Вечерни новини: 2 октомври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 2 октомври

Пол Гест от отбора на Великобритания наблюдава съотборниците си по време на баскетболен мач в инвалидни колички на Invictus Games - международното състезание за параспортисти - пострадали и ранени войници и ветерани, което се провежда в Торонто, Онтарио (Канада) под патронажа на принц Хари,

Вечерни новини: 2 октомври

Служители на "Емко" излязоха на пореден протест; НАП увеличава проверките за отчитане на оборот и издаване на касови бележки; СГС засега остава без изпълняващ длъжността ръководител; Очаква се премиерът на Великобритания Тереза Мей да посети България; Дронове ще помагат при доставки в Швейцария

3324 прочитания

Пол Гест от отбора на Великобритания наблюдава съотборниците си по време на баскетболен мач в инвалидни колички на Invictus Games - международното състезание за параспортисти - пострадали и ранени войници и ветерани, което се провежда в Торонто, Онтарио (Канада) под патронажа на принц Хари,

© Mark Blinch


961.8 млн. евро е сумата на разходите на правителството за жилищно строителство и градоустройствена политика през 2015 г. в България според данни на Евростат. Това е увеличение от 37.6% спрямо предходната година, а нивото като дял от БВП е най-високото в съюза - 2.1%.

Служители на "Емко" излязоха на пореден протест

Пореден протест на работниците и служителите на военния завод "Емко" се проведе в понеделник. Работата и продукцията на фирмата е замразена заедно с лиценза й и тя не може да участва в търг, който ще започне тази седмица. Според протестиращите това е целенасочено усилие от управляващите, за да унищожат предприятието. В края на юли лицензът за внос и износ на компанията беше замразен заради констатирани нередности от служба КОС към МВР. Според тях те вече са отстранени и това е установено от органите още на 29 август, но въпреки това и уверенията на икономическия министър Емил Караниколов лицензът не е възстановен. В понеделник от министерство на икономиката заявиха, че лицензът ще бъде върнат на 6 октомври, ако са отстранени нередностите, по време на извънредно заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност.

НАП увеличава проверките за отчитане на оборот и издаване на касови бележки, съобщи агенцията. Все по-голяма част от проверките ще се извършват след 17:30 ч. в делнични дни, нощем, почивни дни и празници, като промяната влиза в сила веднага. Причината - данните, които постъпват към НАП, показват значителен спад на отчетения оборот на търговските обекти надвечер и в почивните дни. Проверките по Черноморието потвърждават наблюдението, като и там има случаи, в които спазването на данъчните правила намалява извън работното време на НАП. В резултат на мярката се увеличава и броят на инспекторите. Вниманието им ще е фокусирано върху издаването на касови бележки и съответствието на парите в касите на търговците с отчетеното на фискалните устройства.

Започва кампания за набиране на проекти за финансиране по програма "Красива България", съобщи Министерството на труда и социалната политика. Проектите ще се финансират през 2018 г., като предложенията трябва да са насочени към три категории - подобряване на обществената среда в населените места, социалната инфраструктура и социалните услуги. И по трите мерки ще се финансират проекти в бюджет между 60 хил. и 400 хил. лв. с ДДС, като съфинансирането от кандидата трябва да е минимум 50% от общия бюджет. Допустими кандидати са общини, областни управители, държавни институции и контролни органи, а срокът за подаване на документи е до 15 януари 2018 г.

Кметът на Хасково Добри Беливанов подписа оставките на заместник-кметовете Евгени Консулов и Милена Трендафилова, предаде БНР. Двамата депозираха оставките си в началото на миналата седмица, когато ГЕРБ свали политическото си доверие от кмета. Междувременно обаче депутатът от БСП Елена Йончева обяви, че близки до депутата от Хасково Делян Добрев. Тя заяви, че зам.-кметът Консулов е кумец и бивш съдружник на Добрев, а Милена Трендафилова е негова съученичка и бивша съдружничка. Добрев потвърди, че е поискал назначенията, а след като скандалът се разви той обяви, че ще напусне парламента и ръководните постове в ГЕРБ. От партията обаче се обявиха в негова защита. Очаква се премиерът да вземе финалното решение.

Почти всички (98%) випускници на "Телерик академия" се реализират успешно в софтуерната индустрия. Заплатите на повече от половината (58%) от завършилите програмата са над средните за софтуерния сектор в България, а 80% от тях – над средното за страната. Това показват резултатите от проведено през август проучване, което проследява кариерното развитие на над 300 курсисти. Завършилите курсисти започват своето професионално развитие с летящ старт. Една трета биват назначени още докато се обучават, а над половината (52%) - до 1-2 месеца след края на програмата. Голяма част от курсистите (80%) започват като "младши специалист", а други (12%) започват работа директно на ниво Regular. И само за година близо 70% от курсистите достигат следващия етап от кариерата си, показва проучването. През ноември започва нова шестмесечна програма за обучение на софтуерни специалисти – Telerik Academy Alpha.

Софийският градски съд (СГС) засега остава без изпълняващ длъжността ръководител. На последното си заседание съдийската колегия на ВСС не назначи Десислава Попколева, която беше посочена от мнозинството от съдиите на общо събрание. Доскорошният ръководител на съда Калоян Топалов подаде оставка и напусна съдебната система. Оказа се, че нито членове на колегията, нито председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева (която като ръководител на по-горния съд - Апелативния, има право на това) са внесли предложението на съдиите за определяне на Попколева. Нямаше предложение и за друг за временен ръководител. "Правен свят" цитира Апелативния съд, откъде са заявили, че след конституирането на новия съдебен съвет, което ще се случи във вторник, Даниела Дончева ще прецени как да постъпи.

Очаква се премиерът на Великобритания Тереза Мей да посети България през следващата година. Това каза в сутрешния блок на БНТ посланикът на страната в София Ема Хопкинс. Тя уточни, че поканата за тази визита е предадена и може би британският премиер ще откликне на нея през 2018 г. Европейските граждани, ако са живели 5 години във Великобритания, няма да имат проблеми да останат, ще има гратисен период за останалите. Тези граждани са солидна част от Обединеното кралство, каза Ема Хопкинс и допълни, че правилата на миграцията обаче ще отговарят на британските нужди. Посланикът обяви още, че през следващите седмици се очаква Великобритания да представи Бяла книга на взаимоотношенията си със страните в ЕС след Брекзит.

Пол Гест от отбора на Великобритания наблюдава съотборниците си по време на баскетболен мач в инвалидни колички на Invictus Games - международното състезание за параспортисти - пострадали и ранени войници и ветерани, което се провежда в Торонто, Онтарио (Канада) под патронажа на принц Хари,
Фотограф: Mark Blinch
Източник: Reuters

Бизнес

Google облекчава условията към издателите

Google обяви, че новинарските уебсайтове с абонаменти вече няма да са задължени да предоставят на потребителите по три безплатни статии на ден или да са изправени пред по-малка яснота по отношение на резултатите от търсенето, като отпуска правилата си след оплаквания от медийни гиганти като News Corp, съобщава Reuters. През последното десетилетие политиката на Google "първият клик е безплатен" спомогна да се гарантира, че неабонираните потребители няма да бъдат изтикани от тези, които плащат за абонамент, когато кликнат върху новинарски статии от търсенията. Google твърди, че безплатните проби ще доведат до увеличаване на абонаментите. Но това доведе до частични резултати, а медийни компании като компанията - майка на Wall Street Journal, News Corp все повече се оплакват, че потребителите, които безплатно четат статии в социалната мрежа, са довели до спад на продажбите. През тази година Wall Street Journal спря да спазва правилата на Google, което доведе до спад в класациите по търсене, но до увеличение на абонаментите.

Дронове ще помагат при доставки в Швейцария

Дронове ще помагат в доставките на четки за зъби, дезодоранти и смартфони до домовете на швейцарците тази есен като част от пилотен проект, който е първият подобен над гъстонаселени райони, пише AP. Безпилотните летателни апарати ще взимат стоките от разпределителен център в района на Цюрих и ще ги пренасят на разстояние 8-16 км до микробуси, които ще ги доставят до домовете на клиентите. Според Андреас Раптопулос, главен изпълнителен директор на компанията за дронове Matternet, апаратите ще ускорят доставките, прелитайки над задръстени градски улици или естествени прегради като Цюрихското езеро. Matternet, чиято централа е в Менло парк, Калифорния, си партнира по проекта с подразделението за микробуси на Mercedes Benz и швейцарския стартъп за електронна търговия Sirup. Проектът е одобрен от швейцарските власти за гражданска авиация, които вече са дали зелена светлина и на друга програма на Matternet за медицински доставки между швейцарски болници. По думите на Раптопулос отношението на клиентите ще има решаващо значение за пилотния проект. Той призна, че бръмченето на дроновете може да е неприятно за съседите. Това е и една от причините последният етап на доставките да се прави с микробуси, макар че е възможно в бъдеще напредъкът на технологиите да намали шума.

Служители на "Емко" излязоха на пореден протест
Фотограф: Юлия Лазарова
961.8 млн. евро е сумата на разходите на правителството за жилищно строителство и градоустройствена политика през 2015 г. в България според данни на Евростат. Това е увеличение от 37.6% спрямо предходната година, а нивото като дял от БВП е най-високото в съюза - 2.1%.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK