Вечерни новини: 4 октомври

София покрива един от 30 критерия за домакинство на Европейската агенция по лекарствата; ЕК предприема стъпки по две наказателни процедури срещу България; 15% повече посетители на Октоберфест; Проектът на ГЕРБ за антикорупционен закон бе одобрен от правителството; Цената на бившия автобусен завод "Чавдар" падна до 4.1 млн. лв.; Uber става публична компания преди края на 2019 г.

7.5 милиона литра бира са изпити на "Октоберфест"
7.5 милиона литра бира са изпити на "Октоберфест"    ©  Reuters
7.5 милиона литра бира са изпити на "Октоберфест"
7.5 милиона литра бира са изпити на "Октоберфест"    ©  Reuters
500

млн. лв. по-голям бюджет на здравната каса за догодина е поискал управителят й проф. Камен Плочев. Пред БНТ той посочи, че е поискал повече средства, отколкото смята, че ще бъдат отпуснати, като идеята му е в пътеките по договаряне да бъде включен и медицинският труд.

7.5 милиона литра бира са изпити на "Октоберфест"

Най-големият празник на бирата в света - Октоберфест - за две седмици и половина е бил посетен от 6.2 милиона души, което е с 800 000 повече, отколкото миналата година. Гостите на фестивала са изпили през това време 7.5 милиона литра бира, или с 1.4 милиона повече, отколкото през 2016 година. Тези данни бяха обявени днес от говорителя на градската управа в Мюнхен Йозеф Шмид. Според статистиката от банкоматите в Мюнхен повечето от гостите идват от САЩ, Великобритания, Австрия и Франция. За първи път фестивалът се проведе за 18 дни. Продажбите на улицата отбелязват лек плюс в сравнение с миналата година. Въпреки че на 670 гости е била оказана медицинска помощ за алкохолно отравяне, според полицията това е бил един спокоен фест.

Само един от общо 30 критерия е отбелязан като покрит в кандидатурата на София за домакинство на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). От всички останали 19 кандидата за ново седалище на агенцията само Малта е представена също толкова зле. Причината изглежда е в това, че сградата, където София кани ЕМА да се премести, все още не съществува. Агенцията е направила оценка на всички кандидатури, отбелязвайки в таблица имат ли необходимите параметри за работни места, конферентни зали, безжичен интернет и сигурност, а също и дали е изготвен план за местенето и как работата на агенцията да се поднови максимално бързо. По всички тези изисквания отговорът за София е "не". Единственият критерий, за който София е отбелязана с "да", е по уверението, че офисите за 900-те служители на агенцията ще бъдат готови навреме за местенето. С най-много положителни оценки се отличават Амстердам, Барселона, Братислава, Брюксел, Копенхаген, Хелзинки, Лил, Милано и една от трите локации, предложени в Дъблин.

ЕК предприема следващи стъпки по две наказателни процедури срещу България. Страната ни има два месеца на разположение, за да вземе мерки за съгласуването на националните си разпоредби с директивите за безопасност на жп транспорта и за изграждането на инфраструктура за алтернативни горива в областта на устойчивия транспорт. В противен случай ЕК може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу нея, уточняват оттам. Първата директива изисква от държавите членки да създадат независим орган по безопасността и независим разследващ орган на произшествия и инциденти. Правилата на ЕС за инфраструктурата за алтернативни горива пък е важна, за да се намали зависимостта на транспорта от петрола и да се смекчи въздействието му върху околната среда. Тя трябваше да бъде приета до 18 ноември 2016 г. най-късно.

Столичната община ще опита да затвори вратичките в закона, с които в София бяха разрешени редица високи сгради в неподходящи за това места. Предлага се и въвеждане на максимална височина на сградите, които биха пречили на изгледа към Витоша. Това са част от предложенията за изменения в Закона за устройство и застрояване на общината. Те вече са подготвени и предадени на парламентарната група на ГЕРБ. Законът за устройството на София не е променян от 2009 г. Автори на предложените поправки са главният архитект на София Здравко Здравков и неговият екип. Целта е да се намери трайно решение на проблемите. Строителството на небостъргачи ще бъде разрешено само в два района - около "Интер експо център" на бул. "Цариградско шосе" и на Околовръстното шосе при квартал "Люлин".

Проектът на ГЕРБ за антикорупционен закон бе одобрен от правителството в сряда и ще продължи към парламента. Той почти не е претърпял промени въпреки многобройните и остри критики, на които той бе подложен по време на общественото обсъждане от редица професионални и експертни организации. Едно от малкото изключения е корекция в частта за СРС, която бе критикувана от главния прокурор Сотир Цацаров. Законопроектът предлага създаването на мощна антикорупционна комисия, която обединява правомощия и функции на пет сегашни органа. Тя ще има широки ресурси за намеса в личния живот на гражданите, за проверки на имуществото, искане за налагане на запори, предложения за санкции и уволнение от държавни постове, сигнали до прокуратурата и т.н. Предлага се парламентът да избира председателя с мандат 6 години.

Депутатите гласуваха да се прекрати процедурата по избор на нов състав на Комисията по досиетата. "За" решението гласуваха 165 народни представители, трима бяха "против", а петима - "въздържал се". Това се случи след абсурден дебат, който премина в нападки, нецензурни реплики и четене на поезия. Кандидат на ГЕРБ за председател на комисията щеше да бъде спорният депутат Антон Тодоров, но след критики от обществото, опозицията и извънпарламентарни партии управляващите решиха да спрат процедурата за избор на членове на комисията.

Европарламентът подкрепи предложението на Съвета на ЕС за предоставяне на България и Румъния на частичен достъп до визовата база данни на шенгенската информационна система, без да могат да въвеждат, изменят или трият данни. Решението е формално и се налага заради въвеждането на постоянните проверки по външните граници на ЕС на всички преминаващи независимо от техния произход. Решението не е пряко свързано с приемането на България и Румъния в Шенген.

Startup Job Fair ще се проведе на 14 октомври

На 14 октомври ще се проведе петото изложение за работа в стартъп индустрията Startup Job Fair. Инициативата се организира от споделеното работно пространство betahaus с медийната подкрепа на портала за работа и кариерно развитие karieri.bg. Целта на събитието е да свърже стартиращи компании с хора, които да се присъединят към екипите им. Тази година изданието ще има и специален experience hub, където посетителите ще могат да тестват нови технологии. Кариерният форум е безплатен за търсещите работа или стаж, но се изисква предварителна регистрация на www.bit.ly/StartupJobFairVol5Reg. Стартъп компаниите, които търсят нови служители, могат да заявят участието си на www.betahaus.bg/startup-job-fair/. Всички посетители ще получат специалното издание на "Кариери" - гидът за професионално ориентиране "Моята кариера. Непознатите перспективни професии". Изложителите ще могат да избират между два пакета за позициониране, като всеки един им дава възможност да публикуват обявите си за работа и на karieri.bg с 50% отстъпка. Посетителите на всички издания до момента са над 1300, а обявените от компаниите отворени позиции 260 - работни и стажантски. Участници в Startup Job Fair са били Uber, Dronamics, Enhancv, Melissa Climate, Transmetrics, Escreo и др.

Цената на площадката на бившия автобусен завод "Чавдар" падна до 4.1 млн. лв.

Площадката на бившия автобусен завод "Чавдар" в Ботевград отново е обявена за продажба от държавен съдебен изпълнител Надя Димитрова. Началната цена за парцела от малко над 170 дка, който включва и една сграда, сега е 4.1 млн. лв., а предложения могат да се подават до 20 ноември. При предишната процедура преди месец цената беше 5.1 млн. лв., но оферти не постъпиха. Имотът се продава по искане на общината, която има около 850 хил. лв. несъбрани вземания за данъци и такси от собственика Ангел Стойчев, който се явява съсобственик с държавното дружество "Чавдар" (в несъстоятелност). Според местните власти на мястото може да се оформи индустриална зона, тъй като парцелът разполага с връзка с пътища, ток, вода, газ и т.н. Досега са правени няколко запитвания от чужди производители, но проблемната собственост ги е спирала.

Трети ресторант в София на италианската верига Roadhouse Grill

Италианската стекхаус верига Roadhouse Grill отвори нов ресторант в София на ул. "Сан Стефано" 22. Ресторантът е на два етажа и разполага със 160 места и маси на открито с 60 места. Част от интериорните елементи в помещението са свързани с историята на бирената фабрика "Прошеково пиво", която се е намирала на същото място. Това е третият софийски обект от веригата Roadhouse Grill - част от италианската Cremonini Group, след вече откритите в кино "Арена запад" и "Арена Младост". България е първият чужд пазар, на който Roadhouse Grill стъпва. Франчайз правата за страната се държат от "Синема ентъртейнмънт" - компанията собственик на кината "Арена". В портфолиото на българското дружество има още три франчайз бранда - на Burger King, на американската верига Texas Chicken и на британската верига за източноазиатска храна Wagamama.

Uber става публична компания преди края на 2019 г.

Разделеният борд на директорите на Uber Technologies обяви мир във вторник в опитите да се сложи край на месеците на вътрешнофирмена борба. Бордът единодушно прие редица мерки за укрепване на корпоративното управление, вкарване на важния инвеститор SoftBank и намаляване на властта на бившия главен изпълнителен директор Травис Каланик, съобщава Reuters. Споразумението би могло да подобри репутацията на компанията след редица скандали и съдебна битка между Каланик и инвеститорската група в Uber, ръководена от Benchmark Capital. Сделката може да бъде предмет на съдебно дело и зависи от инвестицията от няколко милиарда долара на японската SoftBank Group Corp, която ще бъде осъществена през следващите седмици. Условията запазват оценката на Uber от 69 млрд. долара - най-високата сред световните компании, подкрепени от инвеститори в рисков капитал, докато SoftBank и други вложители инвестират около 10 млрд. долара. Каланик описа действията от вторник като "голяма стъпка напред в пътуването на Uber към превръщането ѝ в публична компания от световна класа". Той добави, че промените в управлението трябва да послужат добре на Дара Косровшахи, който е начело на стартъпа от един месец. Според източници на агенцията бордът ще определи краен срок за публичното предлагане на акции до есента на 2019 г.

Хакерската атака над Yahoo преди 4 години е засегнала всички акаунти на клиентите

Всички 3 млрд. потребителски профила на американския технологичен ветеран Yahoo са били засегнати от мащабната кражба на данни в Yahoo през 2013 г., съобщава Bloomberg. Досега беше известно, че засегнати са били 1 млрд. акаунта, като дори и с тези по-ниски данни ставаше дума за най-голямата кражба на данни в историята. Yahoo заяви през миналия декември, че данни на повече от 1 млрд. акаунта са били компрометирани през 2013 г. по време на най-голямата от поредица от кражби, които принудиха Yahoo да намали цената на своите активи при продажбата им на Verizon. Сега обаче мениджърите са получили нова информация, според която става дума за много повече засегнати, съобщи новият собственик на Yahoo Communications Inc. през нощта срещу сряда. Verizon, която комбинира Yahoo с бизнеса си AOL, за да привлече повече интернет реклама, договори намаляване на цената на сделката с 350 млн. долара, след като Yahoo разкри пробива от 2013 г. и последвалата сериозна хакерска атака през 2014 г.

Мажоритарният собственик на "Арсенал" предложи 525 млн. паунда за акциите на Алишер Усманов

Главният акционер в "Арсенал" Стан Крьонке е направил предложение от около 525 млн. паунда, за да откупи дяла на другия голям акционер в клуба от Северен Лондон Алишер Усманов. Най-богатият човек в Русия (Усманов има състояние от 14.4 млрд. долара според Forbes) притежава 18 695 акции от "Арсенал", а за всяка една от тях американският бизнесмен предлага по 28 хиляди паунда. Това е пореден епизод от битката между Крьонке и Усманов, след като през май руският предприемач извади оферта от 1 млрд. паунда за дeла на Крьонке. Тогава американецът отказа с мотив, че неговите акции "не са били, не са и няма да се продават в бъдеще". Крьонке иска да управлява "Арсенал" дълго и затова иска да откупи дяловете на руснака, с когото, не е тайна, са в обтегнати отношения. В момента американецът притежава 67%, а Усманов - 30.4%. Останалите са на хора, които получават дял от "Арсенал" като наследство. Ако Крьонке успее в начинанието си, той ще притежава 97% от клуба и по този начин ще го управлява еднолично.

Още от Капитал

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня