Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Протест на полицаите в неделя със синдикални искания. Този път те заплашиха, че ако не бъдат удовлетворени, ще сигнализират Европейската комисия и ще протестират по време на председателството на България на Съвета на ЕС.

Какво се случи през седмицата

Бойните пилоти отказаха да летят заради стария авиопарк, властите опитаха да омаловажат действията им. Президентът Радев издаде указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на ВАС. Поне 5600 чуждестранни бойци от ИДИЛ са се върнали по родните си страни. Престолонаследникът на Саудитска Арабия поиска връщане към умерения ислям. Правителството засега се отказва от промяна на болничните. Екоминистър Нено Димов одобри вариант на "Струма" с два отделни пътя. Делът на българите, започващи собствен бизнес, се увеличава до 4.8% през 2016 г.

3347 прочитания

Протест на полицаите в неделя със синдикални искания. Този път те заплашиха, че ако не бъдат удовлетворени, ще сигнализират Европейската комисия и ще протестират по време на председателството на България на Съвета на ЕС.

© Юлия Лазарова


2.87 млрд. лв. ще са агросубсидиите за 2018 г., като 2.6 млрд. лв. от тях ще дойдат по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС.

Президентът Румен Радев издаде указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС) и това сложи край на продължилата няколко месеца интрига. Чолаков бе избран от предишния Висш съдебен съвет с подкрепа от 20 гласа "за", след като преди това получи подкрепа и от мнозинството съдии във ВАС. Вместо да подпише указ за назначението му, на 4 октомври президентът върна кандидатурата му за потвърждение от новия ВСС. На 19 октомври той потвърди избора на Чолаков със същото мнозинство, мотивирайки се основно с подкрепата на съдиите от ВАС.

Пилотите на изтребителите МиГ-29 в авиобаза "Граф Игнатиево" отказаха да извършват полети заради риск от стария авиопарк. Властите се опитаха да омаловажат действията им - парламентът отказа да изслуша вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, който преди това обяви, че армията не е детска градина; премиерът изрази надежда "някой да не подръчква" пилотите, а военната прокуратура светкавично направи проверка и обяви, че няма "данни за бунт" в базата.

Очаквано ГЕРБ и "Обединени патриоти" в съдружие с ДПС подкрепиха на първо четене антикорупционния законопроект на управляващите и отхвърлиха алтернативното предложение на БСП. Това означава, че за второ четене ще се обсъждат само текстовете на ГЕРБ.

Свят

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман поиска връщане към умерения ислям, което ще има ключово място в плановете му за модернизиране на страната. Той заяви, че 70% от саудитското население е под 30-годишна възраст и иска "живот, в който нашата религия се превръща в толерантност". Принцът посочи, че ще "изкорени останките на екстремизма много скоро". Миналия месец неговият баща - крал Салман, обяви, че забраната за жените да шофират ще бъде премахната следващата година.

Две богати области в Северна Италия - Венето и Ломбардия, гласуваха за повече автономия. Според техните лидери, които смятат, че Северът субсидира по-бедния Юг, над 90% от избирателите и на двете места са пуснали бюлетина с "да" в правно необвързващи референдуми. Регионите общо съставляват около 30% от БВП на страната. Рим коментира, че допитванията са били ненужни, макар да са позволени от италианската конституция.

Поне 5600 чуждестранни бойци от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) са се върнали в своите родни страни на фона на загубите на територия, които групировката понася в Ирак и Сирия, сочи доклад на Soufan Center. Регистрирани са завръщания в 33 държави през последните две години, които ще продължават да представляват заплаха за сигурността в бъдеще.

Икономика

Министерството на финансите преотвори емисия 7.5-годишни ДЦК, като продадените облигации са за 85 млн. лв., а средната доходност е отново рекордно ниска за този матуритет - 0.42%. Преди месец, когато беше първият аукцион за тази емисия, доходността беше с 27 базисни пункта по-висока. Интересът на инвеститори към новите емисии ДЦК на България продължава да е висок, като правителството се финансира за девети път тази година. Силният интерес може да се обясни с високата ликвидност в банковата система и по-слабата активност на държавата на първичния пазар на дълг преди година.

Правителството засега се отказва от промяна на болничните. Държавата планираше от догодина за първите три дни работещите да получават 50% от възнаграждението си. Стопирането на промяната идва, след като лично премиерът се зае с въпроса. Планът сега е да се засили контролът върху издаването на фалшиви болнични листове, като се създаде специализирана лекарска комисия, която да ги проверява. Мярката се разминава с интереса на работодателите, които поемат плащането на първите три дни. За шест години, откакто бе направена промяната, издадените болнични за сметка на работодателите са нараснали със 120%. За миналата година те са поели 5.4 млн. дни, което по най-груба сметка значи годишно 50 млн. лв.

Екоминистър Нено Димов е одобрил вариант на "Струма" с два отделни пътя - в посока Гърция през Кресненското дефиле по съществуващия сега път Е-79, а в обратна посока - по нов път, източно от него, по билото на планината. На 19 октомври Димов е подписал одобрения и от Висшия експертен екологичен съвет маршрут. Съвещателният орган избираше сред общо пет варианта на трасе за най-сложния участък от "Струма" - от Крупник до Кресна. Въпросният вариант получи подкрепата и на правителството, и на местните общности, но е най-критикуваният от екоорганизации. Те се обявиха срещу запазването дори само на еднопосочно движение през дефилето, като вече са сезирали Европейската комисия.

Бизнес

Делът на българите, които започват собствен бизнес, се увеличава от 3.5% на 4.8% през 2016 г., колкото е нивото на предприемаческата активност в начална фаза според втория национален доклад на Глобалния предприемачески мониторинг за България. Близо 60% от стартиращите компании работят в областта на търговията на дребно или на едро. Почти една пета от новите предприятия са в сектори с по-висока добавена стойност като производство и здравеопазване, образование, правителствени и социални услуги. Делът на транспорта и съобщенията, информационните и професионалните услуги възлиза на по-малко от 15%. Въпреки нарастването на стойностите на започналите бизнес те остават сред най-ниските в света.

Банките са увеличили леко кредитите за бизнеса през септември, а заемите за домакинствата нарастват, сочат месечните данни на БНБ. Годишният темп на увеличение на кредитите за бизнеса е бил 3.1% при 2.8% годишно нарастване през предишните два месеца. Обемът на корпоративните заеми е достигнал 31.374 млрд. лв. В същото време заемите за домакинствата са се увеличили с 5.8% до 9.269 млрд. лв. при ипотечните кредити, които бяха с ръст от 5.4% през юли и август, а потребителските заеми са нараснали с 5.7% до 7.737 млрд. лв.

Продажбите на имоти и цените им в София продължават да растат с 3.7% през периода юли - септември спрямо същия период на миналата година, но средно за страната намалението е с около 4%. Това показват данните на Агенцията по вписванията. През миналата година направените сделки в столицата са били с ръст под 10%. През тази година лек ръст има при продажбите в Бургас, докато в Пловдив отчитат спад, а във Варна се задържат на нивата от миналата година. Според брокерите на имоти цените на имотите в София, които през последните години се увеличиха с 30-40%, са достигнали пределни нива.

Сделки и проекти

Фонд, свързан с "Химимпорт", е собственик на бившата централа на банка "Биохим" в столицата, която доскоро беше филиал на Уникредит Булбанк. Това е "БСПФ България", дъщерно дружество на листвания в Лондон фонд Black Sea Property, в който основни инвеститори са български дружества. Цената на сделката е 10.5 млн. евро, като 5.4 млн. от тях идват от увеличение на капитала на фонда, а 7 млн. евро са кредит от банката продавач.

До края на годината холдинговата група AG Capital ще придобие едноличен контрол върху компанията "Полиграфия офис център", която е собственик на едноименния комплекс на столичния булевард "Цариградско шосе". Българският холдинг ще изкупи дела на британския си партньор – фондът за недвижими имоти Northridge Capital, след като получи разрешение за това от Комисията за защита на конкуренцията. Цената на сделката не е известна.

Веригата "Метро България" откри специални зони за биопродукти в 11-те си търговски обекта в страната. Биосекторите са на принципа "магазин в магазина", разположени са на площ по 100 - 140 квадратни метра и съдържат по над 1500 хранителни и нехранителни биосертифицирани продукта.

Американският производител на електрически автомобили Tesla е на път да сключи споразумение с регионалното правителство в Шанхай за изграждане на предприятие за производство на електромобили в Китай. Очакванията са двете страни да се обединят около конкретна стратегия до края на годината.
2.87 млрд. лв. ще са агросубсидиите за 2018 г., като 2.6 млрд. лв. от тях ще дойдат по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС.

Президентът Румен Радев издаде указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС) и това сложи край на продължилата няколко месеца интрига. Чолаков бе избран от предишния Висш съдебен съвет с подкрепа от 20 гласа "за", след като преди това получи подкрепа и от мнозинството съдии във ВАС. Вместо да подпише указ за назначението му, на 4 октомври президентът върна кандидатурата му за потвърждение от новия ВСС. На 19 октомври той потвърди избора на Чолаков със същото мнозинство, мотивирайки се основно с подкрепата на съдиите от ВАС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.