Кратки новини: 1 ноември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кратки новини: 1 ноември

Кратки новини: 1 ноември

Учени започват серия от протести за по-високи заплати; Румяна Петкова е новият изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане; Военното министерство е дало одита на охранителната си фирма МОБА на прокуратурата; Енергийното министерство и ЕСО проверяват подготовката на електрическите централи за зимата; Международен консорциум започва да проучва за петрол и газ край остров Корфу

2537 прочитания

© Мария Манолова


6 пъти по-чист въздух от обичайното за София са дишали столичани в Деня без автомобили. Това показват измерванията на качеството на въздуха в града, направени от мобилна автоматична станция на Изпълнителната агенция на околната среда.

Учени започват серия от протести за по-високи заплати

Учените от Българската академия на науките (БАН) и от Селскостопанската академия излязоха на протест в защита на науката в сряда, на който се обявиха за достойни доходи. Те искат заплатите им да се изравнят със средната за страната, която в момента е 1060 лева. Заплата на доцент е 750 лева, съобщи БНР. Учените планират серия от протести, ако исканията им не бъдат изпълнени. Сред тях са и 75 млн. лева за наука в бюджета за следващата година, което значи 1% от БВП при сегашните 0.18%. Учените носеха плакати с надписи "Без нас и без наука - България без бъдеще". В понеделник докторанти изпратиха писмо до Министерския съвет и парламента, в което настояват стипендиите им да се увеличат. В момента те са 450 лева на месец.

Румяна Петкова е новият изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане. Тя беше представена пред ръководството на агенцията от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщават от министерството. Петкова идва на мястото на Цветан Васев, който изпълняваше тази длъжност от 6 юни 2016 г., когато постът бе овакантен, след като предишният шеф Ивайло Иванов стана зам.-министър на труда и социалната политика. Досега Румяна Петкова е била директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Благоевград. Тя започва работа в системата на АСП през 2005 г., като е заемала последователно длъжностите социален работник, главен експерт и началник на отдел.

Археологът доц. Бони Петрунова е вероятният временен директор на Националния исторически музей. Новината съобщи Божидар Димитров в последния си работен ден пред телевизия Bulgaria on Air. Министерството на културата все още не е назовало официално неговия наследник, след като конкурсът за редовен директор завърши без резултат. В отсъствието на титуляр министърът избира "временно изпълняващ длъжността до конкурс". Пред "Дневник" доц. Петрунова потвърди, че е получила покана, но формалното й назначение все още не е факт. Тя заяви, че с удоволствие би поела музея. Петрунова е ръководител на секцията по средновековна археология на Националния археологически институт с Музей към БАН. Тя бе един от двамата зам.-министри на културата в кабинета на Вежди Рашидов заедно с настоящия министър Боил Банов. Като зам.-министър тя поддържаше мнението на Божидар Димитров, че Националният институт за недвижимо културно наследство и експертни организации като ИКОМОС са причина държавата да губи пари по европроекти заради сигналите за "бутафорни" реставрации.

Военното министерство е дало одита на охранителната си фирма МОБА на прокуратурата, съобщи зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков. Само ден по рано от БСП обвиниха МО, че тласка фирмата към фалит и в нарушение на закона са продадени 800 пистолета и 60 хиляди патрона на цени под пазарните. Военният министър Красимир Каракачанов не коментира по същество твърденията на БСП, но хвърли към опозицията вината за тежкото състояние на дружеството.

Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова експерти от министерството и от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) започват проверки на подготовката на електрическите централи за зимния сезон. Инспекциите ще вървят в периода 1 - 10 ноември. Ще се извършат проверки за спазване изискванията на наредбата за резерви от горива на централите, които работят с основно гориво въглища. Ще бъдат извършени и проверки на място в централите, които имат сключен договор с ЕСО за предоставяне на разполагаема електрическа мощност (така нареченият студен резерв).

До месец следва да бъде възстановено наскоро изграденото депо за битови отпадъци в Бургас, което пострада тежко при наводнението от 25 октомври. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по Би Ти Ви. Заради проблема тази седмица бяха отворени издавените от експлоатация общински депа в Бургас, Карнобат, Несебър и Поморие. Отпадъците ще се депонират временно там. Димов заяви, че няма опасност от екологична катастрофа заради наводненото депо в Бургас. По думите му системите за отводняване са сработили и няма изтичане на замърсени води.

Бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров осъди народния представител от БСП Таско Ерменков заради това, че го е нарекъл "политически травестит". Ерменков ще трябва да плати над 6000 лв. на Тодоров. Решението на съдия Зорница Езекиева от Софийския районен съд е от 25 октомври. Искът на Тодоров е предявен по чл. 45 от ЗЗД - непозволено увреждане. Става въпрос за размяна на реплики в парламента от 19 май тази година. Тогава Ерменков взима думата и нарича Тодоров "политически травестит", а за роднините му казва, че са "престъпници и осъждани".

При желание на родителите в българския акт за раждане на деца, родени в чужбина, ще може да се бъде записано и бащино име, ако такова не фигурира в чуждите документи. Това решиха депутатите днес с приемане на промени в Закона за гражданската регистрация, инициирани от "Обединените патриоти". От 2010 г. такава възможност не е предвидена, а в част от европейските страни има само собствено и фамилно име. По данни на омбудсмана към 2015 г. около 9000 български деца, родени в чужбина, фигурират в регистрите у нас без бащино име. Отсъствието на бащино име създава затруднения при завръщането на децата в България, пише в мотивите на вносителите.

Фотограф: Мария Манолова

Международен консорциум започва да проучва за петрол и газ край остров Корфу

Консорциум между френската Total, Hellenic Petroleum и италианската Edison ще проучи водите край гръцкия остров Корфу за наличието на петрол и газ, съобщава в. "Катимерини". Представители на компаниите коментираха, че имат "реалистични очаквания" за блока на базата на първите проучвания, но и опасения, че концесията може да бъде допълнително забавена. Тези притеснения може и да имат своите основания, пише гръцкото издание. Търгът за проучването на блока в Йонийско море беше обявен преди четири години, а Total, Edison и Hellenic Petroleum бяха посочени като изпълнители още преди две години. Консорциумът гарантира, че има готовност да започне работата. Гръцката държава получава 500 хил. евро при връчването на концесията и очаква допълнително 1.5 млн. евро от концесионни такси през следващите осем години. Френската Total притежава 50% от проекта, а останалите компании си делят по 25%.

HP приключи придобиването на бизнеса с принтери на Samsung

Производителят на принтери и персонални компютри HP обяви, че е завършил покупката на бизнеса с принтери на Samsung Electronics, съобщава CNBC. Стойността на сделката се оценява на 1.05 млрд. долара. Придобиването ще разшири портфолиото на НР и ще помогне на компанията да се намеси в пазара на копирни машини с размер на хартията АЗ, който е на стойност 55 млрд. долара, чрез мултифункционални принтери. Устройствата са лесни за използване и се представят също толкова добре, колкото обикновените копирни машини, казва компанията. Като част от сделката НР ще има достъп и до над 6500 принтерни патента на Samsung и почти 1300 служители - експерти в лазерните технологии, образната електроника и консумативите и аксесоарите. Samsung поема ангажимента да направи капиталова инвестиция от 100 млн. до 300 млн. долара в НР чрез покупки на отворения пазар.

BNP Paribas отчете 8% ръст на нетната печалба

Френската банка BNP Paribas отчете 8-процентов ръст на нетната печалба за тримесечието, след като икономии и продажбата на активи са помогнали да се компенсира обезценка на репутация в Турция и слабо представяне на свързаното с пазарите подразделение, съобщава Reuters. Кредиторът не прави изключение от конкурентите си, които отчетоха спад на приходите от търговия с облигации заради по-слабата активност от страна на клиентите и ниска пазарна волатилност в сравнение с преди година, когато Brexit и изборите в САЩ поведоха пазарната турбуленция. Като цяло приходите са намалели с 1.8% до 10.39 млрд. евро през тримесечието, което е малко под прогнозите на анализаторите за 10.6 млрд. евро. Приходите са били ударени от неблагоприятни валутни движения. Търговията с фиксирана доходност е спаднала с 26%. Нетната печалба за периода е 2.04 млрд. евро, което е над оценката на анализаторите за 1.9 млрд. евро, подкрепена от продажбата на дял в индийската застрахователна компания SBI Life.

Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
6 пъти по-чист въздух от обичайното за София са дишали столичани в Деня без автомобили. Това показват измерванията на качеството на въздуха в града, направени от мобилна автоматична станция на Изпълнителната агенция на околната среда.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Грешен Signal

Грешен Signal

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK