха "за", а 41 се въздържаха, съобщава БТА. С промените се предвижда уеднаквяване на статута на председателя на Държавната агенция "Технически операции" с този на ръководителите на службите за сигурност. По този начин ще се въведе мандатност за длъжността и ще се ограничи времето едно и също лице да заема поста. Ръководителите на службите за сигурност също имат ограничения в броя на мандатите си.

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров вероятно ще бъде предложен за председател на комисията по досиетата от парламентарната група на партията, съобщи "Дневник", позовавайки се на свои източници в партията. Мандатът на сегашната комисия изтече през май, а кандидатурите за нов състав трябва да бъдат внесени до 4 октомври в парламента. Преди седмица парламентът прие процедурни правила за избор на председател и членове на комисията. Кандидатите трябва да бъдат с висше образование, да удостоверят с документ от Националната следствена служба, че нямат образувани предварителни производства, и да имат медицинско удостоверение, че не страдат от психически заболявания. Преди гласуването в пленарната зала кандидатите ще бъдат изслушани във вътрешната комисия.

Столичната районна прокуратура ще бъде оглавена от Радослав Димов, който в момента е временен ръководител на структурата, след като доскорошният титуляр Петър Белчев подаде оставка през юли. Димов бе избран от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за поста единодушно, след като бе и единствен кандидат. Той има над 10-годишен стаж като държавен обвинител и е бил заместник-директор на структурата. При представянето си Димов открои високия процент на върнати и отменени актове като един от основните проблеми в дейността на районната прокуратура и обеща да извърши анализ и да предприеме мерки, включително и за повишаване на квалификацията на обвинителите.

Движението на автомобили по булевард "Витоша" между ул. "Алабин" и бул. "Ал. Стамболийски" може да бъде забранено, след като в сряда комисията по транспорт към Столичния общински съвет прие предложението. Предстои гласуването му в съвета. Продължаването на пешеходната зона от "Алабин" до "Александър Стамболийски" е част от плана на Столичната община целият площад "Св. Неделя" да бъде освободен от автомобили и също да бъде пешеходен. Планира се и цялостната му реконструкция, като на 10 октомври заданието на конкурса за избор на изпълнител ще бъде представено за обществено обсъждане.