Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Протестът срещу безхаберието на общината в София беше замислен и изпълнен като флашмоб, но внезапно си навлече гнева на Бойко Борисов

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Местна банда с участието на полицаи заплашва журналисти във Враца, ГЕРБ са нервни, идва гласуването за бюджета, а Германия ще търси начин да сформира правителство

3091 прочитания

Протестът срещу безхаберието на общината в София беше замислен и изпълнен като флашмоб, но внезапно си навлече гнева на Бойко Борисов

© Надежда Чипева


Добре дошли в държавата, в която всеки протест вече е нереден или политически и изобщо какъв е смисълът да се протестира? Поне така излиза от думите на Бойко Борисов, министър-председател, който отдели половин час от речта си пред конгреса на ГЕРБ в неделя, за да оплюва провелия се в същия ден протест срещу кмета на София Йорданка Фандъкова. Според Борисов БСП стоят зад протеста, възникнал като инициатива на организацията "Спаси София", заради тоновете нередности в начина, по който Софийската община планира, реализира и контролира дейностите на своята територия. Също според Борисов Фандъкова трябва да бъде защитена "като жена" - това ще изненада вероятно избирателите, които са си мислели, че избират кмет, не пол. Нищо чудно някои от присъдружните медии на управляващите да отбележат този протест и като акция срещу женското равноправие.

Встрани от заяжданията на премиера, който се изнервя все повече с приближаването на председателството, в държавата този уикенд не стана кой знае какво. Идващата седмица обаче се очертава повече от интересна с няколко ключови събития - от бюджета, през банковата система до коалицията в Германия - които трябва да станат ясни.

Другото, за което трябва да се подготвите, е снегът. Той ще вали през първата част от седмицата, като е вероятно да поспре след сряда, но температурите, уви, няма да се вдигат.

ПО-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ ОТ УИКЕНДА

Кои новини от събота и неделя си заслужава да се знаят

"Репортери без граници" призоваха българските власти да се намесят след смъртна заплаха към издател

Какво се случи? Международната организация "Репортери без граници" има данни, че издателят на врачанския сайт "Зов нюз" Георги Езекиев е заплашван с убийство след съвместно разследване на медията и сайта "Биволъ". Разследването е на банда за разпространение на наркотици с участие на полицаи и с покровителството на местната власт. Журналист от врачанския сайт също е получила смъртни заплахи, а нейният информатор е бил пребит. "Репортери без граници" призова българските власти да започнат незабавно разследване.

Защо е важно? Натискът върху българските медии е все по-открит и брутален. Средата и без това е мръсна: монополизацията на медийни групи от страна на депутата Делян Пеевски, икономическият контрол от страна на държавата чрез селективно еврофинансиране, репресивните опити за подчинение с помощ от прокуратурата и други институции (какъвто е и последният случай с повдигнатото обвинение към съиздателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев и впрягането на комисията за конфискация да започне процедура срещу него), а към това се добавят и открити криминални заплахи.

Най-притеснително е обаче, че по информация на "Репортери без граници" жалбата на репортерка на сайта е била игнорирана от служителите на МВР. България е на 109-о място от 180 страни по свобода на словото - най-ниското равнище за целия Европейски съюз.

ГЕРБ преизбраха Борисов, той обеща да не се коалира с БСП

Какво се случи? Управляващата партия без изненада преизбра лидера си на конгреса в неделя. В речта си Борисов заяви, че никога не е канил, нито е говорил с БСП за коалиция. Той потвърди, че ГЕРБ искат да прокарат текст, с който да търсят отговорност за извършилите приватизационни сделки, без да влиза в детайли. Партията гласува с 1079 гласа "за" и 1 "въздържал се" да не влиза в коалиция с БСП и за в бъдеще.

Изненадата на конгреса дойде от промените в Изпълнителната комисия на ГЕРБ, където вместо подалия оставка като шеф на парламента Димитър Главчев влезе председателят на здравната комисия Даниела Дариткова, а излезе Цецка Цачева. Главчев беше избран за председател на Контролната комисия.

Защо е важно? Най-странното е, че не беше. Въпреки че става дума за конгрес на управляваща партия, която трябва да очертае насоките, в които ще се движи, нищо подобно не се случи. Борисов прекара повечето време в размишления по две събития от деня (телевизионно интервю на Иван Костов и споменатия по-горе протест). ГЕРБ са видимо все по-нервни преди идването на председателството и този конгрес трябваше да послужи за стягане на редиците. Самият Борисов изглежда разкъсан между много теми и се опитва да отблъсне всяка заплаха, било то протест или политическа опозиция. Идващата седмица вероятно ще засили това напрежение.

КАКВО СЕ ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Парламентът ще приеме окончателно бюджет 2018

Какво ще се случи? След като излезе с минимални промени от бюджетната комисия, предстои бюджет 2018 г. да бъде гледан в пленарната зала. Най-едрата редакция бяха 8 млн. лв. повече за заплати на работещите в детските домове, кръвните центрове и психиатричните диспансери. Най-спорната – драстичното намаляване на годишната държавна субсидия за партиите, които са получили един процент от гласовете на последните парламентарни избори – от 11 на 1 лев.

Депутатите трябва да разгледат и финансовия план на здравната каса и на държавното обществено осигуряване.

Защо е важно? След драматичната седмица на взаимни обвинения между опозиция и управляващи бюджетът ще е първата сериозна проверка на статуквото (под ръководството на новия председател на парламента Цвета Караянчева). БСП и ДПС вероятно ще гласуват против, докато ГЕРБ с помощта на патриотите и Марешки би трябвало да прокарат бюджета. Освен очакваната пламенна реторика в залата би трябвало да има и реакция извън нея заради драматичния удар по партиите под 4%-та бариера.

Законопроектът срещу корупцията на второ четене в комисия

Какво ще се случи? Очаква се проектът на ГЕРБ за нов закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество да бъде разгледан на второ четене от парламентарната правна комисия. Миналата седмица изтече срокът за предложения за промени между първо и второ четене. Проектът предвижда създаването на единен антикорупционен орган, в който ще бъдат обединени комисиите за отнемане на незаконно придобито имущество, конфликт на интереси, отделът от Сметната палата, който се занимава с декларациите на високопоставените държавни служители. Служителите на новата агенция ще имат разследващи правомощия и ще могат да подслушват и следят.

Защо е важно? Под дъвката "борба с корупцията" управляващите и някои техни партньори създават мощен орган за саморазправа с неудобни. Най-добрият пример за дефектните основи на един такъв проект е предложеният за ръководител на структурата Пламен Георгиев, който като ръководител на КОНПИ вече се поддаде откровено на натиска на прокуратурата по проверката срещу издателя на "Капитал" Иво Прокопиев.

Ще се види състоянието на банковата система към края на октомври

Какво ще се случи? Тази седмица БНБ ще представи данни за печалбата на банковия сектор за десетте месеца на годината, както и за движението на лихвите по кредитите и депозитите. Печалбата на сектора до края на септември беше 871.8 млн. лв., а лихвите по жилищните кредити се понижиха.

Защо е важно? Резултатите на банките ще покажат дали тенденцията за реализиране на добра печалба продължава. Активизирането на кредитирането заради по-ниските лихви също дава своя принос към печалбата на финансовите институции.

Полша даде ход на съдебна реформа, заради която може да изгуби гласа си в ЕС

Какво ще се случи? Депутатите от управляващата в Полша националистическа и евроскептична партия "Право и справедливост" дадоха предварителното си одобрение за два закона за промяна на съдебната система, които ще позволят на парламента с мнозинство от три пети да назначава новите членове на полския Висшия съдебен съвет. Подробностите как точно си представят управляващите да се случва това ще бъдат представени във вторник. "Право и справедливост" има мнозинство, но не и 60% от гласовете в парламента.

Защо е важно? Според критиците промените са част от план на управляващите да засилят властта си над правосъдната система и да тласкат страната към авторитаризъм. Заради бърникането в съдебната система десетки хиляди поляци протестираха няколко пъти тази година. ЕК бе предупредила, че подобни действия на Полша заплашват върховенството на закона и може да доведат до безпрецедентно замразяване гласа на страната в Европейския съвет. Текстовете вероятно ще засилят напрежението между Варшава и Брюксел и може да предизвикат ограничаване на евфорондовете за полската икономика.

Ще има ли развръзка на преговорите за съставяне на правителство в Германия

Какво ще се случи? Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер ще проведе съвместни разговори с досегашния канцлер Ангела Меркел и с лидера на Социалдемократическата партия Мартин Шулц следващата седмица. Преди два дни социалдемократите заявиха, че са готови да говорят с консервативните си опоненти за сформирането на правителство, водено от Меркел.

Защо е важно? Този ход може да доведе до прекратяване на политическия блокаж, който представлява заплаха както за страната, така и за ЕС. Германия остава най-важната държава в ЕС и всяка политическа нестабилност там може да заплаши икономическото възстановяване и растежа в Европа. От новото германско правителство ще зависи до голяма степен и кои реформи в ЕС ще тръгнат или ще бъдат блокирани.

Капитал-изация

пет теми, които през тази седмица можеше да намерите само в "Капитал"

Докато Бойко Борисов обикаля от Струмица до Брюксел в дните, преди България да поеме председателството на ЕС, "Капитал" се запита какво наистина може да направим начело на съюза и по-специално - за Западните Балкани (официален приоритет на Борисов). Отговорът - не много, но със сигурност можем да го правим и без да сме председатели. Повече - тук.

В същото време един пазарлък в Брюксел мина тихо, но с евентуално важни последици. Докато лекарствената агенция отиде в Амстердам, а банковата - в Париж, България може да е успяла да получи най-накрая кимване от Холандия по темата Шенген. Това би било важен успех за правителството - ето текста.

Също тихо щеше да мине и скандалната промяна в устава на Българската банка за развитие. Малко след като начело на институцията застана компрометираният бивш шеф на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, се оказва, че тя е променила правилата за свързани с политически партии лица и вече може безконтролно да раздава заеми на политици бизнесмени като Георги Гергов. Променен е също и максималният обем на кредитите, които ББР може да отпуска на свързани лица, като той е пораснал над два пъти. Повече - тук.

Два български застрахователя имат сериозен проблем в Европа - не са покрили щети за над 60 млн. евро, причинени от носители на тяхната "Зелена карта". Заради действията на "ДаллБогг" и "Лев инс" застраховките за всички на пазара може да се вдигнат - вижте защо.

Добрата новина идва от малкия ъгъл на българската икономика, наречен стартъп екосистема. Подобно на оранжерия, в която редовно се полива, отстраняват се плевелите и се отглеждат редки растения, тази екосистема покълна и даде плодове. Пет години след старта й, може да сме на прага на това тя да може да се движи сама, без помощ от обществените пари - вижте защо.

OUT-OF-OFFICE

Няколко идеи за свободното време в следващите дни

27.11

Най-новите кратки рекламни филми, правени в България, селектирани от българските продуценти и режисьори. На фона на добра музикална селекция и коктейли.

Начало 20 ч., в бар "Петък"

28.11

Дегустация на вината на познатия преди всичко като кинорежисьор Франсис Форд Копола, представени от Веселин Савов – кинокритик и търговец на вино, придружени с четиристепенно дегустационно меню.

В ресторант и вино бар "Мoрино", начален час 19:30 ч. За резервации: 0877 077 225

29.11

Фестивалът за екстремни спортове "Дни на предизвикателствата" тази година ще се случи между 29 ноември и 1 декември в Аула Максима на УАСГ. Програмата включва екстремни филмови премиери, презентации и дискусии за ски и сноуборд, алпинизъм, скално катерене, сърф, бягане и др. с уастието на звезди като Боян Петров и ски легендата Глен Плейк.

30.11

Започва редовния "Коледен handmade базар" в Националния дворец на културата. Богато разнообразие от ръчно визработени предмети, представени на място от техните автори.

1.12

Премиера на постановката "Танцът Делхи" на Галин Стоев на Голяма сцена в Народния театър "Иван Вазов". По текстове на Вирипаев, с участието на Светлана Янчева, Радина Кърджилова, Владимир Карамазов и други.

Добре дошли в държавата, в която всеки протест вече е нереден или политически и изобщо какъв е смисълът да се протестира? Поне така излиза от думите на Бойко Борисов, министър-председател, който отдели половин час от речта си пред конгреса на ГЕРБ в неделя, за да оплюва провелия се в същия ден протест срещу кмета на София Йорданка Фандъкова. Според Борисов БСП стоят зад протеста, възникнал като инициатива на организацията "Спаси София", заради тоновете нередности в начина, по който Софийската община планира, реализира и контролира дейностите на своята територия. Също според Борисов Фандъкова трябва да бъде защитена "като жена" - това ще изненада вероятно избирателите, които са си мислели, че избират кмет, не пол. Нищо чудно някои от присъдружните медии на управляващите да отбележат този протест и като акция срещу женското равноправие.

Встрани от заяжданията на премиера, който се изнервя все повече с приближаването на председателството, в държавата този уикенд не стана кой знае какво. Идващата седмица обаче се очертава повече от интересна с няколко ключови събития - от бюджета, през банковата система до коалицията в Германия - които трябва да станат ясни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход