Кратки новини: 7 ноември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кратки новини: 7 ноември

Тръмп пристигна на втората спирка от азиатската си обиколка - Южна Корея

Кратки новини: 7 ноември

800 млн. лева ще струва рехабилитацията на жп линията Пловдив - Бургас; Партия ДОСТ има проблеми с финансирането; Mediapool осъди Министерството на правосъдието заради отказ за предоставяне на информация; Протест на хиляди работници от Dacia; КЗК разреши на "Софарма трейдинг" да придобие "Фармастор"

3341 прочитания

Тръмп пристигна на втората спирка от азиатската си обиколка - Южна Корея

© Reuters


13.5 млн. лв. за справяне с бедствия одобри правителството на заседанието си в сряда. Средствата ще покрият извършени непредвидени разходи от администрациите за преодоляване на щетите от активизирали се свлачища, големи пожари, наводнения, бури, градушки, снегонавявания, срутвания и т.н.

Тръмп пристигна на втората спирка от азиатската си обиколка - Южна Корея

След като в края на миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп стартира своята 12-дневна обиколка из Азия с първата страна в списъка - Япония, във вторник той и съпругата му Мелания пристигнаха в Южна Корея - втората страна от деликатната обиколка, белязана от ядрената криза със Северна Корея. Президентът на САЩ бе посрещнат с разделение от страна на населението, като имаше демонстрации на противници и привърженици на Тръмп. Над 15 000 полицаи ще се грижат за сигурността при посещението. Обиколката на Тръмп в региона ще го отведе още в Китай, Виетнам и Филипините. Основна тема на разговорите неминуемо е заплахата от Северна Корея. Докато Япония и Южна Корея са основни съюзници на Съединените щати в Източна Азия, Китай е единственият по-близък партньор на затворената комунистическа държава.

Малко над 800 млн. лева ще струва рехабилитацията на жп линията Пловдив - Бургас, като одобрените европейски средства по оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г. са приблизително 500 млн. лева. Това става ясно от правителствено решение, с което кабинетът дава съгласие управляващият орган на оперативната програма да подпише договор с Националната компания "Железопътна инфраструктура" за модернизацията на жп линията – фаза 2, преди решението за одобрението на проекта от Европейската комисия. С решението става възможно да започнат дейностите по изграждане и рехабилитация на няколко железопътни отсечки между Пловдив и Бургас до окончателното одобрение на проекта от Брюксел. Целта на проекта е повишаване на безопасността на жп транспорта и скоростта за движение на влаковете до 160 км/ч, с което ще се намали времето за пътуване с влак от Пловдив до Бургас с 40 минути, отбелязва правителствената информационна служба.

Към края на октомври около 30% от мерките, които министерствата предложиха през август за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса, са изпълнени, стана ясно на заседанието на Министерския съвет. Други 37% са в процес на изпълнение, а за реализирането на останалите 35% се налага по-продължителна работа в търсене на подходящата нормативна формула, твърди вицепремиерът Томислав Дончев в свой доклад. В него е посочено, че министерствата и агенциите трябва да ускорят изпълнението на поетите ангажименти. Преди три месеца беше посочен списък с 605 услуги и регулаторни режими, които да бъдат оптимизирани. Правителството даде на администрациите срок до 15 януари 2018 г. да представят на Дончев обобщен доклад за изпълнение на поетите ангажименти за намаляване на бюрокрацията.

Възможно е една от обществените поръчки за сигурността за председателството на ЕС да не бъде завършена до януари, призна министърът на вътрешните работи Валентин Радев след заседанието на правителството. Според него част от системите за сигурност вече работят, но за друга част все още текат обществени поръчки, което ще да забави навременното им стартиране. Радев каза, че се бавят 1-2 поръчки, но не уточни кои са те. Системите за сигурност трябва да заработят преди Нова година, защото е нужен поне месец тестове, преди да започне фактическата им работа. В същото време първото голямо официално събитие от председателството на Съвета на ЕС в София е посещение на Колежа на комисарите в София на 5 януари, като церемонията по откриване е предишния ден.

Партия ДОСТ има проблеми с финансирането, които ще доведат до закриването на офиси, заяви нейният лидер Лютви Местан пред bTV. Той отрече формацията да е получавала средства от Турция. По думите му финансирането идва единствено от членски внос и дарения на симпатизанти. Попитан за фондация "Асоциация Бату платформ", за която преди време прокуратурата съобщи, че е финансирала незаконно предизборната кампания на ДОСТ, Местан заяви: "Нямам комуникация с тази фондация." В края на октомври главният прокурор поиска прекратяване на дейността на "Асоциация Бату платформ", като се мотивира с разследване, според което на 14 март тя е получила 100 хил. евро през турска банка, а средствата са използвани за купуване на хранителни пакети. Пакетите според държавното обвинение са раздадени от членове на ДОСТ на избиратели в 15 града, за да бъдат мотивирани да гласуват за партията на изборите за 44-о Народно събрание.

Министерството на правосъдието загуби на първа инстанция делото, заведено от Mediapool заради отказ за предоставяне на документацията около скандала със законопроекта, забраняващ на българите в чужбина да гласуват. Министерството отказа да предостави на медията информацията, която би доказала или опровергала твърденията, че служебният министър Мария Павлова или нейните заместници са съгласували публикувания проектозакон с Министерския съвет и президентството. През април Mediapool поиска копия от всички документи, свързани с решението за публикуване за обществено обсъждане и предаването за съгласуване на Министерския съвет на публикувания законопроект, както и кореспонденцията с президентството по тази тема. Според МП обаче поисканите данни са "обществена служебна информация", която няма самостоятелно значение.

Свят

Германски компании замразяват инвестициите си в Каталуня

Германски компании се въздържат от инвестиции в Каталуня заради политическия конфликт, съобщи пред ДПА Маркус Шулер, сътрудник в отдела за финансово консултиране на KPMG. Много компании са склонни да преразгледат инвестиционните си планове по-старателно и по-внимателно. Списъкът с критерии за взимане на решения, общо взето, става по-дълъг и значението на въпроси като върховенството на закона и политическата стабилност се засилва", добави той във Франкфурт. В същото време няма явен стремеж за преместване от североизточния испански район. Сред тях са гиганти като Bayer, BASF и подразделението Seat на Volkswagen. Над половината от 1600-те германски компании, работещи в Испания, са регистрирани в Каталуня.

Протест на хиляди работници от Dacia

Хиляди служители на румънската автомобилостроителна компания Dacia протестираха в град Миовени срещу намерението на правителството да прехвърли социалните осигуровки от работодателя към служителя. Те искат и въвеждане на задължителност на преговарянето и сключването на колективните трудови договори на браншово ниво, както и започване на строежа на автомагистралата Питещ - Сибиу. "Това, което не успяха да направят дори Чаушеску и неговата клика през 80-те години, сега се опитва с всички сили и с иронична усмивка на уста да направи Ливиу Драгня с неговата квартална шайка", заяви лидерът на синдиката Николае Павелеску, визирайки лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня.

Арестуван е собственикът на Agrokor

Британската полиция е арестувала в Лондон собственика на затъналата в дългове хърватска хранителна компания Agrokor, съобщи хърватската полиция. Срещу Ивица Тодорич има издадена европейска заповед за задържане. Заедно с други 14 души той е разследван в Хърватия за това как е натрупан дългът на най-голямата хранителна корпорация на Балканите. Най-голямата част от него е към руски държавни банки. Тодорич се е явил пред съда в Уестминстър, като вчера не беше ясно дали ще оспорва искането за екстрадиране в Хърватия. В поредица публикации от последните седмици той отхвърли всякаква вина и обвини членове на правителството в Загреб в заговор срещу него по политически причини.

Бизнес

От 8 до 11 ноември ще се проведат шест изложения за храни и напитки

От 8 до 11 ноември в "Интер експо център" в София ще се проведат традиционните изложения на хранително-вкусовия бранш: "Месомания", "Светът на млякото", "Булпек", "Салон на виното", "Интерфуд и дринк", SIHRE (хотелско и ресторантьорско оборудване). Повече от 450 фирми ще представят продуктите си на обща площ 16 000 кв.м. Организаторите очакват над 22 000 посетители. Съпътстващата програма включва форум "Българските биопродукти по време на българското председателство на съвета на ЕС", състезание за професионални готвачи Bocuse d’Or и GastronomiX, Международен пица шампионат, Български бариста шампионат, двустранни срещи в рамките на Българско-румънски бизнес форум, дегустация под мотото "Здрави и силни от малки", организирана от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Конференцията Kosher & Halal Certifications: a passport to export, организирана от Гръцката международна бизнес асоциация, ще запознае специалистите със спецификите на този вид производство. За десети път ще се организира и традиционният конкурс "Златен медал" за качествени и оригинални пазарни продукти.

Открит е първият T Market в Костинброд

В Костинброд отвори първият магазин от веригата T Market. Супермаркетът, който се намира на ул. "Йордан Йовков" 39, е построен изцяло на зелено в рамките на 6 месеца, а инвестицията в него е за над 3 млн. лева. Общата му площ е 1000 квадратни метра, като търговската зала заема 700 от тях. За обслужването на клиентите ще се грижи персонал от 25 души. В магазина се предлагат повече от 7000 артикула. Първият T Market в България бе открит през 2005 г. С най-новия обект в Костинброд супермаркетите на веригата в страната стават 64. Компанията, която ги управлява - "Максима България", е част от холдинга MAXIMA GRUPE, който оперира вериги за търговия с бързооборотни стоки в Литва, Латвия, Естония, България и Полша.

КЗК разреши на "Софарма трейдинг" да придобие "Фармастор"

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрацията чрез придобиване на дейността на аптеки "Фармастор" от "Софарма трейдинг", съобщи дружеството купувач. През март компанията обяви, че е постигнала споразумение и съгласие за придобиване с намерение на последващо присъединяване на "Фармастор" към групата SOpharmacy - концепция за аптеки на "Софарма трейдинг" от 2015 г. Разрешението идва, след като групата аптеки на Веселин Марешки, която включва 400 обекта, възрази срещу сделката и Комисията за защита на конкуренцията реши да предприеме детайлно разследване на пазара.

13.5 млн. лв. за справяне с бедствия одобри правителството на заседанието си в сряда. Средствата ще покрият извършени непредвидени разходи от администрациите за преодоляване на щетите от активизирали се свлачища, големи пожари, наводнения, бури, градушки, снегонавявания, срутвания и т.н.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.