🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кратки новини: 20 ноември

Uber ще купи 24 хил. автомобила Volvo, които ще превърне в автономни; Екоминистърът подписа договор за изграждане на инсталации за отпадъци; Нова глоба от 50 хил. лв. потвърди съдът за ръководството на рудник "Ораново"; Премахнати са над 50 незаконни магазина на алеята на плаж "Слънчев бряг-север"; Ремонтът на тунел "Витиня" на магистрала "Хемус" приключи

Uber ще купи 24 хил. автомобила Volvo, които ще превърне в автономни
Uber ще купи 24 хил. автомобила Volvo, които ще превърне в автономни
Uber ще купи 24 хил. автомобила Volvo, които ще превърне в автономни    ©  Neil Hall
Uber ще купи 24 хил. автомобила Volvo, които ще превърне в автономни    ©  Neil Hall
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

99 е броят на жертвите от пътнотранспортни инциденти през 2016 г. на всеки милион живеещи в страната според Евростат. Това е най-високият дял сред страните членки и значително над средното за ЕС ниво от 50.

Uber ще купи 24 хил. автомобила Volvo, които ще превърне в автономни

Колите ще бъдат доставени между 2019 и 2021 г., предаде Bloomberg. От Vоlvo уточняват, че Uber ще монтира свои сензори и софтуер, за да могат автомобилите да се движат без водач, като вече от близо година в САЩ вървят тестове на въпросния модел XC90, които се движат самостоятелно. Американската компания инвестира значителни суми в технологиите за автономни автомобили, за да отстрани основния си разход, а именно заплатите на шофьорите. Според мениджъра на отдела за партньорства с автомобилните компании в Uber Джеф Милър това превръща фирмата в най-големия производител на коли без шофьори. Сделката се оценява на над 1.1 млрд. долара по цени на американските дилъри, но за такова количество може да е и по-ниска.

Екоминистърът подписа договор за изграждане на инсталации за отпадъци с кметовете на общините Мадан, Златоград и Неделино. По проекта за над 9 млн. лв., финансиран по програма "Околна среда", ще се изградят компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци и инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци. Общият им капацитет е 4200 т годишно. Съоръженията ще обслужват над 27 500 жители. В трите общини няма инсталации и съоръжения за предварително третиране на битови отпадъци и за рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци. Събраните битови отпадъци сега се обезвреждат чрез депониране на регионалното депо в Мадан. Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца.

Нова глоба от 50 хил. лв. потвърди съдът за ръководството на рудник "Ораново" край Симитли. Актът е наложен в резултат на проверка от май миналата година от Министерството на енергетиката. Експерти от ведомството извършиха проверка след пореден трудов инцидент на миньор. Впоследствие са установили, че извършваните дейности в мината не са предвидени в проекта за разработване на находището, който е съгласуван и с министерството. Решението е обжалвано от ръководството на "Ораново", но и двете съдебни инстанции го потвърдиха, с което то става окончателно.

Мигрантите, потърсили закрила в България, намаляват пет пъти в рамките на година, обяви в ефира на БНТ председателят на Държавната агенция на бежанците Петя Първанова, цитирана от "Дневник". Първанова отбелязва, че заетостта на бежанските лагери е под 20%, а там са настанени под 1000 мигранти. Тази година има 3.4 хил. новорегистрирани граждани от трети страни, потърсили закрила в България, а над 12 хил. са издадените решения, които се намират в различни фази. Според данните на агенцията 71 деца на мигранти ходят на курсове по български език, а малко под половината от младежите в ученическа възраст ходят на училище.

Премахнати са над 50 незаконни магазина на алеята на плаж "Слънчев бряг-север", съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Причината е, че площта на обектите надвишава одобрената от министъра схема с 8 хиляди кв.м. Общата площ на разрушените обекти е над 1.2 хиляди кв.м, а премахването е започнало от началото на миналата седмица. Сред обектите са група магазини от страната на плажа и съоръжение за бънджи, магазин за дрехи и обувки.

Инфлацията все още не е показала убедително възстановяване, става ясно от думите на президента на ЕЦБ Марио Драги пред Комисията за икономически и парични въпроси на ЕП, предаде БНР. Драги счита, че икономическото възстановяване на еврозоната е стабилно и всеобхватно, но регионът все още се нуждае от паричните стимули, тъй като инфлацията остава прекалено слаба. Очакванията на банката са към края на годината повишението на нивото на цените дори да се забави, предимно заради по-слабите цени на енергията на годишна база. Удължаване на действието на програмата за количествени облекчения ще гарантира подкрепа за икономиката с правилния обем парични стимули, счита президентът на ЕЦБ.

Ремонтът на тунел "Витиня" на магистрала "Хемус" приключи, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Ремонтите започнаха към края на септември тази година, веднага след като беше възстановен трафикът в тръбата за Варна. Досега автомобилният трафик преминаваше двупосочно в нея. Най-дългият тунел у нас е с ново осветление, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване. На входовете пък са монтирани светофарна уредба и променливи пътни знаци. От 22 ноември пък отново ще бъде спряно движението в тръбата за Варна - този път за няколко часа, за извършване на тестове за носимоспособността на моста веднага след тунела, което също беше ремонтирано през последните месеци.

Visa стартира програма за плащане на билети в градски транспорт с дебитна, кредитна или предплатена карта. Целта е да може навсякъде да се плаща, а хартиените билети да отпаднат. Според компанията така пътуването ще стане по-бързо, лесно и сигурно независимо от вида на транспортното средство. Услугата на Visa вече е налична в градския транспорт на Лондон, където отбелязва над 1 млрд. пътувания, платени чрез системата. В резултат над 40% от билетите в града се купуват чрез безконтактни карти или мобилни устройства.