Кратки новини: 4 декември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кратки новини: 4 декември

Румънците отново демонстрират, управляващите готвят контрапротест

Кратки новини: 4 декември

Работната група от БАН, изготвила доклада за АЕЦ "Белене", ще поиска от компанията да разреши публикуването на резултатите от него; ЕК предвижда опростяване на общата селскостопанска политика със сведени до стриктен минимум изисквания след 2020 г.; От 2019 г. процесът по пенсиониране ще се улесни много; Собствениците на недвижими имоти в София ще могат да получават справка за данъчните си задължения от Столичната община по електронен път; Финансовият надзор отне лиценза на "Синдикална взаимозастрахователна кооперация – СиВЗК"

3229 прочитания

Румънците отново демонстрират, управляващите готвят контрапротест

© Reuters


50%

от британците искат втори вот за това дали да напуснат Европейския съюз, а повечето са на мнение, че правителството плаща твърде много пари, за да отвори пътя към търговски разговори, показа проучване на агенция Survation, цитирано от "Ройтерс".

Румънците отново демонстрират, управляващите готвят контрапротест

Стотици румънци протестираха в неделя вечерта в Букурещ срещу планираното преструктуриране на правосъдната система. Според тях предложенията за промени в правосъдното законодателство ще направят трудно наказването на корупцията по високите етажи на властта. Високопоставени членове на управляващата коалиция от леви партии, включително председателят на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, са разследвани за корупция. Драгня не може да бъде премиер, понеже през 2016 г. бе осъден за изборни измами. Неговите съюзници твърдят, че съдебното преследване е политически мотивирано. От партията заявяват, че ще организират контрапротести тази седмица срещу "паралелната държава" - така управляващите наричат правосъдната система и румънския президент Клаус Йоханис, който е съюзник на опозицията

Ръководителят на работната група от БАН, изготвила доклада за АЕЦ "Белене" по поръчка на БЕХ, ще изпрати писмо до държавната компания с искане да се разреши публикуването на резултатите от доклада. Това обяви проф. Александър Тасев, ръководител на екипа, на пресконференция, цитиран от агенция "Фокус". Изявлението идва, след като в понеделник сайтът "Биволъ" обяви, че междинният доклад на БАН, изпратен до поръчителя БЕХ през септември, "разиграва" 90 различни сценария за проекта и нито един от тях не показва жизнеспособност на проекта. Междувременно обаче потребители под имената beh и MEET (предишно име на Министерството на енергетиката - бел. ред.) нанасят редакции на доклада. В резултат първоначалните изводи, че проектът няма начин да има икономическа или финансова целесъобразност, стават с положителен резултат. Това обаче няма как да се установи без сравнение на двата текста, нито един от които не е публикуван официално. Проф. Тасев обяснява, че са се получили 90 комбинации от всички фактори за един-единствен сценарий. "При нито един от вариантите на тази комбинация нямаше как и не може да бъде жизнен проектът. Записано е, че при промяна на параметрите проектът може да бъде жизнен", допълни той.

Общата селскостопанска политика да бъде опростена със свeдени до стриктен минимум изисквания, предвижда визията на ЕК за новия период на прилагане след 2020 г. В предлагания нов подход е заложена идеята за преминаване от универсален към индивидуализиран подход, което означава изискванията да бъдат максимално опростени. При прилагането на ОСП ще има значителна промяна, предвиждаща всички земеделски производители да прилагат различни екологични и щадящи климата практики. Европейската комисия гарантира, че подпомагането ще бъде насочено към истинските земеделски стопани с акцент върху онези с активна земеделска дейност, служеща им за прехрана. В същото време политиката трябва да следи и принципа на "равенство между държавите членки, големи или малки, на изток или на запад, на север или юг".

От 2019 г. процесът по пенсиониране ще се улесни много. Очаква се тогава подаването на почти всички документи да става по електронен път. Това заяви пред БНТ министърът по социалната политика Бисер Петков. Той добави, че заявлението за получаване на пенсия вече става онлайн. От догодина пък на работодателите няма да им се налага да изпращат към Националния осигурителен институт (НОИ) редица други документи. Петков каза още, че от началото на 2019 г. пенсията ще се изчислява върху дохода след 1997 г. и за който има събрани данни в НОИ.

Собствениците на недвижими имоти в София ще могат да получават справка за данъчните си задължения от Столичната община по електронен път. За целта те ще трябва да се откажат от хартиените съобщения, като изпратят заявление до районните отдели на дирекция "Общински приходи" до 12 януари 2018 г. Услугата ще започне да се предлага от 2019 г. Собствениците ще могат и самостоятелно да проверяват по електронен път дължимите суми, за което е необходимо издаване на индивидуален ПИН код в районните данъчни отдели срещу представяне на документ за самоличност.

Държавата следва да наказва с цялата тежест на закона нелегалната търговия с лекарства, но и да стимулира легалния бизнес в сектор здравеопазване. Това се посочва в позиция на Комитета по здравеопазване към КРИБ, в която членуват големи фармацевтични компании, както и асоциациите на научноизследователските фармацевтични производители, на търговците на едро с лекарства и за развитие на паралелна търговия с лекарства. Индустрията настоява нелегалният износ на лекарства да бъде криминализиран с промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Поводът е акцията на полицията и прокуратурата от миналата седмица срещу престъпна група за износ на лекарства.

Съветът на ЕС одобри нови правила, чиято цел е да защитят съюза от нечестни търговски практики. Правилата ще влязат в сила от 20 декември. Новата антидъмпингова методология ще идентифицира и коригира случаите, в които цените на вносните продукти са изкуствено понижени заради държавна намеса. Новата правна рамка премахва бившето разделение между пазарните и непазарните икономики за изчисляване на дъмпинга, докато в същото време запазва същото ниво на защита за производителите. Европейските търговски правила за пръв път в света ще изискват от партньори извън ЕС да отговарят на международни социални и екологични стандарти.

"Софарма трейдинг" приключи сделката за "Фармастор"

"Софарма трейдинг" е приключила сделката по придобиването на аптеките "Фармастор", обявиха от търговеца на лекарства и медицинско оборудване. Обект на сделката, която беше проучвана детайлно от КЗК, са 19 аптеки в София и Бургас. Регулаторът не откри поводи за спирането й и няколко седмици след разрешението й тя вече е факт. Придобитите обекти ще бъдат интегрирани към SOpharmacy през следващите месеци, като дотогава настоящият мениджърски екип ще продължи да участва в управлението на аптеките. Обединението на SOpharmacy и "Фармастор" осигурява по-силна пазарна позиция и мащаб за операциите на "Софарма трейдинг" в ритейл сегмента на аптечния пазар в България, посочват от дружеството в съобщението си.

КФН одобри четири борсово търгувани фонда на "Eкспат"

На заседанието си в края на миналата седмица Комисията за финансов надзор е издала разрешение на "Експат асет мениджмънт" да организира и управлява 4 нови индексни борсово търгувани фонда (ETF), съобщиха от управляващото дружество. Профилът на четирите фонда е пасивно да следват движението на основните индекси за акции на четири борси от региона на Централна и Източна Европа – Гърция, Румъния, Чехия и Полша. След необходимите регистрации те ще бъдат качени за търговия на БФБ - София. В момента в процес на разглеждане и одобрение са още шест фонда на "Експат", които покриват водещи индекси в региона. Компанията пусна през миналата година и първия ETF върху Sofix. "Създаването на такива фондове и регистрирането им за търговия в София би дало сериозен тласък на капиталовия пазар у нас", e коментарът на дружеството в прессъобщението.

СиВЗК вече е без лиценз от финансовия надзор

Комисията за финансов надзор отне лиценза на "Синдикална взаимозастрахователна кооперация – СиВЗК", за извършване на застрахователна дейност по време на петъчното си заседание на 1 декември, съобщи Investor.bg. Регулаторът забрани свободното разпореждане с активи на компанията до започване на производство по ликвидация или несъстоятелност и сключването на нови застрахователни договори по всички класове застраховки за срок от 6 месеца, считано от датата на издаване на настоящото решение. Розалина Градинарова-Стоянова и Стефан Петров Стефанов са назначени за квестори до назначаването от съда на синдик или до вписването на ликвидатор на дружеството. Задължителните предписания на квесторите са да възложат на съответните служители на СиВЗК извършването на плащания към ползватели на застрахователни услуги на ликвидни и изискуеми задължения на СиВЗК, произтичащи от застрахователни договори, както и по договори за пасивно презастраховане, сключени от компанията.

50%

от британците искат втори вот за това дали да напуснат Европейския съюз, а повечето са на мнение, че правителството плаща твърде много пари, за да отвори пътя към търговски разговори, показа проучване на агенция Survation, цитирано от "Ройтерс".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    aussie avatar :-|
    aussie

    Пак се осра.а от БАН и те пак се чудят как стана така че са ги използвали :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Да изчезнеш за 60 секунди

Да изчезнеш за 60 секунди

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.