Вечерни новини: 11 октомври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 11 октомври

Масови протести във Франция срещу трудовата реформа на Макрон

Вечерни новини: 11 октомври

Определянето на размера на застраховка "Гражданска отговорност" според нарушенията влиза в сила в началото на 2018 г.; Правителството одобри проект на нов Закон за пазарите на финансови инструменти; Държавата няма да бъде уведомявана от работодателите при непроменени условия за труд във фирмите им; Софийската градска прокуратура няма да образува досъдебно производство по сигнал на вицепремиера Валери Симеонов срещу депутата от БСП Елена Йончева за издаване на държавна тайна; Асоциацията на работодателите възрази с писмо до медиите срещу все по-честите негативни кампании срещу българските предприемачи

2661 прочитания

Масови протести във Франция срещу трудовата реформа на Макрон

© Reuters


323.7 млн. лв.

са приходите на хотелиерите от нощувки през август, което е с 8.3% повече в сравнение с година по-рано. Хотелиерите отчитат със 7.5% повече чужденци и с 4.6% повече българи през август, показват данните на НСИ.

На снимката: Масови протести във Франция срещу трудовата реформа на Макрон

Хиляди служители от държавния сектор стачкуваха в цяла Франция в общо около 130 демонстрации. За пръв път от десетилетие деветте френски синдиката, представляващи работещите в държавния сектор, призоваха заедно за стачка срещу "отрицателните" правителствени реформи в заетостта. Общо към стачни действия бяха призовани 5.4 милиона работещи. Макар катализаторът за протестите да се различава в отделните профсъюзи, основният фактор е правителственият план да бъдат закрити десетки хиляди работни места в държавния сектор плюс неотдавнашното замразяване на заплатите, опасността от намаляване на плащанията при болнични и трудовата реформа. В стачките се включиха почти половината от началните учители в Париж, лекари, фармацевти и зъболекари, студенти и др.

Определянето на размера на застраховката "Гражданска отговорност" според нарушенията може да не влезе в сила от първия ден на 2018 г., но все пак това ще е факт в началото на новата година. Това обяви в сутрешния блок на bTV заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. При определянето на цената на задължителната застраховка ще се взимат предвид всички регистрирани нарушения и влезлите в сила наказателни постановления. Идеята е шофьорите без нарушение да плащат по-ниска цена от базовата, която се плаща в момента, а хората с нарушения – по-висока. За най-недисциплинираните шофьори цената може да скочи до 200% спрямо базовата, за изрядните намалението е около 50%. Според данните най-много са нарушенията, свързани с превишената скорост - общо 1 млн. в периода 2014 - 2017 г. Другите нарушения, които ще влияят на цената на застраховката, са отнемане на предимство, рязка смяна на посоката на движение, неспазване на дистанцията.

Министерският съвет одобри проект на нов Закон за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ), съобщи правителствената пресслужба. Запазват се изискванията на сега действащия закон към издаването на лиценз, капиталова адекватност и ликвидност на инвестиционните посредници. Въвеждат се обаче и нови подробни изисквания за добра репутация, професионална квалификация и опит на членовете на управителните и контролните органи на инвестиционния посредник. Запазва се и досега съществуващият режим на одобрение на членовете на управителните и контролните органи на инвестиционния посредник. Нов момент в предлагания законопроект е възможността инвестиционните посредници да сключват договори с обвързани агенти. Обвързаният агент може да бъде физическо лице или търговско дружество, което срещу възнаграждение може да предоставя определени услуги от името на един инвестиционен посредник и на негова пълна и безусловна отговорност. Законопроектът предвижда обвързаните агенти да се регистрират в Комисията за финансов надзор.

Държавата се отказа да бъде уведомявана от работодателите за това, че условията за труд във фирмите им не са се променили. Правителството одобри такава промяна в Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Ако Народното събрание я приеме, работодателите, в чиито предприятия през предходната година не е имало промяна в условията на труд, ще бъдат освободени от задължението до 30 април всяка година да подават писмено уведомление до териториалната дирекция "Инспекция по труда", с което да удостоверяват този факт. Уведомленията не съдържат данни, които биха подпомогнали контролната дейност, а само потвърждават липсата на промяна на вече декларирана информация. Подаването на документите е необоснована административна тежест за работодателите. С промяната около 160 000 фирми ще бъдат освободени от това задължение.

Софийската градска прокуратура няма да образува досъдебно производство по сигнал на вицепремиера Валери Симеонов срещу депутата от БСП Елена Йончева за издаване на държавна тайна. Сигналът на Симеонов беше за интервю на Йончева пред bTV от юни, в което тя показа снимки на оградата по границата, които според вицепремиера поставяли под риск националната сигурност на страната и давали насока на имигрантския поток. Освен това той цитира друго нейно интервю пред "Нова телевизия", в което тя обяснява, че голяма част от оградата била едноредова, а трябвало да е двуредова. Тогава депутатите от БСП реагираха с внасяне на сигнал за нарушения при строежа на възпрепятстващото съоръжение.

Асоциацията на работодателите възрази с писмо до медиите срещу все по-честите негативни обществени кампании, насочени към уронване на престижа и подкопаване на доверието към българските предприемачи. Това ставало на основа на единични, изолирани негативни практики. Освен това са зачестили случаите на кампанийното рекламно популистко законотворчество, се посочва в писмото. Затова в него се напомня, че предприемаческата инициатива в реалния сектор е в основата на генерирането на икономически растеж и устойчиви работни места и е единственият сигурен път към повишаването на доходите и жизнения стандарт в страната.

Райфайзенбанк повишава прогнозата си за БВП на България за 2017 г. на 4%

За 2017 г. ръстът на БВП за България ще бъде по-висок от очаквания, се посочва в редовния макроанализ на Райфайзенбанк. За цялата година очакваният растеж е около 4% според прогнозата на банката. За този ръст ще допринесат потреблението на домакинствата и брутното образуване на основен капитал, стимулирани от по-ниските лихви по депозити и кредити. Нетният износ ще остане положителен, но с по-слабо влияние, коментира икономическият анализатор на "Райфайзен" Емил Калчев. През второто тримесечие на 2017 г. БВП се е увеличил в реално изражение с 4.2% на годишна база. Крайното потребление е нараснало с 4.1%, а бруто капиталообразуването - с 2.4%. Износът на стоки и услуги се е увеличи с 6.3%, а вносът - с 5.7%.

"Kaufland България" откри четвъртия си филиал във Варна

"Kaufland България" откри четвъртия си филиал във Варна. Хипермаркетът се намира в близост до стадион "Варна" на бул. "Осми приморски полк". Това е най-модерният хипермаркет на веригата в цялата страна, изграден по изцяло нова концепция. Основният акцент е върху улеснението при пазаруване, което е постигнато чрез редица нововъведения в дизайна, обозначение на стоковите групи, както и нова подредба, която осигурява по-лесна достъпност и прегледност. Хипермаркетът е разположен на 3 815 кв.м търговска площ и разполага с 249 места за паркиране. С откриването на обекта във Варна магазините Kaufland в цялата страна стават 58.

"Еуратек" отчете 44 000 продадени Skoda за 25 години в България

За четвърт век българско-чешката компания е продала 40 000 нови автомобила Skoda. Най-търсеният модел в България е "Октавия", който последните две години е без конкуренция в сегмента си. Официалният вносител на Skoda отбеляза 25 години работа на българския пазар. Това е една от компаниите с най-дълга история в бранша, като отстъпва единствено на вносителя на марките Ford, Volvo, Land Rover и Jaguar "Мото-Пфое". След падането на социализма до 1991 г. автомобилите "Шкода" не присъстват официално в България. През 1992 г. се появява българско-чешкото дружество "Еуратек", първият шоурум на което е на бул. "Тотлебен". Още първата година са продадени 450 коли.

323.7 млн. лв.

са приходите на хотелиерите от нощувки през август, което е с 8.3% повече в сравнение с година по-рано. Хотелиерите отчитат със 7.5% повече чужденци и с 4.6% повече българи през август, показват данните на НСИ.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK