Кратки новини: 30 октомври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кратки новини: 30 октомври

Категорична победа за Заев на местните избори в Македония

Кратки новини: 30 октомври

Три компании искат да ремонтират съществуващия тунел на пътя София – Кулата в Кресненското дефиле; Министерският съвет одобри проекта на закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г.; Общото събрание на Софийския градски съд не подкрепи нито един магистрат за свой председател

4379 прочитания

Категорична победа за Заев на местните избори в Македония

© Reuters


1 млн. лв ще бъдат отпуснати на Бургас и Камено, които пострадаха най-тежко от наводнението от 25 октомври. Сумата ще бъде осигурена от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет.

Категорична победа за Заев на местните избори в Македония

Социалдемократическият съюз (СДСМ) на Зоран Заев печели най-малко в 17 от 35-те общини, за които се гласува на балотаж в Македония тази неделя. Това сочат неокончателни резултати от преброяването след вота. Основният опопент, консерваторите ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, взимат едва две места според данни на държавната избирателна комисия и електронното издание МКД. Ако този резултат се потвърди след окончателното преброяване, партията на Груевски, някога владяла повечето македонски общини, ще остане трета след албанския Демократичен съюз за интеграция, който има 6 места. Самият Груевски обяви вота за "недемократичен и пълен с нередности". Той поиска да се организират предсрочни парламентарни избори, проведени от техническо правителство, пише в. "Вечер".

Мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев обвини Делян Пеевски, че дължи близо 100 милиона лева на банката по девет сделки. В публикация на блога си избягалият в Сърбия банкер коментира и извънредния закон на Пеевски за "спасяването" на масата на несъстоятелността на КТБ. Основният обвиняем за източването на КТБ предлага своя редакция на законопроекта, който смята за противоконституционен. Според него трябва да се назначат три компании, които в рамките на шест месеца да оценят активите на КТБ - от фонда за гарантиране на влоговете, от необезпечените кредитори и от основния акционер. Той предлага схема, по която активите да бъдат върнати и продадени на търг, а с парите да се покрият задълженията на фирмите - собственици и на кредитори към банката.

Екоминистерство е замразило приемането на плана, който трябваше спешно да заложи мерки за опазване на оцелелите защитени степи след презастрояването на Калиакра с вятърни перки и голф игрище, заради които Брюксел ни осъди, пише "Дневник". Това става ясно от съобщение на пресцентъра на МОСВ по повод среща на министър Нено Димов с кмета на община Каварна Нина Ставрева и арх. Иван Димчев, арх. Камен Жейнов и инж. Емил Тасков - представители на работните групи по казуса "Калиакра". В момента заради отлагане приемането на плана рискът от финансови санкции е голям. Министър Нено Димов води преговори с местната власт в региона по казуса. На този етап Интегрираният план за управление на защитените зони е изваден от разговорите поради факта, че той е силно неприемлив от местната общност, съобщават от пресцентъра на МОСВ.

Министерският съвет одобри проекта на закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. и проектобюджета на общественото осигуряване за догодина и е готов да ги внесе в Народното събрание, съобщи правителствената пресслужба. В бюджета на НЗОК са предвидени близо 3.860 млрд. лв. приходи - с 409.6 млн. лева повече, отколкото през настоящата година, като увеличението е основно за болнична помощ и лекарства. Законопроектът за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 г. пък бе отхвърлен миналата седмица от работодателите и синдикатите. Той предвижда по-висока вноска за пенсия, с близо 500 млн. лв. повече пари за пенсионерите и по-труден достъп до обезщетения за безработица.

Три компании искат да ремонтират съществуващия тунел на пътя София – Кулата в Кресненското дефиле, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Най-ниска цена дава обединението "Тунел Кривия 2017", в което участват "Станилов" и "Ес Джи проект" - малко под 2.6 млн. лв. Обединение "Геопът – Тунел Кривия", в което се включват "Геострой" и "Пътстрой-92", предлага 2.67 млн. лв. Най-висока цена предлага "ИСА 2000" - 2.9 млн. лв. Индикативната стойност на поръчката е 2.94 млн. лв. Бъдещият изпълнител ще извърши геотехническо обследване на съоръжението, ще изготви технически проект и ще изпълни основен ремонт на тунела, посочват от агенцията. Предвижда се да бъде подновена отводнителната система и хидроизолацията на тунела, да се пребоядисат стените, да се поднови светофарната уредба и да се монтира ново осветление. Срокът за изпълнение е 420 дни.

Общото събрание на Софийския градски съд (СГС) не подкрепи нито един магистрат за свой председател, научи "Дневник". Срокът за издигане на кандидати е 13 ноември, а за поста може да има кандидати, които се самономинират, или да има номинация от правосъдния министър. На общото събрание са обсъждани три имена. Трима съдии от СГС са издигнали кандидатурата на съдия Геника Михайлова, която е от Върховния касационен съд. Били са издигнати и кандидатурите на съдия Десислава Попколева, която в момента е изпълняващ длъжността председател, и съдия Владимир Вълков, но те не са дали съгласие, съобщиха от СГС. Съдът е без титуляр от началото на октомври. Предишният председател Калоян Топалов подаде изненадващо оставка и напусна съдебната система.

Всеки регистриран потребител в традиционната лотария на Националната агенция на приходите с касови бележки ще може да въвежда номерата им чрез мобилно приложение на агенцията, което вече е на разположение в Google Play за телефони с операционна система Android или през App Store за операционна система iOS, съобщават от приходната агенция. Остава и възможността фискални бонове да бъдат регистрирани и с обаждане на телефона на НАП 0700 18 700. Печелившите от данъчната лотария ще бъдат изтеглени през декември 2017 г. В жребия ще участват всички бележки, регистрирани до 19.59 ч. на 17 декември 2017 г. и издадени след 1 януари 2017 г. включително.

Българската фондова борса отчита 241% ръст на приходите от комисиони

Българската фондова борса отчита 241% ръст на приходите от комисиони за сделки на годишна база до 409 хил. лв. за третото тримесечие на 2017 г. спрямо 120 хил. лв. за същия период на 2016 г., съобщи Investor.bg. Това съответства на 245% ръст в оборота през третото тримесечие до 276 млн. лв. За сравнение - през цялата 2016 г. той беше 416 млн. лв. Приходите от комисиони за сделки за цялото деветмесечие са 719 хил. лв. при повишение със 120% спрямо 313 хил. лв. година по-рано. Подобрението е със 406 хил. лв., което извежда борсата на печалба от 123 хил. лв. за деветмесечието на 2017 г., спрямо загуба от 59 хил. лв. за същия период на 2016 г.

Сребърният фонд засега остава на консервативно управление в БНБ

Правителството прие Дългосрочна инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд) и Средносрочна стратегия за инвестиране на средствата от него за периода 2018 - 2020 г. Двата документа са одобрени от управителния съвет на фонда и предвиждат запазване на прилагания досега консервативен подход активите да се управляват при спазване принципите на надеждност, ликвидност и прозрачност, се казва в съобщението на правителствената пресслужба. Пазарните условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск, поради което най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на фонда ще продължи да бъде под формата на депозит в БНБ или други инструменти по сметки в нея, е оценката на правителството. Предвижда се всяка година двата документа да се актуализират, така че при промяна в пазарната среда инвестиционната политика да бъде променена.

Уникредит Булбанк е обявена за банка с най-добро частно банкиране в страната

Уникредит Булбанк е обявена за банката с най-добро частно банкиране в България в годишната класацията на международното финансово списание The Banker за 2017 г., съобщиха от банката. Преди няколко месеца звеното на банката беше отличено за най-добри бизнес резултати в Централна и Източна Европа на групово ниво. Освен България награда за частното си банкиране от банките от групата на Unicredit е получила и банката в Словакия. Частното банкиране на Уникредит Булбанк предоставя възможности за персонализирани инвестиционни продукти, престижни кредитни карти, финансиране и финансово планиране. Годишните награди на The Banker се връчват от 2009. Всяка година от май до юли банки от цял свят кандидатстват за призовете на международното издание. Журито изготвя класирането на база развитието на ключови показатели за частното банкиране като портфолио от клиенти, управление на риска, разпределение на активите, продуктови стратегии и стратегии за постигане на ръст, грижа за клиентите, бизнес модел на банката, както и иновативност.

1 млн. лв ще бъдат отпуснати на Бургас и Камено, които пострадаха най-тежко от наводнението от 25 октомври. Сумата ще бъде осигурена от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.