Вечерни новини: 3 октомври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 3 октомври

Футболни клубове, болници, администрация и граждани на протест срещу полицейското насилие в Каталуня

Вечерни новини: 3 октомври

Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош получи още две обвинения; МВР предлага законови изменения за намаляване на бюрокрацията при издаването на разрешителни за оръжие; Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти настоява министърът на туризма Николина Ангелкова да подаде оставка

3838 прочитания

Футболни клубове, болници, администрация и граждани на протест срещу полицейското насилие в Каталуня

© Reuters


3.4 млн. лв. ще отпусне управителният съвет на фонд "Земеделие" за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия през 2017 г.

Футболни клубове, болници, администрация и граждани на протест срещу полицейското насилие в Каталуня

Обща стачка срещу полицейското насилие по време на референдума се проведе в понеделник в Каталуня. Протестът засегна почти всички сектори, като най-забележим бе в транспорта - метрото в Барселона остана затворено до 17.00 часа, общественият транспорт бе блокиран. Правителствени учреждения в Каталуня и болниците също подкрепиха стачката, задължавайки се да гарантират само минимален обем услуги, жизненоважни за гражданите. Включиха се и музеите, театрите, университети и футболните клубове "Барселона" и "Жирона". До протеста се стигна, след като в неделя полицията упражни насилие при опитите си да попречи на провеждането на референдума за отделянето на Каталуня от Испания. Над 890 цивилни и около 430 полицаи бяха ранени при сблъсъците.

МВР предлага законови изменения за намаляване на бюрокрацията при издаването на разрешителни за оръжие. Предложенията за промяна в Закона за оръжията и боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия целят от гражданите и фирмите да не се изискват документи на хартиен носител, които могат да се набавят по служебен път. Законопроектът е качен за обществено обсъждане на сайта за консултации, а срокът за това е по-кратък - 14 дни. Причината - кратките срокове за изпълнение на няколко решения на Министерския съвет за намаляване на бюрокрацията, пише в мотивите на проекта. В средата на юни Борисов призова за административна реформа и облекчаването на бюрократичните режими. В края на август главният секретар на МВР Младен Маринов заяви, че ведомството проверява всички разрешителни за носене на оръжие. Повод за проверката стана убийство на жена с оръжие, разрешителното за което бе с изтекъл срок. Обвинен за случая е съпругът ѝ, който призна извършеното.

Бившият президент Росен Плевнелиев ще бъде разпитан като свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за договора с Полша за ремонт на самолетите МиГ-29. Той бе призован за разпит във вторник, но е представил пред съда уважителна причина за отсъствието си и ще бъде разпитан през ноември. В процеса показания вече даде настоящият президент Румен Радев, който беше командир на военновъздушните сили. Пред журналисти той заяви, че с действията си Ненчев е "приземил" и е поставил под заплаха съществуването на българската изтребителна авиация. Разпитът му пред съда премина при закрити врати. Днес като свидетел, поискан от защитата на Ненчев, беше разпитан и служебният военен министър Велизар Шаламанов в кабинета на Георги Близнашки през 2014 г.

България още търси кой да направи арт инсталациите в сградите на Съвета на ЕС в Брюксел по време на председателството ни. По информация на сайта на Министерството на културата вариантът за арт инсталации е трябвало да бъде изпратен в Брюксел за одобрение в началото на септември, но още няма избран проект. От Министерството на културата отричат да има забавяне, а срокът бил умишлено по-ранен, пише Mediapool. От ведомството посочиха още, че инсталациите и декорациите трябва да са готови до 10 декември. Арт инсталациите са част от лицето на България по време на председателството. Те се поставят в оживени пространства и се променят на всеки 6 месеца заради съответното европредседателство.

Мирослав Боршош
Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош получи още две обвинения за ремонтите на сградата - за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодни сделки. Това съобщи пресцентърът на прокуратурата. Специализирано звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура е прецизирало обвинението към Боршош, повдигнато през юли. Тогава той беше привлечен като обвиняем за нецелево използване на парите, отпуснати от правителството за подготовката на българското председателство на ЕС. Допълнителна съдебно-икономическа експертиза е установила, че между август 2016 г. и юни 2017 г. Боршош е наредил 3.4 млн. лв. да бъдат похарчени за дейности, несвързани с председателството. В хода на разследването са събрани доказателства и за умишлена безстопанственост, щетите за НДК от която са 389.6 хил. лв.

Николина Ангелкова
Фотограф: Надежда Чипева

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти настоява министърът на туризма Николина Ангелкова да подаде оставка заради "липса на професионални компетенции и административен капацитет за справяне със задълбочаващите се проблеми на българския туризъм", пише "Дневник". Според туроператорите данните за броя на чуждите туристи се преувеличават, националната туристическа реклама е лишена от стратегическа визия, туристическият маркетинг е хаотичен, липсват и маркетингови активности в мобилни формати и в социални платформи. Туроператорите твърдят, че общественото мнение се манипулира систематично за истинското състояние на входящия туризъм в България с погрешни данни за броя на чуждестранните туристи, надвишаващи значително реалния брой.

Централната банка на Австралия очаквано не увеличи лихвите

Централната банка на Австралия очаквано остави лихвените проценти без промяна на рекордно ниското ниво от 1.5%, съобщава Bloomberg. Управителят Филип Лоу проявява неохота да последва останалите регулатори в развитите държави в мерките им за затягане на паричната политика. "През последните месеци имаше по-последователни сигнали, че инвестициите в бизнес извън минното дело се ускоряват", казва Лоу в изявлението си. "Консолидирането на тази тенденция би било добре дошло. Бизнес условията в проучванията са на високо ниво, а използваният капацитет се повишава. Инфраструктурните инвестиции също подкрепят тази перспектива. Слабият ръст на реалните заплати обаче и високите нива на задлъжнялост на домакинствата вероятно ще ограничат ръста в потреблението", допълва той. Основният лихвен процент в Австралия е 1.5% от август 2016 г.

Total продължава работата в Иран въпреки опасността за нови санкции от САЩ

Френската енергийна компания Total планира да продължи разработването на голямо газово поле в Иран въпреки нарастващите опасения, че американският президент Доналд Тръмп може да се опита да накара САЩ отново да наложат санкции срещу Техеран, слагайки край на иранската ядрена сделка, пише Financial Times.Главният изпълнителен директор Патрик Пуян заявява, че е бил наясно, че пътят ще бъде труден, когато е подписал мултимилиардната сделка през юли за разработването на полето Южен Парс. Това беше първият голям енергиен договор от над десетилетие между Иран и европейска компания. Коментарите му идват в момент, в който Тръмп обмисля дали на 15 октомври да потвърди, че Иран изпълнява ядрената сделка. Ако американският президент не го направи, Конгресът има 60 дни да реши дали отново да наложи санкции.

500 млн. долара може да струва преместването след Brexit на всяка банка в Лондон

Банките, които се подготвят да преместят свои служители от Великобритания, очакват сметките на всяка една от тях за Brexit да достигнат до 500 млн. долара или дори повече. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с плановете за спешни случаи на компании. Разходите растат отчасти, защото се оказва по-трудно от очакваното да убедят лондончани да се преместят и заради недостига на опитни банкери в Дъблин, Париж и Франкфурт, казват източниците. "Няма съмнение, че разходите са значително по-високи, отколкото банките очакваха първоначално", казва Джон Тери, партньор в PricewaterhouseCoopers. "Няма достатъчно квалифицирани хора на местните европейски пазари, за да се посрещнат нуждите на банките, затова те ще трябва да разчитат да преместят екипа си от други места. А много хора не искат да се местят."

Европейската комисия глоби литовската държавна железопътна компания с 28 млн. евро

Европейската комисия (ЕК) глоби литовската държавна железопътна компания с почти 28 млн. евро за нарушаване на разпоредбите за конкуренцията в евросъюза, предаде AP. Според Брюксел литовската железопътна компания е нарушила правилата, тъй като е демонтирала част от железопътната линия между Литва и Латвия. Поради това полска петролна компания, която е планирала да превозва товарите си от Литва до Латвия с друг жп оператор, е била принудена да използва по-дълъг маршрут. Литовската железопътна компания се възползва от правото си на контрол върху държавната жп инфраструктура, като целта е била да се лиши конкурентът от по-кратък маршрут за доставка на товара, заявява еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер.

ББР одобри 10 банки за партньори в програмата й по плана "Юнкер"

Българска банка за развитие (ББР) одобри 10 банки за партньори в новата й он-лендинг програма по плана "Юнкер", съобщиха от банката. Това са Алианц банк, Българо-aмериканска кредитна банка, Банка ДСК, Банка Пиреос, Инвестбанк, ОББ и Сибанк, Общинска банка, ПИБ, Д банк и Пощенска банка. Предстои партньорите по схемата да бъдат одобрени и от Европейската инвестиционна банка. Средствата са осигурени от ББР и ЕИБ в рамките на инвестиционния план за Европа, по-известен като плана "Юнкер". Програмата е насочена към малките, средните и междинните компании с персонал до 3000 души, които са клиенти на банките - партньори по схемата. Кредитните институции ще отпускат ново инвестиционно, проектно и свързаното с тях оборотно финансиране от 3 млн. до 24 млн. лв., а ББР има готовност да поеме до 100% от риска по заемите. Максималният краен срок за погасяване на кредитите за фирмите е до 2032 г. Лихвата ще се формира от база 6-месечен Еuribor плюс надбавка от 2 до 4%. Така максималният лихвен процент по предоставен днес заем не би надхвърлял 3.7% годишно, допълват от банката.

Газовото хранилище в Чирен е почти пълно

Към 1 октомври, когато започва газовият сезон в Европа, българското газохранилище "Чирен" е с почти пълен обем - около 83%, показват актуалните данни на "Булгартрансгаз" за съхранението на природен газ у нас. От тях става ясно, че в началото на месеца в съоръжението са нагнетени 456 млн. куб. метра, а плановете са до началото на ноември в хранилището да бъдат съхранявани почти 503 млн. куб. метра, съобщава investor.bg. За сравнение - към 1 ноември 2016 г. количествата газ в хранилището са били 445 млн. куб. метра. "Чирен" е с циклична експлоатация – от април до октомври в него се нагнетява газът, необходим за гарантиране на зимното потребление. Активният сезон за добив на газ от него е от ноември до март. Данните показват, че сезонът на пълнене на "Чирен" през тази година започва при 152.7 млн. куб. метра.

КФН допусна 20 кандидати до изпит за брокери и консултанти

Комисията за финансов надзор (КФН) допусна 17 кандидати до изпит за придобиване на право за извършване на дейност като брокер и трима до изпит като инвестиционен консултант, които ще се проведат съответно на 25 и 26 ноември 2017 г. Това става ясно от решенията на провелото се на 2 октомври заседание на КФН.

Автор: Капитал
3.4 млн. лв. ще отпусне управителният съвет на фонд "Земеделие" за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия през 2017 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

До Цветанов и назад

До Цветанов и назад

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK