Кратки новини: 28 ноември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кратки новини: 28 ноември

Вулканът Агунг на остров Бали се пробудиИндонезийските власти обявиха максимална степен на тревога заради изригващия вулкан Агунг на остров Бали. При предишното голямо изригване на Агунг през 1963 г. загинаха близо 1100 души. Досега от районите около вулкана са се евакуирали 40 хил. души, но правителството смята, че още десетки хиляди трябва да се оттеглят на безопасно разстояние. От събота вулканът бълва дим на височина няколко хиляди метра и пепелта принуди властите да затворят летището на острова, както и малкото летище на съседния остров Ломбок. Летището на Бали трябва да заработи отново сутринта на 29 ноември. Българите, които са информирали кризисния щаб в посолството ни в Индонезия, че се намират на острова, са 39. Те са в безопасност и се намират в хотелите, в които са отседнали.

Кратки новини: 28 ноември

Бойко Борисов е на посещение в Саудитска Арабия, като това е първа официална визита на български премиер в богатата на петрол страна; ЕЦБ е очертала възможен план за създаване на платформа за търговия на необслужвани кредити на банките от еврозоната; В началото на 2018 г. България и Турция ще възобновят търговията с животни, която беше спряна преди 5 години; Заявленията за проверка за неправомерно подслушване до Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС) се увеличават всяка година

2952 прочитания

Вулканът Агунг на остров Бали се пробудиИндонезийските власти обявиха максимална степен на тревога заради изригващия вулкан Агунг на остров Бали. При предишното голямо изригване на Агунг през 1963 г. загинаха близо 1100 души. Досега от районите около вулкана са се евакуирали 40 хил. души, но правителството смята, че още десетки хиляди трябва да се оттеглят на безопасно разстояние. От събота вулканът бълва дим на височина няколко хиляди метра и пепелта принуди властите да затворят летището на острова, както и малкото летище на съседния остров Ломбок. Летището на Бали трябва да заработи отново сутринта на 29 ноември. Българите, които са информирали кризисния щаб в посолството ни в Индонезия, че се намират на острова, са 39. Те са в безопасност и се намират в хотелите, в които са отседнали.

© JOHANNES CHRISTO


32.4

млн. лв. е стойността на покупките, направени в деня на "Черния петък" през интернет страницата на eMAG. Клиентите са купили 258 951 продукта.

Бойко Борисов е на посещение в Саудитска Арабия, като това е първа официална визита на български премиер в богатата на петрол страна. Той е придружаван от няколко министри, както и от Симеон Сакскобургготски, който е известен с добрите си отношения със саудитската кралска фамилия. Целта на визитата е засилването на икономическото и търговското сътрудничество. Ще бъдат обсъдени ключови сфери като сигурност, енергетика, търговия, транспорт, туризъм.

ЕЦБ е очертала възможен план за създаване на платформа за търговия на необслужвани кредити на банките от еврозоната, пише БНР, цитирайки "Уолстрийт джърнъл". Изданието посочва доклад на ЕЦБ, публикуван в понеделник, в който банката препоръча централизирана платформа за търговия на необслужваните заеми, която според нея би могла да помогне за намаляване на разходите на потенциални инвеститори и по този начин да помогне за увеличаване на цените на самите търгувани кредити. Това е последната серия от действия на ЕЦБ да подтикне кредитните институции да изчистят лошите си заеми, които тежат на балансите им и ограничават икономическия растеж. Според ЕЦБ платформата може да бъде създадена от банките, които възнамеряват да я използват, за да продават необслужваните си кредити или от доставчик на данни от трета страна. Тази платформа трябва да събира, валидира и хармонизира данните за лошите кредити и да предлага на инвеститорите възможността да извършват сделки с тях, се посочва доклада на ЕЦБ.

Пътстрой Бургас" ще добива строителни материали – варовици, от находище "Белите камъни" в община Суворово, реши правителството, което определи пътностроителната компания за концесионер на находището. Концесията се предоставя за срок от 35 години. През този период концесионерът ще вложи над 2 млн. лв. за осигуряване на добивната дейност и необходимите предпроизводствени инвестиции. Очаква се за целия период на договора "Пътстрой Бургас" да плати 1.255 млн. лв. концесионни възнаграждения. Компанията е част от "Хидрострой" с мажоритарен собственик Велико Желев.

Контролът върху изхвърлянето на строителни отпадъци от малки обекти и от линейни обекти на техническата инфраструктура преминава от държавата към общините. Това предвижда приета във вторник от правителството нова Наредба за управление на строителните отпадъци и за влагане на рециклирани строителни материали, съобщи правителствената пресслужба. Целта е да се ограничи незаконното изхвърляне на строителни отпадъци и да се спестят разходи на общините за почистването на нерегламентираните сметища. В текстовете се посочват случаите, в които не се изисква изготвянето на План за управление на строителните отпадъци (ПУСО). Това са по-малките обекти и строежи, както и при строителни и монтажни работи на линейни обекти на техническата инфраструктура. Изхвърлянето, събирането, транспортирането, претоварването, оползотворяването и обезвреждането на строителни отпадъци от всички тези обекти ще се определят с общински наредби, се казва в съобщението.

В началото на 2018 г. България и Турция ще възобновят търговията с животни, която беше спряна преди 5 години. Това съобщиха на съвместна пресконференция българският министър на земеделието Румен Порожанов и турският му колега Ахмет Ешреф Факъбаба, предаде БНР. Министър Факъбаба е на посещение у нас по повод българско-турски агробизнес форум, в който участват над 500 представители на бранша от двете страни. Първото разрешение за търговия ще бъде за дребния рогат добитък, каза министър Порожанов и допълни, че към момента 90% от административните пречки са решени. Търговският процес трябва да бъде съобразен и с огнищата на болести по животните, уточни Порожанов.

Заявленията за проверка за неправомерно подслушване до Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС) се увеличават всяка година, което показва растящо недоверие на обществото в правоохранителната система, прилагаща специалните разузнавателни средства. Най-голям брой искания на разрешения от съда идват от Специализирания наказателен съд. Този извод се налага от доклада на Националното бюро за контрол на СРС, който беше разгледан наскоро от парламентарните комисии, занимаващи се със службите за сигурност. Сред жалбоподателите преобладават магистрати, политици, адвокати. Повечето политици и магистрати имат подозрения, че са подслушвани незаконно. Πpeз 2016 г. НБКСРС е образувало 88 преписки за проверка на неправомерно прилагане на СРС, като 81 са били по заявления на граждани.

БФБ отчете 130% ръст на оборота през третото тримесечие

Оборотът на регулирания пазар на финансови инструменти на Българската фондова борса (БФБ) през третото тримесечие е бил 276.3 млн. лв., като нараства със 131% в сравнение с предходното тримесечие, сочи тримесечният отчет на БФБ. Ръстът се дължи на нарастване на оборота с повечето основни видове финансови инструменти: с акции (без АДСИЦ) - скок от 139%, с АДСИЦ – нарастване с 161%, с борсово търгувани инструменти - с 257%, и с компенсаторни инструменти – със 107%, пише investor.bg. Намаление от 54% има единствено в оборота с други инструменти. В абсолютна стойност най-значително е повишението на оборота с акции, който се е увеличил със 128 млн. лв.

От 16 януари започват директни полети от София до Баку

От 16 януари 2018 г. азербайджанската ниcкотарифна авиокомпания Buta Airways започва директни полети Баку - София - Баку, съобщи investor.bg, като се позовава на посолството на Азербайджан в България. Авиокомпанията е дъщерно дружество на националния превозвач Азербайджански авиолинии. Директните полети бяха договорени при официалното посещение на президента Румен Радев в Баку през октомври 2017 г. при срещата му с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Очаква се директните полети да развият икономическите връзки и да увеличат броя на азербайджанските туристи в България. От посолството отбелязват, че България е първата дестинация в Европейския съюз, където ниcкотарифната авиокомпания ще осъществи директен полет.

Фермери ще получат над 1 млн. лева компенсации след бедствията през тази година

Държавен фонд "Земеделие" ще отпусне 1.044 млн. лв. за компенсиране на щети след неблагоприятни климатични събития през тази година, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия, съобщават от институция. За доплащане по схемата помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, настъпили през 2017 г., е отпуснат допълнителен ресурс от 700 хил. лв. Подпомагане ще получат земеделски стопани, подали заявление по схемата за държавна помощ от 23 октомври до 10 ноември 2017 г. Средствата са от бюджета на Разплащателната агенция.

SoftBank иска 30% отстъпка от оценката на Uber, за да инвестира в компанията

Японският конгломерат SoftBank Group и група инвеститори се опитват да купят дял в Uber Technologies при значителна отстъпка от оценката на компанията, която в момента е 69 млрд. долара. Така те се стараят да приключат преговорите по една от най-големите покупки на акции в частна компания, съобщава Bloomberg.

SoftBank и партньорите ѝ, включително инвестиционните компании Dragoneer Investment Group и General Atlantic, предлагат да инвестират над 6 млрд. долара за дял, който ще оцени компанията с растящи печалби на 48 млрд. долара. Оценката е с около 30% по-ниска оценка от тази, която Uber получи в последния кръг на набиране на средства според запознати източници. Осъществяването на инвестицията от японската SoftBank е основен приоритет за новия главен изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи, който смята сделката за шанс да спре разрива в компанията и да привлече нов мощен съюзник. Uber приключва една трудна година, в която съоснователят и бивш главен изпълнителен директор Травис Каланик трябваше да подаде оставка под натиск. Наскоро дружеството призна и че е скрило хакерска атака, при която са били изложени на риск лични данни от 57 млн. клиенти и шофьори.

Shell ще произвежда станции за бързо зареждане на електрически коли

Британско-холандската енергийна компания Shell обяви, че ще си сътрудничи с германски производители на автомобили за изграждането на бързи станции за зареждане на електрически коли. Shell се присъединява към съвместния проект Ionity на BMW, Daimler, Volkswagen, Audi, Porsche и Ford, обяви петролната компания.

През следващите две години Shell възнамерява да създаде мрежа от станции за бързо зареждане в няколко страни в Европа. Предложението първоначално ще обхваща 80 магистрални маршрута. Наскоро австрийската петролна компания OMV също обяви, че иска да модернизира своите бензиностанции, за да може да обслужват и електрически автомобили. Германският енергиен гигант EON пък се обедини с датския оператор в сферата на електрическата мобилност Clever, за да изгради мрежа от станции за бързо зареждане на автомобили по европейските магистрали, докато ЕС се опитва да стимулира по-широко разпространение на електрически автомобили.

Киберпонеделникът донесе рекордни продажби в САЩ

Продажбите в рамките на т.нар. киберпонеделник (след Деня на благодарността в САЩ) са напът да генерират приходи за 6.59 млрд. долара, сочи проучване на Adobe Insights от понеделник вечерта, цитирано от CNBC.

Това представлява увеличение от 16.8% в сравнение с миналата година, пояснява Adobe. Фирмата измерва 80% от онлайн транзакциите на 100 големи американски компании за търговия на дребно. Първоначално Adobe прогнозира общо онлайн разходите да минат сумата от 6.5 млрд. долара, което би било достатъчно, за да превърне киберпонеделника в най-големия ден за дигитално пазаруване в историята на САЩ. Най-вероятно Amazon ще прибере най-голямата част от приходите, като се очаква компанията да има 42% дял от всички онлайн продажби, показват изчисления на Slice Intelligence.

32.4

млн. лв. е стойността на покупките, направени в деня на "Черния петък" през интернет страницата на eMAG. Клиентите са купили 258 951 продукта.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK