Кратки новини: 8 ноември

Делото срещу Цветан Василев и още 17 подсъдими за източването на КТБ ще стартира на 13 декември; Демократите спечелиха ключови победи на местните избори в Ню Йорк, Ню Джърси и Вирджиния; До 15 декември ще бъде затворено за движение част от едното платно на магистрала "Черно море"; Близо 90 хил. птици са унищожени; Българските ученици нямат достатъчно познания за гражданската активност

Данаил Кирилов
Данаил Кирилов    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Данаил Кирилов
Данаил Кирилов    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
170.5 млн. лева е стойността на обществената поръчка за модернизацията на жп линията София – Волуяк, която НКЖИ обяви в сряда. Финансирането е осигурено от Механизма за свързване на Европа. Крайният срок за подаване на оферти е 1 февруари 2018 г.

Демократите спечелиха ключови победи на местните избори в Ню Йорк, Ню Джърси и Вирджиния

В деня, в който Доналд Тръмп отбеляза една година на президентския пост, Републиканската партия, която го номинира, претърпя поражение в местните избори в Ню Йорк, където кандидатът на демократите Бил де Блазио (на снимката) спечели втори мандат с 66% от гласовете. Блазио се зарече да направи Ню Йорк "най-справедливия" град в САЩ, като увеличи инвестициите в детски ясли, достъпни жилиша, да отпусне повече пари за подобряване на метрото и да оборудва с камери всички полицаи. Кандидатите демократи за губернатори на Вирджиния и Ню Джърси също надвиха републиканските претенденти, които макар и да не афишираха близост с Тръмп, бяха възприели неговия речник и идеи, например за нелегалната имиграция.

Делото срещу Цветан Василев и още 17 подсъдими за източването на КТБ ще стартира на 13 декември. Тази дата е насрочила съдия Виржиния Петрова от Специализирания наказателен съд. Това съобщиха от спецсъда в сряда. Сред подсъдимите са представители на мениджмънта на банката, вътрешния одит и одитиращата фирма, както и двама подуправители на БНБ - Цветан Гунев и Румен Симеонов. Според влезлите в сила в неделя промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) първото заседание по делото е разпоредително и на него се обсъждат организационни въпроси в присъствието на прокурора, подсъдимите, защитниците им и пострадалите. По време на заседанието се обсъжда подсъдно ли е делото на този съд, има ли основание за прекратяване или спиране на наказателното производство, допуснато ли е на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, на пострадалия или на неговите наследници, и т.н. На тези въпроси съдът отговаря още същия ден.

Три компании искат да изграждат кръгово кръстовище на пътя Хасково – Димитровград, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Най-ниска оферта дава хасковската фирма АБ, която в бранша се свързва от известно време с депутата от ДПС Делян Пеевски - 474 хил. лв. без ДДС. "ПСТ груп" предлага да изгради съоръжението за 494 хил. лв. без ДДС, а "Щрабаг" – за 539 хил. лв. без ДДС. Индикативната стойност на поръчката е 611 500 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е 90 дни. Проектът предвижда на мястото на съществуващото кръстовище да се изгради кръгово, с което ще се повиши безопасността на движение, смята институцията.

До 15 декември ще бъде затворено за движение част от едното платно на магистрала "Черно море", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Това се налага заради извършването на неотложен ремонт. Движението по аутобана от Варна до кръстовището за кв. "Аспарухово" ще се осъществява двупосочно в платното за Варна. През това време ще се извършва ремонт на платното за Бургас, като е предвидена подмяна на асфалтовата настилка. Ще бъдат ремонтирани още бордюрите, а отводняването на пътя ще бъде подобрено. По време на дейностите е предвидено полагане на хоризонтална маркировка и нови пътни знаци. През 2018 г. със стартирането на строителния сезон ще се ремонтира и платното за Варна.

Второто правителство на Бойко Борисов било паднало от власт заради опита на ГЕРБ да започне разследване на приватизацията, заяви председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. Той направи това в коментар на новата правна инициатива на партията да се увеличи давността за престъпления, свързани с приватизацията, от 10 на 47 години. "Това е работа, която трябва да свършим. Опитахме в края на мандата на предишното Народно събрание и стигнахме до предсрочни избори в резултат на това настояване. Очевидно това води до ескалация и прегрупиране на олигархически кръгове, които са се облагодетелствали от този процес, а това е голяма част от икономиката. Заради тази прозрачност това беше един от съществените елементи да бъдем атакувани сериозно", каза Кирилов.

Близо 90 хил. птици са унищожени до момента след констатирането на четири огнища на инфлуенца. Болестта е по-позната като птичи грип, съобщиха от земеделското министерство. Първото огнище на болестта беше открито в средата на октомври в животновъден обект за отглеждане на патици в добричкото село Стефаново. Там бяха унищожени близо 11 хил. птици. Второто и третото огнище бяха констатирани в хасковското село Узунджово и сливенското Глушник, като и двете бяха в частна ферма. За ликвидиране на заболяването бяха унищожени над 1500 птици. Четвъртото огнище беше открито на 3 ноември в животновъден обект за отглеждане на патици в ямболското село Зимница. Там бяха унищожени близо 8 хил. патици.

Българските ученици нямат достатъчно познания за гражданската активност и не правят връзка между действията на институциите и законните начини за граждански контрол върху тях. Това показват част от резултатите от Международното изследване за гражданското образование, които бяха обявени във вторник. Проучването е проведено през 2016 г. сред осмокласници от 3800 училища в 24 страни, в някои от които има отделен предмет за гражданско образование, а в други не. В изследването са участвали 2966 ученици от 147 училища в България.

България е единствена в ЕС без продаден електромобил за девет месеца, твърди асоциация

България е единствената страна в ЕС, в която от началото на годината до края на септември не е регистриран нито един нов електромобил, поне според разпространените днес данни на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА). В същото време в Европа търсенето на подобни модели скача с малко над 53% до 70 541 бройки, посочва "Дневник". Прави впечатление обаче, че в новите страни членки се купени едва 1456 от тях, но пък ръстът е 153.2%. Отсъствието на данни за регистрирани нови електромобили в България вероятно се дължи на технически проблем или объркване, тъй като фирмите вносителки имат регистрирани поне десет подобни коли за тестове. От края на миналия месец в София тръгна и услуга за споделени автомобили с модели на ток, която се обслужва от 25 коли, но не е изключено те да са регистрирани след края на септември.

"Синергон холдинг" прави среща с инвеститори

Управителният съвет на "Синергон холдинг" организира среща с инвеститорите относно преглед на резултатите от дейността на холдинга към трето тримесечие на 2017 г., съобщи investor.bg, като цитира съобщение на холдинга в уеб страницата си. Срещата ще се проведе на 9 ноември 2017 г. от 10 часа в офиса на дружеството на ул. "Солунска" 2 в София. Новината е интересна поради факта, че "Синергон" е един от бившите приватизационни фондове, днес холдинг, който не се слави с високи нива на прозрачност и корпоративно управление. Липсва информация дали на срещата ще присъства Бедо Бохос Доганян, който контролира холдинга, но не е член на управителния съвет (свикващ срещата), а на надзорния съвет, посочва изданието. Срещи с инвеститори през тази година вече имаха "Софарма", "Софарма трейдинг", "Адванс терафонд", "Монбат" и Първа инвестиционна банка.

Над 70% от младите хода искат да правят разплащания с телефон

Над 70% от притежателите на разплащателни карти във възрастовите групи 18-24 и 25-34 г. искат да плащат със смартфона си в магазин чрез приближаване на мобилното устройство до безконтактен терминал, както и онлайн през мобилно приложение, сочат резултатите от изследване на проучването MasterIndex 2017 на Mastercard. В момента българските потребители използват мобилния си телефон главно за разговори (93%), за достъп до социални мрежи (53%), за сърфиране в интернет (36%), за чат (29%), за работа и достъп до електронна поща (27%) и снимки (25%), сочи проучването на Mastercard. Най-голям е делът на хората, които биха плащали в супермаркети и за сметки във възрастовата група 45 – 64 г. В същото време потребителите на възраст 18-24 г. биха били най-активни в плащането с мобилни устройства на дрехи и обувки. Картодържателите на възраст между 25 и 34 г. биха плащали през мобилния си телефон най-вече в ресторанти, кафенета и барове.

Twitter удвои максималната дължина на съобщенията до 280 символа

След успешен тест Twitter реши да удвои максималната дължина на съобщенията и позволи въвеждането на 280 символа, съобщи американската компания, като уточни, че това е миниреволюция за социалната мрежа. "Целта ни е да гарантираме запазването на бързината и краткостта, които олицетворяват Twitter. Ще приложим промяната на всички езици, където лимитът от 140 знака затруднява потребителите", написа в блога си социалната мрежа, която извърши тест сред потребители през септември. Удължаването на туитовете засяга само съобщенията с латински букви, напомня компанията, тъй като лимитът от 140 знака, изглежда, представлява проблем преди всичко за потребителите, които пишат на английски, испански, португалски или френски език, за разлика от тези, които пишат на японски, корейски или китайски. Един от първите възползвали се от удвояването на лимита на знаците в платформата беше американският президент Доналд Тръмп. Той направи това, преди да произнесе реч пред парламента на Южна Корея. "Готвя се да произнеса важна реч в Националното събрание тук, в Южна Корея, а после ще се отправя към Китай, където с вълнение очаквам срещата с президента Си, който току-що постигна своята голяма политическа победа", написа Тръмп, използвайки 216 символа.

Snap се насочва към редизайн на приложението си след слаби резултати

Snap променя дизайна на своето приложение за изпращане на изчезващи съобщения Snapchat в опит да достигне до по-широка аудитория след забавяне на ръста на броя на новите абонати през тримесечието, съобщава Reuters. Компанията, чието първично публично предлагане през март беше най-горещото технологично IPO от години, отчете приходи и ръст на броя нови потребители за третото тримесечие под очакванията на Уолстрийт, докато се бори с конкуренцията на Instagram на Facebook. Книжата на Snap се сринаха с около 20% по време на следборсовата търговия, а след това свиха спада до 12.57 долара. Книжата на Snap се търгуваха за първи път на борсата на цена от 17 долара. Компанията разочарова инвеститорите всяко тримесечие от съществуването си като публична компания. Растежът на броя нови потребители през последните три тримесечия се оказа доста под това, което очакваха анализаторите. Броят на активните дневно потребители е нараснал до 178 млн. през третото тримесечие от 173 млн. през второто. Анализаторите очакваха 181.8 млн., посочва компанията за проучвания FactSet.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш