Кратки новини: 12 декември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кратки новини: 12 декември

Скопие и Атина започват отново преговорите за името Македония

Кратки новини: 12 декември

За две години България се е придвижила с 10 места в Индекса за равенството между половете в ЕС; 34% от шофьорите в България карат с летни гуми през зимата; Работодателите се обявиха против административното увеличаване на минималната заплата; ЕК предлага обединяване на информационните системи на ЕС за управление на сигурността, границите и миграцията; Скопие и Атина започват отново преговорите за името Македония; Цената на петрола достигна двегодишен връх – над 65 долара

2912 прочитания

Скопие и Атина започват отново преговорите за името Македония

© Reuters


34% от шофьорите в България карат с летни гуми през зимата, показва международно проучване на "Нокиан", поръчано на агенция Ipsos. Този дял е по-голям във Франция (44%), а най-нисък - в Германия (23%). Цената е водеща при избора на гуми за 23% от българите, две трети от тях обаче предпочитат качеството.

Скопие и Атина започват отново преговорите за името Македония

След тригодишно блокиране заради политическата криза в бившата югославска република във вторник започнаха разговорите между Скопие и Атина с посредничеството на представител на ООН за името "Македония". Той предлага компромисни имена за югоизточната съседка на България като "Горна Македония", "Северна Македония" и "Република Македония (Скопие)". Гърция твърди, че използването на името "Македония" представлява териториални претенции от страна на Скопие и от 2008 г. насам спира кандидатурата на страната за членство в ЕС и НАТО. До размразяването в преговора за името се стигна след падането от власт на Никола Груевски и затоплянето на отношенията между Скопие и европейските му съседи.

Обвинителният акт срещу бившия министър на външните работи Даниел Митов от втория кабинет "Борисов" и срещу заместника му Христо Ангеличин е внесен в Специализирания наказателен съд, обяви прокуратурата. Поводът е доста любопитен – през първата половина на 2016 г. външното министерство не е обявило обществена поръчка за фирма, която да осигурява служебните пътувания на служителите на министерството в чужбина - полети, хотели и медицински застраховки. Вместо това министерството е ползвало услугите на фирмата, осигурена по обществена поръчка от Министерството на земеделието, като е сключило две споразумения с ведомството и е изплатило по тях общо 700 000 лв. Според прокуратурата от това са настъпили вреди в размер на почти 500 хил. лв. за МВнР, като търговското дружество, осигурявало услугата, не е спазвало ценовото си предложение, а не бил осигурен контрол по изпълнението.

Паркирането на автобуси пред катедралата "Св. Александър Невски" вече е забранено със заповед на кмета на София. За това съобщи в писмо до медиите общинският съветник и съпредседател на "Политическа група 5" Симеон Славчев, който инициира забраната през юли по сигнал на граждани. Въпреки че на площада пред храма беше разрешено да спират до 5 автобуса, през лятото те са много повече, като освен туристически автобуси оттам тръгват и пътнически автобуси, а мястото е превърнато на практика в нерегламентирана автогара. Занапред тези автобуси трябва да паркират на мястото на старата Централна автогара.

Фонд "Земеделие" изплати 4.3 млн. лв. субсидии за кампания 2017 на животновъди, работещи в планински райони, съобщиха от институцията във вторник. Средствата се разпределят между над 3200 стопани, отглеждащи крави, овце и кози. Това е пореден транш от средствата за подпомагане на сектора, след като фондът преведе над 45 млн. лв. по други схеми в животновъдството от края на октомври. През януари предстои доплащането за сектора за кампания 2017, като общото подпомагане трябва да надхвърли 100 млн. лв. Средствата се осигуряват от националния бюджет.

За две години България се е придвижила с 10 места в Индекса за равенството между половете в ЕС и през 2017 г. достига 15-а позиция. Все пак страната ни е с резултат 58, което е под средноевропейското ниво от 66.2. Скорошно тематично проучване на Евробарометър пък показа, че българите са рекордьори в областта на половите стереотипи в ЕС.

Представителите на работодателските организации очаквано се обявиха против административното увеличаване на минималната заплата на проведеното във вторник заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Бюджетът за 2018 г. е разчетен при минимална работна заплата от 510 лв., или с близо 11% повече от тазгодишните 460 лв., като тристранката трябваше да обсъди проект на правителството с този размер, който синдикатите подкрепят. Представителите на бизнеса и на работническите организации подкрепиха предложението за ратификация на Конвенция 131 на МОТ, която да стане основа за договаряне на механизъм, по който минималното възнаграждение да се определя занапред, предава БТА.

Министерството на здравеопазването прави анализ на състоянието на всяка общинска болница поотделно и ще предложи мерки за оздравяването им. Проучването ще отнеме поне още 10 дни, тъй като болниците са много и се оценява всеки аспект във всеки един регион, съобщи пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, цитиран от агенция "Фокус". По думите му има проблем с лечебните заведения в Белоградчик, Димитровград, Омуртаг и др., като задълженията им са около 100 млн. лв., главно към доставчици на лекарства и консумативи.

Европейската комисия предлага обединяване на информационните системи на ЕС за управление на сигурността, границите и миграцията, предава БТА. Идеята е да се даде възможност за обмен на информация и споделяне на данни между различните съществуващи системи, които в момента не са свързани и това създава рискове част от данните да убегнат от вниманието на полицаите и граничарите, а терористи и престъпници да останат неразкрити, като използват множество или фалшиви самоличности. Ако предложението бъде прието, занапред полицаите и граничарите ще проверяват документите за самоличност едновременно във всички европейски бази данни, а не в тази, която изберат. Ще бъде въведено и биометрично съпоставяне.

Бизнес

Търговци на ток не искат борсата да се бърка в сделките им

Против намерението на депутатите да задължат всички производители на електроенергия с инсталирана мощност над 5 МВ, освен тези с дългосрочни договори, да продават тока си на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), се обявиха от Асоциацията на свободния енергиен пазар (АСЕП), в която влизат 12 търговеца на ток. Миналата седмица парламентарната енергийна комисия между първо и второ четене поправки в преходните и заключителни разпоредби на Закона за безопасното използване на ядрената енергия, които обаче се отнасят за Закона за енергетиката. Те предвиждат от 1 януари 2018 г. на свободния пазар да бъдат хвърлени всички количества електроенергия от централите над 5 МВ, освен тази за регулирания пазар на бита и малките фирми, и изкупуваната на преференциални цени по дългосрочни договори. Според вносителите на текстовете и бизнеса така ще се сложи край на сделките с ток под масата. В писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и до председателите на парламентарните групи АСЕП посочва, че принципно подкрепя мерките за повече прозрачност при сключването на сделки по свободно договорени цени на електроенергийния пазар, но смята, че държавната регулация трябва да се ограничи само до производителите, които са държавна собственост.

ВАС потвърди глоба на КЗК за автосервиз за злепоставяне на конкурент

Веригата автосервизи "Ем комплект сервиз" е глобена с 21 130 лв. за това, че е увредила доброто име на конкурента си "Ем комплект ауто", съобщи Комисията за защита на конкуренцията, след като Върховният административен съд е потвърдил окончателно решението й. Комисията е установила, че глобеното дружество е извършило действия, с които уврежда доброто име на конкурента си и доверието към него, както и на предлаганите от него стоки или услуги чрез твърдения или разпространение на неверни сведения, както и чрез представяне на факти в изопачен вид. На интернет сайта www.emk-33.com КЗК е установила наличието на снимки на автосервиза на "Ем комплект ауто" и коментари към тях като: "Грешният автосервиз", "Работниците там умишлено се представят за "Ем комплект сервиз" ООД и заблуждават клиентите ни", "Фирмата ни не може да гарантира за качеството на изпълняваните там услуги, за марките части, използвани при ремонтите и за цените им", "Внимавайте да не попаднете в грешния сервиз, качеството на ремонтите е за Ваша сметка". ВАС е потвърдил, че с тях преднамерено се внушава негативно отношение към конкурента за ниско и дори лошо качество на предлаганите от него услуги и продукти, което е забранено от закона.

"ЗД Евроинс" увеличи успешно капитала си

Застрахователната компания "ЗД Евроинс" увеличи двойно капитала до 32.5 млн. лв. и капиталовите показатели на дружеството вече надхвърлят изискваните стойности от евродирективата "Платежоспособност 2", съобщават от компанията. На 30 октомври дружеството взе решение за увеличение на капитала от 16.47 млн. лв. на 32.47 млн. лв. чрез издаването на 16 млн. нови акции, всяка с номинална и емисионна стойност 1 лв. Всички нови акции са записани и платени от мажоритарния собственик на дружеството - "Евроинс иншурънс груп" (ЕИГ), за което е извършена и необходимата парична вноска в размер на 16 млн. лв. С предприетото двойно увеличение на капитала дружеството вече покрива на 120% ключовия показател за стабилност в застрахователния сектор - капиталовото изискване за платежоспособност.

Цената на петрола достигна двегодишен връх и надмина 65 долара

По време на азиатската търговия във вторник фючърсите върху петрола сорт брент с доставка през февруари поскъпнаха с 1.10% до 65.40 долара за барел. При лекия суров петрол повишението е с 0.62% до 58.35 долара за барел. Цените на суровината започнаха да се повишават, след като стана ясно, че най-големият петролопровод във Великобритания - Forties Pipeline System, може да спре да работи заради непланирани ремонтни дейности, съобщава Reuters. През петролопровода минават около 450 хил. барела суров петрол на ден от Северно море до Шотландия. Съоръжението работи с намален капацитет от 7 декември, когато при рутинна проверка беше открит лек теч. В същото време министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухаил бин Мохамед ал Мазруи обяви в началото на седмицата, че страните - членки на ОПЕК, заедно с други държави, които не са членки на организацията, планират да обявят през юни следващата година промени в стратегията за намаляване на доставките на петрол. В европейската търговия ръстът на петрола продължи и цената на брента достигна 65.59 долара за барел.

Unicredit ще изплати по-високи дивиденти

Най-голямата италианска банка Unicredit обяви, че ще свие по-голяма част от лошите кредити, отколкото беше първоначално планирано, съобщава Reuters. Освен това кредиторът преразгледа бизнес плана си за периода до 2019 г. и увеличи плащанията по дивиденти. В рамките на плана си Transform 2019 банката заяви, че сега планира да изплати на акционерите 30% от печалбата през 2019 г., а не 20%, какъвто беше първоначалният план. Освен това възнамерява да повиши коефициента на изплащане на дивиденти до 50% след 2019 г., когато коефициентът на капиталова адекватност бъде потвърден над 12.5% и след вземане предвид на всички регулаторни последици.

34% от шофьорите в България карат с летни гуми през зимата, показва международно проучване на "Нокиан", поръчано на агенция Ipsos. Този дял е по-голям във Франция (44%), а най-нисък - в Германия (23%). Цената е водеща при избора на гуми за 23% от българите, две трети от тях обаче предпочитат качеството.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK