Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

По време на посещението си във Франция президентът Румен Радев изпълни полет с изтребител "Рафал" в база на френските ВВС. Самолетът надмина очакванията ми, бе коментарът му след това

Какво се случи през седмицата

Властта даде заден ход за царските имоти; Борислав Сарафов единодушно избран за директор на националното следствие; ЕС включи в "черен" списък 17 юрисдикции заради обвинения, че са данъчни убежища; Португалецът Мариу Сентену ще оглави Еврогрупата; Standard & Poor's и Fitch повишиха кредитния рейтинг на България; Държавата се опитва да промени концесията за златото в Челопеч; Пощенска банка вече е единственият кредитор на "София саут ринг мол"

2943 прочитания

По време на посещението си във Франция президентът Румен Радев изпълни полет с изтребител "Рафал" в база на френските ВВС. Самолетът надмина очакванията ми, бе коментарът му след това

© Президентство


1.1% е ръстът на производителността на труда на годишна база през третото тримесечие, което е най-ниското увеличение от три години насам, по данни на НСИ.

Прокуратурата съвместно с Министерството на здравеопазването и МВР започват мащабна проверка на всички договори на държавните и общински болници в страната с частни структури, за да установят дали по този начин не се източват средства от здравната каса. Икономическа полиция вече е събрала всички договори на 195-те държавни и общински клиники с частни структури, за да се анализира къде има "болници в болниците".

Властта даде заден ход за царските имоти, след като министърът на правосъдието Цецка Цачева и министърът на регионалното развитие Николай Нанков обявиха, че спрените дела ще бъдат продължени, без да се търси споразумение, а правителството няма намерение да предлага и специален закон за царските имоти, и прехвърлиха топката на парламента.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Борислав Сарафов за директор на националното следствие. Сарафов бе единствен кандидат, подкрепен от главния прокурор Сотир Цацаров, въпреки скандалите със заведени дела срещу него от разследващи за натиск по дела и обиди. Със Сарафов се свързват и скандални процеси като "Костинброд".

Бюджетът за отбрана поетапно да стигне до 2% от брутния вътрешен продукт, предвижда приетата от правителството актуализирана стратегия за национална сигурност. Сега за този сектор са предвидени 1.3% от БВП.

Свят

ЕС включи в "черен" списък 17 юрисдикции заради обвинения, че са данъчни убежища. Това е безпрецедентна стъпка в борбата с избягването на данъци, въпреки че не се стигна до споразумение за финансови санкции. Южна Корея, Обединените арабски емирства, Панама и Бахрейн са сред присъстващите в списъка страни. В т.нар. сив списък са още 47 юрисдикции, които са се ангажирали да променят своите данъчни правила, за да спазят стандартите на ЕС за прозрачност. Той включва Швейцария, Турция и Хонконг.

Португалецът Мариу Сентену ще оглави на 13 януари Еврогрупата. Той бе сочен за фаворит в надпреварата, в която участваха и финансовите министри на Люксембург - Пиер Граменя, на Латвия - Дана Рейзниеце-Озола, и на Словакия - Петер Кажимир. Бившият германски финансов министър Волфганг Шойбле нарече Сентену "Роналдо на Еврогрупата", като така направи комплимент на колегата си.

Apple се разбра с ЕС да започне да изплаща 13 млрд. евро неплатени данъци на Ирландия. Американският технологичен гигант е бил облагодетелстван от споразумение с ирландското правителство да плаща данъци, достигащи до 0.005% от печалбата му. През 2016 г. ЕК заключи, че това е "незаконно според правилата на ЕС за държавната помощ". Обжалването на Apple обаче все още тече, така че данъчните плащания към Ирландия ще останат в доверителна сметка.

Икономика

Standard & Poor's и Fitch повишиха кредитния рейтинг на България, съобщиха от Министерството на финансите. S&P присъди инвестиционата оценка на страната (BBB-). Агенцията свали рейтинга до подинвестиционно равнище в края на 2014 г. заради фалита на КТБ. Сега анализаторите оценяват положените усилия за укрепване на банковия сектор след кризата, което в комбинация с увеличаващия се за поредна година износ и нарастването на спестяванията в страната е повод за вдигане на рейтинга. По-малката агенция – Fitch, също подобри оценката си за България в чуждестранна и местна валута с една степен - до BBB със стабилна перспектива.

Държавата се опитва да промени концесията за златото в Челопеч. Министерството на енергетиката е обявило търг за консултант, който да предложи вариант за ревизия на договора без да са водени разговори с оператора на находището "Дънди прешъс металс". В момента компанията плаща на държавата 1.5% от стойността на металите в добитата руда. Самата промяна беше препоръчана в доклад на Сметната палата след извършен одит за периода 2011-2013 г.

Правителството за пореден и последен път за тази година успя да се финансира евтино. Министерството на финансите преотвори емисия 7.5-годишни ДЦК, като продадените облигации са за 80 млн. лв. Така обемът на емисията достига 250 млн. лв., а средната доходност отбелязва нов рекорд за този матуритет - 0.36%. Това е последната емисия за годината, като така общият обем достига почти 790 млн. лв.

Бизнес

Пощенска банка вече е единственият кредитор на "София саут ринг мол". Финансовата институция изкупи 28 млн. евро вземания на ОББ и Alpha Вank, които бяха останалите участници в синдикирания заем от 2014 г. Първоначалният заем за строителство беше с лимит 45 млн. евро плюс оборотен кредит за ДДС задължения за 6 млн. евро и впоследствие добавени 2 млн. евро за хеджиране. Така максималният размер на експозицията достига 53 млн. евро, но по инвестиционния заем има погашения, а по останалите траншове не се знае дали всичко е усвоено. Към края на 2016 г. задълженията към банки са 79.5 млн. лв.

Общо 1000 души се очаква да работят до края на годината в новия завод на "Язаки България" в Димитровград. Това е третото и най-голямо предприятие в страната на японския производител на автомобилни кабелни системи Yazaki. Инвестицията в него е 50 млн. евро, а основният клиент на продукцията е Mercedes-Benz. Досега в новото производство са наети 800 работници и служители. До края на 2018 г. компанията планира в завода да работят повече от 1500 души, а крайната цел е броят им да нарасне до 3000.

Сделки и проекти

Чешката държавна компания CEZ ще реши дали да продаде или не българския си бизнес до края на 2017 г. Това съобщи за "Капитал" Алис Хоракова от пресслужбата на дружеството. "Засега преговорите с всички кандидати по сделката продължават без каквито и да е промени", казва още тя във връзка с последните проблеми на сочения за фаворит в наддаването - българският търговец на ток "Фючър енерджи", който беше подал оферта заедно с индийската India Power Corporation Ltd (IPCL). Ценовото предложение на "Фючър енерджи" и партньорите му беше над 300 млн. евро.

Производителят на скалнооблицовъчни материали "Копривлен мрамор" вече има нов чуждестранен собственик. Сделката е сключена преди няколко месеца и е на стойност 3 млн. евро. Купувач на всичките дялове, които досега се държаха от акционерното дружество "Копривлен мрамор 97", е регистрираната в Кипър компания Polyscias Enterprises, която е с китайска собственост. Промени в дейността на българското предприятие, което беше приватизирано през 1999 г., не се очакват.

"Новито опортюнитис" е единствената компания, подала оферта за 67.65% от дела на Общинска банка, съобщиха от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. Срокът изтече в края на работния ден на 4 декември 2017 г. Според запознати с офертата предложената цена е по-висока от заложената минимална сума за дела на Столичната община от 45.65 млн. лв. Компанията, подала оферта, е регистрирана в Лихтенщайн и е 100% собственост на CAIAC Fund Management AG - управляващо дружество, което предлага инвестиционни фондове.

Британската група Kingfisher приключи придобиването на магазините от веригата Praktiker в Румъния. Цената на сделката не беше обявена, а регулаторните органи вече я одобриха, съобщава SeeNews. Британската компания е купила всички акции на "Praktiker Румъния" от турския инвеститор Омар Суслъ, който от 2014 г. е единствен акционер във веригата. През миналата година приходите на веригата са били 140 млн. евро и е разполагала с 27 обекта в 23 града в страната. Веригата обаче е отчела загуба от 2.5 млн. евро през 2016 г.
1.1% е ръстът на производителността на труда на годишна база през третото тримесечие, което е най-ниското увеличение от три години насам, по данни на НСИ.

Прокуратурата съвместно с Министерството на здравеопазването и МВР започват мащабна проверка на всички договори на държавните и общински болници в страната с частни структури, за да установят дали по този начин не се източват средства от здравната каса. Икономическа полиция вече е събрала всички договори на 195-те държавни и общински клиники с частни структури, за да се анализира къде има "болници в болниците".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  В сряда Тръмп обяви, че САЩ приемат Йерусалим да столица на Израел. Това доведе до смут в останалата част от света и в начало на поредното израелско-арабско противопоставяне. Остатъците от мирния процес излетяха яко дим.
  Капитал, наистина ли не знаете? И нищ, което да препишете от Ройтерс, от Вашингтон пост, от Файненшъл таймс??

 • 2
  vaticana avatar :-P
  vaticana


  До коментар [#1] от "
  D-r D
  ":

  В разкрачена поза са: хем харчат американски пари, хем ненавиждат Тръмп. Каквото и да пишат за Йерусалим не са сигурни как ще реагират от Козяк. Пък то си е важно. Много важно.

 • D-r D

  Три дена Капитал си трае за Йерусалим. Вие явно не сте медия, а някаква слугинска пристройка на Боджака

 • D-r D

  Три дена Капитал си трае за Йерусалим. Вие явно не сте медия, а някаква слугинска пристройка на Боджака


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.