Кратки новини: 27 ноември

Основният свидетел по делото за източването на КТБ Бисер Лазов даде показания; Светият синод се съгласи да съдейства на Македонската църква за каноническия й статут; В началото на 2018 г. България и Турция ще възобновят търговията с животни

Румънците на протест срещу реформите в съдебната система
Румънците на протест срещу реформите в съдебната система
Румънците на протест срещу реформите в съдебната система    ©  Reuters
Румънците на протест срещу реформите в съдебната система    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

3.6%

са поскъпнали земеделските стоки през периода юли - септември в сравнение с третото тримесечие на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт. Най-голям ръст на цените се отчита при животновъдството - 10.9%, в растениевъдството поскъпването е 2.3%.

Румънците на протест срещу реформите в съдебната система

Десетки хиляди румънци протестираха в столицата Букурещ и в други градове в неделя срещу остро критикувания план на управляващата Социалдемократическа партия за реформа в съдебната система. Водената от социалдемократите коалиция, която разполага с голямо мнозинство в парламента, подготвя реформа, която си навлече критиките на Европейската комисия, чуждестранни дипломати и магистрати, тъй като поставя съдебната система под политически контрол и подкопава борбата срещу корупцията. Специална комисия в парламента започна да обсъжда законопроекта миналата седмица. Управляващата партия възнамерява да го одобри до края на годината. Комисията е оглавявана от Флорин Йордаче, бивш министър на правосъдието, който подаде оставка през февруари заради изготвен от него законопроект за корупцията, предизвикал най-големите улични протести от 1989 г.

Основният свидетел по делото за източването на КТБ Бисер Лазов даде показания в процеса за укриване на данъци, заведен срещу пиар експерта Соня Колтуклиева, съобщи БНР. Според прокуратурата за периода 2010-2011 г. тя е получила 90 хил. лв. от бившия мажоритарен собственик на банката Цветан Василев, но не ги е декларирала пред НАП и не е платила данъците върху получената сума. В съдебната зала Лазов обясни, че лично банкерът му е разпоредил да изплати сумата на Колтуклиева. От думите му се разбра, че това е било обичайна практика, а парите са били вземани от касата на фалиралата през 2014 г. банка. Лазов работи с Василев от 2005 г. и се смяташе, че е дясната му ръка. В залата той разказа за паралелно счетоводство, нямащо общо с основната дейност на банката, но парите за него идвали от КТБ.

Премиерът Бойко Борисов е завел гражданско дело за причинени неимуществени вреди след обида от лидера на БСП Корнелия Нинова заради думите ѝ по отношение на Борисов "крадецът казва дръжте крадеца". Те са били изречени пред "Нова телевизия" на 23 март. Заедно с отговора си на исковата молба на Борисов Нинова обаче завежда насрещни три иска за обида и клевета, след като премиерът казва, че тя е "върл активист на СДС" и я нарича "госпожа Лъжа" в интервю пред bTV няколко седмици по-рано, на 9 март. Исковете са за непозволено увреждане по Закона за задълженията и договорите. Искът на Борисов към Нинова е на стойност 26 хил. лв., а тези на Нинова срещу Борисов, които са съединени в един, са на обща стойност 30.1 хил. лв.

Светият синод на Българската православна църква се съгласи да съдейства на Македонската православна църква за каноническия ѝ статут. В официално писмо до медиите се подчертава, че Св. синод "поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на Македонската православна църква". Миналата седмица стана известно, че синодът ще се консултира с другите 14 поместни православни църкви, сред които са руската, сръбската и гръцката, преди да вземе решение дали да признае Македонската православна църква - Охридска архиепископия. Преди това бе огласено писмо от македонските висши духовници, в което казват, че македонската църква е готова да обяви българската за майка-църква и я призовават първа да признае нейната самостоятелност.

Центърът за градска мобилност разработва 3-дневна карта за градския транспорт в София, която да бъде използвана от туристите в града. Картата ще струва 20 лв., като ще предлага отстъпки за туристически обекти, ресторанти и книжарници. Услугата все още се разработва, но би трябвало да бъде пусната в експлоатация от 1 януари, когато започва българското председателство на Съвета на Европа, когато от "Център за градска мобилност" очакват увеличение на туристите, пише агенция "Фокус", като цитира пресцентъра на общинското дружество.

Следващата седмица казусът с парк "Бедечка" в Стара Загора ще бъде решен. Това обеща кметът на града Живко Тодоров пред БНТ. По думите му тогава се очаква общината да получи обещаните военни терени от държавата, с които да бъдат обезщетени собствениците на имоти в парка. В края на септември общинските съветници в Стара Загора одобриха на редовното си заседание внесеното от Живко Тодоров предложение за изменение на действащия общ устройствен план на града в частта му за "Бедечка". Така се позволи да падне забраната за строителство за собственици на имоти в този район на парка, където вече започна изграждането на жилищни сгради.

В началото на 2018 г. България и Турция ще възобновят търговията с животни, която беше спряна преди 5 години. Това обявиха на съвместна пресконференция българският министър на земеделието Румен Порожанов и турският му колега Ахмет Ешреф Факъбаба, съобщи БНР. Министър Факъбаба е на посещение в България за българско-турски агробизнес форум, в който участват над 500 представители на бранша от двете страни. Първото разрешение за търговия ще бъде за дребния рогат добитък, каза Порожанов и допълни, че към момента 90% от административните пречки са решени.

Бизнес новини

Печалбата на "Албена" се е повишила

Печалбата на курортното дружество "Албена" се повишава с 64% към края на деветмесечието до 23.8 млн. лв. спрямо 14.6 млн. лв. година по-рано, показва консолидираният отчет, публикуван до фондовата борса. Основната причина обаче е продажба на дъщерното дружество "Фохар" още през първото тримесечие, като печалбата от това е 7.9 лв. Това е бивш завод в покрайнините на София - между кварталите "Бояна" и "Драгалевци" в София. Без ефекта от тази сделка печалбата на "Албена" към края на септември щеше да е 15.9 млн. лв., което отново е ръст спрямо година по-рано. Третото тримесечие на компанията е най-силно заради активния летен туристически сезон. Към края на деветмесечието "Албена" увеличава с 11% приходите си от дейността до 110.6 млн. лв.

GEFCO транспортира първия си товарен влак по новия Път на коприната за 3 седмици

Първият пълен блок-влак на GEFCO транспортира 40-футови контейнери по новия Път на коприната - от Китай до Франция, за по-малко от 3 седмици, изминавайки средно по 600 км на ден, съобщиха от компанията. Тя е била ангажирана с управлението и координацията на целия проект, подкрепена от железопътните партньори в различните държави и екипите на GEFCO за спедиция в Шанхай, Москва и Париж. Блок-влакът е поел от Ухан, Китай, на 3 ноември 2017 г., за да транспортира контейнери през Казахстан, Русия и Беларус. Композицията е продължила пътуването си през Полша и Германия, преди да пристигне на терминала в Дурж във Франция на 22 ноември 2017 г. След завършване на митническите процедури пратката е била насочена директно към завода на Française de Mécanique, дъщерно дружество на PSA, в Дуврен, Северна Франция. Първият пълен влак с контейнери е част от инициативата "Един колан, един път" на китайското правителство, чрез която правителството смята да се възползва от новия маршрут на Пътя на коприната, свързващ Китай с Европа.

Shell ще изгради европейска мрежа за зарядни за електромобили

Британско-холандският гигант в сектора на суровините Shell обяви сътрудничество с германски производители на автомобили за изграждането на бързи станции за зареждане на електрически автомобили, съобщи Investor.bg, като цитира съобщение на компанията. Shell се присъединява към съвместния проект Ionity на BMW, Daimler, Volkswagen, Audi, Porsche и Ford. През следващите две години Shell възнамерява да създаде мрежа от станции за бързо зареждане в няколко европейски страни. Предложението първоначално ще обхваща 80 магистрални маршрута. В началото на ноември стана ясно, че "еМобилити интернешънъл", която работи под бранда Eldrive в Югоизточна Европа, ще изгради мрежа от зарядни станции и в бензиностанции на Shell в България. До края на март догодина компанията ще монтира общо 16 станции за бързо зареждане на обекти на Shell. Австрийската петролна компания OMV също обяви, че иска да модернизира своите бензиностанции, за да може да обслужват и електрически автомобили.

В САЩ изхарчиха рекордните 7.9 млрд. долара за онлайн покупки в Деня на благодарността и Черния петък

Американците поставиха рекорд по обем на покупките в интернет в четвъртък и петък, пазарувайки стоки и услуги за общо 7.9 млрд. долара, съобщава Reuters, като се позова на компания Adobe Digital Insights, която следи информацията за продажбите в 100-те най-големи електронни магазина в САЩ. Тазгодишните продажби по интернет са със 17.9 процентни пункта повече, отколкото за същите два дни през 2016 г. CNN излъчи изявление на представители на най-голямата в света компания за електронна търговия Amazon, които също се отчели рекорден обем на поръчките - само през първите 5 часа на Черния петък са били купени над 200 хил. играчки. В САЩ отстъпките по време на Черния петък може да достигнат 90%.

Uber и "Яндекс" ще си партнират в Русия

Американската услуга за споделено пътуване Uber и руската интернет компания "Яндекс" възнамеряват да засилят сътрудничеството си в Русия, съобщават DPA. "Яндекс" е лидер на пазара в търсенето в интернет в Русия и с Yandex.Taxi предлага собствена онлайн услуга за таксита. Според съобщения в медиите в съвместното предприятие с Uber "Яндекс" ще има мажоритарен дял от 59.3%, а услугата ще бъде активна в около 127 руски града. Клиентите ще могат да използват приложението си за Uber или "Яндекс" за извършване на транзакции. Директорът на Yandex.Taxi Тигран Кудавердаян ще стане главен изпълнителен директор на съвместното предприятие. Сътрудничеството с бившия руски конкурент може да бъде определено като частичен успех. Споразумението също така показва, че Uber вече ще разчита на по-малко агресивна политика за разширяване в чужбина. Бързо разрастващата се американска компания попадна само през тази година в различни кризи, най-скорошната от които беше прикриването на масова кражба на данни на 50 млн. клиенти.

Индустриалните компании в Китай увеличават печалбите си

Печалбите на индустриалните компании в Китай продължават да растат и през октомври, съобщава Reuters. Секторът беше подкрепен от дългогодишния строителен бум. През октомври минната и тежката индустрия имат най-голям принос за повишението, което е 25.1% на годишна база до 745.4 млрд. юана (112.94 млрд. долара). През септември ръстът на печалбите беше от 27.7%, показват данните на Националната статистическа служба. Въпреки лекото забавяне ръстът е вторият най-висок тази година. Печалбите на индустриалните компании тази година са на път да наминат рекорда от миналата – 6.88 трлн. юана. Данните са от големи компании с годишни приходи над 20 млн. юана от основния им бизнес. Над половината от повишението на печалбите през октомври се дължи на минната индустрия, стоманодобивните предприятия, химическата индустрия и добива на петрол и природен газ.