Кратки новини: 24 октомври

Разрушен път след проливните дъждове, причинени от тайфуна Лан в Кишивада, Япония

Кратки новини: 24 октомври

Тол-системата ще обхване не повече от две трети от републиканската пътна мрежа; Новата Национална жилищна стратегия до 2030 г. ще е готова до края на ноември; Пътната агенция публикува доклада с екооценката на проекта за автомагистрала между Русе и Велико Търново; Персоналът на общинската болница в Димитровград е готов да излезе на протести; Германските депутати избраха Шойбле за председател на Бундестага

3582 прочитания

Разрушен път след проливните дъждове, причинени от тайфуна Лан в Кишивада, Япония

© Kyodo/ via Reuters


25.6% oт заетите в България през 2016 г. работят в търговия, транспорт, настаняване и ресторанти, сочат данни на Евростат. Същевременно най-голям дял от брутната добавена стойност се произвежда в индустрията.

Германските депутати избраха Шойбле за председател на Бундестага

Досегашният финансов министър на Германия Волфганг Шойбле беше одобрен с голямо мнозинство за председател на германския Бундестаг, съобщиха медиите в страната. Във вторник бе първото заседание на парламента след изборите на 24 септември. Формално това е вторият най-висок пост в страната - след този на президента Франк-Валтер Щайнмайер, но преди канцлера Ангела Меркел. На практика избирането на Шойбле идва след призив на част от консерваторите - както и на потенциалните им коалиционни партньори сред либералите, той да не е финансов министър и в следващия кабинет на Меркел. Шойбле оглавяваше финансовото министерство от 2009 г. насам. От началото на кризата името му се свързваше с политиката на икономии и твърдите позиции за гръцкия дълг.

Екологичната оценка за добив на газ от находище край с. Спасово в област Добрич ще бъде обявена след 28 октомври, съобщиха от РИОСВ - Варна. В момента районната инспекция работи по доклада за оценка на въздействието върху околната среда от намеренията на "Русгеоком БГ" за добив в региона. Окончателното становище се очаква да бъде публикувано до 45 дни след последното обществено обсъждане по проекта, което е насрочено за 28 октомври. Според фирмата в Добруджа има газови находища, които се разработват в района на Спасово и Тюленово, но до този момент няма регистрирани замърсявания на почвата и водата.

Новата Национална жилищна стратегия до 2030 г. ще е готова до края на ноември, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев, цитиран от пресцентъра на министерството. Стратегията ще включва целите на държавната жилищна политика, средствата за постигането им и отговорностите на заинтересованите страни. Заместник-министърът също увери, че до пет години трябва да бъде готова кадастралната карта на цялата страна. За уточнение, по данни на ИПИ покритието на кадастъра към края на миналата година е 22.5%.

Тол-системата ще обхване не повече от две трети от републиканската пътна мрежа, става ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред БНТ. Числото се различава от заложеното в заданието за изграждане на системата, според което обхватът трябва да стига до 80% от пътната мрежа. Очакванията на министъра са решението за изпълнителя на проекта отново да бъде обжалвано пред ВАС, но този път държавата ще поиска предварително изпълнение. Причината е, че юристите от пътната агенция уверяват, че процедурата по въвеждане на обществената поръчка е прозрачна и законосъобразна, а жалбите съответно са неоснователни.

Парламентът обяви обществена поръчка за отпечатване на "речник на парламентарното измерение на българското председателство", който ще е на български, английски, френски и немски език. Максималната прогнозна стойност на поръчката е 142 хил. лв. (без ДДС), а изпълнителят ще трябва да отпечата материала в 18 позиции. Не става ясно какви термини ще съдържа "речникът" или кои са авторите. Материалът трябва да е с обем 550 страници и да бъде отпечатан до 10 дни след възлагането на поръчката.

Пътната агенция публикува доклада с екооценката на проекта за автомагистрала между Русе и Велико Търново. Обществените обсъждания в региона ще се проведат по график, като на 28 ноември е дискусията в общините Павликени, Горна Оряховица и Велико Търново, а на 29 ноември в Полски Тръмбеш, Ценово и Бяла. На 30 ноември докладът ще бъде представен пред жителите на общините Борово, Две могили и Иваново. На 1 декември е обсъждането в община Русе. Дължината на бъдещата магистрала е 133 км.

Държавата ще разработи Национална програма с Пътна карта за развитие на електрическата мобилност в България до 2025 г. и хоризонт до 2030 г. Министърът на икономиката е подписал заповедта за създаването на междуведомствена работна група, която ще е натоварена с тази задача.Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на втората годишна конференция на b2b Media: Smart city, Smart home, Smart ideas. По думите му в нея ще участват както представители на бизнеса, така и на институциите. В пътната карта може да залегнат и конкретни мерки и стимули за насърчаване на електрическата мобилност.

Персоналът на общинската болница в Димитровград е готов да излезе на протести, тъй като работещите не са получавали пълните си възнаграждения от 2015 г., съобщава БНР. Управителят на болницата е подал оставка, а в отворено писмо до здравното министерство, омбудсмана и общината общо 105 работещи в лечебното заведение призовават да се предприемат действия. Персоналът заплашва както с протести, така и с оставка, става ясно от думите на лидера на КНСБ Златка Генчева, цитирана от БНР. Кметът на града заяви, че няма как общината да осигури средства за неизплатените заплати.

Българската агенция по безопасност на храните е съставила 28 акта след проверки в детски градини и училища, информира "Дневник". От началото на учебната година броят на проверките в страната достига малко над 2.7 хил., като допълнително са съставени и 136 предписания за отстраняване на нередности. Нарушенията са свързани с наличието на храни, които не отговарят на изискванията, качеството на предлаганите храни, некоректни или нередовно водени записи по системата за управление на безопасността на храните и други.

Свят

Австрийските консерватори поканиха крайнодесните на коалиционни преговори

Лидерът на австрийските консерватори Себастиан Курц обяви, че е поканил Партията на свободата на преговори за съставяне на правителство, предаде австрийското издание "Ди пресе". Партията на Курц спечели една трета от парламентарните избори на 15 октомври, но не обяви планове с кого ще търси коалиция. Очаква се лидерът на крайнодесните Хайнц-Кристиан Щрахе да потвърди това на пресконференция. Бъдещият канцлер, който миналата седмица получи мандат от президента за съставяне на правителство, каза, че преговорите може да започнат още в сряда сутринта. В изявление пред медиите той добави, че се е срещнал и с лидера на социалдемократите, досегашния канцлер Кристиан Керн, и срещата с него е преминала "конструктивно". Лидерът на консерваторите обясни, че е поставил три условия за съвместна работа в правителството: "нов стил" и подход, изпълнен с уважение към партньорите; политическа воля за нужните реформи; недвусмислена проевропейска ориентация.

Бундесверът разследва близо 400 военнослужещи за десен екстремизъм

Осемнайсет военнослужещи от Бундесвера са били уволнени заради десен екстремизъм, а други 391 са все още разследвани по подозрение в споделяне на подобни възгледи. Това съобщи говорител на германското министерство на отбраната, предадоха ДПА и БТА. По думите му сред уволнените през периода 2012-2016 г. има войници и друг персонал. Разследванията на службата за военно разузнаване може да доведе до дисциплинарни наказания за провинилите се - уволнение от армията или наказателно преследване, добави говорителят. През май беше разкрито, че армейският офицер Франко Албрехт, дислоциран във Франция, е планирал терористична атака, която да бъде приписана на несъществуващ бежанец с фиктивна самоличност, създадена от него. В хода на разследването бяха намерени нацистки символи в две казарми на Бундесвера, включително тази във френския град Илкирх, където е служел той.

САЩ и Сирия останаха единствените държави извън Парижкото споразумение за климата

САЩ и Сирия останаха единствените държави в света, неучастващи в Парижкото споразумение за климата, след като Никарагуа също се присъедини към международния договор, пише dnevnik.bg. В съвместно писмо до ООН президентът на Никарагуа Даниел Ортега и вицепрезидентът Росарио Мурильо казват, че Парижкият договор за климата не е идеален, но е единственото средство за предотвратяване на замърсяването, което трови планетата. На 1 юни президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли страната си от договора, но остави отворена вратата за преговори, за да се постигне по-добра сделка за американския бизнес и американските работници. Приетият от близо 200 страни договор през декември 2015 г. в Париж съдържа план за свеждане на средното увеличаване на температурите на планетата под 2 градуса по Целзий и за ограничаване на емисиите парникови газове. Заради войната в Сирия правителството на Башар Асад до този момент не можеше да поеме ангажименти за ограничаване на вредните емисии.

Бизнес

Търговията с ДЦК на борсата започва от 1 ноември

Търговията с държавни ценни книжа (ДЦК) на Българската фондова борса (БФБ – София) започва на 1 ноември, съобщиха от борсовия оператор. На отделен сегмент ще се търгуват емисиите по вътрешния дълг, като те вече са регистрирани за търговия. Става въпрос за 20 емисии ДЦК. На търговията с тях се гледа като на един от вариантите за раздвижване на капиталовия пазар. Държавните облигации се притежават основно от големи институционални инвеститори като банки, пенсионни и взаимни фондове, застрахователи и други.

"Балканкар - Георги Михайлов" и руски компании ще правят трактори в Кнежа

"Балканкар - Георги Михайлов" от град Кнежа, руските "Тракторни заводи" и заводът за нефтопромишлено оборудване "Уником" се договориха за съвместно производство на трактори. Параметрите на доставки и производство ще бъдат уточнени, след като руската страна получи необходимите сертификати, казаха от българската компания, която е собственост на бившия голям акционер в "Енергоремонт" Теодор Осиковски. Договорът за сътрудничество е бил подписан преди седмица след посещение на руските партньори в Кнежа, където се произвеждат части за каростроенето. Осъществяването на инвестицията в "Балканкар - Георги Михайлов" ще разшири пазарните позиции на предприятието и ще му позволи достъпа до нови пазари и технологии, както и ще гарантира запазване на работните места, а при разширяване на производството - и откриване на нови. Чрез нея руските компании ще получат достъп до пазарите на Балканите и Турция, уточниха от "Балканкар - Георги Михайлов".

Печалбата на ЕМКА за деветмесечието расте

Базираният в Севлиево производител на кабели ЕМКА отчита през третото тримесечие на 2017 г. 25% спад на брутната печалба на годишна база до 669 хил. лв., съобщава Investor.bg, като цитира отчета на дружеството, публикуван чрез БФБ - София. Заради силното първо полугодие (ръст на печалбата със 153%) цялото деветмесечие приключва с 44% ръст на брутната печалба до 3.19 млн. лв. Ръстът на приходите от продажби през третото тримесечие е 18.6% на годишна база до 23.2 млн. лв., което е близо до отчетените плюс 20.5% за полугодието. За деветмесечието повишението е от 19.9% до 71.8 млн. лв. Компанията е силно експортно ориентирана, като почти една трета от продукцията е за вътрешния пазар, а останалото е за износ.

Продажбата на Pioneer подкрепи печалбата на UniCredit

UniCredit обяви във вторник, че нетната печалба на банката за третото тримесечие отчита силен ръст, подкрепена от еднократна печалба от продажбата на активи, по-ниски отчисления по заеми и резерви и по-високи приходи от такси и комисиони, съобщава MarketWatch. Според предварителните резултати на банката нетната печалба за периода е достигнала 2.82 млрд. евро спрямо 447 млн. за същия период на миналата година. Коригираната печалба след данъците, която не включва еднократни ефекти като продажбата на подразделението за управление на активи Pioneer, е в размер на 838 млн. евро, казаха от банката.

Нетните отчисления на UniCredit по заеми и резерви са намалели с почти 40% до 598 млн. евро, а печалбата от такси и комисиони се е повишила с 4.2% до 1.59 млрд. евро. UniCredit ще публикува пълните си резултати за третото тримесечие на 9 ноември. Банката заяви, че е решила да представи някои предварителни данни във вторник след "погрешно публикуване на данни, които включват предварителни и непълни цифри за третото тримесечие на 2017 г." ден по-рано. UniCredit по погрешка публикува таблица на сайта си в понеделник, която след това беше премахната.

Toshiba обмисля резервни мерки, ако не приключи продажбата на бизнеса си с чипове до март

Японската технологична компания Toshiba обяви, че обмисля редица мерки, в случай че не успее да завърши продажбата на звеното си за чипове за 18 млрд. долара до края на март, предава Reuters. Продажбата трябва да бъде завършена преди края на фискалната ѝ година или Toshiba вероятно ще отчете лоши резултати за втора поредна година, което може да доведе до отстраняването ѝ от фондовата борса в Токио. "Трябва да помислим за редица мерки в зависимост от промените в обстоятелствата", коментира главният изпълнителен директор на Toshiba Сатоши Цунакава по време на необичайна среща, на която акционерите одобриха продажбата на звеното на консорциум, воден от Bain Capital. "Нищо не е решено, но е вярно, че обсъждаме потенциални мерки", допълни той, но не разкри какви могат да бъдат те.

Печалбата на Halliburton е над очакванията

Американската компания за услуги в нефтената индустрия Halliburton отчете печалба през третото тримесечие, която надмина очакванията на анализаторите, съобщава Reuters. Резултатите се дължат на по-добро ценообразуване и повишена активност в Северна Америка, която е най-големият й пазар. Приходите от бизнеса в Северна Америка са нараснали с 91% до 3.16 млрд. долара, което се дължи на подобряващите се пазарни условия в региона. Общите приходи нарастват с 42% до 5.44 млрд. долара. Агенцията отбелязва, че броят на активните нефтени платформи в САЩ е 743, което е най-ниското ниво от юни, но въпреки това много повече от миналата година (432). Нефтените платформи са ранен индикатор за добива в бъдеще, така че повишената активност означава, че бизнесът очаква по-високи цени на петрола. Нетната печалба на компанията е нараснала до 365 млн. долара спрямо 6 млн. долара година по-рано.

25.6% oт заетите в България през 2016 г. работят в търговия, транспорт, настаняване и ресторанти, сочат данни на Евростат. Същевременно най-голям дял от брутната добавена стойност се произвежда в индустрията.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО