Вечерни новини: 15 октомври

Одри Азуле е новият генерален директор на ЮНЕСКО; На следващото си заседание ВСС ще изслуша кандидата за председател на ВАС Георги Чолаков; Ремонтът на магистрала "Тракия" продължава; От 1 ноември ще бъде създадена изпълнителна агенция "Оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж"; Националната авиокомпания на Азербайджан ще организира преки полети между Баку и София

Одри Азуле е новият генерален директор на ЮНЕСКО
Одри Азуле е новият генерален директор на ЮНЕСКО    ©  Reuters
Одри Азуле е новият генерален директор на ЮНЕСКО
Одри Азуле е новият генерален директор на ЮНЕСКО    ©  Reuters
323.7 млн. лв. рекордни приходи отчетоха хотелиерите през най-натоварения за летния туристически сезон месец - август, сочат данните на НСИ.

Одри Азуле е новият генерален директор на ЮНЕСКО

Одри Азуле, бившият министър на културата на Франция, е новият генерален директор на ЮНЕСКО. Номинацията ѝ бе одобрена от управителния съвет, съставен от представители на 58 държави, и ще бъде предложена за окончателно гласуване на общото събрание през ноември. След четири кръга на гласуване в централата на организацията в Париж тя стигна до финална в петък с кандидата на Катар Хамид бин Абдулазиз ал Кауари. Ден преди последния вот САЩ обявиха, че напускат ЮНЕСКО, а премиерът на Израел Бенямин Нетаняху съобщи, че е инструктирал външния министър да подготви същата мярка заради антиизраелски пристрастия на световната организация. Одри Азуле наследява Ирина Бокова в една организация, в която има толкова много политика и недостиг на средства, че е доведена до състояние да се бори за съществуването си, коментира "Ройтерс".

На следващото си заседание пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще изслуша кандидата за председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков и ще реши дали да го предложи отново на президента Румен Радев за назначаване. Това бе решено на заседание на пленума в четвъртък, след като миналата седмица държавният глава издаде указ, с който върна за повторно предложение кандидатурата на Чолаков. За да бъде преодоляно ветото на президента, в полза на Чолаков са необходими 17 гласа. От гласуванията миналата седмица може да се предположи, че зад кандидатурата на Чолаков освен Георги Колев стоят и представляващият ВСС и бивш негов заместник във ВАС Боян Магдалинчев, главният прокурор Сотир Цацаров и прилежащите му членове на прокурорската колегия, както и членовете на съвета, избрани от парламента и номинирани от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти".

Ремонтът на магистрала "Тракия" продължава. В началото на ноември ще започне ремонтна дейност в отсечката между Пловдив и Стара Загора в посока Бургас с дължина 17 километра. След като цяло лято отделни участъци от аутобана бяха преасфалтирани, есенният ремонт ще засегне само основната лента на магистралата. Движението ще се извършва в изпреварващата и аварийната лента. Очаква се строителните дейности да продължат около три седмици, а цената на ремонта е 4.5 млн. лв. Регионалният министър Николай Нанков заяви при проверката си на ремонта, който тече в момента на един от най-натоварените пътища у нас – отсечката между Пловдив и Асеновград, че преасфалтирането се налага заради пропадане на пътя, съобщиха от ведомството.

От 1 ноември ще бъде създадена изпълнителна агенция "Оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж", която ще бъде към министъра на образованието и науката и ще управлява средствата от едноименната оперативна програма, чийто бюджет е 1.37 млрд. лв., пише "Дневик". България трябва да създаде нова изпълнителна агенция към просветното министерство и да се откаже сама от част от безвъзмездното финансиране по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", за да убеди Европейската комисия (ЕК), че междинните плащания по нея трябва да бъдат размразени. Те бяха замразени през февруари т.г. заради констатирани нарушения и оттогава страната ни не може да иска осребряване на вече фактурирани разходи по започнати проекти по оперативната програма и всичко се плаща от националния бюджет. Едно от най-големите нарушения, констатирани от одит на Брюксел, бе, че министерството е едновременно и управляващ, и бенефициент по оперативната програма - т.е., от една страна, разпределя средства, а от друга - ги усвоява.

Националната авиокомпания на Азербайджан ще организира преки полети между Баку и София, съобщи президентът на Азербайджан Илхам Алиев пред български медии в рамките на посещението на българския му колега Румен Радев в Баку. Местната нисокотарифна авиокомпания "Бута" (Buta Airways) обяви, че пуска директни полети между двете столици. Маршрутът ще започне да се изпълнява от 16 януари, а цените в посока ще започват от 29 евро. Полетите ще се извършват един път седмично. Радев допълни, че това съвпада с българското председателство на ЕС и че България потвърждава подкрепата си към Азербайджан за новото всеобхватно споразумение с ЕС. Новините от Баку идват едва няколко седмици след международния скандал, в който стана ясно, че азербайджанските власти са плащали милиарди за изчистване на репутацията на управлението в Баку. В скандала бе замесен и българският представител в ЕБВР Калин Митрев, който е съпруг на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Туроператорът и туристически агент "Амазон травел" ЕООД прекратява дейността си, съобщи Министерството на туризма. Ведомството е било уведомено от туроператора с писмо от днес, а като причина е посочена "неплатежоспособност на дружеството и невъзможност да продължи да работи". В момента сайтът на компанията, както и страницата ѝ във "Фейсбук" не са активни. "Амазон травел има валидна застраховка и сертификат в Националния туристически регистър, валиден до 13 април 2018 г. Все пак от ведомството съветват туристите да бъдат бдителни към оферти за почивки, предлагани от името на този туроператор.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш