Кратки новини: 17 декември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кратки новини: 17 декември

Битката с огъня продължава

Кратки новини: 17 декември

Комисията за енергийно и водно регулиране прие окончателно увеличението на цената на водата в 14 области в страната; БАН може да предприеме протестно шествие в централните части на София в седмицата от 15 до 19 януари 2018 г.; Цената на многофункционалната спортна зала "Арена Бургас" ще достигне "около 50 млн. лева"; Министерството на вътрешните работи спешно търси над 5000 полицаи

3230 прочитания

Битката с огъня продължава

© Reuters


29

млн. евро е износът на ски за спускане от България, показват данните на Евростат. При крос-кънтри ските износът е за 4.5 млн. евро. Това нарежда България на второ място в Европейския съюз по експорт на ски и в двете категории. Страната е изнесла близо 133 хил. чифта крос-кънтри ски към ЕС, а изнесените ски за спускане са 471 хил. Лидер е Австрия с двойно по-голям резултат. Добрата позиция на България в класацията се дължи на фабриката за ски в Чепеларе (бившата "Пампорово ски"), която стана ключов световен производител на ски с марките Atomic и Salomon, след като беше купена от финландската компания Amer Sports в края на 2008 г.

Битката с огъня продължава

Третият по големина и опустошителност горски пожар в историята на Калифорния от 1932 г. насам изгори 267 500 акра, или 1083 кв. км. Пожарът "Томас" се разгоря в Южна Калифорния на 4 декември и вече унищожи над 1000 сгради, застрашавайки над 18 000 души, включително жителите на богатия град Санта Барбара. Властите в Калифорния издадоха заповеди за евакуация, след като метеорологичните прогнози потвърдиха опасенията за нови северни ветрове, които ще насочат пламъците към брега на Тихия океан. Близо 8500 пожарникари се борят с огнената стихия, използвайки повече от 970 пожарни двигатели и 34 хеликоптера, предаде "Франс прес". Пожарът "Томас" заплашва и град Монтесито.

Комисията за енергийно и водно регулиране прие окончателно увеличението на цената на водата в 14 области в страната. Това са София, Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол, като най-голямо е повишението на ВиК услугата в Ямбол - 20%. Изменението на цените на идва след одобряването на 5-годишните бизнес планове на ВиК дружествата в страната. Промяната предизвика протести, като недоволните поискаха и оставката на премиера Бойко Борисов. Той пък заяви, че държавата може да си позволи да плаща водата на най-бедните, в предаването на "Дарик" "Годината". Министърът на регионалното развитие Николай Нанков вече съобщи, че в стратегията за ВиК отрасъла е предложено въвеждането на водни социални помощи за най-бедните граждани.

Българската академия на науките (БАН) може да предприеме протестно шествие в централните части на София в седмицата от 15 до 19 януари 2018 г. Това обяви председателят на оперативния щаб на протеста на БАН проф. Бойко Георгиев на пресконференция в сградата на академията. Решението ще се вземе на заседание на 8 януари 2018 г. От БАН обявиха, че екзистенц-минимумът, който настояват да получат от държавния бюджет, е 98 млн. лв., т.е. нивата от 2009 г. Учените ще сезират и омбудсмана Мая Манолова във връзка с нарушаването на конституционното им право на заплащане, съответстващо на извършената работа. Освен това те ще информират и представителството на Европейската комисия в България, посолствата на страните - членки на ЕС, и международните научни организации. От БАН настояват за целево финансиране от правителството в размер на 38 млн. лв., за да може да бъде изравнено възнаграждението в системата на БАН с другите системи от Министерството на образованието и науката, както и стипендията на докторантите да стане 765 лв., като в момента е 450 лв., а през 2018 г. ще бъде 500 лв.

Цената на многофункционалната спортна зала "Арена Бургас" ще достигне "около 50 млн. лева". Това означава, че изграждането на съоръжението ще поскъпне с над 10 млн. лева. Първоначалните разчети бяха, че цялостната инвестиция ще е за 38 млн. лева. Това са обяснили от Министерство на младежта и спорта пред "Дневник", като оскъпяването се получава заради промяна на предварителните планове. Оказало се, че има високи подпочвени води, а близостта до пътя довела до нуждата от изграждане на по-солидни подпорна стена и дренажна система, което променило целия проект, посочили от министерството. Отделно цената скочила заради лекоатлетическото оборудване, а също и заради по-голямото интериорно осветление и увеличаването на дебелината на стъклопакетите. Залата трябва да бъде готова до края на 2018 г.

Агенцията за приватизация ще получи правомощия в новия Закон за концесиите, който влиза в сила на 2 януари 2018 г. Това обяви пред БНР изпълнителният директор на ведомството Петя Александрова. През годината правителството предложи с промени в Закона за приватизацията да се сложи край на този процес. Александрова обясни, че с новия Закон за концесиите ще има определени случаи, в които на ведомството ще се възлага подготовката на концесионни процедури или контрола върху тях. Засега обаче не е известно кога това ще се прави, тъй като тези правомощия трябва да бъдат записани в поднормативните актове, които още не са готови.

Министерството на вътрешните работи спешно търси над 5000 полицаи, съобщава bTV. До недостига и спешната нужда от запълването му се е стигнало, тъй като много служители са се пенсионирали или са преминали на други длъжности и в други дирекции. Полицията търси да назначи 5027 униформени в цялата страна, което е 10% от щата в системата. Най-много полицаи се търсят в най-голямата дирекция – столичната. Конкурс е обявен за 306 патрулиращи полицаи, 50 пътни полицаи, 50 оперативни работници и 15 разследващи, информира телевизията. На сайта на МВР се вижда, че само миналата седмица е обявен конкурс за 112 нови служилите в СДВР - старши полицаи и младши пътни полицаи. Може да кандидатства всеки, който отговаря на определени изисквания – да бъде български гражданин, до 40 години, неосъждан, да няма обвинения срещу него, физически и психически годен. Одобрените кандидати за полицаи ще преминат специални курсове – в Академията на МВР и в центровете за подготовка. Заплатата за униформени ще бъде между 700 и 1000 лева. За разследващите полицаи, за които е задължително юридическо образование, тя ще бъде по-висока – над 1000 лева.

Бизнес

НАП глоби над 28 хил. компании за неподадени финансови отчети

След като през лятото от Агенцията по вписванията са дали на Националната агенция за приходите (НАП) списъци с търговци, които не са внесли в законовия срок годишните си финансови отчети за 2016 г., данъчните са предприети контролни действия спрямо над 100 хил. лица. За 28 330 от тях са образувани административнонаказателни производства, става ясно от отговор на финансовия министър Владислав Горанов на депутатско питане. Според Закона за счетоводството всеки, който е задължен и не публикува финансов отчет, се наказва с глоба в размер от 200 до 3 хил. лв., а на предприятието се налага имуществена санкция в размер от 0.1 до 0.5% от нетните приходи от продажби за отчетния период, за който се отнася непубликуваният финансов отчет, но не по-малко от 200 лв.

КЗК разреши на бивш министър от кабинета "Орешарски" да купи ТЕЦ "Варна"

Комисията за защита на конкуренцията разреши на българското дружество "Сигда" да придобие ТЕЦ "Варна". Официалното одобрение означава, че чешкото енергийно дружество CEZ ще продаде първия си актив в страната, след като в началото на годината обяви, че ще търси купувач на бизнеса си в България. "Сигда" е собственост на Данаил Папазов, който беше министър на транспорта в кабинета "Орешарски". В дружеството той е съдружник с дъщеря си Ивелина Папазова, а синът му Станислав Папазов е съуправител. Цената по сделката не бе оповестена официално, но според източник на "Капитал" тя е 50 млн. евро. ТЕЦ "Варна" е временно затворен от началото на 2015 г. От решението на КЗК се вижда, че новият собственик иска да възобнови производството. За целта ТЕЦ "Варна" ще бъде преоборудван да работи на природен газ. Самата централа пък има и пристанище на брега на Варненското езеро.

Производителят на печките "Раховец" вече не е на борсата

"Складова техника" вече не е публично дружество, след като на 1 декември 2017 г. Комисията за финансов надзор го отписа от регистъра, пише Investor.bg. Три дни по-късно и борсата спря от търговия горнооряховското дружество. Основен акционер в производителя на подемно-транспортна техника и на камините и печките с марка "Раховец" е "Фаворит холд" с контрол над 97.93% от капитала, от които 66.68% - пряко, 28.24% чрез "Аутобохемия" и 3.01% чрез Иван Ангелов Тодоров, член на съвета на директорите на "Складова техника". На 14 ноември 2017 г. е проведено общо събрание на акционерите, на което е гласувано за отписването му от публичност. "Складова техника" отчете нетна загуба 859 хил. лв. за деветмесечието на 2017 г. спрямо загуба от 966 хил. лв. за същия период на 2016 г.

Черната техника е най-предпочитаната покупка по време на предпразничен намаления

Черната техника е най-предпочитаната покупка при предпразнични намаления, сочат данни на дружеството "Униредит кънсюмър файненсинг", поделението за потребителско кредитиране на Уникредит Булбанк. Според тях най-предпочитани по време на Черния петък продължават да са телевизорите, като ¼ от покупките на този ден са именно такива. След тях потребителите най-често си избират нов смартфон, следван от пералните и сушилните. Според данните на компанията, докато при мъжете размерът на средната покупка на кредит се запазва същият, при жените има повишение от 5% в сравнение с миналата година. Средната възраст на клиентите се понижава спрямо миналата година - от 40 години за 2016 г. до 38 години за тази. Делът на онлайн покупките на кредит през този ден е почти 16%, като при тях мъжете клиенти са още повече – 57%. Средната покупка при онлайн продажбите е по-ниска с 12%, като и възрастта на клиентите е по-ниска - 36 години и 6 месеца. Вторият по сила ден в годината е 24 декември, но традиционно потреблението тогава е с близо 40% по-ниско от това на Черния петък.

29

млн. евро е износът на ски за спускане от България, показват данните на Евростат. При крос-кънтри ските износът е за 4.5 млн. евро. Това нарежда България на второ място в Европейския съюз по експорт на ски и в двете категории. Страната е изнесла близо 133 хил. чифта крос-кънтри ски към ЕС, а изнесените ски за спускане са 471 хил. Лидер е Австрия с двойно по-голям резултат. Добрата позиция на България в класацията се дължи на фабриката за ски в Чепеларе (бившата "Пампорово ски"), която стана ключов световен производител на ски с марките Atomic и Salomon, след като беше купена от финландската компания Amer Sports в края на 2008 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.