Кратки новини: 3 декември

САЩ се оттеглят от Глобалното споразумение за миграцията

Кратки новини: 3 декември

Без защита ще остават подателите на сигнали срещу полицаи, ако твърденията им за извършвани нарушения не се докажат впоследствие; С един-два месеца ще се забави крайната оценка на кандидатстващите за 350 млн. лева по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж"; Джеу Ли става представител на МВФ за България и Румъния

5295 прочитания

САЩ се оттеглят от Глобалното споразумение за миграцията

© Reuters


78%

от градското население в България е изложено на наднормени нива на замърсяване с фини прахови частици при средно европейско ниво от 17% по данни на Изпълнителната агенция по околна среда.

САЩ се оттеглят от Глобалното споразумение за миграцията

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да оттегли страната от участие в преговорите по приемането на глобален договор, която да подобри международните права за мигрантите и бежанците. Това съобщи постоянното представителство на САЩ в ООН, цитирано от БТА. "Днес мисията на САЩ в ООН уведоми генералния секретар, че САЩ прекратяват участието си в Глобалното споразумение за миграцията", се казва в съобщението на мисията. В документа се напомня, че през септември миналата година Вашингтон е подписал т.нар. Нюйоркска декларация, с която всичките 193 страни - членки на ООН, се съгласяват да одобрят през 2018 г. две глобални споразумения - за управление на миграционните потоци и за мерки спрямо бежанците. В нея се съдържат множество постановки, които са несъвместими с политиката на САЩ в сферата на миграцията и бежанците, обясняват от представителството на САЩ в международната организация.

Без защита ще остават подателите на сигнали срещу полицаи, ако твърденията им за извършвани нарушения не се докажат впоследствие. Това е една от промените, които ДПС иска да внесе в антикорупционния закон преди второто му гледане тази седмица в парламента. Друго искане е парламентът да избира не само председателя, но и екипа на бъдещия антикорупционен орган, който ще разследва лица, заемащи висши публични длъжности. Проектът е на ГЕРБ и предвижда под една шапка да минат четири органа, които към момента се занимават с превенция на корупцията. Очаква се законовите текстове за това да бъдат приети до края на годината.

От 15 декември 2017 г. срокът за подаване на проектното предложение за модернизация на цялата система на Спешна помощ в България се отложи за 30 март 2018 г. Дотогава Министерството на здравеопазването трябва да изготви документите и плановете за ремонт на общо 237 спешни центъра, техните филиали и спешните отделения в държавните болници, за доставка и монтаж на медицинска апаратура и за закупуването на 400 нови линейки. Общият бюджет на подготвяното проектно предложение е 163.5 млн. лв. В четвъртък управляващият орган на оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г., по която ще се осигурят средствата, публикува за обществено обсъждане насоките за кандидатстване по съответната процедура. "Това е една сериозна крачка напред, защото иначе имаше шанс да загубим парите по големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ", коментира министър Кирил Ананиев по БНТ в петък.

Бедствено положение на територията на цялата община Смолян обяви през нощта на събота срещу неделя кметът Николай Мелемов. Причината са проливните валежи в района, в резултат на което реките Черна и Бяла преливат, съобщава БНР. Дъждът продължава да е проливен, но през нощта не е имало сериозни инциденти. Две къщи са евакуирани, не се налага евакуация на други хора, заяви областният управител на Смолян Недялко Славов. Той уточни, че евакуираните две къщи са в селата Арда и Смилян и се намират близо до реката, така че всеки път при обилни валежи там има подобен проблем. Кметът е задействал общинския план за защита при бедствия, според който всички фирми, разполагащи с подходящата техника, трябва да се включат в отпушването на деретата и речни участъци от паднали дървета и дървен материал, затрудняващ оттока на реките.

С един-два месеца ще се забави крайната оценка на кандидатстващите за 350 млн. лева по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" проекти за центрове за върхови постижения и центрове по компетентности. Причината - през ноември новата изпълнителна агенция към образователното министерство, която вече управлява оперативната програма, не е одобрила доклада на оценителите - италианската фирма "Прогетти плант". Мотивите за това обаче са конфиденциални. Това се разбра от отговор на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев на питане на депутатите от "БСП за България" Анелия Клисарова и Светла Бъчварова на парламентарния контрол днес. Поредното забавяне на оценката на проектите увеличава риска от загуба на средства по тази приоритетна ос, тъй като страната ни има междинна цел до края на 2018 г. да бъдат усвоени поне 30% от европарите. Още през лятото просветният министър Красимир Вълчев обяви, че има голям риск от загуба на най-малко 70 млн. лв. от безвъзмездните средства за центровете за наука.

Джеу Ли става представител на МВФ за България и Румъния, съобщиха от мисията на фонда в страната. Той поема поста на 7 декември 2017. Джеу Ли наследява Реза Бакир, който е прехвърлен на друга длъжност в МВФ. В периода 5 - 14 декември мисия на МВФ начело с Йорг Декресин и Джеу Ли ще посети София, за да направи годишен преглед на българската икономика, известен като Article IV Consultation. Екипът на МВФ ще обсъди с българските власти икономическото развитие и политика. Ще има срещи с официални представители от Министерството на финансите, БНБ и други правителствени агенции, както и с представители на частния сектор и НПО. В края на посещението си мисията ще оповести заключенията си за България.

78%

от градското население в България е изложено на наднормени нива на замърсяване с фини прахови частици при средно европейско ниво от 17% по данни на Изпълнителната агенция по околна среда.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО