Кратки новини: 10 декември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кратки новини: 10 декември

Протести в мюсюлманските страни по цял свят срещу САЩ заради Ерусалим

Кратки новини: 10 декември

Частните съдебни изпълнители предлагат да поемат най-тежките случаи на несъбрани глоби на КАТ; Проектът за нов закон за физическото възпитание и спорта влиза за гласуване в парламента; Подписката за блокирания от Столичната община референдум срещу презастрояването в "Младост" ще бъде ревизирана; Поредицата балкански срещи продължи с посещение на Борисов в Сърбия; "Енергоремонт холдинг" добави "Дитсманн" към името си

5216 прочитания

Протести в мюсюлманските страни по цял свят срещу САЩ заради Ерусалим

© Reuters


3%

повишение приблизително на цената на природния газ за вътрешния пазар от 1 януари 2018 г. предлага "Булгаргаз" на КЕВР. Ако регулаторът я одобри, през следващото тримесечие тя трябва да е 352.93 лв. за 1000 куб. м или 33.52 лв. за мегаватчас без ДДС, акциз и цени за достъп и пренос през мрежата. Решението ще стане ясно до края на декември.

Протести в мюсюлманските страни по цял свят срещу САЩ заради Ерусалим

Десетки хиляди хора протестираха в различни мюсюлмански и арабски страни - от Индонезия до Ливан и, разбира се, Палестина, а сблъсъци на Западния бряг и ивицата Газа взеха жертви - това са видимите последицит родени през укенда от решението на американския президент да признае Йерусалем за столица на Израел и да премести американското посолство там.Тези демонстрации засега не са масови, но събуждат притеснения сред международната общност, че Тръмп може да е отворил кутията на Пандора. Решението на американския президент може да взриви напрежението в Близкия изток, опасява се Съветът за сигурност на ООН. В събота Арабската лига, която обединява 22 арабски държави, призова международната общност да признае палестинска държава със столица Източен Йерусалим и поиска резолюция на Съвета за сигурност, която да провъзгласи, че решението на Тръмп нарушава международното право и няма юридическа сила. На извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН пък дипломати от Франция, Великобритания, Италия, Швеция и Германия, приеха декларация срещу едностранното решение на САЩ.

Камарата на частните съдебни изпълнители предлага да поеме най-тежките случаи на наложени и несъбрани глоби на КАТ. Това каза председателят на камарата Георги Дичев на семинар за журналисти. По думите му от Министерството на финансите вече е получен положителен отговор, чака се становище от МВР. Според Дичев проблемът е най-вече в налагащото се усещане за безнаказаност, което води и до многото жертви по пътищата. Давността на глобите в момента е две години. Камарата е готова да изпълнява такива публични вземания за свой риск - държавата и общините не плащат такси, така че разноските са или за сметка на длъжника, когато се съберат парите, или за сметка на ЧСИ.

Проектът за нов закон за физическото възпитание и спорта влиза за гласуване в Народното събрание. Той беше приет на първо четене от петте свързани парламентарни комисии - по въпросите на децата, младежта и спорта, по образованието и науката, по здравеопазването, по правните въпроси и по регионалната политика. В законопроекта са заложени промени по отношение на възможностите за инвестиции в спортни обекти и съоръжения, по отношение на статута, правата и задълженията на спортните организации, както и регламентирането на ниво закон на борбата срещу употребата на допинг. От спортното министерство твърдят, че новият закон ще засили контрола и изискванията към спортните организации, които получават държавно финансиране.

Европейската комисия е решила да предяви иск пред Съда на Европейския съюз срещу България и други страни заради неизпълнени разпоредби в областта на съвместното управление на авторското право, а също и за неприлагане на правилата на ЕС за морското пространствено планиране, предаде БТА. Двете искания за санкции от съда са на обща стойност 33 хил. евро на ден. Общностните разпоредби в областта на авторското право е трябвало да бъдат приложени до 10 април миналата година, но досега България, както и Испания, Люксембург и Румъния не са го направили. За България исканата санкция е над 19 хил. евро на ден. Европейската директива в областта на морското право е трябвало да бъде въведена до 18 септември 2016 г. Комисията ще поиска съдът да наложи дневна санкция от 14 хил. евро на България. Други държави, заплашени със санкция, са Финландия и Гърция.

Подписката за провеждане на блокирания от Столичния общински съвет референдум срещу презастрояването в квартал "Младост" ще бъде ревизирана. Административен съд - София-град, е разпоредил двама експерти да проверят 6403 подписа на граждани, които бяха посочени като некоректни от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО). Едва около 200 записа трябва да бъдат признати за некоректни, за да има референдумът срещу презастрояването задължителен характер, напомнят от инициативния комитет "За зелен "Младост". Единият от експертите, който ще проверява списъците, е специалист по информатика и е посочен от кантората, наета от общинския съвет срещу "За зелен "Младост". Второто вещо лице трябва да бъде експерт по статистика и ще бъде посочено в 10-дневен срок. Следващото заседание по делото е насрочено за 9 февруари 2018 г.

Прокуратурата няма нито едно разследване за подкуп срещу депутат, министър, заместник-министър, областен управител или какъвто и да е друг член на изпълнителната или законодателната власт. Това показват данни на държавното обвинение за висящите разследвания за т.нар. корупционни престъпления, предоставени на Mediapool по реда на Закона за достъп до обществена информация. Изводът от получената информация е, че корупцията е главно в местната власт. България вече 11 години е критикувана от Европейската комисия за липсата на резултати в борбата с корупцията по върховете на властта. Справката за висящите разследвания показва, че тази картина няма да се промени в следващите поне шест години. В общия случай това е минималният срок от започване на едно подобно дело до произнасянето на окончателна присъда.

Над 12 млн. лв. са усвоени от фонд "Солидарност" за преодоляване на бедствията, причинени от тежките зимни условия, към края на януари 2015 г. Това са над 96% от предоставената от Европейската комисия помощ в размер на близо 12.5 млн. лв., отпуснати по подаденото от България трето заявление. Доклад за техническото и финансовото изпълнение на възстановителните дейности за преодоляване на бедствията е подаден към ЕК от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и национален координатор на помощта от фонд "Солидарност" Деница Николова. До момента страната е кандидатствала за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от фонда за покриване на част от спешните мерки за справяне с последиците от три бедствия. Предстои да бъде подадено ново заявление за подкрепа за преодоляване на щетите от наводненията на територията на област Бургас в края на октомври тази година.

Поредицата балкански срещи продължи с посещение на Борисов в Сърбия. След като събра Западните Балкани в София, Бойко Борисов им отиде на гости в Белград. Там форматът беше различен - България, Сърбия, Гърция и Румъния. Отвъд протоколните срещи България и Сърбия подписаха меморандум за намаляване на роуминг тарифите. България вече има такъв подписан и с Македония. Не е ясно как ще работи този меморандум - подписаният с Македония трябва да "насърчи" мобилните оператори да работят за намаляване на цените помежду им. Опитът на ЕС показва, че насърчение без държавна санкция рядко успява да промени пазара на телекомуникационни услуги. Срокът, в който трябва да бъдат намалени цените, е 6 месеца - до изтичането на бг председателството.

Бизнес новини

"Енергоремонт холдинг" добави "Дитсманн" към името си

"Дитсманн Енергоремонт холдинг" е новото име на "Енергоремонт холдинг", след като в средата на годината дружеството стана собственост на холандската Dietsmann. Промяната е гласувана на общо събрание на акционерите в края на ноември. Изменения има също в ръководството и надзора на компанията. От управителния съвет са освободени Иван Личев и Христо Димитров, за нов член е избран Александър Амаури, като освен него в борда влизат също бившият акционер и главен изпълнителен директор Теодор Осиковски и представителят на Dietsmann Росен Христов. В надзорния съвет остава Валентин Димитров, а на мястото на Николай Райчев и Алипи Алипиев влизат двама представители на холандската компания - Хезел Руурд ван Риел и Жил Александър Люсиен Рейнаерт. Компанията ще се представлява заедно от Теодор Осиковски и Александър Амаури. В Търговския регистър е вписан и нов адрес на "Дитсманн Енергоремонт холдинг".

Близо 100 души работят вече в завода на Enpay в Шумен

Турската Enpay Endustriyel вече е наела близо 100 души в новия си завод в Шумен. Компанията, която специализира в производството на изолационни материали за електротехническата промишленост, започна строителството на фабриката в индустриалната зона на града миналата година. Плановете са в краткосрочен план работещите да достигнат 250 души, съобщиха от Министерството на икономиката. Това е четвъртата фабрика на Enpay по света след производствените й мощности в Турция, Словакия и Индия. В "Индустриален парк Шумен" предприятие изгражда и друга турска компания - Cambro Ozay Plastik, която произвежда специализирано кухненско и столово оборудване и консумативи.

Активите на застрахователите нарастват с 15% за година

Застрахователните дружества в България управляват общо 7.472 млрд. лв. към края на септември, като средствата за една година се увеличават с 14.8%, показва статистиката на централната банка. Активите на дружествата, които извършват животозастраховане, нарастват с 8.4% за една година до 1.982 млрд. лв. Относителният им дял в общия размер на активите към края на септември е 26.5%. За една година средствата, управлявани от дружествата, извършващи общо застраховане, се увеличават със 17.3% до 5.489 млрд. лв., като формират 73.5% от общия размер на активите на застрахователните дружества. По отношение на инструментите, включени в активите на застрахователните дружества, ценните книжа, различни от акции, формират 48.2%, акциите и другите форми на собственост - 12.2%, вземанията от застрахователни операции - 9.7%, а депозитите - 9.5%.

General Electric планира да съкрати 12 хил. души от енергийния си бизнес

General Electric планира да съкрати 12 хил. работни места от енергийния си бизнес. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознат източник. Новото ръководство на компанията цели по този начин да намали разходите и да стабилизира затруднения производител. Съкращенията, представляващи около 18% от работната сила на GE Power, най-вероятно ще засегнат професионалните и производствени служители извън САЩ, казва източникът, поискал анонимност, тъй като плановете още не са представени публично. GE намалява и корпоративните си разходи, и тези за проучвания и развитие, докато се опитва да преодолее острото си забавяне на пазарите на газ и въглища.

AB InBev засилва присъствието си в Китай с нова пивоварна

Anheuser-Busch InBev официално отвори най-новата си пивоварна в Китай и това е сигнал колко важен е китайският пазар за най-големия производител на бира в света, съобщава CNBC. Putian Brewery на компанията започна работа от 6 декември и ще има капацитет на производство 1.5 млн. тона бира годишно. Според AB InBev това прави пивоварната най-голямото подобно съоръжение по капацитета в Азиатско-Тихоокеанския регион. Сред технологиите в завода са производствени линии, които могат да произвеждат 160 хил. кенчета на час – скорост два пъти по-бърза от тази на предишни линии, посочва компанията.

Lyft пуска първите си автономни таксита в Бостън

Най-големият американски конкурент на Uber – Lyft, пуска първите си автономно движещи се таксита по улиците на Бостън. В разработените от компанията NuTonomy автомобили засега ще седят шофьори, които в случай на нужда може да поемат управлението, съобщава investor.bg. Това представлява наистина голям момент за Lyft, която преминава през чудесна година на фона на безспирните проблеми в Uber. NuTonomy, която излезе от MIT през 2013 г. и наскоро беше купена от автомобилния доставчик Delphi за 450 млн. долара, оперира самостоятелно движещи се автомобили в Бостън от януари. Компанията е тествала технологията си в парка Raymond L. Flynn Marine в Бостън - малка индустриална зона, която не представя напълно видовете среди, които водачът ще срещне в града.

Германските автомобилни производители очакват спад на продажбите на нови коли през 2018 г.

Германските автомобилопроизводители очакват продажбите на нови автомобили да спаднат през 2018 г. на фона на усилията им да се преориентират към електромобилите, предаде DPA. Очаква се продажбите на най-големия европейски автомобилен пазар да се свият с 2% спрямо тази година до 3.4 млн. броя през 2018 г., заявява ръководителят на Асоциацията на автомобилостроителите в Германия (VDA) Матиас Висман. Висман определи текущия дебат в Германия за замърсяването на градовете, главно заради дизеловите автомобили отчасти като много емоционален. Той каза, че няма причина за истерия и допълни, че има подобрение в качеството на въздуха в много градове през последните години.

3%

повишение приблизително на цената на природния газ за вътрешния пазар от 1 януари 2018 г. предлага "Булгаргаз" на КЕВР. Ако регулаторът я одобри, през следващото тримесечие тя трябва да е 352.93 лв. за 1000 куб. м или 33.52 лв. за мегаватчас без ДДС, акциз и цени за достъп и пренос през мрежата. Решението ще стане ясно до края на декември.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    lwg48312762 avatar :-|
    Gegata

    Лозунгите на г-жа Фандъкова за София за град на хората, а не на автомобилите си остана само лозунг :(. Виждам разходи само за оширяване на булеварди и т.н. не че е лошо напротив, но не за сметка на другите разходи за хората. Стари брички ще се купуват повече и повече и защо не данъка им е нисък, а как хората даоставят колите си и да тръгнат пеш, като немогат да ползват тротоарите защото са паркирани коли на тях? Как ще ползват автобус като няма бус ленти, а малкото дето ги има се ползват нахални шофьори. Как ще предпочетат колело като няма велоалеи ( то няма тротоари )? Изключително слаб кмет, няма визия, не вижда по-далеч от носа си... Повече няма да гласувам за нея!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.