Кратки новини: 15 ноември

През октомври равнището на безработицата е 6.7%; Промени в Търговския закон предвиждат акциите на приносител да бъдат премахнати и постепенно да бъдат заменени с поименни акции; Обществената поръчка за избор на изпълнител на магистрала "Хемус" до разклона за Плевен/Ловеч ще бъде обявена през втората половина на 2018 г.; Австралийците гласуваха с мнозинство за легализиране на еднополовите бракове

Григор Димитров ще играе на полуфинал в Лондон
Григор Димитров ще играе на полуфинал в Лондон
Григор Димитров ще играе на полуфинал в Лондон    ©  Tony O'brien
Григор Димитров ще играе на полуфинал в Лондон    ©  Tony O'brien
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

12 млн. лв. допълнително одобри на заседанието си Министерският съвет за различни направления. Най-много – 10 млн. лв., са предоставени на Националния компенсационен жилищен фонд. Останалите средства са за за чествания, компенсации и решаване на хуманитарни кризи.

Григор Димитров ще играе на полуфинал в Лондон

Григор Димитров се класира за полуфиналите на финалния тенис турнир на АТП в Лондон, след като победи с 6:0, 6:2 белгиеца Давид Гофен. Българинът оглави класирането в група "Пийт Сампрас" с две победи от два мача, а в петък ще се изправи срещу испанеца Пабло Кареньо Буста в третия си двубой. В другата група Роджър Федерер също има две победи от два мача, а Джак Сок и Александър Зверев имат по победа и загуба. "Всеки мач е много важен и аз се надявам да продължа в този ритъм. Не съм тук само за да участвам, а да играя по начина, по който го направих преди малко. Това, че съм на полуфиналите, определено удвоява моите цели и сега се целя още по-високо", каза българинът.

През октомври равнището на безработицата е 6.7%, с 0.2 процентни пункта над септемврийското равнище, но с 1.2 процентни пункта по-ниско от октомври 2016 г. Това съобщи Агенцията по заетостта, която следи показателя по броя на регистрираните в бюрата по труда. Ден по-рано Националният статистически институт отчете, че през третото тримесечие безработицата е 5.8 на сто и намалява с 1.2 процентни пункта за година. В бюрата по труда през октомври са се водели на отчет 220 172 безработни. За месец увеличението е с 3.2%, а спрямо година по-рано - с 14.7% по-малко.

Пенсионерите, чиито пенсии не надхвърлят 321 лв., ще получат коледна добавка в размер на 40 лв., съобщи пред БНТ министърът на труда Бисер Петков. Това са около 1.232 млн. пенсионери, или близо 60% от всички. Бонусите ще струват 50 млн. лв. на държавата благодарение на по-добрите от планираното приходи.

Акциите на приносител да бъдат премахнати и постепенно да бъдат заменени с поименни акции – това предвиждат промени в Търговския закон, които правителството одобри в сряда. Акциите на приносител са забранени или в процес на забрана и на замяна в редица държави по света, посочват от правителствената информационна служба. Това се прави поради разбирането, че те могат да подпомагат дейности като пране на пари, финансиране на тероризма и избягване на данъчно облагане. Особеното при акциите на приносител е, че лицето, което упражнява фактическата власт върху акциите, е титуляр на правата по тях. Това прави смяната на собственика много лесна, като за това е необходимо единствено физическото предаване на акциите, се обяснява в мотивите на проекта. Към момента в България няма законово задължение да се оповестява информация за притежателите на акциите на приносител.

Обществената поръчка за избор на изпълнител на магистрала "Хемус" до разклона за Плевен/Ловеч ще бъде обявена през втората половина на 2018 г. Това съобщи председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов по време на първата копка на ремонта на пътя между двата областни града. По думите му добре върви подготовката на техническия проект на магистрала "Хемус" в участъка от Боаза до връзката с пътя Плевен - Ловеч. През лятото регионалният министър Николай Нанков обяви, че плановете на кабинета са магистрала "Хемус" да бъде изградена до 2025 г.

Започна ремонт на близо 12 км от път II-35 Плевен – Ловеч, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Срокът за изпълнение на обекта е 10 месеца. Ремонтът се финансира по оперативната програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. и от националния бюджет. Второкласният път осигурява най-кратката връзка между двата областни града и е основна пътна връзка към фериботния комплекс Никопол - Турну Мъгуреле на Дунав. Със средства от ЕС ще се ремонтират общо около 30 км от второкласния път II-35 Плевен - Ловеч - Троян.

Австралийците гласуваха с мнозинство за легализиране на еднополовите бракове, като съответното законодателство вероятно ще бъде одобрено до края на годината. Над 7 милиона избиратели (61.6%), са гласували за законодателната промяна, показват резултатите от допитване по пощата, което продължи близо два месеца. Австралийската статистическа служба съобщи, че в гласуването са участвали около 12 млн. от общо 16 милиона избиратели. То бе правно необвързващо, но премиерът Малкълм Търнбул обеща преди, че ще действа съобразно резултатите, припомня агенция Reuters. Той обеща съответният закон да е готов до Коледа.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  xali avatar :-|
  ''zms15783''

  Гришо побеждава младоци. Едва ли сме на върха на радостта. Ще го видим вкрая как ще е представи.

  Нередност?
Нов коментар