Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Турският президент Реджеп Ердоган и иранският му колега Хасан Рохани се срещнаха в Техеран и разкритикуваха референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, като заявиха, че ще работят срещу разпадането на Ирак.

Какво се случи през седмицата

Президентът Румен Радев върна предложението за назначаване на Георги Чолаков за председател на ВАС; Делян Добрев остава в парламента; Австрийската компания Kapsch се очертава победител в държавната поръчка за тол-системата; Долната камара на френския парламент одобри нов антитерористичен закон; Американският държавен секретар Рекс Тилърсън отхвърли слуховете за търкания с Доналд Тръмп; Чуждите туристи в България са нараснали със 7% това лято; Излишъкът в бюджета се очаква да достигне 2.4 млрд. лв. към края на септември; Продажбите на H&M в България надхвърлят 100 млн. лв. за деветмесечието

3094 прочитания

Турският президент Реджеп Ердоган и иранският му колега Хасан Рохани се срещнаха в Техеран и разкритикуваха референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, като заявиха, че ще работят срещу разпадането на Ирак.

© Reuters


3.9%

административно увеличение на минималните осигурителни доходи ще предложи социалният министър Бисер Петков. В някои сектори ръстът ще е дори по-голям заради предстоящото вдигане на минималната работна заплата.

Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложението за назначаване на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Новият състав на ВСС, който встъпи в длъжност във вторник, трябва да реши как да подходи към проблема - дали да потвърди избора, да прегласува отново двамата кандидати, или да обяви нова процедура, за което се изказаха вече няколко от членовете на новия съвет. Гласуването на този проблем ще бъде на практика първото преброяване на позициите във ВСС.

Народният представител от ГЕРБ Делян Добрев остава в парламента, след като мнозинството отказа да приеме оставката, която той подаде заради шуробаджанашкия скандал с назначенията в община Хасково. Оставката бе гласувана два пъти, но не събра необходимото мнозинство за приемането, за което пледираше парламентарният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според юристи "неприемането на оставка" е правен и политически абсурд, който залага лош прецедент в парламентарната практика.

Съветът за електронни медии с пълно единодушие утвърди управителния съвет на БНТ - журналистът и бивш издател Валери Запрянов, спортната журналистка Василена Матакева, юристът Зина Трифонова и сценаристът и редактор Антон Андонов.

В разрез с принципа за секуларизъм първото заседание на новия ВСС във вторник започна с молебен и водосвет - малко след като членовете на съвета положиха клетва на тържествена церемония в Съдебната палата и с това встъпиха в длъжност. Свещениците били поканени от правосъдния министър Цецка Цачева.
Фотограф: Анелия Николова
Източник: Дневник

Австрийската компания Kapsch се очертава победител в държавната поръчка за изграждане на тол-системата заради евтина оферта. Kapsch предлага цена от 149.99 млн. лв., офертата на втория кандидат - обединението между българските "Телелинк", "Сирма" и "Сиенсис", е 193.5 млн. лв., близо до прогнозната стойност от 200 млн. лв. Процедурата беше организирана зле, проточи се повече от година, на финала беше даден абсурдно кратък срок от един ден за оферти, а четири от шестте кандидати бяха отстранени. Държавата ще планира системата да е готова до края на 2018 г.

Свят

Долната камара на френския парламент одобри нов антитерористичен закон, който да сложи край на близо двугодишното извънредно положение в страната. Мерките включват по-лесно претърсване на домове и поставяне на заподозрени под ограничения в рамките на родните им градове без съдебно разпореждане. Властите ще могат да налагат периметър за сигурност около рискови места, в рамките на който хора и превозни средства ще могат да бъдат претърсвани.

Люксембург трябва да възстанови 250 млн. евро, тъй като в период от осем години е давал незаконна държавна помощ на онлайн търговеца Amazon, вследствие на което почти три четвърти от печалбата на компанията в страните от ЕС не е била облагана. Това постанови Европейската комисия в сряда. Освен това тя повдигна съдебен иск срещу Ирландия заради отказа на Дъблин да си възстанови 13 млрд. евро, които американската компания Apple дължи като данъци.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън отхвърли слуховете за търкания с Доналд Тръмп на фона на спекулациите, че е нарекъл президента "слабоумен". Той свика пресконференция, след като някои медии написаха, че е обмислял да подаде оставка по-рано тази година. Тилърсън заяви, че ангажиментът му към Белия дом никога не е бил толкова силен и ще остане на поста си, докато е нужен.

"Благодаря ви за цялата подкрепа, политическа и дипломатическа, в трудните времена, през които преминаваме", каза венецуелският президент Николас Мадуро пред руския си колега Владимир Путин в Кремъл.
Източник: Reuters

Икономика

Чуждите туристи в България са нараснали със 7% това лято спрямо юни - август 2016 г. Това показват данните на НСИ, като увеличението идва предимно от Германия, Полша и Великобритания. Туристите от Русия намаляват, като спадът е около 4% на годишна база. Голям брой посещения има от Румъния, но много от тях са транзит или с друга цел.

Излишъкът в бюджета се очаква да достигне 2.4 млрд. лв. към края на септември според данните на Министерството на финансите. За сравнение, година по-рано положителното салдо беше с 1 млрд. лв. по-високо основно поради възстановени субсидии към България от ЕС за извършени разходи в края на 2015 г. Без този ефект данните от националния бюджет показват, че както приходите, така и разходите нарастват спрямо миналогодишното си ниво. Постъпленията са малко над 26.1 млрд. лв. при 25.6 млрд. лв. година по-рано, а разноските на правителството нарастват с 1.4 млрд. лв. до 23.7 млрд. лв.

Икономическата свобода в България се подобрява, но слабо, показва последният доклад на канадския институт Fraser. Страната се изкачва с две позиции до 48-о място в световната класация, като най-ниска е оценката в групата показатели за съдебна система и право на собственост. От друга страна, най-добри са резултатите при достъпа до стабилни и сигурни пари, като причината за това е валутният борд. В останалите категории изменението спрямо миналогодишните оценки е минимално.

Бизнес

Новият изпълнителен директор на Ford Джим Хакет обяви, че компанията ще пренасочи ресурси от производството на традиционни коли към SUV модели и пикапи, докато продължава да инвестира в електромобили и технологични услуги. Според мениджъра стратегията ще помогне на американския автогигант да остане конкурентен в бързо променящата се индустрия.

Продажбите на H&M в България надхвърлят 100 млн. лв. за деветмесечието. Бизнесът на шведската верига за облекла продължава да се увеличава, като растежът е около 10%. За подобряването на резултатите на българския пазар допринася продължаващата експанзия на веригата в страната. В края на 2016 г., който попада в първото фискално тримесечие на 2017 г. за H&M, компанията отвори 20-ия си магазин на местния пазар – в габровския Terra Mall. С това присъствието й се разшири до 11 града в страната.

VMware планира да удвои служителите на българския си офис до 1500 души в следващите няколко години. Това съобщи по време на посещението си в София главният изпълнителен директор на софтуерната компания Пат Гелсингър. Фирмата е сред водещите глобални компании в сферата на облачните инфраструктури, като офисът й тук е един от основните й хъбове за развойна дейност и иновации за региона на Европа, Близкия изток и Африка. Представителството съществува вече от 10 години и в момента в него работят над 700 софтуерни инженери, като компанията стартира с 200 души.

България има девет представители в годишната класация на SeeNews за най-големите сто компании в Югоизточна Европа по приходи за 2016 г. Според агенцията за бизнес информация най-напред от българските групи в SEE Top 100 е "Лукойл Нефтохим Бургас" - на пета позиция с оборот от 2.3 млрд. евро. По-назад в подреждането е "Аурубис България", която е на дванадесето място с приходи от 1.68 млрд. евро , следвана от НЕК на 14-а позиция и "Лукойл България", която е 16-а. Абсолютен лидер по представители в подреждането е Румъния с 59 компании в SEE Top 100.

Сделки и проекти

Компанията за дограма "Чех пласт" инвестира над 3.5 млн. лева в нови мощности. Изградено е ново производствено хале, складове и инфраструктура, купени са и машини. Това е най-голямата частна инвестиция през последната година в община Враца. Плановете за разширяване са от 2007 г., когато "Чех пласт" започва да изкупува парцели в съседство на основната база с идеята да увеличи площите за цеха за PVC прозорци, но бяха забавени заради кризата. Десет години по-късно разширението е факт и е далеч по-голямо от първоначалния замисъл.

Philip Morris ще отвори в България в началото на ноември собствени магазини. В тях ще се продават новите бездимни тютюневи продукти на най-голямата световна цигарена компания с бранда IQOS и HEETS. Става въпрос за продукт от тютюн, който гори след електронагравяне, не отделя пепел и дим и според осем клинични проучвания е много по-безвреден от цигарите. Навлизането в страната стана възможно, след като парламентът прие нова регламентация и акцизна ставка за бездимните нагреваеми тютюневи изделия. В Румъния продуктите на компанията са достъпни от ноември 2015 г.

Японският конгломерат Toshiba най-накрая продаде бизнеса си с чипове. Купувач е консорциум, оглавяван от частния фонд Bain Capital, а цената на сделката е 18 млрд. долара. Това е част от стратегията на японската компания за покриване на загубите от отписването на ядрения си бизнес в САЩ. На сделката обаче отдавна се противопоставя американският партньор на Toshiba Western Digital.

Американският Wall Street Journal ще спре да издава своите азиатски и европейски печатни издания. Причината са спадащите приходи и по-широкото преструктуриране на редакциите. На 29 септември спря да публикува отделно издание за Европа, а азиатското ще престане да излиза на 7 октомври. Решението идва, след като компанията, майка на Wall Street Journal - News Corp, отчете загуба от 643 млн. долара за последната фискална година.
3.9%

административно увеличение на минималните осигурителни доходи ще предложи социалният министър Бисер Петков. В някои сектори ръстът ще е дори по-голям заради предстоящото вдигане на минималната работна заплата.

Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложението за назначаване на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Новият състав на ВСС, който встъпи в длъжност във вторник, трябва да реши как да подходи към проблема - дали да потвърди избора, да прегласува отново двамата кандидати, или да обяви нова процедура, за което се изказаха вече няколко от членовете на новия съвет. Гласуването на този проблем ще бъде на практика първото преброяване на позициите във ВСС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK